Νέο πεδίο σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ Κυβέρνησης και Αντιπολίτευσης προκαλεί η απόφαση - πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ. Η επιλογή του Πρωθυπουργού να απλώσει πέπλο προστασίας στους πρώην Υπουργούς του, Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη, και να αναλάβει το μικρότερο δυνατό ρίσκο όσον αφορά τις ευθύνες για το παράνομο «φαγοπότι», ως αναμενόταν, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της κοινοβουλευτικής μειοψηφίας.
Οι επόμενοι μήνες και με αυτή την αφορμή προμηνύονται «καυτοί». Η πρόταση της Ν.Δ. αναμένεται να επισημοποιηθεί πιθανότατα σήμερα, με την κατάθεσή της στη Βουλή, την ώρα που το ένα μετά το άλλο, τα άλλα Κόμματα ετοιμάζονται να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τη διερεύνηση των ευθυνών των δύο πρώην Υπουργών. Εκτός απροόπτου, εντός Ιουλίου θα έχει ψηφιστεί από την πλειοψηφία η σύσταση της εξεταστικής επιτροπής, οι εργασίες της οποίας εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο. Μάλιστα, στελέχη της Κυβέρνησης πετούν το «γάντι» στην Αντιπολίτευση να υπερψηφίσει την πρότασή της, ιδίως τα Κόμματα που έχουν βρεθεί στην εξουσία, ώστε να εξεταστεί εξονυχιστικά «μια διαχρονική πληγή, για την οποία το ελληνικό Δημόσιο έχει πληρώσει σε βάθος τριαντακονταετίας πρόστιμα σχεδόν 2,7 δισ. ευρώ.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την τελευταία του ομιλία στη Βουλή, την περασμένη εβδομάδα, είχε ουσιαστικά προαναγγείλει την εξεταστική: «Θα έχουμε πολλά να πούμε, για το ποιος προσπάθησε, μπορεί όχι πάντα επιτυχημένα, για το ποιος δεν προσπάθησε, για το πότε ξεκίνησε η τεχνική λύση, για τις διαχρονικές αμαρτίες πολλών Κυβερνήσεων, για τον ρόλο του δικού σας Κόμματος στην οικοδόμηση πελατειακών σχέσεων στην αγαπημένη μας Κρήτη τη δεκαετία του ‘80 και του ’90 και του 2000», είχε πει, απευθυνόμενος στον Νίκο Ανδρουλάκη.
Στο Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με πληροφορίες, εξέτασαν όλα τα σενάρια που υπήρχαν στο τραπέζι και κατέληξαν ότι από τη δικογραφία δεν προκύπτουν για κανένα εμπλεκόμενο πολιτικό πρόσωπο ποινικές ευθύνες. Κάτι το οποίο διεμήνυαν σε όλους τους τόνους και οι δύο πρώην Υπουργοί, οι οποίοι ταυτόχρονα ξεκαθάριζαν ότι δεν πρόκειται να δεχθούν ένα νέο μοντέλο Τριαντόπουλου, δηλαδή, απευθείας παραπομπή στο φυσικό Δικαστή, στην περίπτωση προανακριτικής επιτροπής. Από την άλλη, όφειλαν να προχωρήσουν σε κάποια κίνηση, προκειμένου να μην κατηγορηθούν ότι βάζουν το πρόβλημα κάτω από το χαλί, χωρίς να αποδώσουν σε κανέναν ευθύνες για όσα εξελίσσονται στον… αμαρτωλό Οργανισμό.
Το μήνυμα που θέλει να εκπέμψει η Κυβέρνηση είναι ότι στόχος όλων θα πρέπει να είναι να αναζητηθούν και να ερευνηθούν όλες οι παθογένειες, να εντοπιστούν τα προβλήματα και να υπάρξει πλήρης κάθαρση και διαφάνεια, προς όφελος του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα και συνολικά της χώρας. Η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, όπως λένε αρμόδιες πηγές, «θα βοηθήσει και στην κατεύθυνση της ουσιαστικής διερεύνησης τυχόν ποινικών ευθυνών και μάλιστα χωρίς να περιορίζεται μόνο σε συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα». Παράλληλα, διαμηνύουν ότι «δεν υπάρχει ο κίνδυνος παραγραφής ούτε ζήτημα αποσβεστικής προθεσμίας, καθώς άλλαξε πρόσφατα το Σύνταγμα», με τις απόψεις πάντως των ειδικών να διίστανται.
