ΣΤΟΝ ΠΑΛΜΟ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
ΞΕΧΩΡΙΣΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ!

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ολα τα βλεμματα στραμμενα στο Eurogroup

ολα τα βλεμματα στραμμενα στο Eurogroup
Μία από τις πιο κρίσιμες συνεδριάσεις του Eurogroup είναι για την Ελλάδα η σημερινή, αφού όπως φαίνεται πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις για τη συνολική έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα, καθώς και για τη διευθέτηση του χρέους.
Η συνεδρίαση είναι προγραμματισμένη για τις 16:00, ώρα Ελλάδος, ενώ στις 19:30 θα συνέλθει το Ecofin. Αν και δεν είναι γνωστό το αν θα τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Ντομπρόβσκις, προμηνύει μακρά συνεδρίαση.
Πριν από το Eurogroup θα συνεδριάσει το Euro Working Group, από το οποίο αναμένεται θετική εισήγηση.
Παράλληλα, χθες δημοσιεύτηκε η έκθεση συμμόρφωσης της Κομισιόν, βάσει της οποίας, η Ελλάδα υλοποίησε το σύνολο των δράσεων που απαιτούσε, ώστε να κλείσει η τέταρτη αξιολόγηση.
Αν και στην έκθεση συμμόρφωσης δεν συμπεριλαμβάνεται η έκθεση βιωσιμότητας του χρέους, το πρόγραμμα του ESM είναι σε ισχύ και αναμένεται η εκταμίευση της τελευταίας δόσης προς την Ελλάδα, ενός ποσού απαιτούμενου για την κάλυψη των αναγκών εξυπηρέτησης, καθώς και ενός ποσού για την οικοδόμηση των ταμειακών διαθέσιμων.
Εν τω μεταξύ, πιο σφιχτή από ό,τι σε άλλες χώρες που έχουν βγει από το πρόγραμμα, αναμένεται να είναι η παρακολούθηση μετά το τέλος του προγράμματος, αφού σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, η Ελλάδα έχει λάβει μεγαλύτερα ποσά από τον ESM, έχει γίνει ελάφρυνση του χρέους και θα γίνει και νέα. Ο ίδιος, ωστόσο, διευκρίνισε ότι, αυτό δε θα αποτελεί νέο μνημόνιο.
Επίσης, τα μέτρα για το χρέος που είχαν συμφωνηθεί πριν από δύο χρόνια στο Eurogroup, αναμένεται να επιλεγούν τα μέτρα για το χρέος, διευκρίνισε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ. Μεταξύ αυτών είναι η επιμήκυνση των δανείων του EFSF, η σταδιακή επιστροφή των κερδών των ευρωπαϊκών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα και η αποπληρωμή ποσού προς του ΔΝΤ, για το ακριβότερο δάνειο.

Χωρίς λεωφορεία θα παραμείνει σήμερα η Αττική από τις 11:00 μέχρι και τις 17:00, με τα λεωφορεία να αποσύρονται λίγο νωρίτερα και να επανέρχονται στους δρόμους λίγο αργότερα. Οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση στις 12:30 στα κεντρικά γραφεία της Ο.ΣΥ.

Πέμπτη, 15 Ιουνίου 2017

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΛΥΣΗ ΕΚΠΕΜΠΕΙ ΤΩΡΑ Η ΑΘΗΝΑ

Έντονες διεργασίες στο θέμα της διαπραγμάτευσης παρατηρούνταν μέχρι αργά τη νύχτα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε, από τη Θεσσαλονίκη, πολλές τηλεφωνικές συνομιλίες με ομολόγους του, αλλά και με επικεφαλής των θεσμών. Από την ελληνική κυβέρνηση εκτιμούν ότι μπορεί και να υπάρξει «λευκός καπνός» σήμερα, στο Eurogroup. Αλλά, συμπλήρωναν, είναι πολύ νωρίς ακόμη για να είναι κανείς βέβαιος ποια θα είναι η κατάληξη από τη σημερινή διαδικασία.

Αυτές οι εκτιμήσεις έρχονται μόλις ένα 24ωρο αφότου πάλι μέσω του Αθηναϊκού Πρακτορείου, κυβερνητική πηγή κατέβαζε πολύ τον πήχη, υποστηρίζοντας ότι «είμαστε πολύ μακριά από την εξεύρεση λύσης στο αυριανό Eurogroup, με δεδομένο ότι η Γερμανία δεν έχει κάνει κανένα βήμα προόδου. Αν δεν υπάρξει κάποια θετική κίνηση τις επόμενες ώρες ή κατά τη διάρκεια του Eurogroup από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, τότε φαίνεται ότι την "καυτή πατάτα" θα αναγκαστεί να την πάρει στα χέρια της η κ. Μέρκελ».


Από την άλλη πλευρά, η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την απόφαση που θα επικαιροποιεί το Μνημόνιο που υπέγραψε η Ελλάδα το 2015, μετά τις εξελίξεις και τις αποφάσεις που ελήφθησαν στο πλαίσιο της β’ αξιολόγησης, παρουσιάζεται σε έγγραφο της Κομισιόν. Στο έγγραφο, που περιγράφονται τα μέτρα που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο της β’ αξιολόγησης, σημειώνεται πως η οικονομία επέδειξε ανθεκτικότητα στη διάρκεια της περιόδου αβεβαιότητας και σύμφωνα με την Κομισιόν μπορεί φέτος να αναπτυχθεί με ρυθμό 2,1% του ΑΕΠ.

Καταγράφει την απόφαση του Μαΐου του 2016 αναφορικά με τη ρύθμιση του χρέους με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που εφαρμόζονται, τα μεσοπρόθεσμα που αν χρειαστεί θα εφαρμοστούν στο τέλος του προγράμματος και τα μακροπρόθεσμα μέτρα. Σημειώνεται η στόχευση για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% φέτος και 3,5% από το 2018 και για μεσοπρόθεσμο διάστημα. Επ’ αυτού η κυβέρνηση δεσμεύτηκε για επιπρόσθετα δομικά μέτρα που θα οδηγούν σε εξοικονόμηση 0,3% του ΑΕΠ ως το 2018. Καταγράφεται επίσης το πακέτο μέτρων-αντιμέτρων για το 2019 και το 2020 (συντάξεις-αφορολόγητο), αλλά και οι δεσμεύσεις για τον οδικό χάρτη άρσης των capital controls. Υπάρχει επίσης η απαίτηση εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων του ΟΟΣΑ και η πρόβλεψη ότι δεν θα ανατραπούν οι αλλαγές στα εργασιακά που επιβλήθηκαν το 2011 πριν από τη λήξη του προγράμματος. 

''The New Daily Mail''
 Newsroom

WEB RADIO

WEB RADIO
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να παραμείνετε στην σελίδα μας, κάντε δεξί κλικ, άνοιγμα νέας καρτέλας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΟΛΗ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΠΑΙΔΕΙΑ