Την Εθνική Στρατηγική για την πρόληψη της βίας και την αντιμετώπιση της παραβατικότητας των ανηλίκων παρουσιάζει σήμερα η Κυβέρνηση, στο πλαίσιο των κινήσεών της για την αντιμετώπιση προβλημάτων που σχετίζονται με την καθημερινότητα του πολίτη. Πρόκειται για 29 επιπλέον πολιτικές με 69 νέα μέτρα, εκ των οποίων τα 5 οριζόντια, που επιμελήθηκε ο Υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, σε συνεργασία με ομάδα ειδικών, υπό την Καθηγήτρια Βάσω Αρτινοπούλου.
Ο εν λόγω σχεδιασμός βασίστηκε στα στατιστικά στοιχεία της Αστυνομίας, στα όποια αποτυπώνεται μια ραγδαία αύξηση της παραβατικότητας την τελευταία διετία, ενώ κομβικός παράγοντας για την πρόληψη της βίας των ανηλίκων είναι η οικογένεια και ένα πλήθος σχετικών Φορέων και Υπηρεσιών.
Αναμένεται να ανακοινωθεί, μεταξύ άλλων, η εκπαίδευση με σειρά μέτρων των μη βίαιων πολιτών, η «κοινωνική εργασία» στο σχολείο, η θεσμοθέτηση και λειτουργία Τεχνικού Γυμνασίου, τα προγράμματα εκπαίδευσης, πρόληψης και υποστήριξης γονέων αλλά και υποψήφιων γονέων, η ψηφιακή ενηλικίωση στα 15 έτη, η ψηφιακή εφαρμογή για ανηλίκους «Kids Wallet», καθώς και η αντιμετώπιση της ακραίας και ρατσιστικής βίας και της ρητορικής μίσους.
Η κυβερνητική στρατηγική επικεντρώνεται σε πέντε βασικές μορφές βίας: Την ενδοοικογενειακή, τη διαδικτυακή και την κοινοτική βία, τον ενδοσχολικό εκφοβισμό και την ένδικη παραβατικότητα. «Προτιμώ να καταστήσω τους γονείς υπεύθυνους για παραμέληση, γιατί δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι είναι οι πρώτοι υπεύθυνοι, παρά να στραφώ κατά του παιδιού, το οποίο τελικά έχει ίσως, στον κύκλο αυτό, σε αυτή την αλυσίδα, τη μικρότερη ευθύνη», έχει δηλώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Θεωρεί δε, τη συμβολή του ψηφιακού κόσμου στην άνοδο των περιστατικών βίας και bullying: «Δεν λέω ότι είναι η μόνη αιτία για το bullying, αλλά είναι μία σημαντική αιτία. Άρα, πολλές πρωτοβουλίες θα είναι σε αυτή την κατεύθυνση, και δεν αναφέρομαι μόνο στην εφαρμογή η οποία θα μπορεί να επιτρέπει στα παιδιά, εκτός σχολικού περιβάλλοντος, να ζητούν τη βοήθεια της Αστυνομίας αν αισθάνονται ότι απειλούνται», έχει τονίσει στο πρόσφατο παρελθόν. Παράλληλα, χαρακτήρισε μεταρρύθμιση πολύ μεγάλης σημασίας την απαγόρευση της χρήσης των κινητών στα σχολεία. «Εφαρμόζεται. Εφαρμόζεται κάθετα και στο 100%; Δεν το ξέρω, αλλά η εικόνα που έχω είναι ότι εφαρμόζεται και το 85% των πολιτών είναι σύμφωνοι».
ΑΜΠΕ
«The New Daily Mail»
Newsroom