«Η αντιμετωπιση της ακριβειας, οι προκλησεις και οι προοπτικες της ελληνικης οικονομιας»

Το Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα για την Ειρήνη, τη Δικαιοσύνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη διοργανώνει ημερίδα με θέμα «Αντιμετώπιση της ακρίβειας, οι προκλήσεις και οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας» η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, σήμερα Τρίτη 22 Οκτωβρίου, και θα κλείσει με ομιλία του πρώην Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Σε μια κρίσιμη περίοδο για τις διεθνείς και ευρωπαϊκές οικονομικές εξελίξεις, που χαρακτηρίζεται από αυξημένη αβεβαιότητα, γεωπολιτικό κατακερματισμό και οικονομική επιβράδυνση, η ακρίβεια διογκώνεται και όλο και περισσότεροι πολίτες δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις ανάγκες της καθημερινότητας, με τις προκλήσεις για την ανάπτυξη, την εργασία, τη μεσαία και μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, να γίνονται όλο και πιο εμφανείς. Η ανάγκη για αξιόπιστες προοδευτικές μεταρρυθμίσεις και τομεακές πολιτικές, για τη βιώσιμη ανάπτυξη, την κοινωνική δικαιοσύνη και την ανθεκτικότητα, είναι επιτακτική. intsipras.gr

Απεργία σήμερα στα πλοία: Για δύο ημέρες τα πλοία δεν θα φεύγουν από τα λιμάνια, εξαιτίας της απεργίας. ***** Alco: Κέρδισε 1,5% το ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ: Το 57% πιστεύουν ότι θα επανεκλεγεί ο Κασσελάκης, το 59% διαφωνούν με τον αποκλεισμό του. ***** ΠΑΣΟΚ: Η ηγετική κίνηση Ανδρουλάκη και η δυσάρεστη έκπληξη Δούκα - Συνεδριάζει σήμερα το Πολιτικό Κέντρο. ***** Άδεια ακόμα και 30 ημέρες τον μήνα για συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ. ***** Εφτά «κόφτες» για να μην διορθώσουν την ληστρική εισφορά - Σουρεαλιστική δήλωση: «Δεν θα υπάρχει μείωση όταν δίνουμε αύξηση…» - Η ΕΑΣ στις κύριες συντάξεις επιβάλλεται από τα 1.400 ευρώ και πάνω και στις επικουρικές από τα 300 ευρώ. ***** Τηλεφώνημα Μητσοτάκη σε Νετανιάχου για τα γενέθλια του Πρωθυπουργού του Ισραήλ. ***** Ισραήλ: Ακόμη ένα οικονομικό πλήγμα για τη Χεζμπολάχ - Σκότωσαν και τον Ταμεία της «μονάδας 4.400». ***** Axios: Οι ΗΠΑ ερευνούν το «ισραηλινό Γκουαντάναμο» για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2024

ΔΕΔΔΗΕ: Έρχεται πέναλτι 100% για τις ρευματοκλοπές - Πώς θα χρεώνεται η η κλαπείσα ενέργεια

Σ
τη διπλάσια τιμή από την τρέχουσα της αγοράς θα χρεώνεται η ηλεκτρική ενέργεια που εντοπίζεται πως έχει κλαπεί, ενώ όσοι διαπράττουν ρευματοκλοπές θα πληρώνουν αναδρομικά για την κλαπείσα ενέργεια από την ημερομηνία που θεωρείται πως ξεκίνησε η κλοπή. Επιπλέον θα καλύπτουν και τα διαχειριστικά κόστη για τον εντοπισμό της κλοπής (εργατικά, ανταλλακτικά κλπ.
Τα παραπάνω προβλέπει η πρόταση του Διαχειριστή του Δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ) προς τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων μετά τη διαπίστωση αφενός ότι το φαινόμενο της κλοπής έχει επεκταθεί και αφετέρου ότι η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας που είχε καθοριστεί το 2017 ως «πέναλτι» για τις ρευματοκλοπές σήμερα, με την αύξηση του κόστους που μεσολάβησε, είναι χαμηλότερη από την τρέχουσα της αγοράς.

