ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ


Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2024

Γιατί ο Μητσοτάκης επέλεξε την ευθεία ρήξη με Σαμαρά

Η
χθεσινή συζήτηση στη Βουλή για τον απολογισμό της αντιπυρικής περιόδου δεν έκανε σοφότερους όσους την παρακολούθησαν αναφορικά με το συγκεκριμένο ζήτημα, ωστόσο είδαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να οριοθετεί τα δύο ανοιχτά μέτωπα που έχει να αντιμετωπίσει από εδώ και πέρα: Το εσωκομματικό, επιλέγοντας ουσιαστικά την ευθεία ρήξη με τον Αντώνη Σαμαρά και αυτό που σχετίζεται με τα κόμματα της κοινοβουλευτικής μειοψηφίας και την κίνησή του να χρίσει το ΠΑΣΟΚ ως βασικό του αντίπαλο.  

Η έμμεση, αλλά σαφέστατη υπαινικτική αναφορά του στον πρώην Πρωθυπουργό, με αφορμή την πρόσφατη κοινή παρουσία αυτού με τον Νίκο Παππά στην εκδήλωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου, εξέπληξε ακόμα και τους Βουλευτές της Ν.Δ. Η υλοποίηση της σχετικής απόφασής του έλαβε «σάρκα και οστά» σε δύο φάσεις. Αρχικά, αποχωρώντας επιδεικτικά την ώρα που ξεκινούσε την ομιλία του ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και στη συνέχεια, στη δευτερολογία του, αιτιολογώντας τη στάση του από το βήμα της Ολομέλειας και ρίχνοντας το «καρφί» του περί… χαριεντισμού.

Πάντως, δεν ελήφθη από τη μια στιγμή στην άλλη, αλλά καλλιεργήθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα, με τη διαπίστωση από το Μέγαρο Μαξίμου ότι οι παρεμβάσεις του πρώην Πρωθυπουργού, συχνά μαζί με τον Κώστα Καραμανλή, έθεταν σε κίνδυνο την συνοχή της παράταξης. Κάτι που, σύμφωνα με την εν λόγω επιχειρηματολογία, εκμεταλλεύονταν και τα κόμματα δεξιά της Ν.Δ., με τη συμβολή κάποιων ΜΜΕ, με αποτέλεσμα να προσελκύουν ψηφοφόρους του κυβερνητικού κόμματος.    

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται αποφασισμένος να «κοντύνει» πολιτικά τον κ. Σαμαρά, μαζί και τα μικρά δεξιά κόμματα (Ελληνική Λύση, Νίκη, Φωνή Λογικής), προκειμένου να ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων σε αυτή τη δεξαμενή ψηφοφόρων. Δεν είναι τυχαία η χθεσινή αναφορά του στους «υπερπατριώτες». Όπως είπε, «ο πατριωτισμός είναι το τελευταίο καταφύγιο των απατεώνων. Όλοι αυτοί στην πρώτη κρίση θα βάλουν την ουρά στα σκέλια». Σε αυτό ήρθε να… κολλήσει και την μεταναστευτική πολιτική: «Αυτή η Κυβέρνηση, με εμένα Πρωθυπουργό, δεν πρόκειται να γυρίσει στη μεταναστευτική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ 2015 - 2019. Δεν είναι η πολιτική μας εκείνη των ανοικτών συνόρων, της Μόριας και της σεξουαλικής κακοποίησης μικρών ασυνόδευτων προσφυγόπουλων», τόνισε, απαντώντας σε σχετικό σχόλιο του Αλέξη Χαρίτση.

Οι αναπάντητες παρεμβάσεις του Αντώνη Σαμαρά, ιδίως για τα εθνικά θέματα, όπως εκτιμούν στο πρωθυπουργικό επιτελείο, δεν ωφελούσαν την κυβέρνηση και γι’ αυτό αποφασίστηκε η αλλαγή στρατηγικής απέναντί του. Και η στιγμή που συμβαίνει αυτό δεν είναι τυχαία. Σε περίπου δύο εβδομάδες έρχεται στην Αθήνα ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, ο οποίος θα αναζητήσει με τον Γιώργο Γεραπετρίτη κοινό τόπο συνεννόησης για τη χάραξη υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Μάλιστα, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, ενόψει της επικείμενης συζήτησης, ενημέρωσε προχθές, σε καλό και ενωτικό κλίμα, τους γαλάζιους Βουλευτές που συμμετέχουν στην Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής. Ακόμα και μέλη της Κ.Ο. που φέρονται να βρίσκονται πολύ κοντά στον πρώην Πρωθυπουργό, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν διατύπωσαν ενστάσεις και έδειξαν ικανοποιημένοι από την ενημέρωση του κ. Γεραπετρίτη.

