ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Συνδικάτα και Σωματεία εργαζομένων σε όλη τη χώρα τίμησαν την Εργατική Πρωτομαγιά. ***** Στ. Κασσελάκης: Κατέθεσε στεφάνι στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής. ***** Ν. Ανδρουλάκης: Χρέος μας να αγωνιστούμε για τα εργασιακά δικαιώματα. ***** Δ. Κουτσούμπας για Εργατική Πρωτομαγιά: Η παγκόσμια εργατική τάξη παλεύει για σύγχρονα κοινωνικά δικαιώματα. ***** Κ. Χατζηδάκης για διασύνδεση POS-ταμειακών: Κάποιοι που βολεύονται με τη φοροδιαφυγή θα συμμορφωθούν. ***** ΚΥΣΕΑ: Μέση Ανατολή, μεταναστευτικό και αντιπυρική προστασία στο επίκεντρο. ***** Δημοσκόπηση: Κλείνει η ψαλίδα μεταξύ Μπάιντεν και Τραμπ - Οριακό προβάδισμα του Δημοκρατικού Προέδρου.

Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023

Βουλή: Κόντρα και αμηχανία για την «τροπολογία Κασιδιάρη»

Με τις ψήφους της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ υπερψηφίσθηκε η επίμαχη τροπολογία της Κυβέρνησης για τον εκλογικό αποκλεισμό του ''κόμματος Κασιδιάρη'' αλλά και άλλων κομμάτων που θα κριθεί στο μέλλον πως δεν πληρούν τις πολιτικές προϋποθέσεις για συμμετοχή στις εκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία τοποθετήθηκε με ''παρών'', ενώ ΚΚΕ, MεΡΑ25 και Ελληνική Λύση καταψήφισαν.

Η κεντρική αντιπαράθεση ανάμεσα στην Κυβέρνηση και στην Αξιωματική Αντιπολίτευση αφορά τα πολιτικά κριτήρια που εισάγονται ώστε το Α΄ Τμήμα του Αρείου Πάγου να δίνει το ''πράσινο φως'' για την συμμετοχή ενός κόμματος στις εκλογές. Παρά τις προσθήκες που έκανε ο αρμόδιος Υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εκτίμησε ότι παραμένει η ''κερκόπορτα'' που άνοιξε η ερμηνεία του Συνταγματικού άρθρου 29 (''για πρώτη φορά από το 1974'') ώστε, μελλοντικά, να αποκλείονται κομματικοί συνδυασμοί οι οποίοι, κατά την κρίση των Δικαστών, θα εμφανίζονται ότι δημιουργούν κίνδυνο για τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Αυτή ήταν και η αντίθεση του ΚΚΕ, ενώ το ΜεΡΑ25 εκτίμησε ότι η εν λόγω τροπολογία, στο παρά πέντε των εκλογών, ενισχύει κόμματα όπως του Κασιδιάρη.

Ο Αλέξης Τσίπρας, σε μία προσπάθεια, όπως είπε, να εξασφαλιστεί η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, έκανε το ''ένα βήμα πίσω'', αποσύροντας την πρόταση νόμου που είχε παρουσιάσει το κόμμα του. Στη θέση της, ζήτησε από όλα τα κόμματα να στηρίξουν την πρόταση των Συνταγματολόγων, Νίκου Αλιβιζάτου και Ξενοφώντα Κοντιάδη, σύμφωνα με την οποία θα αποφεύγεται ο Άρειος Πάγος αφού θα ορίζεται ρητώς: «Προϋπόθεση για την κατάρτιση συνδυασμού είναι να μη συμμετέχει σε αυτόν ως υποψήφιος πρόσωπο το οποίο έχει καταδικαστεί σε οποιονδήποτε βαθμό για τα εγκλήματα των άρθρων 187 και 187Α του Ποινικού Κώδικα, εφόσον αυτά έχουν τελεστεί στο πλαίσιο ή υπό το πρόσχημα της δράσης πολιτικού κόμματος».
Αυτή τη θέση, μάλιστα, την κατέθεσε ως νέα πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Ο κ. Τσίπρας απέδωσε ευθέως την κίνηση της Κυβέρνησης να φέρει την τροπολογία στο παρά πέντε της προκήρυξης εκλογών, στην προσπάθεια της να αντλήσει ακροδεξιές ψήφους από τη δεξαμενή του παρ΄ ολίγον κόμματος ΚασιδιάρηΣυνέδεσε μάλιστα αυτή την τακτική με τη χθεσινή επιλογή του κ. Μητσοτάκη να χαρακτηρίσει το ΕΑΜ «μία από τις χειρότερες στιγμές της νεότερης Ιστορίας»Το επιπλέον στοιχείο που ανέδειξε ήταν ότι επί δύο χρόνια η Κυβέρνηση επέτρεπε στον καταδικασμένο πρώην Βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη, να κάνει πολιτικές εκπομπές μέσα από τη φυλακή, τις οποίες μετέδιδε μέσω Youtube και να ''φτιάξει'' ακροατήριο. «Δεν το ξέρατε; Το ξέρατε και το αφήνατε», είπε, αποδίδοντας εκλογικά κίνητρα στην αιφνίδια τροπολογία. Η επιλογή του ''παρών'' έγινε προκειμένου να μην καταγραφεί αρνητική ψήφος στον αποκλεισμό του συγκεκριμένου κόμματος, αλλά και να μην γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συνυπεύθυνος «εάν και όταν ανοίξει η ''κερκόπορτα'' για άλλους αποκλεισμούς στο μέλλον».

