Η απόφαση της Κυβέρνησης για την αυστηροποίηση της μεταναστευτικής πολιτικής προκειμένου να ανασχέσει τα κύματα των μεταναστών που καταφτάνουν καθημερινά στην Κρήτη, ήταν δεδομένο ότι θα προκαλούσε την αφορμή για νέα σφοδρή αντιπαράθεση με τα κεντροαριστερά Κόμματα της Αντιπολίτευσης. Δεν εξέπληξε, στο πλαίσιο αυτό, η μετωπική σύγκρουση που έλαβε χώρα εντός της Βουλής, αλλά και γενικότερα στον δημόσιο διάλογο και ενώ η τροπολογία για την αναστολή εξέτασης αιτήσεων ασύλου που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αμφισβητήθηκε ποικιλοτρόπως.
Ηχηρή ήταν η αντίδραση του Ευάγγελου Βενιζέλου, που εγκάλεσε την Κυβέρνηση για υπονόμευση του Κράτους Δικαίου και έθεσε θέμα αντισυνταγματικότητας, την ίδια ώρα που την έντονη ανησυχία της για την αναστολή των αιτήσεων ασύλου στην Ελλάδα εκφράζει με ανακοίνωσή της η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Και μέσα σε αυτό το κλίμα, στο κυβερνητικό στρατόπεδο κινούνται σε δύο επίπεδα για την πιο αποτελεσματική διαχείριση του προβλήματος: Τις πρωτοβουλίες εντός των συνόρων εκπέμποντας προς πάσα κατεύθυνση το μήνυμα ότι η δίοδος προς την Ελλάδα κλείνει, αλλά και τις κινήσεις σε διπλωματικό επίπεδο μέσω των οποίων εκτιμάται πως θα μπορέσει να δοθεί μια σταθερή και στέρεη λύση.
Στο περιθώριο της χθεσινής Διάσκεψης στη Ρώμη για την αναστήλωση της Ουκρανίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση με την Πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την Πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι και τον Πρωθυπουργό της Μάλτας Ρόμπερτ Αμπέλα, με τους οποίους συμφωνήθηκε η ανάγκη επαναπροσέγγισης με τη Λιβύη. Έτσι, θα πραγματοποιηθεί εκ νέου αποστολή της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμοδίων Υπουργών της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Μάλτας, προκειμένου να συνεχιστεί η επίσκεψη στη Λιβύη.
Ευρωπαϊκό πλαίσιο
Η ελληνική πλευρά θεωρεί πως πρέπει να συνεχιστούν οι συζητήσεις τόσο με τη νόμιμη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση της δυτικής Λιβύης, όσο και με την Κυβέρνηση της Ανατολικής Λιβύης, ενώ τονίζουν την ανάγκη διαμόρφωσης ενός ενιαίου ευρωπαϊκού πλαισίου επιστροφών. Όσον αφορά τα έκτακτα μέτρα, με πρώτο όλων την αναστολή εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, στην Κυβέρνηση κάνουν λόγο για μια «απαραίτητη προσωρινή αντίδραση», η οποία στηρίζεται ακριβώς στην ίδια νομική επιχειρηματολογία την οποία η Ελληνική Κυβέρνηση είχε χρησιμοποιήσει όταν αντιμετώπισε τη μεταναστευτική εισβολή στον Έβρο τον Μάρτιο του 2020. «Δεν μπορεί εκείνη να ήταν συνταγματική και η τωρινή αντίθετη στο σύνταγμα», λένε αρμόδιες πηγές, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη να απαντά στις αιτιάσεις του κ. Βενιζέλου: «Όταν τοποθετείται ένας Συνταγματολόγος, δεν τοποθετείται με βάση το αν έχει κυβερνήσει ή συγκυβερνήσει με ένα Κόμμα ή αν ανήκει σε έναν πολιτικό χώρο. Η τοποθέτηση του κ. Βενιζέλου είναι μια επιστημονική ανάλυση και στο πλαίσιο της δημοκρατικής λειτουργίας είναι αυτονόητο ότι είναι σεβαστή. Εμείς δεν ενεργοποιούμε το άρθρο 15 της ΕΣΔΑ, επικαλούμαστε ότι συντρέχουν προϋποθέσεις που αναφέρονται στο άρθρο αυτό».
Παράλληλα, επίκειται και άμεση αλλαγή της νομοθεσίας, καθώς η παραμονή στη χώρα μετά την απόρριψη ασύλου πλέον θα συνιστά ποινικό αδίκημα. Ο παραβάτης θα τιμωρείται με ποινή φυλάκισης έως 5 έτη χωρίς αναστολή, με μόνη εναλλακτική την επιστροφή στη χώρα προέλευσης. Όπως έκανε δε γνωστό ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνος Πλεύρης, δρομολογείται επανεξέταση όλων των επιδομάτων που δίνονται σε παράτυπους μετανάστες, με απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά «πάνω απ’ όλα στους πολίτες αυτής της χώρας».
euro2day.gr
«The New Daily Mail»
Newsroom