Το θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ τις τελευταίες μέρες, προς τέρψιν της Κυβέρνησης, σταμάτησε να μονοπωλεί στον δημόσιο διάλογο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο συναγερμός στο Μέγαρο Μαξίμου έχει λήξει. Το συγκεκριμένο σήριαλ έχει πολλά επεισόδια ακόμα, με τις φήμες για συμπληρωματική δικογραφία να επιμένουν και την κοινοβουλευτική διαδικασία που θα ακολουθηθεί από εδώ και πέρα ουσιαστικά μόλις να ξεκινά. Είναι ένα από τα μεγάλα «αγκάθια» που έχει να αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση μετά από αυτό της τραγωδίας των Τεμπών, την ώρα που η σύγκρουση με την Αντιπολίτευση είναι μετωπική και η οποία εμπλουτίστηκε τις τελευταίες μέρες με τη σκλήρυνση της κυβερνητικής γραμμής στο μεταναστευτικό.
Η τροπολογία με τα έκτακτα μέτρα για την ανάσχεση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών από τη Λιβύη προς την Κρήτη οδήγησε σε νέο γύρο αντιπαραθέσεων κυρίως με τα Κόμματα της κεντροαριστεράς, η ανησυχία για τις εξελίξεις είναι έκδηλη και η αυστηροποίηση της μεταναστευτικής πολιτικής θα συνεχιστεί, με το νομοσχέδιο του αρμόδιου Υπουργείου που θα κατατεθεί ίσως και αύριο, Δευτέρα, στη Βουλή. Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι η εν λόγω συγκυρία ήταν ωφέλιμη για την Κυβέρνηση, προκειμένου να αλλάξει η ατζέντα, άλλοι υποστηρίζουν ότι η δεξιά αυτή στροφή την εξυπηρετεί για να αποκομίσει πολιτικά κέρδη, ωστόσο από το Μέγαρο Μαξίμου απορρίπτουν τις καταγγελίες ως ανυπόστατες.
«Θέλουμε να κοιτάμε στα μάτια τον κόσμο και να πολιτευόμαστε, να παίρνουμε αποφάσεις με βάση την πραγματικότητα και όχι με βάση τις ιδεοληψίες. Για την Κυβέρνηση αυτό που έχει σημασία αυτή τη στιγμή είναι η αποτελεσματικότητα», τονίζουν κυβερνητικές πηγές, ενώ και ο Παύλος Μαρινάκης σχολίασε σχετικά: «Τα διαχωριστικά περί ακροδεξιών, φασιστικών ή αντίστοιχα από την άλλη πλευρά αριστερών, ανήκουν σε μια άλλη εποχή. Είναι μια αυτονόητη πολιτική προστασίας των ελληνικών συμφερόντων».
Την ίδια στιγμή, το κυβερνητικό στρατόπεδο επιχειρεί να προβάλλει μια θετική μεταρρυθμιστική ατζέντα, με έμφαση στην καθημερινότητα και το βλέμμα στραμμένο στις πρωθυπουργικές εξαγγελίες της ΔΕΘ, στις αρχές Σεπτεμβρίου. Η εντολή του Πρωθυπουργού προς τους Υπουργούς του είναι να ανεβάσουν ταχύτητα σε όλους τους κρίσιμους τομείς, συμπεριλαμβανομένων και των χρόνιων προβλημάτων που ταλανίζουν τους πολίτες. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται, μεταξύ άλλων, η λειτουργία των ιδιωτικών Πανεπιστημίων, η εκκαθάριση των καταλόγων των ανενεργών φοιτητών στα Δημόσια Πανεπιστήμια, ο χωροταξικός σχεδιασμός, η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου ως το τέλος του χρόνου, η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας και στο Δημόσιο, η απλοποίηση των υπηρεσιών του Δημοσίου, η αξιολόγηση της Δημόσιας Υγείας από τους ασθενείς και οι παρεμβάσεις για επιτάχυνση της Δικαιοσύνης, με το σχετικό νομοσχέδιο να έχει ήδη κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.
Οι δύο παθογένειες του βαθέως Κράτους που έχει βάλει ως προτεραιότητα για να αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση είναι ο ΟΠΕΚΕΠΕ και ο ΟΣΕ. Την Πέμπτη ψηφίζεται το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Μεταφορών, ενώ μεγάλα στοιχήματα παραμένουν η ακρίβεια και το στεγαστικό. Όπως λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, υπάρχει ακόμα πολύτιμος πολιτικός χρόνος μέχρι το 2027 και εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι ο απολογισμός του κυβερνητικού έργου και το σχέδιο για τη συνέχεια θα αναγνωριστούν και θα αποτιμηθούν θετικά από τον ελληνικό λαό την ώρα της κάλπης.
Όσον αφορά το καλάθι της ΔΕΘ, μετά και την έγκριση της ρήτρας διαφυγής στο Eurogroup, οι επόμενες πενήντα μέρες θα δείξουν πόσο θα είναι το τελικό πακέτο που θα διατεθεί στους πολίτες. Αναμένονται νέες μειώσεις φόρων για τη μεσαία τάξη και τους μισθωτούς, ενίσχυση ευάλωτων ομάδων πληθυσμού, όπως και μέτρα για την αύξηση της προσφοράς κατοικιών, κίνητρα στους ιδιοκτήτες και ενισχύσεις προς τους ενοικιαστές. Στο τραπέζι βρίσκονται επίσης παρεμβάσεις για την ενίσχυση των εισοδημάτων, την βελτιστοποίηση της λειτουργίας τους Κράτους, την αύξηση των επενδύσεων και την αντιμετώπιση του δημογραφικού. Στόχος της Κυβέρνησης, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της, «είναι να στηρίξουμε πολύ παραπάνω τη μέση, ελληνική οικογένεια. Τους ανθρώπους, οι οποίοι όλα αυτά τα χρόνια είδαν σημαντικές φοροελαφρύνσεις από την Κυβέρνησή μας, αλλά σίγουρα και δικαιολογημένα περιμένουν πολλές περισσότερες».
euro2day.gr
«The New Daily Mail»
Newsroom