ΣΤΟΝ ΠΑΛΜΟ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
ΞΕΧΩΡΙΣΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ!

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Οδηγια Γιουνκερ για «συγκρουση» με το ΔΝΤ

Οδηγια Γιουνκερ για «συγκρουση» με το ΔΝΤ
Την διάλυση του κουαρτέτου, όχι μόνο με έξοδο του ΔΝΤ αλλά και του τρόπου λειτουργίας της λεγόμενης «ευρωπαϊκής τρόικας» επιδιώκει ο πρόεδρος της Κομισιον.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες προερχόμενες από το περιβάλλον του κ. Γιούνκερ, κατά τον ίδιο, «αυτή η ιστορία με τη τρόικα πρέπει να τελειώσει τώρα», καθώς πολλές φορές υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ της Κομισιόν και της ΕΚΤ και του ΕΣΜ για τον τρόπο διαχείρισης του ελληνικού προγράμματος.
Επιπλέον ο Πρόεδρος της Κομισιόν έχει δώσει οδηγία στους αρμόδιους επιτρόπους Ντομπρόβσκις και Μοσκοβισί να επιμείνουν στην αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των δημοσιονομικών προβλέψεων από πλευράς του ΔΝΤ.
Εάν αυτό δεν καταστεί δυνατό τότε η σύγκρουση θα είναι αναπόφευκτη. Μια σύγκρουση που μπορεί να προκαλέσει το «επεισόδιο» βάση του οποίου το Ταμείο θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει την Ελλάδα.
Ο κ. Γιούνκερ θεωρεί ότι το σχέδιο Σόιμπλε για αποδυνάμωση και απο-πολιτικοποίηση της Κομισιόν έχει πλέον χάσει την υποστήριξη που είχε εντός της Γερμανίας, Κομισιόν και ESM θα μπορούν να συνεργάζονται για την επίβλεψη των προϋπολογισμών των χωρών-μελών.
Ο Πρόεδρος της Κομισιόν θεωρεί ότι η de facto αποχώρηση και της ΕΚΤ από την εποπτεία που σχεδιάζεται για την Ελλάδα μετά το τέλος του παρόντος προγράμματος, δίνει μεγαλύτερη ευελιξία για «πολιτικές μανούβρες» όταν μια κυβέρνηση βρίσκεται σε δύσκολη θέση.
Πάντως, η Ελλάδα δεν πρέπει και δεν θα αφεθεί να παρεκκλίνει στα λάθη του παρελθόντος, και για αυτό θα προβλεφθεί «σκληρό πλαίσιο».

Πέμπτη, 15 Ιουνίου 2017

ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΕΠΑΦΕΣ ΜΕ ΤΗ Ν.Δ. Ο ΜΑΝΦΕΡΝΤ ΒΕΜΠΕΡ

Ο Γερμανός πολιτικός είναι επίλεκτο στέλεχος των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό του Βερολίνου, υπό την Άγκελα Μέρκελ και ανήκει στην έντονα φιλοευρωπαϊκή πτέρυγα του κόμματός του, με τον λόγο του να «μετράει» όχι μόνο στις Βρυξέλλες, αλλά και στο εσωτερικό της Γερμανίας. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής ενδείξεις, κύρια προτεραιότητά του στην Αθήνα θα είναι οι επαφές και ο καλύτερος συντονισμός με το «αδελφό κόμμα» της Ν.Δ. Όπως δηλώνει ο ίδιος στην Deutsche Welle: «Ο σκοπός της επίσκεψης στην Αθήνα είναι να σκεφτούμε τα επόμενα βήματα μαζί με το κόμμα, με το οποίο συνεργαζόμαστε, τη Νέα Δημοκρατία. Και βέβαια να στηρίξουμε τον φίλο μου, τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Να του πούμε ότι μπορεί να υπολογίζει στους φίλους του στην Ευρώπη, γιατί πιστεύουμε ότι στο πρόσωπό του οι Έλληνες θα είχαν μία ικανή ηγεσία».

