Διαφάνεια, εντοπισμό φοροδιαφυγής και άμεση διασταύρωση στοιχείων για ακίνητα, τετραγωνικά και ενοίκια που δηλώνονται, ή αποκρύπτονται, από τους φορολογούμενους «φέρνει» η σύσταση του Μητρώου Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων «ΜΙΔΑ». Σχετική διάταξη περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για τον τελωνειακό κώδικα, το οποίο κατατίθεται στη Βουλή.
Όπως αναφέρεται, το Μητρώο θα περιλαμβάνει το σύνολο των πληροφοριών και δεδομένων για την ιδιοκτησία και τη διαχείριση των ακινήτων. Θα συγκεντρώνονται τα δεδομένα που τηρούνται στα πληροφοριακά Συστήματα της ΑΑΔΕ και αφορούν το είδος και την περιγραφή του ακινήτου, τα δικαιώματα επί του ακινήτου, τη χρήση του ακινήτου καθώς και κάθε άλλη πληροφορία σχετική με το ακίνητο. Το ΜΙΔΑ θα ενημερώνεται:
- α) Μέσω δηλώσεων που υποβάλλονται στην ΑΑΔΕ και περιλαμβάνουν τα στοιχεία που αφορούν το ακίνητο, καθώς και,
- β) Μέσω πληροφοριών που χορηγούν τρίτοι στην ΑΑΔΕ.
Επιπλέον, θα υπάρχει η δυνατότητα να συνδέεται μέσω διαλειτουργικότητας με ψηφιακά Συστήματα τα οποία τηρούν φορείς του Δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα και αφορούν πληροφορίες σχετικές με τα ακίνητα. Ουσιαστικά το νέο Μητρώο θα περιλαμβάνει το σύνολο της ακίνητης περιουσίας που κατέχουν περισσότεροι από 7,5 εκατομμύρια πολίτες και επιχειρήσεις.
To νέο μητρώο θα αποτελεί ολοκληρωμένη βάση δεδομένων καθώς θα περιλαμβάνει για κάθε ακίνητο στοιχεία από το Ε9, το Κτηματολόγιο, το ΔΕΔΔΗΕ, τα μισθωτήρια αλλά και πολεοδομικές πληροφορίες, ασφαλιστήρια Συμβόλαια και εκκρεμείς αγωγές. Όλα τα δεδομένα θα συνδέονται με τον Αριθμό Ταυτότητας Ακινήτου (ΑΤΑΚ) και τον Κωδικό Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ). Με αυτόν τον τρόπο οι πολίτες αποκτούν πλήρη και ολοκληρωμένη εικόνα για τα ακίνητα που έχουν και διαχειρίζονται. Αλλά και η ΑΑΔΕ μέσω της κεντρικής ψηφιακής πλατφόρμας θα αξιοποιεί τα δεδομένα τόσο για την προσυμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων όσο και για τη στόχευση των κάθε είδους ελέγχων.
Ενεργοποίηση σε δύο φάσεις
Η ενεργοποίηση του μητρώου αναμένεται να γίνει σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση, εντός του καλοκαιριού, θα ξεκινήσουν διασταυρώσεις μεταξύ των στοιχείων που διαθέτει η ΑΑΔΕ μέσω του Ε9, με το Κτηματολόγιο και συγκεκριμένα με τον ΚΑΕΚ (Κωδικός Αριθμός Εθνικού Κτηματολογίου). Η διαδικασία θα γίνεται σε πραγματικό χρόνο και εφόσον δεν υπάρχουν διαφοροποιήσεις στα στοιχεία, θα «κλείνει» ο φάκελος. Θα έχει προηγηθεί η αποστολή μηνύματος στους ιδιοκτήτες των ακινήτων προκειμένου να ελέγξουν τα στοιχεία ή να προχωρήσουν στη συμπλήρωση σε πεδία που δεν υπάρχουν είτε στην ΑΑΔΕ είτε στο Κτηματολόγιο.
Η δημιουργία φακέλου για κάθε ακίνητο αποτελεί την αρχή καθώς το επόμενο βήμα είναι όλοι οι ιδιοκτήτες αλλά και οι ενοικιαστές να κληθούν να δηλώσουν τη χρήση κάθε ακινήτου που διαθέτουν. Από το 2026, μάλιστα, η ΑΑΔΕ θα προσυμπληρώνει αυτόματα τα έντυπα Ε2 και Ε1 για όσους διαθέτουν εκμισθούμενα ακίνητα, διευκολύνοντας την υποβολή φορολογικών δηλώσεων αλλά και αυξάνοντας τη διαφάνεια στη φορολόγηση εισοδημάτων από ακίνητα.
naftemporiki.gr
Newsroom