ΣΤΟΝ ΠΑΛΜΟ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
ΞΕΧΩΡΙΣΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ!

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ESM: Μετα το καλοκαιρι η εκταμιευση του β΄ μερους της δοσης

ESM: Μετα το καλοκαιρι η εκταμιευση του β΄ μερους της δοσης
Σε δύο φάσεις θα εκταμιευτεί η δόση των 8,5 δισ. ευρώ, η οποία εγκρίθηκε από το Eurogroup της 15ης Ιουνίου, όπως αναφέρεται στο σημερινό newsletter του ESM, το οποίο υπογράφεται από τον επικεφαλής του Μηχανισμού, Κλάους Ρέγκλινγκ.
Η πρώτη εκταμίευση θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Ιουλίου, μετά την ολοκλήρωση των εναπομεινάντων εθνικών διαδικασιών, και θα ανέρχεται σε 7,7 δισ. ευρώ. Η δεύτερη εκταμίευση, ύψους 800 εκατ. ευρώ, αναμένεται να λάβει χώρα μετά το καλοκαίρι, υπό την προϋπόθεση η Ελλάδα να συνεισφέρει με δικούς της οικονομικούς πόρους στην προσπάθεια αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους ιδιώτες.
Σύμφωνα με τον κ. Ρέγκλινγκ, η δόση των 8,5 δισ. ευρώ θα χρηματοδοτήσει τις αποπληρωμές των κρατικών ομολόγων του Ιουλίου, θα συμβάλλει στην πληρωμή μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου και θα συνεισφέρει στη δημιουργία ενός ταμειακού «μαξιλαριού». «Οι εξελίξεις της β’ αξιολόγησης αποδεικνύουν ότι η προσέγγιση του ESM αποδίδει καρπούς και ότι η Ελλάδα μπορεί να καταστεί το επόμενο success story» τόνισε, παράλληλα, ο επικεφαλής του Μηχανισμού.
Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι η επιτυχία θα επέλθει μόνο εφόσον οι μεταρρυθμίσεις συνεχιστούν. Στο πλαίσιο αυτό, προσέδωσε ιδιαίτερη σημασία στις προετοιμασίες για τη δοκιμαστική έξοδο της χώρας στις αγορές.
Τη Δευτέρα, 3 Ιουλίου, θα διεξαχθεί η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία. ****** Σειρά επαφών με εκπροσώπους επενδυτικών εταιρειών θα πραγματοποιήσει στο Λονδίνο το επόμενο διήμερο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι μετά και τη συμφωνία του Eurogroup στις 15 Ιουνίου, έχει διαμορφωθεί κλίμα εμπιστοσύνης για προσέλκυση και αύξηση επενδύσεων.

Πέμπτη, 15 Ιουνίου 2017

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΛΥΣΗ ΕΚΠΕΜΠΕΙ ΤΩΡΑ Η ΑΘΗΝΑ

Έντονες διεργασίες στο θέμα της διαπραγμάτευσης παρατηρούνταν μέχρι αργά τη νύχτα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε, από τη Θεσσαλονίκη, πολλές τηλεφωνικές συνομιλίες με ομολόγους του, αλλά και με επικεφαλής των θεσμών. Από την ελληνική κυβέρνηση εκτιμούν ότι μπορεί και να υπάρξει «λευκός καπνός» σήμερα, στο Eurogroup. Αλλά, συμπλήρωναν, είναι πολύ νωρίς ακόμη για να είναι κανείς βέβαιος ποια θα είναι η κατάληξη από τη σημερινή διαδικασία.

Αυτές οι εκτιμήσεις έρχονται μόλις ένα 24ωρο αφότου πάλι μέσω του Αθηναϊκού Πρακτορείου, κυβερνητική πηγή κατέβαζε πολύ τον πήχη, υποστηρίζοντας ότι «είμαστε πολύ μακριά από την εξεύρεση λύσης στο αυριανό Eurogroup, με δεδομένο ότι η Γερμανία δεν έχει κάνει κανένα βήμα προόδου. Αν δεν υπάρξει κάποια θετική κίνηση τις επόμενες ώρες ή κατά τη διάρκεια του Eurogroup από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, τότε φαίνεται ότι την "καυτή πατάτα" θα αναγκαστεί να την πάρει στα χέρια της η κ. Μέρκελ».


Από την άλλη πλευρά, η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την απόφαση που θα επικαιροποιεί το Μνημόνιο που υπέγραψε η Ελλάδα το 2015, μετά τις εξελίξεις και τις αποφάσεις που ελήφθησαν στο πλαίσιο της β’ αξιολόγησης, παρουσιάζεται σε έγγραφο της Κομισιόν. Στο έγγραφο, που περιγράφονται τα μέτρα που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο της β’ αξιολόγησης, σημειώνεται πως η οικονομία επέδειξε ανθεκτικότητα στη διάρκεια της περιόδου αβεβαιότητας και σύμφωνα με την Κομισιόν μπορεί φέτος να αναπτυχθεί με ρυθμό 2,1% του ΑΕΠ.

Καταγράφει την απόφαση του Μαΐου του 2016 αναφορικά με τη ρύθμιση του χρέους με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που εφαρμόζονται, τα μεσοπρόθεσμα που αν χρειαστεί θα εφαρμοστούν στο τέλος του προγράμματος και τα μακροπρόθεσμα μέτρα. Σημειώνεται η στόχευση για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% φέτος και 3,5% από το 2018 και για μεσοπρόθεσμο διάστημα. Επ’ αυτού η κυβέρνηση δεσμεύτηκε για επιπρόσθετα δομικά μέτρα που θα οδηγούν σε εξοικονόμηση 0,3% του ΑΕΠ ως το 2018. Καταγράφεται επίσης το πακέτο μέτρων-αντιμέτρων για το 2019 και το 2020 (συντάξεις-αφορολόγητο), αλλά και οι δεσμεύσεις για τον οδικό χάρτη άρσης των capital controls. Υπάρχει επίσης η απαίτηση εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων του ΟΟΣΑ και η πρόβλεψη ότι δεν θα ανατραπούν οι αλλαγές στα εργασιακά που επιβλήθηκαν το 2011 πριν από τη λήξη του προγράμματος. 

''The New Daily Mail''
 Newsroom

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ/WEB TV

ΠΡΩΪΝΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ - ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

WEB RADIO

WEB RADIO
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να παραμείνετε στην σελίδα μας, κάντε δεξί κλικ, άνοιγμα νέας καρτέλας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η σελίδα του Σάββα Ρομπόλη

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΟΛΗ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΠΑΙΔΕΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