ΙΣΤΟΡΙΚΑ

ΙΣΤΟΡΙΚΑ

Μπαράζ νυχτερινών επιθέσεων του Ισραήλ στο Ιράν - Χτυπήματα σε στόχους στην Τεχεράνη. ***** Λευκός Οίκος: Άσκηση νόμιμης άμυνας τα ισραηλινά πλήγματα στο Ιράν. ***** Έπιασαν τα τηλέφωνα Οστιν - Γκάλαντ μετά την επιδρομή στο Ιράν. ***** Το Ιράν προειδοποιεί ότι θα απαντήσει στο Ισραήλ. ***** «Αστακός» τα αμερικανικά πλοία: Υπό των φόβο κινεζικών υπερηχητικών πυραύλων εξοπλίζονται με Patriot.

Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2024

Η Novartis φέρνει… για λίγο κοντά τα κομμάτια του «όλου ΣΥΡΙΖΑ»

Ο
ι εξελίξεις που προδιαγράφει η άρση της προστασίας μαρτύρων στην υπόθεση Novartis φέρνουν πιο κοντά, έστω και πρόσκαιρα, όλα τα κομμάτια του σημερινού και πρώην ΣΥΡΙΖΑ
Η στάση αυτή είναι αναμενόμενη καθώς, με εξαίρεση τον Στέφανο Κασσελάκη, ως φυσικό και πολιτικό πρόσωπο, όλα τα κορυφαία στελέχη της Κουμουνδούρου και της Νέας Αριστεράς κατείχαν κεντρικές θέσεις στην Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και, συνεπώς, ''πήραν πάνω τους'' τους χειρισμούς στην εν λόγω υπόθεση.

Οι περισσότεροι πλέον μιλούν για ''ατυχείς χειρισμούς'', ενώ το έναυσμα είχε δώσει από τον Μάρτιο ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς, μιλώντας στο Συνέδριο της ''Καθημερινής'', είπε: «Παραδέχομαι ότι στην υπόθεση Novartis και στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών, η διαχείρισή μας ήταν ατυχής. Οι προθέσεις μας ήταν αντίθετες»Για να προσθέσει: «Είχαμε ένα μεγάλο σκάνδαλο. Η πρόθεση μας να μην παρέμβουμε σε αυτό το σκάνδαλο, έδινε την εντύπωση ότι βάζαμε στο ίδιο τσουβάλι ανθρώπους που ενδεχομένως είχαν εμπλοκή, με ανθρώπους που δεν είχαν. Υπήρξαν λάθη στους χειρισμούς μας».

Η αυτοκριτική, δηλαδή, αφορά στο ''τσουβάλιασμα'' δέκα πολιτικών προσώπων, το οποίο αφενός απέτρεψε την επικέντρωση σε ένα πιο σφικτό κατηγορητήριο και, αφετέρου, έδωσε την αίσθηση ''ρεβανσιστικής τακτικής'' απέναντι σε πρώην Υπουργούς της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚΣτελέχη του ''κομματικού'' ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι ο κ. Τσίπρας είναι ο στόχος της ενεργοποίησης της νομοθετικής ρύθμισης, που πέρασε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης τον Μάιο, για την άρση της προστασίας μαρτύρων. «Ο ρόλος που αναμένεται να παίξει στη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων, ενδεχομένως μέσα και από δημιουργία νέου φορέα, βρίσκεται στο στόχαστρο όσων κινούν τα νήματα από τον αντίπαλο πολιτικό χώρο», λένε χαρακτηριστικά. Δεδομένου, όπως προσθέτουν, ότι σε αυτή την προσπάθεια αναμένεται ότι θα συστρατευτούν τόσο ο επίσημος ΣΥΡΙΖΑ, όσο και η Νέα Αριστερά, το ''χτύπημα'' που θα δώσει νέα τροπή στην πολύκροτη υπόθεση Novartis θα πλήξει το εν λόγω πολιτικό προσωπικό.

Προς το παρόν, τόσο η Κουμουνδούρου όσο και η Νέα Αριστερά, αλλά και ο Στέφανος Κασσελάκης, που δεν μετείχε καν τότε στον ΣΥΡΙΖΑ, κατήγγειλαν την άρση της προστασίας μαρτύρων ως ''ταφόπλακα'' σε οποιαδήποτε ανάλογη ενέργεια στο μέλλον, παρότι ο θεσμός εφαρμόζεται παντού στην Ευρώπη και όχι μόνο.

