ΣΤΟΝ ΠΑΛΜΟ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
ΞΕΧΩΡΙΣΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ!

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Οδηγια Γιουνκερ για «συγκρουση» με το ΔΝΤ

Οδηγια Γιουνκερ για «συγκρουση» με το ΔΝΤ
Την διάλυση του κουαρτέτου, όχι μόνο με έξοδο του ΔΝΤ αλλά και του τρόπου λειτουργίας της λεγόμενης «ευρωπαϊκής τρόικας» επιδιώκει ο πρόεδρος της Κομισιον.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες προερχόμενες από το περιβάλλον του κ. Γιούνκερ, κατά τον ίδιο, «αυτή η ιστορία με τη τρόικα πρέπει να τελειώσει τώρα», καθώς πολλές φορές υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ της Κομισιόν και της ΕΚΤ και του ΕΣΜ για τον τρόπο διαχείρισης του ελληνικού προγράμματος.
Επιπλέον ο Πρόεδρος της Κομισιόν έχει δώσει οδηγία στους αρμόδιους επιτρόπους Ντομπρόβσκις και Μοσκοβισί να επιμείνουν στην αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των δημοσιονομικών προβλέψεων από πλευράς του ΔΝΤ.
Εάν αυτό δεν καταστεί δυνατό τότε η σύγκρουση θα είναι αναπόφευκτη. Μια σύγκρουση που μπορεί να προκαλέσει το «επεισόδιο» βάση του οποίου το Ταμείο θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει την Ελλάδα.
Ο κ. Γιούνκερ θεωρεί ότι το σχέδιο Σόιμπλε για αποδυνάμωση και απο-πολιτικοποίηση της Κομισιόν έχει πλέον χάσει την υποστήριξη που είχε εντός της Γερμανίας, Κομισιόν και ESM θα μπορούν να συνεργάζονται για την επίβλεψη των προϋπολογισμών των χωρών-μελών.
Ο Πρόεδρος της Κομισιόν θεωρεί ότι η de facto αποχώρηση και της ΕΚΤ από την εποπτεία που σχεδιάζεται για την Ελλάδα μετά το τέλος του παρόντος προγράμματος, δίνει μεγαλύτερη ευελιξία για «πολιτικές μανούβρες» όταν μια κυβέρνηση βρίσκεται σε δύσκολη θέση.
Πάντως, η Ελλάδα δεν πρέπει και δεν θα αφεθεί να παρεκκλίνει στα λάθη του παρελθόντος, και για αυτό θα προβλεφθεί «σκληρό πλαίσιο».

Πέμπτη, 15 Ιουνίου 2017

POLITICO: ΓΙΑΤΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ «DE FACTO ΑΠΟΙΚΙΑ» ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

«Καημένε Αλέξη Τσίπρα. Για μέρες, ο Έλληνας ηγέτης είναι στα τηλέφωνα, προσπαθώντας να εξασφαλίσει τους καλύτερους πιθανούς όρους για τη χώρα του. Μέχρι τώρα, με τις προσπάθειές του έχει κερδίσει περισσότερο τον χλευασμό, παρά τον σεβασμό, ιδιαίτερα στη Γερμανία».
Τα παραπάνω αναφέρει το Politico, σε δημοσίευμα με τίτλο: «Γιατί η Ελλάδα είναι ''de facto'' αποικία της Γερμανίας». Σε σχέση με τις αντιδράσεις που προκαλούν οι επαφές του Έλληνα πρωθυπουργού, η ιστοσελίδα παραπέμπει στα όσα είπε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε την Τρίτη. «Συνεχίζει να τηλεφωνεί διαρκώς και η καγκελάριος του λέει ξανά και ξανά ''Αλέξη, αυτό είναι θέμα για τους υπουργούς Οικονομικών''».

Η Αθήνα είναι βέβαιη ότι το Eurogroup θα εγκρίνει τη δόση, στη συνεδρίαση της Πεμπτης. Αλλά ο κ. Τσίπρας θέλει κάτι πιο πολύτιμο: Την ελάφρυνση χρέους, συνεχίζει το δημοσίευμα. Κανένας σοβαρός οικονομολόγος δεν πιστεύει ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να ξεφύγει από το βάρος του χρέους χωρίς σημαντική ελάφρυνση από τους δανειστές, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να πειστεί η Γερμανία, η χώρα στην οποία η Ελλάδα χρωστά τα περισσότερα, σημειώνει το Politico.

Απίθανο να κάνει διαφορά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

«Στο μεγαλύτερο μέρος της κρίσης, η Ελλάδα ήταν όμηρος της εγχώριας πολιτικής. Τώρα, είναι όμηρος της γερμανικής», συνεχίζει το δημοσίευμα, τονίζοντας ότι το Βερολίνο αρνείται να υποχωρήσει σε ό,τι αφορά την ελάφρυνση χρέους. «Με τις εκλογές να διεξάγονται τον Σεπτέμβριο, είναι απίθανο η Μέρκελ και ο Σόιμπλε να χαλαρώσουν τη στάση τους σύντομα. Τα ελληνικά προγράμματα παραμένουν πολιτικά τοξικά στη Γερμανία και η όποια συμφωνία περιλαμβάνει ελάφρυνση χρέους θα εκληφθεί εντός των συνόρων ως παραδοχή ότι η προσπάθεια διάσωσης απέτυχε, εις βάρος των Γερμανών φορολογούμενων». «Δυστυχώς για τον Τσίπρα, έχει ελάχιστα να πει για το ζήτημα. Ενας μεγάλος λόγος για τον οποίο θέλει τώρα ελάφρυνση χρέους είναι ότι αυτό θα επέτρεπε στην ΕΚΤ να συμπεριλάβει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης», συνεχίζει το Politico, σημειώνοντας ότι αυτό θα βοηθούσε στην ενίσχυση της επενδυτικής εμπιστοσύνης. «Όμως, η Ελλάδα δεν μπορεί να μπει στο πρόγραμμα όσο το χρέος θεωρείται μη βιώσιμο».

Ο κ. Τσίπρας, παρατηρεί το δημοσίευμα, μπορεί να προσπαθήσει να αντισταθεί σε μία συμφωνία αυτή την εβδομάδα για να πάει το θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της επόμενης εβδομάδας. Είναι όμως απίθανο να κάνει κάποια διαφορά αυτό, σύμφωνα με το Politico. Γιατί η αλήθεια είναι ότι η Ευρώπη σταμάτησε να ακούει την Ελλάδα πριν από πολύ καιρό. Οι ημέρες που το Grexit προκαλούσε νευρικότητα στις αγορές έχουν περάσει, σημειώνει το δημοσίευμα, συμπληρώνοντας ότι σήμερα μία αναφορά στην Ελλάδα είναι πιο πιθανό να προκαλέσει ένα ανέκφραστο βλέμμα, αν όχι χασμουρητό. «Με το χρέος μακριά από τα χέρια των πιστωτικών αγορών και στα θησαυροφυλάκια της ΕΚΤ και της Ευρώπης, η Αθήνα δεν μπορεί πλέον να ταρακουνήσει το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα».

Ο κ. Τσίπρας, αναφέρει το Politico, δεν το κατάλαβε αυτό παρά μόνο μετά την εκλογή του, το 2015. Εκλέχθηκε με την υπόσχεση να ανατρέψει το μεγαλύτερο μέρος της λιτότητας που είχαν επιβάλλει οι δανειστές και έκανε δημοψήφισμα, αλλά μετά ήρθε η πραγματικότητα. «Αντιμέτωπος με την κατάρρευση του ελληνικού συστήματος, την έξοδο από την Ευρωζώνη και ένα μέλλον πιο θλιβερό από το παρόν, πείστηκε αναγκαστικά». «Από τότε, ο Τσίπρας σε μεγάλο βαθμό έχει συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις των δανειστών για περαιτέρω περικοπές και μεταρρυθμίσεις. Το Βερολίνο και οι εταίροι του αντιμετώπισαν τα περιστασιακά ξεσπάσματα αντίστασής του με απλή υπομονή. Στο τέλος, ήξεραν ότι ο Έλληνας ηγέτης δεν θα είχε άλλη επιλογή παρά να υποχωρήσει», αναφέρει το Politico, σημειώνοντας ότι ξανά και ξανά αποδείχθηκαν σωστοί, αναφέροντας ως τελευταίο παράδειγμα ότι ο κ. Τσίπρας πέρασε τις περικοπές στις συντάξεις, κάτι που κάποτε ήταν αδιανόητο.

Κανείς δεν θέλει να γίνει Ελλάδα   

Από την αρχή της κρίσης, μέρος της γερμανικής στρατηγικής στο ελληνικό ζήτημα ήταν να μην κάνει την πρόοδο πολύ εύκολη. Αν και οι Γερμανοί αξιωματούχοι δεν θα το παραδεχθούν δημόσια, το να τιμωρούν την Ελλάδα ως παραδειγματισμό ήταν πάντα μέρος του σχεδίου τους, σημειώνει το PoliticoΚαι αυτό, απέδωσε, συνεχίζει το δημοσίευμα. Σε όλη την Ευρώπη, η Ελλάδα έγινε συνώνυμο οικονομικής ανεπάρκειας. Οι αξιωματούχοι σε άλλες πρωτεύουσες αναφέρονται στην Αθήνα ως έναν διασκεδαστικό, αμετανόητο συγγενή. Κανείς δεν θέλει να γίνει σαν την Ελλάδα. «Η Ελλάδα είναι μία de facto αποικία», δήλωσε στο Politico ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Βίτολντ Βαζικόφσκι, εξηγώντας την απροθυμία της χώρας του να μπει στο ευρώ. «Δεν θέλουμε να επαναλάβουμε αυτό το σενάριο», συμπλήρωσε.

Ο Τσίπρας δεν έχει επιλογή παρά να υπακούσει

Η Ελλάδα ακόμη ελπίζει ότι τελικά θα πάρει αυτό που θέλει, παρατηρεί το Politico, κάνοντας αναφορά στην άρνηση του ΔΝΤ να μετάσχει στο πρόγραμμα δίχως ελάφρυνση χρέους. Παράλληλα, σημειώνει την πρόταση της Κριστίν Λαγκάρντ να μπει το Ταμείο στο πρόγραμμα, δίχως οικονομική συμμετοχή μέχρι να διευκρινίσουν οι Ευρωπαίοι το ζήτημα της ελάφρυνσης χρέους. «Αν τελικά αυτό γίνει, δεν θα είναι παρά μετά τις γερμανικές εκλογές. Στο μεταξύ, ο Τσίπρας δεν έχει επιλογή παρά να υπακούσει τις επιθυμίες των ''αποικιακών'' κυρίων του», καταλήγει το δημοσίευμα.

''The New Daily Mail'' 
Newsroom

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ/WEB TV

ΒΟΥΛΗ: ΕΙΔΗΣΕΙΣ - ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

WEB RADIO

WEB RADIO
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να παραμείνετε στην σελίδα μας, κάντε δεξί κλικ, άνοιγμα νέας καρτέλας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΟΛΗ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΠΑΙΔΕΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