«Προσπάθεια συγκάλυψης»
Ζητούμενο, εξάλλου, αποτελεί το γεγονός ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει υποβαθμίσει το ρόλο των εξεταστικών επιτροπών. «Δεν ήταν η καλύτερη στιγμή της Βουλής η εξεταστική για τα Τέμπη», είχε πει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του, αφήγημα που θα πρέπει τώρα να ανατραπεί. «Ελπίζουμε, αυτή τη φορά, το πολιτικό σύστημα να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να μην αποδειχθεί, για ακόμα μια φορά, ότι μια εξεταστική δεν λύνει προβλήματα, δηλαδή δεν προχωράει μια σοβαρή συζήτηση. Εμείς, ως κυβερνητική πλειοψηφία, θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε αυτό, σε ό,τι αφορά τη δική μας συμμετοχή», τόνισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, αναγνωρίζοντας ότι «σε μια σειρά από περιπτώσεις του πρόσφατου ή του απώτερου χρονικά παρελθόντος, το πολιτικό σύστημα απεδείχθη κατώτερο των περιστάσεων. Καιρός είναι να αμφισβητήσουμε τις προβλέψεις», είπε.
Από την άλλη πλευρά, τα Κόμματα της Αντιπολίτευσης κάνουν λόγο για «κραυγαλέα προσπάθεια συγκάλυψης», υποστηρίζουν ότι η δικογραφία που βρίσκεται στη Βουλή δεν γυρίζει το χρόνο πίσω, αλλά είναι πολύ συγκεκριμένη. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Τσουκαλάς, μίλησε για «οργανωμένο σχέδιο συγκάλυψης πολιτικών ευθυνών και ενδεχόμενων ποινικών αδικημάτων που φέρονται να βαραίνουν πρώην Υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας».
Στην Αξιωματική Αντιπολίτευση χαρακτηρίζουν τη διαδικασία «πλυντήριο», που σκοπεύει να αποπροσανατολίσει από τις πραγματικές ευθύνες της σημερινής ηγεσίας. Ταυτόχρονα, καταγγέλλουν επιχείρηση «ομερτά» μέσω της γενίκευσης και της αναγωγής των παρανομιών σε διαχρονικά φαινόμενα. Επιτίθεται δε στους κυβερνώντες ότι «προσβάλλουν την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία πετώντας στον κάλαθο των αχρήστων το πόρισμα της και δεν εμπιστεύονται την ελληνική Δικαιοσύνη».
Ο ΣΥΡΙΖΑ εγκαλεί τη Ν.Δ. ότι «προσπαθεί να συσκοτίσει τις βαρύτατες ευθύνες της για ένα ακόμα σκάνδαλο». Υπογραμμίζει ότι η Ευρωπαία Εισαγγελέας διαβίβασε στο ελληνικό Κοινοβούλιο δικογραφία με συγκεκριμένη περίοδο ελέγχου, από το 2019 και μετά, εμπλέκοντας συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα (Αυγενάκη και Βορίδη). Τα συγκεκριμένα στοιχεία προς διερεύνηση, λένε στην Κουμουνδούρου, δεν μπορούν να ελεγχθούν «δια της διάχυσης ευθυνών ούτε με την διαδικασία της εξεταστικής επιτροπής».
Το KKE εκτιμά πως η μη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής θα αποτελεί «υπεκφυγή και απόπειρα συγκάλυψης» εκ μέρους της Κυβέρνησης, «ιδιαίτερα από τη στιγμή που εκτός των άλλων τίθενται και θέματα παραγραφής», ενώ η Νέα Αριστερά μιλά για «πρόκληση» και για «εγκληματική Οργάνωση που διασπάθισε κοινοτικούς πόρους με ιδιοτελείς σκοπούς».
Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, δήλωσε ότι: «Εάν δεν ήταν τόσο σοβαρό το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, θα χαρακτηρίζαμε ''κωμική'' τη στάση της Ν.Δ. Δυστυχώς όμως, πρόκειται για τραγωδία».
euro2day.gr
«The New Daily Mail»
Newsroom