ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κασσελάκης στο Euractiv: Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ καλύπτει όλη την Κεντροαριστερά

Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτό που λέμε Σύγχρονη Αριστερά, που καλύπτει άνετα όλη την Κεντροαριστερά, υπογραμίζει ο Στέφανος Κασσελάκης σε συν...


Θεσσαλονίκη: Ξεκαθάρισμα λογαριασμών «βλέπει» η ΕΛ.ΑΣ., δίπλα σε παιδική χαρά η δολοφονία του 41χρονου. ***** Πέθανε η ηθοποιός Άννα Παναγιωτοπούλου. ***** Λιβαδειά: Θλίψη για 15χρονη, βρέθηκε νεκρή στο μπάνιο του σπιτιού της. ***** Τζόκερ: Ένας υπερτυχερός κέρδισε 1.167.345,33 Ευρώ - Στη Φλώρινα παίχτηκε το δελτίο. ***** Ενδοοικογενειακή βία: Έξι συλλήψεις σε περιοχές της Δυτικής Ελλάδας. ***** Κ. Μητσοτάκης: Παρακολούθησε την Πρώτη Ανάσταση στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Τήνου. ***** Στη Μητρόπολη Αθηνών θα παρακολουθήσει την Ανάσταση η ΠτΔ. ***** Eurovision 2024: Οι διοργανωτές θα αφαιρούν παλαιστινιακές σημαίες ή σύμβολα. ***** ΗΠΑ: Πιέσεις από Δημοκρατικούς βουλευτές στον Μπάιντεν να αναστείλει τη στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ.

Κυριακή 21 Απριλίου 2024

«Αλλάζουμε ή βουλιάζουμε»: Δυο Ιταλοί, ο Ντράγκι και ο Λέτα προτείνουν ριζοσπαστικές αλλαγές στην Ε.Ε.

Ο
Enrico Letta
, πρώην Πρωθυπουργός της Ιταλίας, αντιμετωπίζει μία δύσκολη αποστολή, να κάνει τους πάντες να ερωτευτούν την ενιαία αγορά, κάτι που ο πρώην Πρόεδρος της Επιτροπής Ζακ Ντελόρ είπε πως ήταν «αδύνατον». Ο Letta επιφορτίστηκε τον Ιούνιο του 2023 με τη σύνταξη έκθεσης σχετικά με το πώς θα καταστήσει την ενιαία αγορά κατάλληλη για το σκοπό της. Στην έκθεσή του (147 σελίδες), ο πρώην Πρωθυπουργός δήλωσε ότι ήθελε να ξεκινήσει ακριβώς από εκεί που σταμάτησε ο Ντελόρ: Να εντάξει στην ενιαία αγορά τρεις τομείς, την ενέργεια, τις τηλεπικοινωνίες, και τα χρηματοοικονομικά, που ο Ντελόρ αναγκάστηκε να αφήσει στην κυριαρχία των χωρών μελών.

Πολλοί ήταν ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα του έργου του Letta, όμως όχι όλοι. Η έκκληση της έκθεσης για περαιτέρω ενοποίηση στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών μπορεί να φαίνεται πολύ μακριά από την τρέχουσα προσέγγιση των ρυθμιστικών Αρχών. «Μπορούμε να τροποποιήσουμε ένα από τα πιο σημαντικά μέρη του κανόνα ανταγωνισμού, που είναι η σχετική αγορά», δήλωσε ο Letta σε εκδήλωση του POLITICO για τη βιομηχανική πολιτική. «Νομίζω ότι το πιο σημαντικό μέρος είναι να μετακινηθούμε από 27 αγορές σε μία, για να εφαρμόσουμε στη συνέχεια τους κανόνες ανταγωνισμού σε μια πολύ μεγαλύτερη σχετική αγορά. Τότε οι αγορές θα δημιουργήσουν πρωταθλητές. Όμως, δεν είναι δική μου δουλειά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Την Πέμπτη, ο Letta συζήτησε τις προτάσεις του με τους ηγέτες της Ε.Ε. στο πλαίσιο ειδικής Συνόδου Κορυφής για τον τρόπο ολοκλήρωσης των χρηματοπιστωτικών αγορών της Ε.Ε. Ο ίδιος, περιέγραψε τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής ως «το πρώτο βήμα» προς την κατεύθυνση της ανάληψης δράσης της έκθεσης, ενώ αναγνώρισε ότι θα μπορούσε να είναι μια δύσκολη μάχη, καθώς τα χρηματοπιστωτικά θέματα δεν ελκύουν τους ψηφοφόρους. «Το πραγματικό βήμα είναι να μετακινηθούμε από την ένωση των κεφαλαιαγορών, όπως ήταν πριν, σε μια ιδέα ότι ενσωματώνουμε τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες για έναν πολύ μεγαλύτερο σκοπό, δηλαδή για να χρηματοδοτήσουμε τη μετάβαση στην πράσινη και ψηφιακή οικονομία».