Στην πρόταση που τέθηκε σε διαβούλευση από την ΡΑΑΕΥ, ο ΔΕΔΔΗΕ αναφέρει πως «το οφειλόμενο ποσό του καταναλωτή που έχει διαπράξει ρευματοκλοπή, όταν αυτή εντοπιστεί, είναι σημαντικά μικρότερο από το σημερινό κόστος που καλείται να πληρώσει ο συνεπής καταναλωτής για την ηλεκτρική ενέργεια, γεγονός που καθιστά αναποτελεσματικό τον αποτρεπτικό και προληπτικό χαρακτήρα που πρέπει να έχει το οικείο κανονιστικό πλαίσιο περί ρευματοκλοπών».

Στην πρόταση προβλέπεται μεθοδολογία καθορισμού της τιμής με την οποία θα χρεώνεται η κλαπείσα ενέργεια, με βάση τα τρέχοντα σταθερά και κυμαινόμενα τιμολόγια, συν τις λοιπές χρεώσεις (ΥΚΩ, ΕΤΜΕΑΡ, δίκτυα) ώστε το «πέναλτι» να αναπροσαρμόζεται ανάλογα με την εξέλιξη της αγοράς. Η τιμή που προκύπτει αυξάνεται στο διπλάσιο (+100%) σε όλες τις περιπτώσεις εκτός από τους καταναλωτές που είναι ενταγμένοι στο Κοινωνικό Τιμολόγιο για τους οποίους η προσαύξηση είναι 50%. Ενδεικτικά με τα δεδομένα του πρώτου εξαμήνου 2024 η κλαπείσα ενέργεια θα χρεωνόταν από 464 έως 520 ευρώ ανά μεγαβατώρα για οικιακούς και λοιπούς επαγγελματίες καταναλωτές αντίστοιχα και από 145 έως 280 για τους δικαιούχους ΚΟΤ.

Πώς θα ρυθμίζονται οι οφειλές λόγω ρευματοκλοπής

Οι οφειλές λόγω ρευματοκλοπής προτείνεται να ρυθμίζονται σε δόσεις ως εξής:
  • Μέχρι 600 ευρώ, η εξόφληση θα γίνεται εφ’ άπαξ.
  • Από 601 ευρώ έως 1.200 ευρώ, η εξόφληση θα γίνεται σε δυο κατ’ ανώτατο δόσεις.
  • Από 1.201 ευρώ μέχρι 2.400 ευρώ, έως 4 δόσεις,
  • Από 2.401 ευρώ έως 4.800 ευρώ, έως 8 δόσεις.
  • Από 4.800 ευρώ και πάνω έως 12 δόσεις.
Στα ποσά που προκύπτουν για την αξία του ρεύματος θα προστίθενται εργατοώρες και διοικητικά κόστη, 294-365 ευρώ ανά περίπτωση ανάλογα με το είδος της παροχής συν το κόστος αντικατάστασης του μετρητή όπου απαιτείται, από 66 -250 ευρώ λαμβάνοντας υπόψη την αξία «έξυπνων» μετρητών.

Από οικιακούς καταναλωτές το 55% των διαπιστωμένων ρευματοκλοπών

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι διαπιστωμένες ρευματοκλοπές από οικιακούς καταναλωτές αποτέλεσαν το 54,7% του συνόλου των διαπιστωμένων ρευματοκλοπών για την περίοδο 2018-2023, και περίπου το 40% του συνόλου της μη καταγραφείσας ενέργειας ρευματοκλοπής της αντίστοιχης περιόδου. Επίσης οι διαπιστωμένες ρευματοκλοπές από εμπορικούς καταναλωτές αποτέλεσαν το 86,7% των διαπιστωμένων ρευματοκλοπών των μη Οικιακών Καταναλωτών κατά την περίοδο 2018-2023.
naftemporiki.gr

«The New Daily Mail» 
Newsroom



ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΕΘΝΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

WEB RADIO

WEB RADIO
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να παραμείνετε στην σελίδα μας, κάντε δεξί κλικ, άνοιγμα νέας καρτέλας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ



Αιρετικες Ιδεες

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Οι παραπάνω απόψεις δεν απηχούν κατ΄ ανάγκη απόψεις της Εφημερίδας. Προβάλλονται όμως στα πλαίσια του πλουραλισμού και της διαφορετικής άποψης, που υποστηρίζει με σθένος η Εφημερίδα μας.
«The New Daily Mail»

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΟΛΗ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