ΣΤΟΝ ΠΑΛΜΟ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
ΞΕΧΩΡΙΣΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ!

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΗΠΑ: Ιστορικη ευκαιρια για λυση με πΓΔΜ

ΗΠΑ: Ιστορικη ευκαιρια για λυση με πΓΔΜ
Την άποψη ότι υπάρχει ένα ιστορικό παράθυρο ευκαιρίας για την επίλυση του ονοματολογικού ανάμεσα στην Αθήνα και τα Σκόπια εξέφρασε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, κατά την διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν το Σάββατο το μεσημέρι.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος συνεχάρη τον κ. Τσίπρα για τον εποικοδομητικό του ρόλο στην διαπραγματευτική διαδικασία, σημειώνοντας όμως παράλληλα ότι ο παράγοντας του χρόνου πρέπει να ληφθεί υπόψη.
«Ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς μίλησε σήμερα με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα για να εκφράσει την εκτίμησή του για τον ηγετικό ρόλο που έχει διαδραματίσει, μαζί με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, στις προσπάθειες επίλυσης της μακρόχρονης διένεξης του ονοματολογικού. Συμφώνησαν ότι οι δύο πλευρές έχουν μια ιστορική ευκαιρία να επιλύσουν αυτό το ζήτημα και ότι ο χρόνος πρέπει ληφθεί υπόψη», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Ο κ. Πενς εξέφρασε την στήριξη του στις προσπάθειες που καταβάλλουν οι δύο χώρες για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής ονομασίας, εκφράζοντας την πεποίθηση πως η επίλυση του ονοματολογικού θα συμβάλλει στην ενίσχυση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.
«Ο αντιπρόεδρος ενθάρρυνε τον πρωθυπουργό Τσίπρα να συνεχίσει να συνεργάζεται με τον πρωθυπουργό Ζάεφ για μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία. Η επίλυση αυτού του ζητήματος θα προωθήσει τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή», καταλήγει η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Πέμπτη, 15 Ιουνίου 2017

ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΕΠΑΦΕΣ ΜΕ ΤΗ Ν.Δ. Ο ΜΑΝΦΕΡΝΤ ΒΕΜΠΕΡ

Ο Γερμανός πολιτικός είναι επίλεκτο στέλεχος των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό του Βερολίνου, υπό την Άγκελα Μέρκελ και ανήκει στην έντονα φιλοευρωπαϊκή πτέρυγα του κόμματός του, με τον λόγο του να «μετράει» όχι μόνο στις Βρυξέλλες, αλλά και στο εσωτερικό της Γερμανίας. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής ενδείξεις, κύρια προτεραιότητά του στην Αθήνα θα είναι οι επαφές και ο καλύτερος συντονισμός με το «αδελφό κόμμα» της Ν.Δ. Όπως δηλώνει ο ίδιος στην Deutsche Welle: «Ο σκοπός της επίσκεψης στην Αθήνα είναι να σκεφτούμε τα επόμενα βήματα μαζί με το κόμμα, με το οποίο συνεργαζόμαστε, τη Νέα Δημοκρατία. Και βέβαια να στηρίξουμε τον φίλο μου, τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Να του πούμε ότι μπορεί να υπολογίζει στους φίλους του στην Ευρώπη, γιατί πιστεύουμε ότι στο πρόσωπό του οι Έλληνες θα είχαν μία ικανή ηγεσία».

Η επίσκεψη γίνεται σε μία κρίσιμη συγκυρία, τόσο στο οικονομικό «μέτωπο», όσο και στην προσφυγική κρίση. Την Τρίτη η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι εκκινεί νομική διαδικασία εναντίον τριών χωρών της ανατολικής Ευρώπης, που αρνούνται να συμμορφωθούν με τις ευρωπαϊκές αποφάσεις για τη μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία. Το ζήτημα αναμένεται να απασχολήσει και στην Αθήνα τον Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος άλλωστε θα ενημερωθεί, μεταξύ άλλων, για τις δραστηριότητες της Frontex στην Ελλάδα. «Στην Ε.Ε. χρειαζόμαστε αλληλεγγύη για να ξεπεράσουμε την προσφυγική κρίση» τονίζει ο Γερμανός πολιτικός. «Το προσφυγικό ζήτημα δεν είναι ούτε ελληνικό, ούτε ιταλικό, αλλά είναι πανευρωπαϊκό ζήτημα. Γι’ αυτό στηρίζουμε τις προτάσεις του Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, ώστε να διαμοιραστούν τα βάρη με δίκαιο τρόπο. Αρκετά συζητήσαμε όμως, τώρα πρέπει να περάσουμε στην πράξη. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να δώσει επιτέλους κατευθύνσεις για να δούμε πώς θα λύσουμε αυτό το πρόβλημα».