«Είμαι πιο αισιόδοξος σήμερα από ό,τι ήμουν χθες», δήλωσε ο Letta, ο οποίος μιλώντας στο POLITICO τόνισε ότι ελπίζει ότι η έκθεσή του θα αποτελέσει σημαντικό εργαλείο στα χέρια των Ευρωπαίων ηγετών, καθώς και του Mario Draghi, του πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο οποίος συντάσσει μια ακόμα έκθεση για την ανταγωνιστικότητα της Ε.Ε. «Η ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς είναι θεμελιώδης για την ανταγωνιστικότητα, υπάρχει σαφής σύνδεση», όπως δήλωσε.

Η ομάδα λόμπι των επιχειρήσεων European Round Table for Industry υπολόγισε ότι η άρση των εσωτερικών φραγμών μεταξύ των 27 χωρών της Ε.Ε. θα αποφέρει 2,8 τρισεκατομμύρια ευρώ στην οικονομία της Ε.Ε. πέραν αυτής της δεκαετίας. Και πάντα, το χρήμα είναι αυτό που «μιλάει».

Δραματικό μήνυμα Mario Draghi: Η Ευρώπη ζει στον κόσμο του χθες, χρειάζονται ριζικές αλλαγές

Προ ημερών, ο Mario Draghi έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου σε Συνέδριο που διοργάνωσε η βελγική Προεδρία. Συγκεκριμένα, είπε ότι η Ευρώπη ζει στον κόσμο του χθες και πως για να επιβιώσει πρέπει να αλλάξει ριζικά. Ο πρώην Πρωθυπουργός της Ιταλίας και πρώην Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Mario Draghi δηλώνει ότι η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει σε «ριζικές αλλαγές» στις ανταγωνιστικές και βιομηχανικές πολιτικές της, αν θέλει να βγει από τον «κόσμο του χθες».

Μιλώντας σε Συνέδριο που διοργάνωσε η βελγική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Τρίτη, ο Mario Draghi προειδοποίησε ότι «χρειαζόμαστε μια Ε.Ε. που να είναι κατάλληλη για τον σημερινό και τον αυριανό κόσμο», καθώς οι αγώνες για την ηγεσία επιταχύνονται και οι παγκόσμιοι παράγοντες αποτυγχάνουν όλο και περισσότερο να παίξουν με τους κανόνες. Άλλες περιοχές «σχεδιάζουν ενεργά πολιτικές για να ενισχύσουν την ανταγωνιστική τους θέση», συχνά εις βάρος της Ευρώπης, τόνισε.

Τον Ιούνιο η «έκθεση Draghi»

Αναφερόμενος στην κινεζική επέκταση και τον αμερικανικό προστατευτισμό τόνισε πως αποτελούν σημαντικές απειλές για την ευρωπαϊκή σταθερότητα και για τον λόγο αυτό η Ε.Ε. πρέπει να καταλήξει σε μια βιομηχανική συμφωνία που θα διασφαλίζει τόσο την ανταγωνιστικότητα όσο και τη γεωπολιτική ανεξαρτησία. Αυτό πρέπει να εξισορροπηθεί με τους κλιματικούς στόχους του μπλοκ, οι οποίοι εξακολουθούν να αποτελούν προτεραιότητα, αλλά δεν πρέπει να βλάψουν την αλυσίδα εφοδιασμού της Ε.Ε.