Η επίσκεψη γίνεται σε μία κρίσιμη συγκυρία, τόσο στο οικονομικό «μέτωπο», όσο και στην προσφυγική κρίση. Την Τρίτη η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι εκκινεί νομική διαδικασία εναντίον τριών χωρών της ανατολικής Ευρώπης, που αρνούνται να συμμορφωθούν με τις ευρωπαϊκές αποφάσεις για τη μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία. Το ζήτημα αναμένεται να απασχολήσει και στην Αθήνα τον Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος άλλωστε θα ενημερωθεί, μεταξύ άλλων, για τις δραστηριότητες της Frontex στην Ελλάδα. «Στην Ε.Ε. χρειαζόμαστε αλληλεγγύη για να ξεπεράσουμε την προσφυγική κρίση» τονίζει ο Γερμανός πολιτικός. «Το προσφυγικό ζήτημα δεν είναι ούτε ελληνικό, ούτε ιταλικό, αλλά είναι πανευρωπαϊκό ζήτημα. Γι’ αυτό στηρίζουμε τις προτάσεις του Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, ώστε να διαμοιραστούν τα βάρη με δίκαιο τρόπο. Αρκετά συζητήσαμε όμως, τώρα πρέπει να περάσουμε στην πράξη. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να δώσει επιτέλους κατευθύνσεις για να δούμε πώς θα λύσουμε αυτό το πρόβλημα».

Νέες αιχμές κατά Τσίπρα

Παλαιότερα ο Βαυαρός πολιτικός είχε επικρίνει σε υψηλούς τόνους την οικονομική πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης και προσωπικά τον πρωθυπουργό, προκαλώντας ενόχληση στην Αθήνα. Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν όμως ότι «κάτι κινείται» στην ελληνική οικονομία. Έχει αλλάξει άραγε η διάγνωση του Μάνφρεντ Βέμπερ; Και αν ναι, θα ήταν διατεθειμένος να το δηλώσει ευθαρσώς; «Η οικονομική άνθηση, η ανάκαμψη που βλέπουμε σε όλη την Ευρώπη συμπαρασύρει την ελληνική οικονομία» λέει ο Γερμανός πολιτικός. «Το 2016 η Ευρωζώνη είχε υψηλότερους δείκτες ανάπτυξης από της ΗΠΑ και η Ελλάδα επωφελείται από αυτήν την εξέλιξη, ιδιαίτερα στον τουριστικό κλάδο. Αλλά η ανάπτυξη οφείλεται περισσότερο σε εξωγενείς παράγοντες και λιγότερο στις ενέργειες της κυβέρνησης Τσίπρα. Επομένως το μήνυμα παραμένει: Χρειαζόμαστε μία έμπιστη και αξιόπιστη κυβέρνηση στην Ελλάδα. Τους τελευταίους μήνες ο Τσίπρας έχει αναλώσει σημαντικό κεφάλαιο αξιοπιστίας και αυτό έχει δυσχεράνει και τις διαπραγματεύσεις».

Αίσθηση είχε προκαλέσει και μία άλλη πρόσφατη δήλωση του Μάνφρεντ Βέμπερ: «Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι ότι έχει κομμουνιστή πρωθυπουργό». έλεγε. Θα την επαναλάμβανε άραγε και σήμερα, παρότι οι περισσότεροι σχολιαστές συμφωνούν πλέον ότι ο πρωθυπουργός έχει απομακρυνθεί από τη ρητορική του προεκλογικού αγώνα;. «Αυτό ακριβώς επιβεβαιώνει ότι ο Τσιπρας έλεγε ψέματα στον κόσμο στη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα» επιμένει ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΕΛΚ. «Μοίραζε υποσχέσεις, ενώ γνώριζε ότι δεν θα μπορούσε να τις υλοποιήσει. Γι αυτό και καταλαβαίνω ότι πολύς κόσμος έχει απογοητευθεί από τον πολιτική. Αλλά και από τον συγκεκριμένο τρόπο άσκησης της πολιτικής». 

Θετική είναι βέβαια η εκτίμηση του Μάνφρεντ Βέμπερ για το κόμμα της Ν.Δ. και τον πρώην πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά. Όπως επισημαίνει μάλιστα ο Βαυαρός πολιτικός «στη Νέα Δημοκρατία τόσο ο Σαμαράς παλαιότερα, όσο και ο Μητσοτάκης τώρα, ακολουθούσαν τον ίδιο δρόμο». «Είχαμε εφαρμόσει μία συνεκτική πολιτική για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, την οποία άλλωστε εκτιμούσαν οι Ευρωπαίοι εταίροι. Υπήρχε ένα ξεκάθαρο στίγμα σε εποχές δύσκολες, ώστε η ελληνική οικονομία να επανέλθει στον ορθό δρόμο...».
D.Welle

''The New Daily Mail'' 
Newsroom

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ/WEB TV

ΒΟΥΛΗ: ΕΙΔΗΣΕΙΣ - ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

WEB RADIO

WEB RADIO
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να παραμείνετε στην σελίδα μας, κάντε δεξί κλικ, άνοιγμα νέας καρτέλας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΟΛΗ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΠΑΙΔΕΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