Στη Βαρσοβία μεταφέρεται η συζήτηση για το γεγονός των ημερών, τους δασμούς που εξήγγειλαν οι ΗΠΑ και την απόφαση να μπουν στον πάγο για 90 ημέρες σε δεκάδες χώρες, πλην της Κίνας. Στους κόλπους της Ε.Ε. εξακολουθεί να επικρατεί η άποψη, σύμφωνα με υψηλά ιστάμενη πηγή των Βρυξελλών, να μην επικρατήσει πανικός και να γίνουν μετρημένες κινήσεις. Οι Βρυξέλλες τώρα εκφράζουν ικανοποίηση για το «πάγωμα» 90 ημερών που ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, λέγοντας ότι «έκανε πίσω» (blinked) και ότι πέτυχε η συνταγή της επιθετικής ρητορικής, αλλά και των μετρημένων κινήσεων.
Πλέον τη σκυτάλη παίρνουν οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και της Ε.Ε., που συναντώνται σήμερα και αύριο στη Βαρσοβία μαζί με τους κεντρικούς τραπεζίτες της Ένωσης. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον διήμερο, γιατί η οικονομική πολιτική των Υπουργών θα αναμετρηθεί με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που έχει το μάτι περισσότερο στον πληθωρισμό, πάντα με άξονα το πώς θα καταλήξει η αναμέτρηση Κίνας-ΗΠΑ και τι αντίκτυπο θα έχει στην Ε.Ε. Γι' αυτό, πρώτο θέμα στην ατζέντα είναι η ανταλλαγή απόψεων για τις εξελίξεις στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος και τον πληθωρισμό, ενόψει της εαρινής Συνόδου της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, και με βάση την παρουσίαση της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Η εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ διεξάγεται την εβδομάδα μετά το Πάσχα, από τις 21 μέχρι τις 26 Απριλίου, και θεωρείται κομβικής σημασίας ως προς τα μηνύματα που θα βγουν προς τα έξω, και ιδιαίτερα προς την αμερικανική Κυβέρνηση. Σύμφωνα με πηγές του Eurogroup, σήμερα και αύριο στο Ecofin οι δηλώσεις προς τα έξω θα έχουν την ίδια γραμμή «αποφασιστικής ηρεμίας», όμως το πραγματικό ζύμωμα θα γίνει πίσω από τις κλειστές πόρτες. Σ' αυτό βοηθά ότι τα Συμβούλια είναι άτυπα και είναι όλοι συγκεντρωμένοι σε έναν τόπο. Υπουργοί οικονομικών και Κεντρικοί Τραπεζίτες.
Χθες στη Βαρσοβία πραγματοποιήθηκε ένα βαρυσήμαντο Συνέδριο κεκλεισμένων των θυρών, όπου παρευρέθηκαν άνθρωποι-κλειδιά απ’ όλο το οικονομικό φάσμα. Σ' αυτό το Συνέδριο, που διεξάγεται δύο φορές τον χρόνο, λέγονται αλήθειες και υπάρχει μια σχετική ειλικρίνεια. Από μέρους των Κεντρικών Τραπεζιτών, ακούστηκε ότι ο αντίκτυπος των εμπορικών δασμών των ΗΠΑ θα μπορούσε να μειώσει την οικονομική ανάπτυξη της Ευρωζώνης πολύ περισσότερο απ' ό,τι είχε αρχικά εκτιμήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ η αναταραχή θα μπορούσε επίσης να μειώσει τον πληθωρισμό βραχυπρόθεσμα. Ακούστηκε δε, και η λέξη «στασιμότητα», η οποία θα ανάγκαζε την ΕΚΤ να αναπροσαρμόσει προς τα κάτω τις ελπίδες για ανάκαμψη, που μέχρι πρόσφατα οδηγούνταν από μεγάλης κλίμακας σχέδια δημόσιων επενδύσεων. Οι προβλέψεις, με άλλα λόγια, βασίζονταν σε ελπίδες για ραγδαία αύξηση στις δημόσιες επενδύσεις.
