Η επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα στην κεντρική πολιτική σκηνή δείχνει πλέον να είναι βέβαιη, καθώς η έντονη και επίμονη φημολογία των τελευταίων μηνών ενισχύθηκε… από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Με την σφοδρή και προσωπική επίθεση που εξαπέλυσε χθες στον προκάτοχο του, ο πρωθυπουργός έδειξε να τον ''ορίζει'' ως αντίπαλο, παραμερίζοντας τον Νίκο Ανδρουλάκη ο οποίος, ως Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, θα έπρεπε να έχει αυτό τον ρόλο, τουλάχιστον κατά τη λογική σειρά των πραγμάτων. Με την αναφορά δε, στα ''κέντρα'' που επιχειρούν να ''ξεπλύνουν'' τον κ. Τσίπρα και σε ''Μέσα ενημέρωσης'' που θέλουν να θέσουν τον ίδιον σε ομηρία, ο κ. Μητσοτάκης έγραψε τα πρώτα κεφάλαια του αφηγήματος που θα προβάλλει το επόμενο διάστημα.
Αυτή όμως η σφοδρή επίθεση οδήγησε τον κ. Τσίπρα σε μία γραπτή απάντηση, στην οποία συμπυκνώνεται η κεντρική ιδέα της δικής του τακτικής εάν κάνει το βήμα για νέο πολιτικό φορέα: «Να ξεπλυθεί ζητάει όποιος είναι λερωμένος. Εγώ, πάντως, δεν είμαι σίγουρα. Μπορεί να ισχυριστεί το ίδιο για τον εαυτό του;», ήταν η ερώτηση που απηύθυνε στον κ. Μητσοτάκη. Όχι τυχαία: Κατά τις εκτιμήσεις, ο πρώην Πρωθυπουργός περνάει στην επόμενη φάση της ''επιστροφής'': Στην ανάδειξη της καθαρότητας της δικής του Κυβέρνησης, χωρίς σκάνδαλα, σε αντίθεση, κατά τις ερμηνείες, με τη σημερινή Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη που έρχεται αντιμέτωπη με ''υποθέσεις'' και αποκαλύψεις, εσχάτως δε, από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (Τέμπη, ΟΠΕΚΕΠΕ).
Ο κ. Τσίπρας, δηλαδή, έχοντας χτίσει το προφίλ του ''ώριμου και έμπειρου πλέον'' πολιτικού, με παρεμβάσεις μέσω των ομιλιών του σε διεθνή φόρα ή σε εκδηλώσεις του ομώνυμου Ινστιτούτου που ίδρυσε πριν από ένα χρόνο και με κοινή κατάληξη την κοινή συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων, όχι μόνο των αριστερών, δίνει την αίσθηση ότι είναι έτοιμος για την περίφημη επιστροφή στην κεντρική πολιτική σκηνή. Το εάν και πότε θα γίνει, έχει περάσει… από πολλά κύματα, καθώς οι φερόμενοι ως αρχικοί σχεδιασμοί για καθυστέρηση, έως και μετά τις επόμενες εθνικές εκλογές, σκόνταψαν στις ραγδαίες εξελίξεις των τελευταίων μηνών: Τα πρωτόγνωρα συλλαλητήρια για τα Τέμπη, η κυβερνητική αντιμετώπιση των Προανακριτικών επιτροπών για τους Τριαντόπουλο-Καραμανλή και, πλέον, οι αποκαλύψεις για τις αγροτικές επιδοτήσεις, εκτιμάται ότι επιφέρουν πλήγμα στο κυβερνών Κόμμα και, προσωπικά, στον Αρχηγό του.
