Με παραδείγματα από το δύσκολο παρελθόν της χώρας και προειδοποιήσεις για τους κινδύνους που ελλοχεύουν στις εθνικές κάλπες του 2027, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί από αρκετά νωρίς να θέσει τα εκλογικά διλήμματα στους πολίτες. Σε μια φάση κρίσιμη για το σύνολο του πολιτικού μας Συστήματος, προφανώς και για την Κυβέρνηση που εξακολουθεί να βρίσκεται σε δημοσκοπικά χαμηλά, ο Πρωθυπουργός, με διευρυμένη πια την ατζέντα του δημοσίου διαλόγου, και όχι μονοθεματική, όπως πριν από ένα δίμηνο, κατά τη χθεσινή παρέμβασή του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, γύρισε το χρόνο δέκα χρόνια πίσω και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου. Στο επίκεντρό του, ο λαϊκισμός που, σύμφωνα με τον ίδιο, εξέφραζε τότε ο Αλέξης Τσίπρας και που «απειλεί» να επιστρέψει με άλλους πρωταγωνιστές.
«Έγινε ο πειραματισμός με τον λαϊκισμό και πιστεύω ότι οι Έλληνες πολίτες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι λαϊκιστικές υποσχέσεις είναι συνήθως κενές και καταλήγουν σε κακές πολιτικές που δεν βελτιώνουν τη ζωή τους» επεσήμανε από τους Δελφούς ο Κ. Μητσοτάκης. Ταυτόχρονα, όπως είπε: «Τα φαντάσματα του λαϊκισμού είναι πάντα παρόντα. Θα έλεγα ότι 10 χρόνια μετά τις χειρότερες στιγμές της οικονομικής κρίσης, όταν χρειάστηκε να κλείσουμε τις τράπεζές μας και όταν πραγματικά βρεθήκαμε στα πρόθυρα της πλήρους οικονομικής καταστροφής, αισθάνομαι ότι μερικές φορές δεν αντιλαμβανόμαστε πόσο κοντά φτάσαμε σε μια καταστροφή και τείνουμε να ξεχνάμε εύκολα τι ακριβώς συνέβη πριν από μία δεκαετία». Υπό το πρίσμα αυτό, εξέφρασε τη γνώμη ότι «ο κίνδυνος να έχουμε μια επανεμφάνιση του λαϊκισμού είναι πάντα υπαρκτός, επειδή τα κόμματα του λαϊκισμού τείνουν να εμφανίζονται σε κύκλους». Ο κ. Μητσοτάκης, με τη συγκεκριμένη τοποθέτηση και σε μια περίοδο με έντονη δημοσκοπική έξαρση του αντισυστημισμού εντός και εκτός συνόρων, θέτει όλους προ των ευθυνών τους, «φωτογραφίζοντας» τα δύο Κόμματα που δείχνουν κερδισμένα τελευταία, την Πλεύση Ελευθερίας και την Ελληνική Λύση.
«Παραμένουμε ταπεινοί»
Από την άλλη, πάντως, δήλωσε βέβαιος ότι όσο εκπληρώνονται από τη Κυβέρνηση οι προεκλογικές της δεσμεύσεις, αυξάνονται τα εισοδήματα των πολιτών και διασφαλίζονται νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, «θα έχουμε ακόμη καλύτερες ημέρες μπροστά μας. Γιατί είμαστε σε μία ισχυρή δημοσιονομική θέση, την όποια πλέον αντιλαμβάνεται ο μέσος πολίτης. Όσο κάνουμε όλα τα παραπάνω και παραμένουμε ταπεινοί, έχουμε μία πολύ καλή ευκαιρία να κερδίσουμε τις εκλογές του 2027», εκτίμησε. Στο τραπέζι, όπως έχει κάνει και άλλες φορές, ο Πρωθυπουργός έριξε και το χαρτί της πολιτικής σταθερότητας. «Είναι πολύ σημαντική αυτές τις μέρες. Έχουμε καθαρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Αυτό δεν το έχουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Δεν χρειάζεται να εμπλεκόμαστε στις πολύπλοκες διαπραγματεύσεις κυβερνήσεων συνασπισμού. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να λαμβάνουμε αποφάσεις πολύ πιο γρήγορα». Αυτό, επισήμανε, «είναι κάτι που οι διεθνείς επενδυτές εκτιμούν πολύ, και αυτό είναι ένα πλεονέκτημα που έχουμε. Αυτό που οπωσδήποτε καταλαβαίνει ο κόσμος είναι ότι δεν θέλει να επιστρέψει σε μια κατάσταση όπου κανείς δεν παίρνει καμία απόφαση, όπου υπάρχει παράλυση, ειδικά σε μια εποχή που βρισκόμαστε αντιμέτωποι με σημαντικές γεωπολιτικές προκλήσεις».
Στο Μέγαρο Μαξίμου, με αφορμή και τον έμμεσο διάλογο Μητσοτάκη - Τραμπ αναφορικά με τους δασμούς, κάνουν λόγο για «κατάρρευση» του αφηγήματος περί περιθωριοποίησης της Ελλάδας στο διεθνές πεδίο. Αυτό, όπως λένε, διαψεύδεται από σειρά πρόσφατων εξελίξεων, όπως η αναγνώριση της πρότασης του Πρωθυπουργού για Ευρω-αμερικανική Συμφωνία στο εμπόριο από τον ίδιο τον Πρόεδρο Τραμπ, η συνάντηση του Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Αμερικανό ομόλογό του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το ενδιαφέρον του αμερικανικού κολοσσού Chevron για αναζήτηση υδρογονανθράκων νοτίως της Κρήτης, καθώς και η απόφαση της Λιβύης να μην αμφισβητήσει τη μέση γραμμή που χωρίζει τις ζώνες δικαιοδοσίας της από αυτές της χώρας μας.
«The New Daily Mail»
Newsroom με πληροφορίες από το euro2day.gr