Ως μια «σημαντική πράξη» που κλείνει εκκρεμότητες του παρελθόντος και λειτουργεί υπερασπίζεται εμπράκτως τα εθνικά μας συμφέροντα, χαρακτηρίζουν στην Κυβέρνηση τη χθεσινή εξέλιξη με την κατάρτιση του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού.
Μέσα από αυτήν, σημειώνουν, αποτυπώνονται οι δύο Συμφωνίες για οριοθέτηση ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο, ως η μοναδική έμπρακτη αμφισβήτηση του παράνομου τουρκολυβικού μνημονίου, ενώ για πρώτη φορά σε επίσημο κείμενο της Ε.Ε. προσδιορίζονται τα απώτατα δυνητικά όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Και τούτο, πάντα με γνώμονα το διεθνές δίκαιο, το οποίο επικαλείται η Αθήνα σε κάθε της κίνηση και χωρίς να κάνει βήματα υποχώρησης από τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Από την άλλη, βούληση της ελληνικής πλευράς είναι να μη ταραχθούν τα «ήρεμα νερά» στο Αιγαίο και να μην υπάρξει επιστροφή σε εποχές εντάσεων και κρίσεων μεταξύ των δύο χωρών, που μόνο προβλήματα δημιουργούν. Η διατήρηση των λεπτών αυτών ισορροπιών αποτελεί και το μεγάλο στοίχημα για το Μέγαρο Μαξίμου και το Υπουργείο Εξωτερικών κατά το επόμενο διάστημα.
«Είναι επιθυμία μας να συνεχιστεί ο διάλογος, έτσι ώστε να μην προκαλούνται κρίσεις. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι θα υπάρχει οποιαδήποτε υποχώρηση», δήλωσε σχετικά ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, στον ΣΚΑΪ, που χαρακτήρισε «αναμενόμενη» την αντίδραση της Τουρκίας στην χθεσινή εξέλιξη. Μάλιστα προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, επαναφέροντας στον δημόσιο διάλογο την επιλογή της επίλυσης της διαφοράς των δύο χωρών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. «Εάν αυτή τη στιγμή έχουμε δύο διαφορετικές εκδοχές, την ελληνική εκδοχή και την τουρκική εκδοχή, υπάρχει μία οδός, η οποία θα μπορούσε να το επιλύσει, εφόσον θεωρούμε ότι και οι δύο αγόμεθα κυρίως από το διεθνές δίκαιο. Και αυτός είναι ο δρόμος του συνυποσχετικού, να επιλυθεί η διαφορά αυτή για τον καθορισμό της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Και αυτό είναι εκείνο που πάντοτε η Ελλάδα τηρεί», σημείωσε ο Υπουργός Εξωτερικών.
Ζητούμενο είναι ποια στάση θα κρατήσει η Άγκυρα από εδώ και πέρα, ενόψει και του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Κύπρου που εκκρεμεί και δείχνει να έχει παγώσει. Το Μέγαρο Μαξίμου διαβεβαιώνει ότι «θα συνεχιστεί στον κατάλληλο χρόνο που θα καθοριστεί με βάση και τον προγραμματισμό του ερευνητικού πλοίου», την ίδια στιγμή που οι απειλές της Τουρκίας και γι’ αυτό το ζήτημα δεν έχουν τέλος.
euro2day.gr
«The New Daily Mail»
Newsroom