Σύνοδος Κορυφής: «Βαριά» η ατζέντα με «σχέδιο νίκης» Ζελένσκι και Μεταναστευτικό στο επίκεντρο. ***** Παγκράτι: Τραυμάτισε τον πρώην εργοδότη του και προκάλεσε ζημιές σε 11 οχήματα. ***** Νετανιάχου: Έδωσε το «οκ» για τους ιρανικούς στόχους που θα πλήξει το Ισραήλ. ***** Λίαμ Πέιν: Νεκρός στα 31 ο τραγουδιστής των One Direction – Έπεσε από τον 3ο όροφο ξενοδοχείου στο Μπουένος Άιρες. ***** Κατέρρευσε γέφυρα στο Μισισίπι: Τουλάχιστον 3 νεκροί.

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2024

Οι προτάσεις Μητσοτάκη για το μεταναστευτικό στη Σύνοδο Κορυφής

Σύνοδος Κορυφής: Καίνε τους ηγέτες μετανάστευση και πετρέλαιο
Την ανάγκη εξεύρεσης «ευρωπαϊκής λύσης σε ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα», της άμεσης εφαρμογής του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο και της στήριξης των χωρών πρώτης υποδοχής για την προστασία και φύλαξη των συνόρων, αναμένεται να υπογραμμίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην διήμερη, πρώτη του νέου κοινοβουλευτικού έτους, Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες.

Οι θέσεις του Πρωθυπουργού για το μεταναστευτικό με την αυστηρή φύλαξη των ελληνικών, άρα και ευρωπαϊκών, συνόρων, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, «έχουν υιοθετηθεί πλήρως από την ηγεσία της Ε.Ε.» και επισημαίνουν πως τα τελευταία 5 χρόνια έχει μειωθεί ο αριθμός των μεταναστών που διαμένουν σε δομές κατά 80%Ο κ. Μητσοτάκης θα τονίσει στους συνομιλητές του τη σημασία ενίσχυσης των χωρών πρώτης υποδοχής με όλα τα μέσα, και με περαιτέρω κοινοτική χρηματοδότηση. Παράλληλα, θα επισημάνει την ανάγκη επιτάχυνσης των επιστροφών και συνεργασίας με τρίτες χώρες γι' αυτόν τον σκοπό. Η συζήτηση των Ευρωπαίων ηγετών για το μεταναστευτικό πραγματοποιείται σε μία στιγμή που Κράτη-μέλη επιβάλλουν ελέγχους στα σύνορά τους, ενώ η κατάσταση στη Μέση Ανατολή δημιουργεί ανησυχίες για νέα αύξηση των προσφυγικών ροών από τον Λίβανο.

Στο Μέγαρο Μαξίμου κάνουν λόγο για ένα συντονισμένο ευρωπαϊκό σχέδιο, το οποίο έχει ήδη προαναγγείλει η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. Χαρακτηριστικά του, η αλλαγή πολιτικών για τις επιστροφές σε τρίτες χώρες αλλά και για το άσυλο, καθώς και κάποια ανανεωμένη συζήτηση για απελάσεις υπό προϋποθέσεις. «Πρέπει κάποια πράγματα να αλλάξουν ώστε να γίνει λιγότερο ελκυστική η προοπτική της παράνομης μετανάστευσης», δήλωσε σχετικά ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Έκθεση Ντράγκι

Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συζητηθούν, επίσης, οι εξελίξεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, καθώς και η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, με έμφαση στην έκθεση Ντράγκι. Η Ελλάδα τάσσεται υπέρ περισσότερων επενδύσεων για να επιτευχθούν οι φιλόδοξοι ευρωπαϊκοί στόχοι, ενώ ο Πρωθυπουργός έχει υπογραμμίσει ότι η έκθεση Ντράγκι είναι ένα τολμηρό και σημαντικό κείμενο που οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να συζητήσουν ουσιαστικά. Η Ευρώπη, εκτιμά ο Πρωθυπουργός, «δεν μπορεί να πετύχει ταυτόχρονα όλους τους φιλόδοξους στόχος που έχει θέσει χωρίς επιπλέον κοινή χρηματοδότηση στόχων, όπως η άμυνα, η πράσινη μετάβαση, κ.λπ.».

