«Πρέπει πάντα να αναζητούμε εκείνους που είναι φτωχότεροι από εμάς και να ενισχύουμε την αλληλεγγύη δίνοντας το χέρι σε εκείνον που υποφέρει περισσότερο από εμάς». «Η ικανότητα να έχουμε αλληλεγγύη είναι ένας από τους καρπούς που μας δίνει η φτώχεια. Όταν υπάρχει πολύς πλούτος, ξεχνάμε αυτήν την αλληλεγγύη». Από ομιλία του Πάπα Φραγκίσκου σε αστέγους στο Βατικανό που δημοσιεύτηκε στο «Catholic News Agency» στις 11 Νοεμβρίου 2016.
Με αυτές τις απλές και συγχρόνως βαθιά θεολογικές φράσεις, ο Πάπας Φραγκίσκος συνοψίζει τη φιλοσοφία που σφράγισε τη δράση και την παπική του θητεία. Η ανάδειξη του στο ύπατο αξίωμα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας σηματοδότησε μια νέα εποχή για την Καθολική Εκκλησία, με έμφαση στην ταπεινότητα, την κοινωνική δικαιοσύνη και την αλληλεγγύη προς τους φτωχούς και τους περιθωριοποιημένους.
Προερχόμενος από οικογένεια Ιταλών μεταναστών, ο κατά κόσμον Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο γεννήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 1936 στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής. Εισήλθε στο Τάγμα των Ιησουιτών το 1958, χειροτονήθηκε ιερέας το 1969, ενώ το 1998 αναγορεύθηκε Αρχιεπίσκοπος Μπουένος Άιρες. Από την πρώτη στιγμή της εκλογής του στον παπικό θρόνο, στις 13 Μαρτίου 2013, ο πρώτος Πάπας από τη Λατινική Αμερική έθεσε στο κέντρο της ποιμαντικής και κοινωνικής του δράσης τους φτωχούς, τους άστεγους, τους αθέατους αυτής της γης.
Σε έναν κόσμο που συχνά προσπερνά τη φτώχεια με αδιαφορία ή την αντιμετωπίζει με φόβο και προκατάληψη, ο Πάπας Φραγκίσκος επέλεξε να σκύψει με αγάπη, ταπεινότητα και ειλικρινή φροντίδα πάνω στους ανθρώπους που ζουν στο περιθώριο. Γι’ αυτό δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός, ότι οι πρώτοι που κατέφτασαν στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό μόλις έγινε γνωστός ο θάνατος του ήταν άνθρωποι φτωχοί και άστεγοι, στους οποίους είχε δώσει ορατότητα, αξιοπρέπεια, έναν λόγο να ξαναβλέπουν το μέλλον τους με ελπίδα. Στην κηδεία του θα παραβρεθούν για το τελευταίο αντίο και εκπρόσωποι αστέγων, μεταναστών και φυλακισμένων.
«The New Daily Mail»
Newsroom