Ο Υπουργός Άμυνας της Βρετανίας προέτρεψε στρατιωτικούς ηγέτες από περίπου 30 χώρες να συνεχίσουν τα σχέδια για ανάπτυξη στρατευμάτων στην Ουκρανία, στο πλαίσιο οποιασδήποτε μελλοντικής ειρηνευτικής Συμφωνίας με τη Ρωσία. Η συνάντηση στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, η πρώτη μεταξύ Υπουργών Άμυνας που εκπροσωπούν τον λεγόμενο «συνασπισμό των προθύμων» και την οποία συγκάλεσαν Βρετανία και Γαλλία, γίνεται μια εβδομάδα μετά την επίσκεψη ανώτερων στρατιωτικών από τις δύο χώρες στο Κίεβο. Στο επίκεντρο θα τεθεί η υλοποίηση της Συμφωνίας που επιτεύχθηκε στην προηγούμενη συνάντησή τους.
Ο Τζον Χίλεϊ, Υπουργός Άμυνας της Βρετανίας, ανοίγοντας τη συνάντηση είπε: «Πρέπει να ασκήσουμε μεγαλύτερη πίεση στον Πρόεδρο της Ρωσίας Πούτιν για να τερματίσει τον πόλεμο». Πρόσθεσε ότι 200 στρατιωτικοί από 30 χώρες επεξεργάζονται σχέδια για την εμβάθυνση της ευρωπαϊκής εμπλοκής στην Ουκρανία. «Πρέπει να είμαστε έτοιμοι όταν έρθει η ειρήνη. Γι' αυτό, το έργο του συνασπισμού μας είναι ζωτικής σημασίας», είπε ο Χίλεϊ.
Αξιωματούχοι της ουκρανικής Κυβέρνησης και στρατιωτικοί αναλυτές δηλώνουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις ετοιμάζονται να εξαπολύσουν νέα στρατιωτική επίθεση στην Ουκρανία τις επόμενες εβδομάδες για να μεγιστοποιήσουν την πίεση στο Κίεβο και να ενισχύσουν τη διαπραγματευτική θέση του Κρεμλίνου στις συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός. Οι ΗΠΑ δεν θα λάβουν μέρος στη συνάντηση, ωστόσο η επιτυχία του συνασπισμού εξαρτάται από την αμερικανική υποστήριξη με αεροπορική δύναμη ή άλλη στρατιωτική βοήθεια, σημειώνει το Associated Press. Όμως, η Κυβέρνηση Τραμπ δεν έχει αναλάβει καμία δημόσια δέσμευση για παροχή υποστήριξης. Ολλανδία, Σουηδία και Φινλανδία υπογράμμισαν τον «κρίσιμο» ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών.
Η επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε. Κάγια Κάλας είπε επίσης ότι οι Υπουργοί «προσπαθούν να κρατήσουν τις ΗΠΑ στο παιχνίδι». Εν μέσω αυτής της αβεβαιότητας, αλλά και των αμερικανικών προειδοποιήσεων ότι η Ευρώπη πρέπει να φροντίσει η ίδια για την ασφάλεια τόσο τη δική της όσο και την ουκρανική στο μέλλον, το εγχείρημα θεωρείται ως πρώτη δοκιμή της προθυμίας της γηραιάς ηπείρου να υπερασπιστεί τον εαυτό της και τα συμφέροντά της. Η σύνθεση του συνασπισμού θα εξαρτηθεί από τη φύση οποιασδήποτε ειρηνευτικής Συμφωνίας, αλλά οι εν λόγω δυνάμεις είναι απίθανο να σταθμεύσουν στα σύνορα της Ουκρανίας με τη Ρωσία. Θα βρίσκονται πιο μακριά από τη γραμμή κατάπαυσης του πυρός, ίσως ακόμη και έξω από την Ουκρανία, και θα αναπτυχθούν έτσι ώστε να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε ρωσική επίθεση.
Η οικοδόμηση δύναμης αρκετά μεγάλης ώστε να λειτουργεί ως αξιόπιστος αποτρεπτικός παράγοντας αποδεικνύεται κρίσιμο εγχείρημα για Κράτη που συρρίκνωσαν τα στρατεύματά τους μετά τον Ψυχρό Πόλεμο αλλά τώρα επανεξοπλίζονται. Βρετανοί αξιωματούχοι έχουν κάνει λόγο για πιθανώς 10.000 έως 30.000 στρατιώτες. Βασικά ερωτήματα πρέπει να απαντηθούν είναι: «Ποια είναι η αποστολή; Ποιος είναι ο στόχος; Ποια είναι η εντολή; Τι θα συμβεί σε διαφορετικά σενάρια, για παράδειγμα, εάν υπάρξει οποιαδήποτε κλιμάκωση;».
ΑΜΠΕ
Newsroom