Χθες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε στην 1η Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε. - Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου. Στο περιθώριο αυτής συναντήθηκε διαδοχικά με τον Πρίγκιπα Διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Mohammed bin Salman, με τον Εμίρη του Κατάρ, Σεΐχη Tamim bin Hamad Al Thani, με τον Πρωθυπουργό του Κουβέιτ, Σεΐχη Ahmad Al-Abdullah Al-Sabah και με με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό του Ομάν για Διεθνείς Υποθέσεις, Σεΐχη Sayyid Asaad bin Tarik. Σε όλες τις συναντήσεις ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία προώθησης των σχέσεων Ε.Ε. - Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, ιδιαίτερα σε αυτή τη συγκυρία των μεγάλων περιφερειακών προκλήσεων.

Σχετικά με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, τόνισε την ανάγκη αποκλιμάκωσης και αποφυγής ανάφλεξης στην ευρύτερη περιοχή και επανέλαβε την έκκλησή του για άμεση εκεχειρία και αυτοσυγκράτηση. Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν ακόμη οι προοπτικές ενίσχυσης της οικονομικής συνεργασίας και οι επενδυτικές ευκαιρίες που ανοίγονται στην Ελλάδα, με έμφαση στη θέση της χώρας μας, που την καθιστά κόμβο, εμπορικό και ενεργειακό, αλλά και πύλη προς την Ευρώπη.

Σύνοδος Κορυφής: Καίνε τους ηγέτες μετανάστευση και πετρέλαιο

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ ζήτησε από όλους τους ηγέτες της Ε.Ε. να είναι σε επιφυλακή και σε ετοιμότηταΣήμερα αρχίζει η διήμερη Σύνοδος Κορυφής όμως χθες είχαμε τη συνάντηση των ηγετών με χώρες του Κόλπου. Συμμετείχαν η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, τα ΗΑΕ, το Μπαχρέιν και το Ομάν προσδίδοντας έτσι μεγάλη σημασία στις συζητήσεις. Πηγές των Βρυξελλών ανέφεραν ότι οι επίσημες ατζέντες «αυτό τον καιρό είναι για τα μάτια του κόσμου». Αυτό που ενδιαφέρει είναι να έρθουν σε συνεννόηση Ε.Ε. και Άραβες για το ποιες χώρες ατύπως διευκολύνουν το Ισραήλ να πραγματοποιήσει ένα «διαχειρίσιμο» χτύπημα-απάντηση στο Ιράν. «Οι ισορροπίες είναι πολύ λεπτές, επιδιώκουμε ένα στρατιωτικό χτύπημα χωρίς να αφήσει πολλές παράπλευρες απώλειες (νεκρούς πολίτες)». Ο κοινός παρονομαστής είναι να μην υπάρξει γενίκευση του πολέμου και εκατομμύρια νέοι μετανάστες.

Πηγές από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαίωσαν ότι το μεταναστευτικό είναι το «νούμερο ένα» πρόβλημα αυτή τη στιγμή για την Ε.Ε. και τις χώρες του Κόλπου. Ήδη υπάρχουν δυνητικά γύρω στα 2 εκατομμύρια πρόσφυγες από τα χτυπήματα του Ισραήλ στη Γάζα και τώρα στην Βηρυτό και ίσως τη Συρία και το ΙράνΗ Κύπρος ειδικά βάζει στο τραπέζι την ερώτηση: Ποιες χώρες θα απορροφήσουν τους πρόσφυγες και εάν η Τουρκία θα πρέπει να εισπράξει την εμπιστοσύνη της Ε.Ε. και των χωρών του Κόλπου σε περίπτωση που δεχθεί μέρος των προσφύγων έναντι κονδυλίων φυσικά. Όπως αναφέρθηκε στο Συμβούλιο, η Τουρκία έχει χρησιμοποιήσει ως «όπλο» τους πρόσφυγες έναντι της Ε.Ε. ουκ ολίγες φορές. «Δυστυχώς δεν υπάρχουν πολλές εναλλακτικές» ανέφερε η πηγή. Και πρόσθεσε ότι η Τουρκία δεν λαμβάνει μέρος σε καμία συζήτηση και αυτό «είναι δίκοπο μαχαίρι»