«Ξανά η χώρα μαύρο πρόβατο»
Πέραν των τυχόν νέων αποκαλύψεων που λέγεται ότι θα προκύψουν από νέες δικογραφίες, το μείζον θέμα που έχει αναδειχθεί ήδη από την Αντιπολίτευση είναι το ενδεχόμενο επιβολής νέου… θεματικού ''μνημονίου'' στη χώρα, είτε ''αγροτικού'' είτε για τις επιδοτήσεις συνολικά, με απρόβλεπτες συνέπειες για την χώρα. «Το έχει η μοίρα του Τσίπρα να έρχεται αντιμέτωπος με μνημόνια λόγω άλλων πολιτικών», είναι η φράση που ακούγεται τις τελευταίες ημέρες από υποστηρικτές του πρώην Πρωθυπουργού, κυρίως από αυτούς που ''βιάζονται'' να τον δουν να ιδρύει νέο φορέα.
Αλλά και ο ίδιος φωτογράφισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, με μία παράγραφο της χθεσινής του απάντησης στον κ. Μητσοτάκη: «Πριν από έξι χρόνια ο κ. Μητσοτάκης παρέλαβε μια χώρα έξω από τα μνημόνια της χρεοκοπίας, με 37 δισ. ευρώ ''μαξιλάρι'' στα Δημόσια Ταμεία, με ρυθμισμένο το δυσβάσταχτο χρέος της και αποκατεστημένη τη διεθνή της αξιοπιστία. Και κατάφερε σήμερα, παρά τον πακτωλό των ευρωπαϊκών κονδυλίων που διαχειρίστηκε, να την μετατρέψει εκ νέου σε μαύρο πρόβατο της Ευρώπης», σημείωσε με νόημα.
Ενόχληση και… καμπανάκια από το ΠΑΣΟΚ
Το ενδεχόμενο επιστροφής του πάντως έχει ενοχλήσει ή θορυβήσει, κατά ορισμένους τη Χ. Τρικουπη, καθώς αντιλαμβάνεται πως ένας νέος φορέας Τσίπρα θα ''κόψει'' από το ΠΑΣΟΚ που, έτσι κι αλλιώς, κινείται σε χαμηλά διψήφια ποσοστά στις δημοσκοπήσεις. Κατά κοινή ομολογία, η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ για τα πρακτικά του 2015 ανταγωνίστηκε σε ύφος τις κυβερνητικές επιθέσεις, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης τον ''φωτογράφισε'' χθες ως… ''Πινόκιο'' μιλώντας στη Βουλή. «Ο άνθρωπος που εξελέγη Πρωθυπουργός δεσμευόμενος για την κατάργηση των μνημονίων με ένα νόμο και ένα άρθρο και διοργάνωσε το δημοψήφισμα των 5 εργάσιμων ημερών παίζοντας τη χώρα στα ζάρια, επιχειρεί να ξαναγράψει την ιστορία», ήταν ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα αυτής της ανακοίνωσης.
Όσο για τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί κοινό μυστικό ότι η μεγάλη πλειοψηφία τους, αν όχι όλα, προσβλέπουν σε ένα ''νέο Κόμμα Τσίπρα'', καθώς οι δημοσκοπικές πτήσεις του κόμματος παραμένουν εξαιρετικά χαμηλές. Η διαφορά είναι ότι κάποιοι θα προτιμούσαν ένα ''νέο φορέα'' με συνιστώσες Κόμματα που θα διατηρούν την αυτονομία τους, δηλαδή τον ΣΥΡΙΖΑ. Κάτι που «δεν είναι στο μυαλό του Αλέξη», όπως μεταφέρουν συνομιλητές του. Μαζί με την εκτίμηση ότι σε ένα νέο εγχείρημα ο κ. Τσίπρας θα περιβάλλεται κυρίως από νέα πρόσωπα, με ελάχιστες εισχωρήσεις από το προσωπικό του πρώην Κόμματος του. Αλλά, όπως συμφωνούν όλοι «τα κεφάλαια του νέου αφηγήματος μόλις έχουν αρχίσει να αποκαλύπτονται».
euro2day.gr
Newsroom