Η ΑΑΔΕ ετοιμάζεται να ξεκινήσει εξονυχιστικούς φορολογικούς ελέγχους για Ελεύθερους Επαγγελματίες και Αυτοαπασχολούμενους που αμφισβήτησαν το 2024 το τεκμαρτό τους εισόδημα. Το φθινόπωρο του 2025, όσοι φέτος δηλώσουν στη φορολογική τους δήλωση ότι διαφωνούν με το τεκμαρτό εισόδημα και τον φόρο που προκύπτει από αυτό, θα βρεθούν στο «μικροσκόπιο» του φοροελεγκτικού μηχανισμού.
Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ, προβλέπεται να ολοκληρωθούν τουλάχιστον 1.000 στοχευμένοι έλεγχοι σε Επαγγελματίες και τα μέλη του στενού οικογενειακού τους περιβάλλοντος για τα έτη 2024-2025. Η απόφαση αυτή έρχεται μετά το γεγονός ότι το 2024 μόλις 1.037 επαγγελματίες υπέβαλαν αίτημα ελέγχου, ενώ όσοι προσέφυγαν στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών είδαν τις προσφυγές τους να απορρίπτονται. Το μήνυμα είναι σαφές: Όποιος διαφωνεί με το τεκμαρτό σύστημα, καλείται να περάσει από εξονυχιστικό έλεγχο, με διασταυρώσεις που φτάνουν έως και πέντε χρόνια πίσω.
Πώς γίνονται οι έλεγχοι
Οι φορολογικοί έλεγχοι δεν περιορίζονται στα βιβλία και τα τιμολόγια των επαγγελματιών. Επεκτείνονται σε όλες τις πτυχές της ζωής τους, από τις τραπεζικές καταθέσεις και θυρίδες, έως τα κρυπτονομίσματα και όλα τα κινητά ή ακίνητα περιουσιακά στοιχεία. Ακόμη και οι δαπάνες για λογαριασμούς ρεύματος, νερού, τηλεφώνου και τα έξοδα για ταξίδια στην Ελλάδα ή το εξωτερικό μπαίνουν στο «μικροσκόπιο». Φυσικά, στο στόχαστρο μπαίνουν και τα εισοδήματα και οι περιουσίες συζύγων και τέκνων.
Τι πρέπει να κάνουν οι φορολογούμενοι
Οι επαγγελματίες που διαφωνούν με το τεκμαρτό εισόδημα και επιθυμούν να ζητήσουν φορολογικό έλεγχο οφείλουν:
- Να έχουν δηλώσει εμπρόθεσμα τους ειδικούς κωδικούς 443-444 στη φορολογική τους δήλωση.
- Έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2025 να συμπληρώσουν το ειδικό ερωτηματολόγιο 20 ερωτήσεων στην πλατφόρμα myBusinessSupport. Για μέλη νομικών προσώπων με απλογραφικά βιβλία, η προθεσμία παρατείνεται έως τις 29 Σεπτεμβρίου 2025.
- Η μη υποβολή του ερωτηματολογίου σημαίνει αυτόματη απώλεια του δικαιώματος αμφισβήτησης.
Τι ζητά η ΑΑΔΕ στο ερωτηματολόγιο
Οι φορολογούμενοι καλούνται να δηλώσουν λεπτομερώς:
- Τραπεζικούς λογαριασμούς (προσωπικούς και επαγγελματικούς)
- Επενδύσεις και συμμετοχές στην Ελλάδα και το εξωτερικό
- Την ύπαρξη τραπεζικής θυρίδας
- Έργα τέχνης, τιμαλφή, συλλογές
- Οχήματα, σκάφη, αεροσκάφη
- Μετρητά και κρυπτονομίσματα
- Τις παροχές ηλεκτροδότησης και υδροδότησης σε όλες τις κατοικίες
- Λογαριασμούς κινητής και σταθερής τηλεφωνίας
- Χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες
- Ασφάλειες ζωής, υγείας, συνταξιοδότησης
- Εκπαιδευτικά, αθλητικά και διατροφικά έξοδα
- Ταξίδια εντός και εκτός Ελλάδας.
Πώς γίνεται ο έλεγχος
Όταν ο φορολογούμενος επιλέξει τον έλεγχο, ενημερώνεται για το δικαίωμα της Φορολογικής Διοίκησης να:
- α) Προσδιορίσει το εισόδημα με βάση όλα τα διαθέσιμα στοιχεία ή με έμμεσες μεθόδους
- β) Επεκτείνει τον έλεγχο σε προηγούμενα έτη ή σε άλλες φορολογίες, ειδικά αν υπάρχουν αμφιβολίες για την ακρίβεια των παρεχόμενων πληροφοριών.
Ο έλεγχος πρέπει να ολοκληρωθεί εντός 12 μηνών από την κοινοποίηση της εντολής, με πιθανή έκδοση διορθωτικής πράξης και επιβολή επιπλέον φόρου ή επιστροφή υπερβολικά καταβληθέντων ποσών.
ΑΜΠΕ
«The New Daily Mail»
Newsroom