Ο Ζελένσκι ξανά στη Σύνοδο Κορυφής

Στο γράμμα του προς τους ηγέτες της Ε.Ε., ο Σ. Μισέλ έγραψε ότι σήμερα η Ουκρανία θα είναι ένα από τα κεντρικά θέματα στις συζητήσεις. Παρών θα είναι για άλλη μια φορά ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βλ. Ζελένσκι ο οποίος αναμένεται να ζητήσει να συνεχιστεί η βοήθεια προς τη χώρα του. Η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή δημιουργεί νευρικότητα στο Κίεβο, ότι η βοήθεια θα λιγοστέψει όπως και το ενδιαφέρον. Για αυτό τον λόγο ο Ζελένσκι κατάρτησε με τους συνεργάτες του το λεγόμενο «Σχέδιο Νίκης» το οποίο και θα παρουσιάσει σήμερα στους ηγέτες της Ε.Ε.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανέφερε ότι η Σύνοδος Κορυφής θα εργαστεί «για τα επόμενα βήματα για την οικοδόμηση συναίνεσης γύρω από μια ειρηνευτική πρωτοβουλία που βασίζεται στις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και του διεθνούς δικαίου». Βέβαια τον φλέγον θέμα είναι η χρηματοδότηση της Ουκρανίας καθώς αρκετές χώρες με πρώτη τη Γερμανία δήλωσαν ότι η χρηματοδοτική βοήθεια από τον κρατικό προϋπολογισμό σταματάει.

«Αναμένω να τηρήσουμε τη δέσμευση τού Ιουνίου, μαζί με τους εταίρους της G7, να παράσχουμε περίπου 45 δισεκατομμύρια ευρώ (50 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) μέχρι το τέλος του έτους για να στηρίξουμε τις στρατιωτικές ανάγκες, τον προϋπολογισμό και τις ανάγκες ανασυγκρότησης της Ουκρανίας» έγραψε ο Μισέλ στους ηγέτες. «Παρά αυτές τις σημαντικές προόδους, θα πρέπει επίσης να αξιολογήσουμε τη στήριξη που παρέχεται μέχρι τώρα και να εντείνουμε τις προσπάθειές μας καθώς πλησιάζει ο χειμώνας. Με πάνω από το ήμισυ της ενεργειακής υποδομής της Ουκρανίας να έχει καταστραφεί, οι προσπάθειες ενόψει του χειμώνα χρειάζονται επείγουσα προσοχή», πρόσθεσε.

Σε αυτό το σημείο αρχίζει και επισήμως το πρόγραμμα ανοικοδόμησης της Ουκρανίας, παρά το γεγονός ότι ο πόλεμος συνεχίζεται. Το δέλεαρ της συνέχιση της χρηματοδότησης της Ουκρανίας είναι ευρωπαϊκές Εταιρίες να πάρουν μεγάλο μερίδιο στην ανοικοδόμηση της χώρας, τακτική που ακολουθεί εδώ και δεκαετίες η Αμερική.

Μετά την Ουκρανία την σκυτάλη θα λάβει και πάλι η Μέση Ανατολή καθώς οι ηγέτες θα κάνουν ένα απολογισμό των χθεσινών συνομιλιών αλλά και των εξελίξεων της τελευταίας στιγμής. Βεβαίως στην ατζέντα είναι πρώτη η ανθρωπιστική βοήθεια καθώς, κατά τον Σ. Μισέλ η κατάσταση «κλιμακώνεται δραματικά». «Επιτόπου, η ανθρωπιστική κατάσταση επιδεινώνεται, με απαράδεκτο φόρο αίματος για αθώους πολίτες. Η άμεση κατάπαυση του πυρός και η απελευθέρωση των ομήρων παραμένουν κορυφαίες προτεραιότητες. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να πιέσει σθεναρά για αποκλιμάκωση και να επιμείνει στον σεβασμό του διεθνούς και ανθρωπιστικού δικαίου. Οι πρόσφατες επιθέσεις κατά των Κυανόκρανων του ΟΗΕ στο Νότιο Λίβανο είναι ανεύθυνες και απαράδεκτες», αναφέρει στο γράμμα του προς τους ηγέτες.

Η ανθρωπιστική βοήθεια της Ε.Ε. πάει χέρι με χέρι με την μετανάστευση, καθώς ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μίλησε για «στρατηγική ανταλλαγή μεταξύ των ηγετών». «Θα έχουμε την ευκαιρία να επικεντρωθούμε σε συγκεκριμένα μέτρα για την πρόληψη της παράτυπης μετανάστευσης, συμπεριλαμβανομένου του ενισχυμένου ελέγχου των εξωτερικών μας συνόρων, των ενισχυμένων εταιρικών σχέσεων και των ενισχυμένων πολιτικών επιστροφής» είπε.