Ο κ. Σαμαράς πάντως δεν άφησε κι αυτός αναπάντητη την αιχμή Μητσοτάκη και, μέσω συνεργατών του, αποδίδει τη συμπεριφορά του Πρωθυπουργού, όχι στον Νίκο Παππά, αλλά «στα ''ήρεμα νερά'' με την Τουρκία που διαταράσσονται καθημερινά πλέον, μέσα από αλλεπάλληλες προκλήσεις». Συνέστησε δε, «να ασχοληθούμε με τα σοβαρά, στα σύνορά μας. Χωρίς άλλους επικίνδυνους πραγματικά χαριεντισμούς, βραχύβια ''σύμφωνα φιλίας'' και υποκλίσεις».

Το Μέγαρο Μαξίμου δεν θέλησε να δώσει συνέχεια στο θέμα, το ίδιο αναμένεται να κάνει και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, με συνομιλητή του Πρωθυπουργού να αναφέρει πως αυτός ό,τι είχε να πει, το είπε στη Βουλή. Πάντως, στην Κυβέρνηση θεωρούν δεδομένο ότι ο Αντώνης Σαμαράς θα συνεχίσει την σκληρή κριτική του, άγνωστο μέχρι ποιου βαθμού.

Όσον αφορά την εικόνα της Κυβέρνησης για το ΠΑΣΟΚ, της νέας εποχής Ανδρουλάκη, το πρώτο συμπέρασμα δημοσιοποίησε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Ουσιαστικά τίποτα δεν άλλαξε στη στάση του ΠΑΣΟΚ μετά την επανεκλογή σας ως αρχηγού του κόμματός σας», σημείωσε, απευθυνόμενος στον Νίκο Ανδρουλάκη. Όπως είπε, «ενδεχομένως να ήταν υψηλές οι προσδοκίες μου, διότι το ίδιο πρόσωπο ήσασταν πριν, το ίδιο πρόσωπο είστε τώρα, τον ίδιο πολιτικό λόγο εκφέρετε. Έχω την αίσθηση ότι σαν να κάνατε ως ΠΑΣΟΚ μία στροφή 360 μοίρες γύρω από τον εαυτό σας και να καταλήξατε ακριβώς στο ίδιο σημείο όπου βρισκόσασταν πριν γίνει όλη αυτή η μεγάλη εσωτερική διαδικασία».

Η στάση απέναντι στην Χαριλάου Τρικούπη αναμένεται να είναι σκληρή και τα πρώτα δείγματα φάνηκαν ήδη. Αρχικά νωρίς το πρωί με ανακοίνωση του Παύλου Μαρινάκη σχετικά με την αρνητική ψήφο του ΠΑΣΟΚ στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για το ΑΣΕΠ και στη συνέχεια από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. «Η ιστορία θα γράφει ότι η χώρα χρεοκόπησε το 2010 επί των δικών σας ημερών με τις λογικές του ''λεφτά υπάρχουν''», ανέφερε. Επισήμανε δε, ότι «αυτό που έχω δει μέχρι στιγμής, και ελπίζω να διαψευστώ στη συνέχεια, είναι ότι επιμένετε στην ίδια γραμμή, που με ανάγκασε στο παρελθόν να αποκαλέσω το ΠΑΣΟΚ ουσιαστικά έναν ''πράσινο ΣΥΡΙΖΑ''».
euro2day.gr

«The New Daily Mail» 
Newsroom



ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΕΘΝΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

WEB RADIO

WEB RADIO
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να παραμείνετε στην σελίδα μας, κάντε δεξί κλικ, άνοιγμα νέας καρτέλας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ



Αιρετικες Ιδεες

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Οι παραπάνω απόψεις δεν απηχούν κατ΄ ανάγκη απόψεις της Εφημερίδας. Προβάλλονται όμως στα πλαίσια του πλουραλισμού και της διαφορετικής άποψης, που υποστηρίζει με σθένος η Εφημερίδα μας.
«The New Daily Mail»

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΟΛΗ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