Στις 19 του περασμένου Φεβρουαρίου, στη σκιά των μεγάλων συλλαλητηρίων στην Ελλάδα για την τραγωδία των Τεμπών, το προγραμματισμένο για τότε Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας- Ιταλίας στη Ρώμη, καθώς και το τετ α τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Τζόρτζια Μελόνι αποφασίστηκε να μην πραγματοποιηθούν και να αναβληθούν για αργότερα. Τρεις περίπου μήνες μετά, με την πολιτική και κοινωνική ένταση στη χώρα μας να έχουν εκτονωθεί σε σχέση με τότε, η παραπάνω εκκρεμότητα κρίθηκε χρήσιμο να διευθετηθεί, με την επίσκεψη πολυπληθούς κυβερνητικού κλιμακίου, υπό τον Πρωθυπουργό, στην ιταλική πρωτεύουσα.
Η ατζέντα των συνομιλιών θα είναι πλούσια, καθώς θα τεθούν επί τάπητος οι Σιδηρόδρομοι, ελέω Hellenic Train, καθώς και οι μεγάλες ευρωπαϊκές προκλήσεις της επόμενης περιόδου, όπως η ανταγωνιστικότητα, η Άμυνα και η Ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Μεταναστευτικό και η Ενέργεια. Για τα Τρένα προηγήθηκε προπαρασκευαστική συνάντηση την περασμένη Παρασκευή του Κώστα Κυρανάκη με τον Ιταλό Υπουργό Υποδομών, Ματέο Σαλβίνι, με την ελληνική πλευρά να επιδιώκει την αύξηση των επενδύσεων της Hellenic Train σε νέους, σύγχρονους Συρμούς, πρωτίστως για τη γραμμή Αθήνας - Θεσσαλονίκης, καθώς και για τον Προαστιακό. «Πολύ σύντομα θα κληθεί να προχωρήσει και εκείνη στις δικές της επενδύσεις, με αιχμή την προμήθεια ενός νέου τροχαίου υλικού», είπε πρόσφατα ο Πρωθυπουργός σχετικά με την Ιταλική Εταιρεία, που ανήκει στην κρατική Trenitalia.
Η συζήτηση των δύο ηγετών για την Ασφάλεια και την Άμυνα της Ε.Ε., γίνεται με φόντο την πρόσφατη επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ιταλία και τη διάθεση της Τζόρτζια Μελόνι να ενισχύσει την σχετική συνεργασία με την Άγκυρα. Θέση της Αθήνας στα ανοίγματα του Τούρκου Προέδρου είναι ότι αυτή πρέπει να βασίζεται σε κοινές αρχές και αξίες και να υπηρετεί την στρατηγική αυτονομία της Ε.Ε., να μην δημιουργεί δηλαδή νέες εξαρτήσεις. Και αυτό, την ώρα που η Τουρκία επιμένει στην αγορά των Eurofighter, με ενσωματωμένους πυραύλους Meteor, ενώ ανοιχτό παραμένει και το ενδεχόμενο αγοράς από τη χώρα μας μεταχειρισμένων ιταλικών φρεγατών REMM.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, Ελλάδα και Ιταλία αποτελούν πυλώνες σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή και αντιμετωπίζουν λόγω κοινής γεωγραφικής και γεωπολιτικής πραγματικότητας, κοινές προκλήσεις, από την Ανατολική Μεσόγειο, μέχρι τη Λιβύη και τη Συρία, προκλήσεις που αναμένεται να βρεθούν στην ατζέντα της συνάντησης του Πρωθυπουργού με την Ιταλίδα ομόλογό του. Όσον αφορά το Μεταναστευτικό, οι δύο χώρες είναι πρώτης γραμμής για την υποδοχή των προσφύγων και των μεταναστών και επανειλημμένα έχουν υπογραμμίσει την ευρωπαϊκή διάσταση του ζητήματος, την ανάγκη φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., την ανάγκη συνεργασίας με τρίτες χώρες και την ενίσχυση των επιστροφών.
Ξεχωριστή σημασία δίνεται στη συνεργασία στο εμπόριο και στις επενδύσεις, στην ενέργεια και ιδιαίτερα στην προοπτική ενίσχυσης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Ιταλίας, στη συνδεσιμότητα, καθώς Ελλάδα και Ιταλία μπορούν να αποτελέσουν γέφυρες της Ευρώπης με τη Βόρεια Αφρική. Στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, οκτώ χρόνια μετά το προηγούμενο στην Κέρκυρα, απ’ όπου αναμένεται να προκύψει σειρά συμφωνιών, η θεματολογία είναι ευρεία.
Τον κ. Μητσοτάκη θα συνοδεύουν οι Υπουργοί Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, Άμυνας Νίκος Δένδιας, Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Κεφαλογιάννης, καθώς και ο Αναπληρωτής Υπουργός Μεταφορών Κωνσταντίνος Κυρανάκης και ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκος Τσάφος.
euro2day.gr
«The New Daily Mail»
Newsroom