Όμως οι αντιπαραθέσεις και οι αντιθέσεις έχουν αρχίσει εδώ και μήνες. Για παράδειγμα, σύμφωνα με τα γερμανικά Μέσα, οι ηγέτες δεν πρόλαβαν καλά-καλά να συνυπογράψουν το νέο «Σύμφωνο για τη Μετανάστευση» και οι εντάσεις πληθαίνουνΑπό τα μέσα Σεπτεμβρίου η Γερμανία έχει θεσπίσει συστηματικούς ελέγχους σε όλα τα χερσαία σύνορά της για έξι μήνες, σε πρώτη φάση, με στόχο την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης. Γειτονικές χώρες αντιδρούν, κάποιοι κάνουν λόγο για «κλείσιμο των συνόρων» ή ακόμη και για «το τέλος της Ζώνης Σένγκεν».

Η αντίδραση της Γερμανίας έρχεται μετά την πρωτοβουλία δύο Κρατών-μελών να ζητήσουν μία «αυτοεξαίρεση» (opt-out) από την κοινή μεταναστευτική πολιτική. Όπως για παράδειγμα, η Δανία είχε εξασφαλίσει παλαιότερα, με σύμφωνη γνώμη των υπολοίπων Κρατών-μελών την αυτοεξαίρεσή της από το ευρώ, τώρα Ολλανδία και η προεδρεύουσα χώρα της Ε.Ε. και της διήμερης Συνόδου, Ουγγαρία θέλουν το opt-out.

Η Κομισιόν προσπαθεί να αποφύγει το πλήρες ναυάγιο με την Πρόεδρό της έτοιμη να καταθέσει στη Σύνοδο Κορυφής πρόγραμμα που θα λέει ότι μέχρι το τέλος του 2024 θα δοθεί πακέτο στήριξης ύψους 1 δισ. ευρώ για βοήθεια προς τους Σύρους πρόσφυγες και τις ευάλωτες κοινότητες, αλλά και στήριξη της Τουρκίας στη διαχείριση των συνόρων και της μετανάστευσης.

Ένας από τους «εφιάλτες» της Ε.Ε. είναι ο πόλεμος να μετατεθεί σε δύο μέτωπα, στη Συρία και το Ιράν με την Τεχεράνη να κλείνει τα στενά τού Ορμούζ και το πετρέλαιο να ανεβαίνει μεσοπρόθεσμα πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλιΑυτό το εφιαλτικό σενάριο απεύχονται οι κεντρικές Τράπεζες οι οποίες μόλις έχουν καταφέρει να ισορροπήσουν τον πληθωρισμό και να προχωρήσουν σε μειώσεις επιτοκίων προκειμένου να βοηθήσουν την ανάκαμψη και την ανάπτυξη.

Ανάμεσα σε όλα αυτά τα σενάρια, προβάλλει και η βίβλος Ντράγκι για την ανταγωνιστικότητα της Ευρωπαϊκής οικονομίας. Αρκετοί λένε ότι δεν υπάρχουν τα αναγκαία κεφάλαια για την εφαρμογή της αυτή τη στιγμή, και ο αντίλογος λέει ότι εάν εφαρμοζόταν ήδη τότε η Ε.Ε. δεν θα ήταν εκτεθειμένη σε όλους αυτούς τους κινδύνους. Θα μπορούσε δε, να διαπραγματευτεί ως υπερδύναμη….
euro2day.gr


«The New Daily Mail» 
Newsroom



ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΕΘΝΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

WEB RADIO

WEB RADIO
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να παραμείνετε στην σελίδα μας, κάντε δεξί κλικ, άνοιγμα νέας καρτέλας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ



Αιρετικες Ιδεες

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Οι παραπάνω απόψεις δεν απηχούν κατ΄ ανάγκη απόψεις της Εφημερίδας. Προβάλλονται όμως στα πλαίσια του πλουραλισμού και της διαφορετικής άποψης, που υποστηρίζει με σθένος η Εφημερίδα μας.
«The New Daily Mail»

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΟΛΗ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