ΣΥΡΙΖΑ: Απόφαση-ταφόπλακα

«Οι πανηγυρισμοί της Ν.Δ. και του κυβερνητικού εκπροσώπου αποπροσανατολίζουν από τη μεγάλη εικόνα: Χάρη στις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων, και των μαρτύρων που συνεργάστηκαν με την αμερικανική Δικαιοσύνη, η Novartis υποχρεώθηκε σε έναν εξωδικαστικό συμβιβασμό με το Αμερικανικό Δημόσιο ύψους 345 εκατ. δολαρίων. Από αυτά τα 310 εκατ. αφορούσαν τις πρακτικές της Novartis στην Ελλάδα, αλλά η ελληνική Κυβέρνηση δεν στράφηκε ποτέ εναντίον της πολυεθνικής”, τονίζεται στην ανακοίνωση της ΚουμουνδούρουΜε την επισήμανση ότι «η Κυβέρνηση έφτιαξε το πλαίσιο και το περιβάλλον για να παρθεί η απόφαση-ταφόπλακα στο καθεστώς της προστασίας μαρτύρων”.

Κασσελάκης: Κάτι σάπιο υπάρχει στη χώρα

«Ντροπή για τη χώρα μας» χαρακτηρίζει την εξέλιξη ο Στέφανος Κασσελάκης, τονίζοντας: «Η Novartis πληρώνει $350 εκατομμύρια στις ΗΠΑ για τις πρακτικές της στην ΕΛΛΑΔΑ (!), και εμείς εδώ αποκαλύπτουμε τους προστατευόμενους μάρτυρες με προσθήκη 57 λέξεων στον νόμο. Είναι απλά ντροπή για τη χώρα μας. Πώς θα τολμήσουν στο μέλλον μάρτυρες να καταγγείλουν υποθέσεις ναρκωτικών, trafficking, κρατικής διαφθοράς; Εργαλειοποιούμε τη Βουλή για a-la-carte νομοθέτηση. Αποκαλύπτουμε μάρτυρες όσο αμνηστεύουμε τραπεζίτες και προστατεύουμε υπουργούς από τις ευθύνες τους. Είναι πλέον πασιφανές. Κάτι σάπιο υπάρχει στη χώρα μας. Στα χέρια μας είναι να το καθαρίσουμε”.

ΝΕ.ΑΡ.: Πληγή στο Κράτος Δικαίου

Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και η Νέα Αριστερά, χαρακτηρίζοντας την άρση προστασίας μαρτύρων ''μία πράξη ακόμα στη συγκάλυψη'' της υπόθεσης Novartis«Η τροποποίηση του άρθρου 218 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας στην οποία προχώρησε η Κυβέρνηση προ ολίγων μηνών άνοιξε το δρόμο για την συγκάλυψη και την τιμωρία όσων συντέλεσαν στην αποκάλυψη ενός διεθνούς σκανδάλου όπως αυτό της Novartis. Ένα σκάνδαλο για το οποίο το Αμερικανικό Δημόσιο πλήρωσε εξωδικαστικά 345 εκατομμύρια δολάρια εκ των οποίων τα 310 αφορούσαν τις πρακτικές της Novartis στην Ελλάδα”, τονίζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε.

Με την προσθήκη: «Για την Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη δεν υπάρχει τίποτα μεμπτό, υπάρχει μόνο ''σκευωρία''. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί μια βαθιά πληγή για το Κράτος Δικαίου στην χώρα μας καθώς καταργεί επί της ουσίας τον κρίσιμο θεσμό της προστασίας μαρτύρων. Η Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη στέλνει ένα σαφές μήνυμα όσον αφορά τις υποθέσεις δημοσίου συμφέροντος. Μήνυμα ατιμωρησίας και προστασίας στους θύτες, μήνυμα αποτροπής και τρομοκρατίας σε όσους θα σκεφτούν να καταγγείλουν ή να συμβάλλουν στην διερεύνηση ενός σκανδάλου».





«The New Daily Mail» 
Newsroom



ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΕΘΝΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

WEB RADIO

WEB RADIO
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να παραμείνετε στην σελίδα μας, κάντε δεξί κλικ, άνοιγμα νέας καρτέλας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ



Αιρετικες Ιδεες

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Οι παραπάνω απόψεις δεν απηχούν κατ΄ ανάγκη απόψεις της Εφημερίδας. Προβάλλονται όμως στα πλαίσια του πλουραλισμού και της διαφορετικής άποψης, που υποστηρίζει με σθένος η Εφημερίδα μας.
«The New Daily Mail»

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΟΛΗ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