Η ΕΚΤ προέβλεψε τον περασμένο μήνα ότι ένας εμπορικός πόλεμος θα αφαιρούσε 0,5 ποσοστιαίες μονάδες από την οικονομική ανάπτυξη της Ευρωζώνης κατά το πρώτο έτος και θα αύξανε για λίγο τις τιμές. Ωστόσο, οι πραγματικοί δασμοί που ανακοίνωσε ο Τραμπ είναι πολύ πιο επιζήμιοι απ' ό,τι εκτιμούν τα μοντέλα που χειρίζονται οι αναλυτές της ΕΚΤ. Αν, βέβαια, προχωρήσουν. Έτσι, δόθηκε εντολή να δημιουργηθούν νέα μοντέλα βάσει των ανακοινώσεων, τα οποία θα συζητηθούν στην στρογγυλή τράπεζα της ΕΚΤ στη συνάντηση της 17ης Απριλίου.
Οι πρώτες συζητήσεις, όμως, για την αναπροσαρμογή της οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής θα αρχίσουν σήμερα. Ήδη όλοι συμφώνησαν ότι η εκτίμηση των 0,5 ποσοστιαίων μονάδων είναι πολύ χαμηλή τώρα και ίσως ο αντίκτυπος θα μπορούσε να ξεπεράσει τη 1 ποσοστιαία μονάδα, λόγω της αύξησης της αβεβαιότητας και του πλήγματος στην εμπιστοσύνη. Σύμφωνα με τους αναλυτές, αυτό ουσιαστικά θα εξαφάνιζε κάθε οικονομική ανάπτυξη, καθώς το μπλοκ προβλέπεται να επεκταθεί μόνο κατά περίπου 1% φέτος.
Ορισμένοι υποστήριξαν ότι ο μεγαλύτερος κατακερματισμός στο παγκόσμιο εμπόριο μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερο δομικό πληθωρισμό. Μεσομακροπρόθεσμα, οι τιμές της ενέργειας δείχνουν μείωση, ενώ το ευρώ δείχνει να σταθεροποιείται. Οι αποδόσεις των εταιρικών ομολόγων έχουν αυξηθεί, συμβάλλοντας όλα στην επιβράδυνση του πληθωρισμού. Κανείς δεν αποκλείει ακόμα μια μείωση επιτοκίων την επόμενη εβδομάδα και φαίνεται πως οι αγορές ήδη το έχουν προεξοφλήσει. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ δεν αγοράζει πλέον ομόλογα που λήγουν και τα οποία αγοράστηκαν κατά τη διάρκεια προηγούμενων μέτρων τόνωσης, συρρικνώνοντας σταδιακά τον ισολογισμό της και αποσύροντας ρευστότητα από το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Έτσι, οι Κεντρικοί Τραπεζίτες, σε off the record συζητήσεις με δημοσιογράφους, φροντίζουν να «σβήσουν» οποιοδήποτε κουβέντα ή ερώτηση για πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων ή παρέμβαση της ΕΚΤ στις χρηματαγορές.
Το Ecofin
To άτυπο Συμβούλιο Ecofin θα αρχίσει με γεύμα εργασίας σήμερα, στο οποίο οι Υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. θα συζητήσουν τις μακροοικονομικές συνέπειες και προκλήσεις του εμπορίου για την Ε.Ε., υπό το φως και των πρόσφατων ανακοινώσεων του Αμερικανού Προέδρου για την επιβολή καθολικών δασμών στις εισαγωγές. Το Σάββατο 12 Απριλίου οι Υπουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις σε σχέση με την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Ε.Ε., καθώς και με τις επιλογές χρηματοδότησης, στη βάση εγγράφου εργασίας που ετοιμάστηκε από το Ινστιτούτο Μελετών Bruegel. Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα χρηματοδότησης της Άμυνας μπορεί δημοσιογραφικά να πέρασε σε δεύτερη μοίρα λόγω των εξαγγελιών Τραμπ, όμως η συζήτηση συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό προκειμένου να καμφθούν οι αντιρρήσεις οκτώ χωρών που επιμένουν να λένε «όχι» σε δάνεια, αλλά «ναι» σε επιχορηγήσεις.
euro2day.gr
«The New Daily Mail»
Newsroom