Ο Mario Draghi ετοιμάζει επί του παρόντος σχετική έκθεση για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί τον Ιούνιο. Λέει ότι το έγγραφο θα προτείνει «ριζικές αλλαγές, γιατί αυτό είναι που χρειάζεται». Αυτή η ριζική αλλαγή αφορά κυρίως την οικονομία, την απεξάρτηση από τον άνθρακα, την άμυνα και την τεχνολογία. Για να επιτευχθεί ένας τέτοιος μετασχηματισμός, ο Draghi σημείωσε τρία κοινά νήματα για να εργαστεί σε όλη την ευρωπαϊκή πολιτική.
  • Το πρώτο αφορά την κλίμακα. Ο κατακερματισμός εμποδίζει την Ευρώπη να εκμεταλλευτεί τη γεωγραφική της εξάπλωση, γεγονός που δυσχεραίνει περισσότερο τους τομείς της άμυνας και των τηλεπικοινωνιών.
  • Δεύτερον, οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να βελτιώσουν τον συντονισμό όσον αφορά την παροχή δημόσιων αγαθών, όπως η ενέργεια. Πρόσθεσε ότι οι ιδιωτικές επενδύσεις θα αποτελέσουν πιθανότατα το μεγαλύτερο μέρος της δυναμικής.
  • Τέλος, ο Draghi τόνισε τη σημασία της εξασφάλισης πόρων.
«Αν θέλουμε να υλοποιήσουμε τις φιλοδοξίες μας για το κλίμα χωρίς να αυξήσουμε την εξάρτησή μας από χώρες στις οποίες δεν μπορούμε πλέον να βασιστούμε, χρειαζόμαστε μια ολοκληρωμένη στρατηγική που να καλύπτει όλα τα στάδια της κρίσιμης αλυσίδας εφοδιασμού ορυκτών πόρων», δήλωσε.

Η ομιλία του Mario Draghi προκάλεσε επαίνους και έκπληξη σε ορισμένους κύκλους. Ο πολιτικός οικονομολόγος Benjamin Brau, με ανάρτηση στο ''X''  αναφέρθηκε στα σχόλια του Draghi για το ξεπερασμένο μοντέλο λήψης αποφάσεων της Ευρώπης ως «απίστευτη, βάναυση αυτοενοχοποίηση». Ομοίως, ο Philipp Heimberger, ερευνητής στο Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Σπουδών της Βιέννης, σχολίασε ότι «ο Draghi λέει ότι  «''η στρατηγική ανταγωνιστικότητας'' της κρίσης της Ευρωζώνης (λιτότητα και πίεση προς τα κάτω των μισθών) ήταν κακή, καθώς μείωσε την εγχώρια ζήτηση, εμβάθυνε την κρίση και υπονόμευσε το κοινωνικό μοντέλο».

Οι εκκλήσεις της Βιομηχανίας για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας αυξάνονται στην Ευρώπη εδώ και αρκετό καιρό. Τον Φεβρουάριο, περίπου 70 Διευθύνοντες Σύμβουλοι υπέγραψαν τη «Διακήρυξη της Αμβέρσας», ένα έγγραφο που αποσκοπεί στη διαφύλαξη της ευρωπαϊκής Βιομηχανίας έναντι των κλιματικών στόχων που οι υπογράφοντες θεωρούν εμπόδια στην οικονομική ανάπτυξη. Το Βέλγιο έχει συμπεριλάβει τη βιομηχανική ανταγωνιστικότητα ως βασική προτεραιότητα κατά τη διάρκεια της εκ περιτροπής προεδρίας του στο Συμβούλιο της Ε.Ε. Ο Πρωθυπουργός Alexander De Croo (Open VLD) περιέγραψε αυτούς τους στόχους κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Ιανουάριο.

«The New Daily Mail» 
Newsroom



ΕΘΝΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΑ

WEB RADIO

WEB RADIO
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να παραμείνετε στην σελίδα μας, κάντε δεξί κλικ, άνοιγμα νέας καρτέλας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ



Αιρετικες Ιδεες

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Οι παραπάνω απόψεις δεν απηχούν κατ΄ ανάγκη απόψεις της Εφημερίδας. Προβάλλονται όμως στα πλαίσια του πλουραλισμού και της διαφορετικής άποψης, που υποστηρίζει με σθένος η Εφημερίδα μας.
«The New Daily Mail»

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΟΛΗ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