Στο γνωστό λογοπαίγνιο που κυκλοφορεί εσχάτως ''το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται σοκ'' για να ανακάμψει, προστέθηκε τώρα και η σύσταση του Ευρωβουλευτή Νίκου Παπανδρέου: Να βρεθεί απινιδωτής. Είναι αρκετό; ''Όχι'' απαντούν έμπειρα στελέχη, εξηγώντας ότι δεν υπάρχει ενιαία άποψη ''του όλου ΠΑΣΟΚ'' για τον ρόλο του στο πολιτικό στερέωμα και, άρα, για την τακτική που πρέπει να ακολουθήσει.
Όσοι δεν θέλουν να ακούν για ''Αριστερά'', πόσο μάλλον …για ΣΥΡΙΖΑ, συνιστούν ''καθαρό κεντρώο λόγο'' που θα προσελκύσει τους… ακροκεντρώους οι οποίοι στήριξαν τη Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη. Οι υπερασπιστές αυτής της θέσης ουδόλως ξορκίζουν ακόμα και συγκυβέρνηση με τη Ν.Δ. εάν το απαιτήσουν οι συνθήκες, αλλά υπό μία προϋπόθεση: Να βγει το ΠΑΣΟΚ τόσο ισχυρό από τις κάλπες, ώστε η συνεργασία να είναι σχεδόν ισότιμη ''σε όλα τα επίπεδα'', από πολιτικές μέχρι θέσεις ευθύνης.
Οι εν λόγω συζητήσεις γίνονται φυσικά off the record για λόγους προφανείς: Η επίσημη γραμμή του Κόμματος για ''πολιτική αυτονομία'' και ''καμία συνεργασία με τη Ν.Δ.'' δεν πρέπει να νοθευτεί με δημόσιες παρεκκλίσεις. Αντιθέτως, όσοι ομνύουν στην προοδευτική ''ούγια'' του ΠΑΣΟΚ και ξορκίζουν μία εκ νέου σύμπλευση με τη Δεξιά, ''που μας έφερε έβδομο Κόμμα με 4,7% το 2015'', δεν αποκηρύσσουν μία συνεργασία των δυνάμεων του χώρου, αλλά με την ίδια προϋπόθεση: Το ισχυρό εκλογικά ΠΑΣΟΚ να είναι κορμός και να ορίσει τους όρους. Κι αυτά τα στελέχη πάντως δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους, ή …και τον τρόμο τους, όπως λένε κάποιοι, για τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ ή και με τη Νέα Αριστερά που έχουν παράδοση ''στις ίντριγκες και στις διασπάσεις''.
Το ερώτημα δηλαδή «πώς θα πορευτούμε μαζί όταν στην πρώτη στροφή του δρόμου θα έχουμε …συριζαϊκές καταστάσεις» προβάλλεται και από υπέρμαχους των συνεργασιών, οι οποίοι μάλιστα ομολογούν ότι συμφωνούν με τη φράση της Άννας Διαμαντοπούλου, παρότι η ίδια βρίσκεται στον αντίποδα της άποψης περί προοδευτικών συνεργασιών: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 5 διασπάσεις, να ψάξουν την αυλή τους και το Κόμμα τους», είπε. Είναι ενδεικτικό ότι ο Χάρης Δούκας εμφανίζεται πιο συγκρατημένος, ακόμα και για την πειθαρχική ποινή στην Κατερίνα Μπατζελή περιορίστηκε σε μία χλιαρή αντίδραση, ενώ ο Παύλος Γερουλάνος έχει ρίξει όλο το βάρος στην προώθηση της κομματικής γραμμής, διατηρώντας το προφίλ του ήπιου, κεντρώου πλην μαχητικού πολιτικού.
«Πρωινός καφές» και κυβερνητικό πρόγραμμα
Ως εκ τούτων… ποιος θα είναι ο απινιδωτής; Για αλλαγή ηγεσίας ούτε λόγος, ο Νίκος Ανδρουλάκης επανεξελέγη Πρόεδρος πριν από έξι μήνες και ουδείς προτίθεται να θέσει θέμα νέων προεδρικών εκλογών… α λα ΣΥΡΙΖΑ. Το ίδιο ισχύει και ως προς την πολιτική γραμμή της πολιτικής αυτονομίας. Αυτό που συζητείται, όμως, στα ενδότερα της Χ. Τρικούπη είναι η ανάληψη πρωτοβουλιών σε οργανωτικό και πολιτικό επίπεδο που θα σταματήσουν τη δημοσκοπική πτώση και ''θα πυροδοτήσουν'' την άνοδο.
Μεταξύ άλλων, συζητείται η δημιουργία ''πρωινού καφέ'' στον οποίο θα μετέχουν κεντρικά στελέχη, με βασικό στόχο να σταλεί μήνυμα ενωμένου Κόμματος «χωρίς προσωπικές στρατηγικές και πολιτικές γραμμές που δημιουργούν σύγχυση». Κοινώς, με την περίπου καθημερινή λειτουργία του άτυπου αυτού Οργάνου, θα μπουν στο παιχνίδι όλοι αλλά και ''θα αυτοπεριοριστούν όλοι'' σε σχέση με δημόσιες διαφοροποιήσεις.
Σε παρεμβατικό επίπεδο, θα δοθούν στη δημοσιότητα μια σειρά από προτάσεις σε μείζονα θέματα που απασχολούν μεγάλα τμήματα της κοινωνίας (εργασία, συντάξεις, δημόσιοι υπάλληλοι, ιδιωτικό χρέος, αλλαγές στο Κράτος), σε συνέχεια των παρεμβάσεων για τη στέγαση και τις Τράπεζες. «Πρόκειται για πρωτοβουλίες που θα καταστήσουν το ΠΑΣΟΚ εκφραστή της ευρύτερης παράταξης», τονίζεται χαρακτηριστικά. Με την επισήμανση ότι όλες αυτές οι πρωτοβουλίες και οι προτάσεις θα ''χτίσουν'' το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ που θα παρουσιαστεί ολοκληρωμένο το φθινόπωρο με αφορμή το Συνέδριο του Κόμματος.
Εάν, όπως λένε, ο σχεδιασμός πετύχει, η επανάκτηση της δεύτερης θέσης στις δημοσκοπήσεις θα επιτευχθεί άμεσα, διότι «οι πολίτες έδωσαν προβάδισμα στην κ. Κωνσταντοπούλου λόγω της οργής τους για τα Τέμπη, αλλά όταν πάνε στην κάλπη θα ψηφίσουν με βάση θέσεις και προγράμματα που αφορούν τη ζωή τους». Δεδομένου ότι, κατά την MRB, το ΠΑΣΟΚ εμφανίζει συσπείρωση ψηφοφόρων 66%, με το 21,1% να δείχνει προτίμηση στην Πλεύση Ελευθερίας, η Χ. Τρικούπη εκτιμά ότι θα καταγράφονται ''επιστροφές'' όταν αρχίσουν να δρομολογούνται τα παραπάνω. Και, ταυτόχρονα, θα ενισχύονται οι εισροές από Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ προς το ΠΑΣΟΚ, που, κατά την ίδια μέτρηση, κινούνται προς το παρόν στο 3,3% και 3,2%, αντίστοιχα. Αν δεν αποδώσουν όλα αυτά, το… ''σοκ του ΠΑΣΟΚ'' θα επιχειρηθεί από τα τέλη του καλοκαιριού, στην πορεία προς το Συνέδριο. Και θα πρέπει να είναι δυνατό.
euro2day.gr
«The New Daily Mail»
Newsroom