Να περιχαρακώσει το χώρο του κέντρου και να μην τον χαρίσει σε κανέναν από τους νυν ή δυνάμει αντιπάλους του, θέλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στοχεύει προς δύο κατευθύνσεις: Τον Νίκο Ανδρουλάκη τον οποίο αντιμετωπίζει ως τον θεσμικό και πολιτικό του αντίπαλο, αλλά και τον Αλέξη Τσίπρα, εφόσον εκείνος αποφασίσει να επιστρέψει στην κεντρική πολιτική σκηνή. Η επιμονή του Πρωθυπουργού στον συγκεκριμένο διμέτωπο αντανακλά μια ευρύτερη στρατηγική: Να εμφανίζεται ως ο μοναδικός σταθερός και αξιόπιστος πόλος διακυβέρνησης, απέναντι σε μια κατακερματισμένη, ασταθή και, κατά την εκτίμησή του, αναξιόπιστη Αντιπολίτευση.
Στο πλαίσιο αυτό, επιχειρεί αφενός να ενισχύσει το προφίλ της κυβερνητικής υπευθυνότητας της Ν.Δ. Αφετέρου να διατηρήσει τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ σε πολιτική και δημοσκοπική πίεση και παράλληλα να «κάψει» την ενδεχόμενη επιστροφή Τσίπρα στο προσκήνιο ως «επιστροφή στο παρελθόν». Σε αυτό το πολιτικό τοπίο, το δίλημμα που θέλει να εμπεδώσει ο κ. Μητσοτάκης στους πολίτες είναι σαφές: «Σταθερότητα και προοπτική με τη Ν.Δ. ή πολιτική ανακύκλωση με τα… φαντάσματα του χθες;».
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής κοινοβουλευτικής του παρέμβασης, ο Πρωθυπουργός έδειξε ξεκάθαρα να επιλέγει το ΠΑΣΟΚ και προσωπικά τον Πρόεδρό του ως τον βασικό του συνομιλητή από την Αντιπολίτευση. Η επιλογή του να ξεκινήσει τη δευτερολογία του απαντώντας μόνο σε αυτόν, προτού καν μιλήσει άλλος Πολιτικός Αρχηγός, είναι ενδεικτική της πολιτικής του στόχευσης. «Δεν είναι προγραμματισμένη συζήτηση Αρχηγών Κομμάτων και επιλέγω να απαντώ όποτε το κρίνω και σε όποιον το κρίνω», ανέφερε χαρακτηριστικά. Με αυτόν τον τρόπο ο κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε, έστω εμμέσως, τον Ανδρουλάκη ως τον κύριο αντίπαλό του στο θεσμικό πεδίο, κάτι που θεωρεί ότι πιθανότατα θα συμβεί και στις κάλπες του 2027.
Η επίθεση προς το ΠΑΣΟΚ κορυφώθηκε με αφορμή το «παρών» που ψήφισαν οι Βουλευτές του στην ψηφοφορία για την άρση ασυλίας 14 Βουλευτών της Ν.Δ., κατηγορούμενων για «εσχάτη προδοσία» ως μέλη της προανακριτικής επιτροπής για τα Τέμπη. Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε αυτή τη στάση ως «κατάντια», συγκρίνοντάς την ευθέως με παλαιότερες πρακτικές της Χρυσής Αυγής. «Οι λέξεις χάνουν το νόημά τους και οι πράξεις το ήθος τους. Κύριε Ανδρουλάκη, σώστε τα προσχήματα στην ψηφοφορία στην Ολομέλεια», είπε, πετώντας το «γάντι» στον Πρόεδρο της αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Ηρωική επανεμφάνιση
Όσον αφορά τον Αλέξη Τσίπρα, εφόσον αυτός αποφασίσει τελικά να ριχθεί στη μάχη των επικείμενων εθνικών εκλογών με δικό του, όπως όλα δείχνουν, Κόμμα, αναμφίβολα η τράπουλα στην κεντροαριστερά θα ανακατευτεί, με άγνωστη την κατάληξη. Ο ίδιος έχει δείξει διάθεση να διαδραματίσει κομβικό ρόλο σε μελλοντικές πολιτικές εξελίξεις και αναμένει την κατάλληλη στιγμή για να το κάνει. Και επειδή «το προλαμβάνειν καλύτερο του θεραπεύειν», ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε κάθε ευκαιρία, υπενθυμίζει το παρελθόν του προκατόχου του και επιχειρεί να αποδομήσει την προσπάθειά του για… ηρωική επανεμφάνιση, μέσα από ένα νέο πολιτικό rebranding: «Ζητά απεγνωσμένα να ξεπλυθεί από τον ολέθριο ρόλο του […] Όσα νέα λογότυπα κι αν σχεδιάσουν και όσα ονόματα κι αν του αλλάξουν, ως Πρωθυπουργός πήγε πίσω την πατρίδα του, ως Αρχηγός καταδικάστηκε πέντε φορές, ως Βουλευτής έχει μηδενική κοινοβουλευτική δραστηριότητα», ήταν το σχόλιο του κ. Μητσοτάκη, με αφορμή τη συμπλήρωση 10 ετών από το πολυσυζητημένο δημοψήφισμα.
Η κριτική του μάλιστα επεκτάθηκε και στα Μέσα Ενημέρωσης, με σαφή υπαινιγμό για την ύπαρξη συμφερόντων που επιθυμούν έναν «Πρωθυπουργό όμηρο των δικών τους πιέσεων», σε αντίθεση με τον ίδιο, που, όπως είπε, «δεν θα τους κάνει τη χάρη». Την σκληρή κριτική του Πρωθυπουργού δεν άφησε αναπάντητη ο Αλέξης Τσίπρας, στον οποίο στη συνέχεια ανταπάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης. Μια κόντρα από τα παλιά ήρθε να αναβιώσει και πιθανόν ξεκινά σε νέα version…
euro2day.gr
Newsroom