«Η αντιμετωπιση της ακριβειας, οι προκλησεις και οι προοπτικες της ελληνικης οικονομιας»

Το Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα για την Ειρήνη, τη Δικαιοσύνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη διοργανώνει ημερίδα με θέμα «Αντιμετώπιση της ακρίβειας, οι προκλήσεις και οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας» η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, σήμερα Τρίτη 22 Οκτωβρίου, και θα κλείσει με ομιλία του πρώην Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Σε μια κρίσιμη περίοδο για τις διεθνείς και ευρωπαϊκές οικονομικές εξελίξεις, που χαρακτηρίζεται από αυξημένη αβεβαιότητα, γεωπολιτικό κατακερματισμό και οικονομική επιβράδυνση, η ακρίβεια διογκώνεται και όλο και περισσότεροι πολίτες δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις ανάγκες της καθημερινότητας, με τις προκλήσεις για την ανάπτυξη, την εργασία, τη μεσαία και μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, να γίνονται όλο και πιο εμφανείς. Η ανάγκη για αξιόπιστες προοδευτικές μεταρρυθμίσεις και τομεακές πολιτικές, για τη βιώσιμη ανάπτυξη, την κοινωνική δικαιοσύνη και την ανθεκτικότητα, είναι επιτακτική. intsipras.gr

Θεσσαλονίκη: Γυναίκα κατηγορείται ότι δολοφόνησε τον σύζυγό της δηλητηριάζοντάς τον με υδράργυρο. ***** Καλαμάτα: Σύλληψη ανηλίκου που χτύπησε, εξύβρισε και έκλεψε άλλον ανήλικο. ***** Είκοσι άτομα λήστεψαν παρέα στο Περιστέρι-Τραυματίστηκε 18χρονος. ***** Ανέβηκε στα 225,19 δισ. το ΑΕΠ στα τέλη του 2023 - Το χρέος στο 163,9%. ***** Αυξήθηκαν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια το πρώτο εξάμηνο - Εκθεση ΤτΕ. ***** Δεύτερη σερί πτώση για τις πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ευρώπη - Περιορίζουν δαπάνες οι καταναλωτές. ***** Έφτασε στο Τελ Αβίβ ο Μπλίνκεν, συναντήσεις με Νετανιάχου και Γκάλαντ.

Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2024

ΕΣΥ: Καλούν τον Άδωνι Γεωργιάδη στη Βουλή για την «κατάρρευση του Εθνικού Συστήματος Υγείας» - «Ανάξιοι λόγου» είναι όσοι μιλούν για «κατάρρευση του ΕΣΥ» απαντά ο Άδωνις Γεωργιάδης

Τ
ο ΕΣΥ
, βασικός πυλώνας του Κράτους πρόνοιας και δικαίου, δεν διάγει και την καλύτερή του περίοδο. Η υποβάθμιση της ποιότητας και της ασφάλειας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις ελλείψεις σε προσωπικό και υλικά. 
Στη δημόσια σφαίρα ο διάλογος συνεχίζεται με εντάσεις. Η Κυβέρνηση, δια του Υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, σχεδόν θριαμβολογεί. Μιλάει για ανάταξη του Συστήματος και αποκαλεί «συμμορία της μιζέριας» μέρος των υγειονομικών που διαμαρτύρονται για το αυτονόητο.

Φροντίζει να καλλιεργεί κλίμα έντασης λέγοντας πως τον «πνίγει το δίκιο» ενώ οι εργαζόμενοι βρίσκονται στα «κάγκελα» προχωρώντας πριν λίγες ημέρες σε πανυγειονομική απεργία και απεργιακές κινητοποιήσεις σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας. Για να ξαναμπεί το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και πάλι στις ράγες η Πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, Αφροδίτη Ρέτζιου, προτάσσει «κάλυψη των αναγκών σε συνθήκες που απαιτούν οι σύγχρονες υπηρεσίες υγείας» και για να γίνει αυτό πρότεινε «προκήρυξη του συνόλου των κενών θέσεων ανά ειδικότητα σε όλα τα Νοσοκομεία».

Όσον αφορά την κουβέντα για το πώς το ΕΣΥ θα γίνει ελκυστικό στο υγειονομικό προσωπικό ζητά «να ικανοποιηθεί το αίτημα για αυξήσεις που να μην εξανεμίζονται από την ακρίβεια, και τη μείωση του αφορολόγητου και παράλληλα τη γενναία αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό» ώστε οι ασθενείς να λαμβάνουν αξιοπρεπή νοσηλεία.

