ΣΤΟΝ ΠΑΛΜΟ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
ΞΕΧΩΡΙΣΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ!

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

FT: Η Ε.Ε. θα ενισχυσει την Ελλαδα και την Ισπανια αντι των χωρων της ανατολικης Ευρωπης

FT: Η Ε.Ε. θα ενισχυσει την Ελλαδα και την Ισπανια αντι των χωρων της ανατολικης Ευρωπης
Οι Βρυξέλλες σχεδιάζουν να μεταφέρουν δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την κεντρική και ανατολική Ευρώπη, διοχετεύοντας τους πόρους από χώρες όπως η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Τσεχία σε εκείνες που επλήγησαν σκληρά από τη χρηματοπιστωτική κρίση, όπως η Ισπανία και η Ελλάδα, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Financial Times.
Οι μεταρρυθμίσεις αυτές αναμένεται ότι θα αποτελέσουν ένα από τα πιο επίμαχα μέρη του σχεδίου προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2021-2027, το οποίο θα παρουσιαστεί τον Μάιο και θα σηματοδοτήσει έναν εντυπωσιακό επανασχεδιασμό της «πολιτικής συνοχής» των 350 δισ. ευρώ που στοχεύει στην υποστήριξη λιγότερο αναπτυγμένων περιοχών της Ένωσης, επισημαίνει ο συντάκτης της εφημερίδας και προσθέτει:
«Οι Βρυξέλλες θέλουν να βάλουν ένα τέλος στην πρακτική της κατανομής των χρημάτων αυτών με κριτήριο σχεδόν αποκλειστικά το κατά κεφαλήν ΑΕΠ και να το αντικαταστήσουν με ευρύτερα κριτήρια που θα καλύπτουν και άλλους τομείς, από την ανεργία των νέων, την εκπαίδευση και την προστασία του περιβάλλοντος μέχρι τη μετανάστευση και την καινοτομία».
Οι ακριβείς λεπτομέρειες των μεταρρυθμίσεων συζητώνται ακόμη παρασκηνιακά, αλλά διπλωμάτες και αξιωματούχοι εκτιμούν ότι το αποτέλεσμα θα είναι η ανακατεύθυνση των πόρων από την Πολωνία, την Τσεχία και τις χώρες της Βαλτικής προς τις χώρες του νότου, όπως την Ιταλία, την Ισπανία, την Ελλάδα, ακόμη και σε περιφέρειες της Γαλλίας, γράφει η εφημερίδα.

Πέμπτη, 15 Ιουνίου 2017

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΛΥΣΗ ΕΚΠΕΜΠΕΙ ΤΩΡΑ Η ΑΘΗΝΑ

Έντονες διεργασίες στο θέμα της διαπραγμάτευσης παρατηρούνταν μέχρι αργά τη νύχτα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε, από τη Θεσσαλονίκη, πολλές τηλεφωνικές συνομιλίες με ομολόγους του, αλλά και με επικεφαλής των θεσμών. Από την ελληνική κυβέρνηση εκτιμούν ότι μπορεί και να υπάρξει «λευκός καπνός» σήμερα, στο Eurogroup. Αλλά, συμπλήρωναν, είναι πολύ νωρίς ακόμη για να είναι κανείς βέβαιος ποια θα είναι η κατάληξη από τη σημερινή διαδικασία.

Αυτές οι εκτιμήσεις έρχονται μόλις ένα 24ωρο αφότου πάλι μέσω του Αθηναϊκού Πρακτορείου, κυβερνητική πηγή κατέβαζε πολύ τον πήχη, υποστηρίζοντας ότι «είμαστε πολύ μακριά από την εξεύρεση λύσης στο αυριανό Eurogroup, με δεδομένο ότι η Γερμανία δεν έχει κάνει κανένα βήμα προόδου. Αν δεν υπάρξει κάποια θετική κίνηση τις επόμενες ώρες ή κατά τη διάρκεια του Eurogroup από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, τότε φαίνεται ότι την "καυτή πατάτα" θα αναγκαστεί να την πάρει στα χέρια της η κ. Μέρκελ».


Από την άλλη πλευρά, η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την απόφαση που θα επικαιροποιεί το Μνημόνιο που υπέγραψε η Ελλάδα το 2015, μετά τις εξελίξεις και τις αποφάσεις που ελήφθησαν στο πλαίσιο της β’ αξιολόγησης, παρουσιάζεται σε έγγραφο της Κομισιόν. Στο έγγραφο, που περιγράφονται τα μέτρα που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο της β’ αξιολόγησης, σημειώνεται πως η οικονομία επέδειξε ανθεκτικότητα στη διάρκεια της περιόδου αβεβαιότητας και σύμφωνα με την Κομισιόν μπορεί φέτος να αναπτυχθεί με ρυθμό 2,1% του ΑΕΠ.

Καταγράφει την απόφαση του Μαΐου του 2016 αναφορικά με τη ρύθμιση του χρέους με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που εφαρμόζονται, τα μεσοπρόθεσμα που αν χρειαστεί θα εφαρμοστούν στο τέλος του προγράμματος και τα μακροπρόθεσμα μέτρα. Σημειώνεται η στόχευση για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% φέτος και 3,5% από το 2018 και για μεσοπρόθεσμο διάστημα. Επ’ αυτού η κυβέρνηση δεσμεύτηκε για επιπρόσθετα δομικά μέτρα που θα οδηγούν σε εξοικονόμηση 0,3% του ΑΕΠ ως το 2018. Καταγράφεται επίσης το πακέτο μέτρων-αντιμέτρων για το 2019 και το 2020 (συντάξεις-αφορολόγητο), αλλά και οι δεσμεύσεις για τον οδικό χάρτη άρσης των capital controls. Υπάρχει επίσης η απαίτηση εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων του ΟΟΣΑ και η πρόβλεψη ότι δεν θα ανατραπούν οι αλλαγές στα εργασιακά που επιβλήθηκαν το 2011 πριν από τη λήξη του προγράμματος. 

''The New Daily Mail''
 Newsroom

WEB RADIO

WEB RADIO
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να παραμείνετε στην σελίδα μας, κάντε δεξί κλικ, άνοιγμα νέας καρτέλας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΟΛΗ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΠΑΙΔΕΙΑ