Ο Πρόεδρος Τραμπ έστειλε τις πρώτες 14 επιστολές με τη «λυπητερή» για τους δασμούς , σε ισάριθμες χώρες. Στις πιο σημαντικές, όπως η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα, οι αμερικανικοί δασμοί είναι 25% και θα ισχύσουν από την 1η Αυγούστου. Σε άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων η Νότια Αφρική, η Ινδονησία, η Σερβία και η Βοσνία, οι δασμοί είναι από 30-36% οι αυξήσεις δασμών μεταξύ 30% και 36%. Όσο για την Ε.Ε.; Αναμένεται επίσης να λάβει επιστολή τις επόμενες ημέρες. Έτσι, απομένουν περίπου τρεις εβδομάδες για να προσπαθήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση να καταλήξει σε συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το ζήτημα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για την Ε.Ε. Η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησε τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο Τραμπ την Κυριακή και σύμφωνα με τις Βρυξέλλες «οι συνομιλίες προχωρούν καλά, έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος προς μια τελική συμφωνία» Λέγεται ότι η Ε.Ε. είναι ουσιαστικά πρόθυμη να συμφωνήσει σε έναν ενιαίο δασμό 10%. Η Ευρώπη απορρίπτει υψηλότερους δασμούς στους τομείς της φαρμακευτικής, της αυτοκινητοβιομηχανίας και του χάλυβα. Ωστόσο, ο Αμερικανός Πρόεδρος θέλει να προστατεύσει ακριβώς αυτές τις Βιομηχανίες στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Δύσκολη θέση
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Ο Τραμπ έχει ένα ακόμη ατού στο μανίκι του: Η ικανότητα δράσης της Προέδρου της Κομισιόν είναι περιορισμένη, καθώς στο Ευρωκοινοβούλιο θα τεθεί την Πέμπτη σε ψηφοφορία πρόταση μομφής κατά της φον ντερ Λάιεν από 77 Ευρωβουλευτές της άκρας δεξιάς, για το ''Pfizergate'' - τα μυστικά SMS με τον επικεφαλής της φαρμακευτικής Pfizer για τα εμβόλια κατά του Covid.
Η πρόταση είναι καταδικασμένη να μην περάσει, αφού για να εγκριθεί, θα χρειαζόταν πλειοψηφία δύο τρίτων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι τρεις μεγαλύτερες πολιτικές ομάδες, ΕΛΚ, Σοσιαλιστές και Φιλελεύθεροι, που υποστηρίζουν την εκτελεστική επιτροπή της φον ντερ Λάιεν, δεν θα την ψηφίσουν. Ωστόσο, οι Σοσιαλιστές συζητούν το ενδεχόμενο να απόσχουν αντί να ψηφίσουν κατά, για να αμφισβητήσουν την πολιτική της Προέδρου της Κομισιόν. Σε κάθε περίπτωση όμως, η Κομισιόν θα βγει «τραυματισμένη» από την ψηφοφορία. Ένα σημαντικό τμήμα των Ευρωβουλευτών αμφισβητεί άλλωστε, την δημοκρατική και ηθική της υπόσταση.
«Ωρολογιακή βόμβα»
Ο «μπαλαντέρ» είναι αδύναμος, λοιπόν. Υπάρχει μια «ωρολογιακή βόμβα» στην οποία εμείς, ως Ευρωπαίοι, καθόμαστε. Μια «βόμβα» που η Ε.Ε. δεν γνωρίζει ότι έχει ήδη ενεργοποιηθεί. Γιατί υπάρχει «πυροκροτητής»: Σύμφωνα με το Bloomberg, ορισμένες μεγάλες ευρωπαϊκές Εταιρείες, όπως η Mercedes, η BMW και η Volkswagen φέρονται να έχουν υποβάλει τις δικές τους προτάσεις στον Τραμπ για τους δασμούς, σε εμπιστευτικές συνομιλίες με Αμερικανούς αξιωματούχους. Απλά, η επιχειρηματική κοινότητα στην Ευρώπη δεν έχει πειστεί για τις διαπραγματευτικές ικανότητες της φον ντερ Λάιεν. Και αποφάσισαν να πάρουν το παιγνίδι στα χέρια τους. Βλέπουν άλλωστε, ότι η Ε.Ε. είναι ένας απλός θεατής στον κόσμο της παγκόσμιας διπλωματίας. Εκδίδοντας μόνο κάποια φτωχά σε περιεχόμενο και ισχύ, ανακοινωθέντα.
naftemporiki.gr
«The New Daily Mail»
Newsroom