«Ανάξιοι λόγου» είναι όσοι μιλούν για «κατάρρευση του ΕΣΥ» απαντά ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδη, ο οποίος θεωρεί πως «σήμερα το ΕΣΥ βρίσκεται στην καλύτερή του κατάσταση από ποτέ», παραβλέποντας τα κενά στο Σύστημα Υγείας και τις καθυστερήσεις στην κάλυψη των ασθενών«Το Σύστημα σήμερα δουλεύει, σας το λέω μετά λόγου γνώσης, καλύτερα από ποτέ. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Σήμερα το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι στην καλύτερη του κατάσταση από ποτέ. Τα Νοσοκομεία έχουν περισσότερα χρήματα στους προϋπολογισμούς από ότι ποτέ. Έχουν τις μαζικότερες προσλήψεις μονίμου προσωπικού σε μια διετία που είχαν ποτέ. Έχουν τους περισσότερους επικουρικούς γιατρούς που έχουν πάρει ποτέ σε μια διετία» είχε αναφέρει ο Υπουργός στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου, στις 17/10, για την παράνομη συνταγογράφηση.

Και ενώ η Κυβέρνηση σχεδόν θριαμβολογεί η Αξιωματική Αντιπολίτευση καταθέτει επίκαιρη επερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας που «αφορά στην κατάρρευση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, στην επιβάρυνση των πολιτών με νέα κόστη, στην απειλή της υγειονομικής φτώχειας και στις πολιτικές ιδιωτικοποίησης της Υγείας από την Κυβέρνηση» και καλεί τον Άδωνι Γεωργιάδη να προσέλθει στη Βουλή για να δώσει απαντήσεις. «Η Ν.Δ. μεθοδεύει την ιδιωτικοποίηση της Υγείας. Και ο ελληνικός λαός πληρώνει όλο και περισσότερα από την τσέπη του για υπηρεσίες Υγείας. Αφήνουν τις δομές να καταρρεύσουν, εξαντλούν και μειώνουν το προσωπικό», σημειώνει ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, παραθέτοντας και ορισμένα στοιχεία.

  1. «Από το 2021 το ανθρώπινο δυναμικό του ΕΣΥ μειώθηκε κατά περίπου 7.500 άτομα.
  2. Οι άμεσες ιδιωτικές δαπάνες για την υγεία είναι υψηλότερες στην Ελλάδα σε σχέση με τις χώρες της Ε.Ε., ενώ οι Δημόσιες δαπάνες υγείας στη χώρα μας ανέρχονται μόλις στο 5,5% του ΑΕΠ, με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να είναι 2 μονάδες πάνω.
  3. Ενώ ο μέσος όρος ΜΕΘ στην Ε.Ε. είναι 12 κλίνες για 100.000 κατοίκους, στην Ελλάδα είναι 6 κλίνες. Ο αριθμός των ανεπτυγμένων κλινών ΜΕΘ μειώνεται λόγω έλλειψης εντατικολόγων και εξειδικευμένων νοσηλευτών
  4. Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας έχει εγκαταλειφθεί: Έως τον Ιούλιο του 2019 είχαν λειτουργούσαν 237 ΤΟΜΥ και 5 χρόνια μετά έχουν προστεθεί μόνο 10 νέες ΤΟΜΥ
  5. Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα εντός Ε.Ε. σε ποσοστό ακάλυπτων αναγκών υγείας του πληθυσμού της (17% στην Ελλάδα, μόλις 3,3% ο μέσος όρος στην Ε.Ε.)».
Ανάγκη για ένα ισχυρό Εθνικό Σύστημα Υγείας

Εν τω μεταξύ, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, στην επίσκεψή του στη Διατομεακή Μονάδα Μαστού στο Γενικό Νοσοκομείο «Έλενα Βενιζέλου» ανέφερε πως «ο λαός μας έχει ανάγκη ένα ισχυρό Εθνικό Σύστημα Υγείας, που θα παρέχει δημόσιες υπηρεσίες υψηλού επιπέδου. Δεν μπορεί να συνεχιστεί οι Έλληνες πολίτες  να πληρώνουν τις δεύτερες υψηλότερες δαπάνες υγείας σε όλη την Ευρώπη. Πρέπει να κάνουμε πολλά, πρέπει να υπάρχει οργανωμένο σχέδιο ανάταξης και αναγέννησης του Εθνικού Συστήματος Υγείας».

Αυτά ενώ σήμερα, 22 Οκτωβρίου 2024, ο Υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ανακοίνωσε πως ο αριθμός των δωρεάν απογευματινών χειρουργείων θα είναι 37.500 και όχι 50.000 που είχαν αρχικά εξαγγελθεί.

«The New Daily Mail» 
Newsroom με πληροφορίες από το in.gr



ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΕΘΝΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

WEB RADIO

WEB RADIO
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να παραμείνετε στην σελίδα μας, κάντε δεξί κλικ, άνοιγμα νέας καρτέλας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ



Αιρετικες Ιδεες

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Οι παραπάνω απόψεις δεν απηχούν κατ΄ ανάγκη απόψεις της Εφημερίδας. Προβάλλονται όμως στα πλαίσια του πλουραλισμού και της διαφορετικής άποψης, που υποστηρίζει με σθένος η Εφημερίδα μας.
«The New Daily Mail»

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΟΛΗ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