«Με το ''φρικτό΄΄ παρών σας…»

Η Κυβέρνηση, δια των Μάκη Βορίδη και Άδωνι Γεωργιάδη, πρόβαλαν το ίδιο επιχείρημα από την ανάποδη, κατηγορώντας δηλαδή το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ότι στράφηκε στο ''παρών'' για δικά του εκλογικά οφέλη. «Με το φρικτό παρών κλείνετε το μάτι στον Κασιδιάρη, μήπως θέλετε να κατέβει η Χ.Α. και μας το κρύβετε;», ήταν η παρέμβαση του Μάκη Βορίδη. Ενώ ο Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε ότι «με το φρικτό παρών ο ΣΥΡΙΖΑ γίνεται άχρηστο κόμμα». Επιπλέον, ο κ. Γεωργιάδης χαρακτήρισε συνειδητή την κίνηση της Κυβέρνησης να φέρει την τροπολογία ''στο παρά πέντε'' των εκλογών, προκειμένου το μόρφωμα Κασιδιάρη να μην προλάβει να οργανωθεί για να αντιμετωπίσει τον εκλογικό αποκλεισμό του.


Ναι από ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με αντίθετη ''πλατφόρμα'' Καστανίδη

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής υπερψήφισε, επικαλούμενο την γνωμοδότηση περί συνταγματικής αρτιότητας που έκανε για την τροπολογία η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής.
Αργά το βράδυ, πάντως, προκάλεσε αίσθηση η παρέμβαση, από το βήμα της Βουλής, του Χάρη Καστανίδη, ο οποίος παρουσίασε ολόκληρη πλατφόρμα για το πώς θα έπρεπε να είναι διαμορφωμένη η τροπολογία. Αναφερόμενος μάλιστα στην εισαγωγή του όρου ''πραγματική ηγεσία κόμματος'', για να διαχωρίζεται από τυχόν εικονική ηγεσία είπε: «Εάν αυτή η διάταξη ίσχυε κάποτε δεν θα μπορούσε η ΕΔΑ να μετέχει στις εκλογές. Και μη μου πείτε ‘άλλες εποχές τότε’ διότι θα σας πω ότι δεν ξέρουμε τι θα συμβεί στο μέλλον»Ο κ. Καστανίδης πάντως δεν διαχώρισε την ψήφο του από την επίσημη κομματική.

«The New Daily Mail» 
Newsroom με πληροφορίες από το Euro2Day



ΕΘΝΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΑ

WEB RADIO

WEB RADIO
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να παραμείνετε στην σελίδα μας, κάντε δεξί κλικ, άνοιγμα νέας καρτέλας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ



Αιρετικες Ιδεες

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Οι παραπάνω απόψεις δεν απηχούν κατ΄ ανάγκη απόψεις της Εφημερίδας. Προβάλλονται όμως στα πλαίσια του πλουραλισμού και της διαφορετικής άποψης, που υποστηρίζει με σθένος η Εφημερίδα μας.
«The New Daily Mail»

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΟΛΗ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