Η προσδοκία της Κουμουνδούρου και, προσωπικά, του Σωκράτη Φάμελλου, για συμπόρευση ΣΥΡΙΖΑ - Νέας Αριστεράς, δεν εκπληρώθηκε. Η Κεντρική Επιτροπή της ΝΕ.ΑΡ. μετά από διήμερη Συνεδρίαση καταψήφισαν την υποστηρικτική, της συμπόρευσης, ''με όσους ανταποκριθούν'', εισήγηση του Προέδρου του Κόμματος Αλέξη Χαρίτση (57 ψήφοι) και ενέκριναν τη θέση που αποτυπώθηκε στις προτάσεις του γραμματέα Γαβριήλ Σακελλαρίδη και του Ευκλείδη Τσακαλώτου (80 ψήφοι) ότι, εν ολίγοις, η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-Νέας Αριστεράς οδηγεί σε καρικατούρα λαϊκού μετώπου και όχι σε μέτωπο αριστερών δυνάμεων στη βάση προγραμματικών συμφωνιών.
Το ενδιαφέρον στοιχείο βρίσκεται πως οι συσχετισμοί στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΕ.ΑΡ. βρίσκονται στον αντίποδα εκείνων που καταγράφησαν στην Κεντρική Επιτροπή: Σε σύνολο 11 Βουλευτών, οι τρεις είναι κατά της συμπόρευσης ''μόνο με τον ΣΥΡΙΖΑ'' (Ευκλείδης Τσακαλώτος, Σία Αναγνωστοπούλου, Πέτη Πέρκα), ενώ από τους υπόλοιπους οκτώ που τάσσονται υπέρ (Τζανακόπουλος, Αχτσιόγλου, Τζούφη, Φωτίου, Φερχάτ κ.α.), τουλάχιστον τρεις δεν θα έβλεπαν αρνητικά ακόμα και την επιστροφή στον ΣΥΡΙΖΑ. Αποτελεί κοινό μυστικό άλλωστε ότι η ισχνή δημοσκοπική καταγραφή του Κόμματος (κάτω από 2%) ''τρομοκρατεί'' τους νυν Βουλευτές, καθώς η αυτόνομη πορεία εγγυάται τον αποκλεισμό τους από τη Βουλή. Η Κουμουνδούρου μάλιστα πόνταρε στον αριθμό ''οκτώ'' ώστε μαζί με τους 26 που διαθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, το σχήμα-ομπρέλα που θα δημιουργείτο να προσπεράσει το ΠΑΣΟΚ, που έχει 33 Βουλευτές, και να βρεθεί στη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Συμπόρευση ή… reunion;
Υπέρμαχοι της συμπόρευσης και από τα δύο Κόμματα επιχειρούν πλέον να κρατήσουν ζωντανή την ελπίδα, περνώντας το μήνυμα ότι το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούνιο και οι πολιτικές εξελίξεις, τις οποίες προβλέπουν ''πυκνές'', θα επαναφέρουν την ανάγκη συνεργασίας που θα αποτυπωθεί και με κοινή κάθοδο στις εκλογές.
«Ούτε κι εμείς αρκούμαστε σε συμπόρευση μόνο ΣΥΡΙΖΑ-ΝΕ.ΑΡ.», λένε κεντρικά στελέχη της Κουμουνδούρου, ομολογώντας ότι κάτι τέτοιο θα έστελνε αρνητικά σινιάλα στο προοδευτικό κοινό. Προσθέτουν μάλιστα πως δεν είναι αρκετή ούτε η προσθήκη Κομμάτων και κινήσεων, όπως του ''ΚΟΣΜΟΣ'' του Πέτρου Κόκκαλη ή της Κοινωνικής Συμφωνίας της Λούκας Κατσέλη, δηλαδή των προσώπων που ήταν, έτσι κι αλλιώς, στον ΣΥΡΙΖΑ επί Τσίπρα. «Πάλι αρνητικά μηνύματα θα έστελνε μία τέτοια επανένωση διότι δεν θα ήταν συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων αλλά … reunion παλιών συντρόφων», λένε χαρακτηριστικά.
Τι θέλουν, λοιπόν; «Να μπει στην προσπάθεια και το ΠΑΣΟΚ», απαντούν. Εκτιμώντας, ή ευελπιστώντας, ότι παρά τη διακηρυγμένη θέση περί πολιτικής αυτονομίας, η πτωτική τάση του στις δημοσκοπήσεις θα υποχρεώσει την ηγεσία του να μιλήσει για προοδευτικές συνεργασίες. «Κι αν δεν το κάνει, θα έχουν κάθε λόγο τα στελέχη του που θέλουν τη συνεργασία να βγουν μπροστά και να επιβάλλουν τη σχετική συζήτηση», προσθέτουν.
Πότε; «Μπορεί και μέσα στο καλοκαίρι εάν οι δημοσκοπήσεις το επόμενο δίμηνο ρίξουν το ΠΑΣΟΚ σε μονοψήφια ποσοστά», απαντούν, αναφέροντας μάλιστα ότι σε κατ' ιδίαν συζητήσεις τους με υποστηρικτές της συνεργασίας εισπράττουν τη θέληση για άμεσες κινήσεις και όχι φθινοπωρινές». Όλα αυτά βεβαίως συζητούνται και σχεδιάζονται χωρίς να παραβλέπεται, κάθε άλλο…, το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου φορέα στην κεντροαριστερά, με ή χωρίς τον Αλέξη Τσίπρα επικεφαλής. Είναι προφανές ότι το ''με'' το θέλουν οι υποστηρικτές του νέου φορέα από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και το ''χωρίς'' το προβάλλουν με πείσμα οι αντίστοιχοι από το ΠΑΣΟΚ.
euro2day.gr
«The New Daily Mail»
Newsroom