Νέες αιχμές κατά Τσίπρα

Παλαιότερα ο Βαυαρός πολιτικός είχε επικρίνει σε υψηλούς τόνους την οικονομική πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης και προσωπικά τον πρωθυπουργό, προκαλώντας ενόχληση στην Αθήνα. Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν όμως ότι «κάτι κινείται» στην ελληνική οικονομία. Έχει αλλάξει άραγε η διάγνωση του Μάνφρεντ Βέμπερ; Και αν ναι, θα ήταν διατεθειμένος να το δηλώσει ευθαρσώς; «Η οικονομική άνθηση, η ανάκαμψη που βλέπουμε σε όλη την Ευρώπη συμπαρασύρει την ελληνική οικονομία» λέει ο Γερμανός πολιτικός. «Το 2016 η Ευρωζώνη είχε υψηλότερους δείκτες ανάπτυξης από της ΗΠΑ και η Ελλάδα επωφελείται από αυτήν την εξέλιξη, ιδιαίτερα στον τουριστικό κλάδο. Αλλά η ανάπτυξη οφείλεται περισσότερο σε εξωγενείς παράγοντες και λιγότερο στις ενέργειες της κυβέρνησης Τσίπρα. Επομένως το μήνυμα παραμένει: Χρειαζόμαστε μία έμπιστη και αξιόπιστη κυβέρνηση στην Ελλάδα. Τους τελευταίους μήνες ο Τσίπρας έχει αναλώσει σημαντικό κεφάλαιο αξιοπιστίας και αυτό έχει δυσχεράνει και τις διαπραγματεύσεις».

Αίσθηση είχε προκαλέσει και μία άλλη πρόσφατη δήλωση του Μάνφρεντ Βέμπερ: «Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι ότι έχει κομμουνιστή πρωθυπουργό». έλεγε. Θα την επαναλάμβανε άραγε και σήμερα, παρότι οι περισσότεροι σχολιαστές συμφωνούν πλέον ότι ο πρωθυπουργός έχει απομακρυνθεί από τη ρητορική του προεκλογικού αγώνα;. «Αυτό ακριβώς επιβεβαιώνει ότι ο Τσιπρας έλεγε ψέματα στον κόσμο στη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα» επιμένει ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΕΛΚ. «Μοίραζε υποσχέσεις, ενώ γνώριζε ότι δεν θα μπορούσε να τις υλοποιήσει. Γι αυτό και καταλαβαίνω ότι πολύς κόσμος έχει απογοητευθεί από τον πολιτική. Αλλά και από τον συγκεκριμένο τρόπο άσκησης της πολιτικής». 

Θετική είναι βέβαια η εκτίμηση του Μάνφρεντ Βέμπερ για το κόμμα της Ν.Δ. και τον πρώην πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά. Όπως επισημαίνει μάλιστα ο Βαυαρός πολιτικός «στη Νέα Δημοκρατία τόσο ο Σαμαράς παλαιότερα, όσο και ο Μητσοτάκης τώρα, ακολουθούσαν τον ίδιο δρόμο». «Είχαμε εφαρμόσει μία συνεκτική πολιτική για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, την οποία άλλωστε εκτιμούσαν οι Ευρωπαίοι εταίροι. Υπήρχε ένα ξεκάθαρο στίγμα σε εποχές δύσκολες, ώστε η ελληνική οικονομία να επανέλθει στον ορθό δρόμο...».
D.Welle

''The New Daily Mail'' 
Newsroom

WEB RADIO

WEB RADIO
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να παραμείνετε στην σελίδα μας, κάντε δεξί κλικ, άνοιγμα νέας καρτέλας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΟΛΗ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΠΑΙΔΕΙΑ