ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΑΜΠΕ

Οριστικό τέλος στις μετατάξεις και αποσπάσεις χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων - Στα «κάγκελα» Δάσκαλοι και Καθηγητές. ***** Η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο χάσμα στις ανικανοποίητες ανάγκες Υγείας μεταξύ υψηλού και χαμηλού εισοδήματος στον ΟΟΣΑ. ***** Τροχαίο με έναν νεκρό στην Πέτρου Ράλλη τα ξημερώματα. ***** Χωρίς «φως στο τούνελ» η σημερινή συνάντηση Μητσοτάκη - Χριστοδουλίδη για την διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου. ***** «Ζητώ ηθική δέσμευση - Όλοι οι υποψήφιοι Αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ να είναι υποψήφιοι Βουλευτές» λέει ο Ανδρουλάκης. ***** Στο «μάτι» της κακοκαιρίας η Ιταλία – Έσπασαν φράγματα, συναγερμός στις Αρχές. ***** Ζελένσκι: Έτοιμο το σχέδιο νίκης που θα παρουσιάσω στον Μπάιντεν.

Πέμπτη 22 Αυγούστου 2024

Κάτω και από τη Βουλγαρία: Πώς οι εργαζόμενοι της Ελλάδας έγιναν οι πιο φτωχοί της Ευρώπης

Όταν το ΑΕΠ ανεβαίνει και η ανεργία μειώνεται, γιατί η αγοραστική δύναμη είναι σε καθίζηση;
Αυτό είναι ουσιαστικά το μεγάλο ερώτημα και αγκάθι της ελληνικής οικονομίας. Μίας οικονομίας που πιάνει πρωτιές στην Ευρωζώνη, την ώρα που οι εργαζόμενοί της αποκλίνουν αισθητά από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Είναι ένα πρόβλημα που έχει αναδειχθεί επανειλημμένα τον τελευταίο χρόνο μέσα και από τα στοιχεία της Eurostat, τα οποία αποκάλυπταν ότι η Ελλάδα στην αγοραστική δύναμη έχασε το ευρωπαϊκό τρένο, μένοντας πίσω από τα Κράτη του πρώην Ανατολικού μπλοκ, όπως η Σλοβακία, η Τσεχία, η Πολωνία ή ακόμη και η Ρουμανία. Μόνη…«παρηγοριά» η Βουλγαρία, που παρέμενε ένα σκαλοπάτι κάτω από εμάς.

Ωστόσο στο τελευταίο τεύχος των Οικονομικών Αναλύσεων του ΚΕΠΕ, ανάλυση που υπογράφει ο Βλάσης Μισσός, παρουσιάζει στοιχεία που δείχνουν ότι στην Ένωση των 27 Κρατών - μελών, η Ελλάδα κατέχει πλέον την τελευταία θέση του μέσου μισθού ανά δεδουλευμένη ώρα εργασίας, υπολογισμένης σε όρους κοινής αγοραστικής δύναμης. Οι Έλληνες εργαζόμενοι είναι πιο φτωχοί και από τους Βούλγαρους.

Οι δείκτες της αγοραστικής δύναμης (PPP) χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο αφού θεωρούνται οι πλέον ενδεδειγμένοι για τις συγκρίσεις μεταξύ χωρών αντί των στοιχείων για κατά κεφαλήν ΑΕΠ και μισθούς, που δείχνουν την πορεία του εισοδήματος των νοικοκυριών της ίδιας χώρας από έτος σε έτος. Και τούτο γιατί μπορεί μία χώρα να παρουσιάζει αύξηση μισθών, αλλά πολύ μεγαλύτερη άνοδο στο κόστος ζωής. Αυτό στην τσέπη των εργαζομένων είναι απώλεια.

Σε σύγκλιση από το 1995 έως το 2008

Σύμφωνα με την ανάλυση του ΚΕΠΕ από το 1995 έως και το 2008, η σχετική αγοραστική δύναμη του μέσου καταβεβλημένου ωρομισθίου στην Ελλάδα ήταν πάνω από το 60% του μέσου όρου των χωρών της Ένωσης. Η χώρα μας βρισκόταν μεταξύ 8ης ή 9ης θέσης από το τέλος και με μια ήπια, συγκλίνουσα τάση προς τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η ασθενής ανοδική τάση άρχισε να ανακόπτεται πριν ακόμη από την κρίση χρέους και την επώδυνη περίοδο των μνημονίων. Συγκεκριμένα, από την περίοδο 2007-2008 η αγοραστική δύναμη των μισθών ανά ώρα εργασίας παραμένει στάσιμη, ενώ, από το 2009 και ύστερα, η πορεία τους είναι καθοδική. Ιδιαίτερα, το 2020, έτος κατά το οποίο εισέβαλαν στη ζωή μας ο Covid και τα lockdown, η αγοραστική δύναμη του ωρομισθίου στην Ελλάδα συγκλίνει με εκείνο της Βουλγαρίας και, έκτοτε, η απόσταση μεταξύ τους διευρύνεται.

Η Ελλάδα 2η σε ώρες εργασίας ανά εργαζόμενο

«Το συγκεκριμένο αποτέλεσμα πρέπει να εξεταστεί τόσο από την πλευρά των μεταβολών του επιπέδου των σχετικών μισθών, όσο και από τη σκοπιά του επιπέδου των ωρών εργασίας. Αν και το ζήτημα χρήζει επισταμένης έρευνας, η αύξηση των ωρών εργασίας φαίνεται ότι διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο στη μείωση του καταβαλλόμενου ωρομισθίου. Από το 2020, οπότε και καταγράφηκε καθίζηση των συνολικών ωρών εργασίας σε όλη την Ε.Ε. των 27 λόγω των μέτρων περιορισμού της πανδημίας, έως και το 2023, η μέση αύξηση των ωρών εργασίας ανά εργαζόμενο στην Ε.Ε. των 27 εκτιμάται σε 3,4%, έναντι 9,25% στην Ελλάδα, δηλαδή, τριπλάσια του μέσου όρου. Είναι ενδεικτικό ότι για το 2023, μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. των 27, η Ελλάδα εμφανίζει τη δεύτερη υψηλότερη επίδοση σε ώρες εργασίας ανά εργαζόμενο», επισημαίνει ο κ. Μισσός.

Δεν χωράει αμφιβολία, επισημαίνει ο οικονομολόγος, ότι, σε σύγκριση με τις χώρες της Ε.Ε. των 27, η Ελλάδα έχει διέλθει μια μακρά περίοδο περικοπών και στασιμότητας των αμοιβών εργασίας. Οι νέες θέσεις εργασίας που δημιουργούνται αντιστοιχούν σε χαμηλότερες αποδοχές και σχετικά, περισσότερες ώρες εργασίας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, κατά το 2022, το 23,1% των εργαζομένων, περίπου 1 στους 4, να υπολογίζεται ότι διαβιοί με διαθέσιμο εισόδημα χαμηλότερο του κατωφλιού φτώχειας του 2009. «Το φαινόμενο των εργαζόμενων φτωχών οφείλει να αποτελέσει επίκεντρο της αναπτυξιακής ατζέντας της χώρας και να απασχολήσει εντονότερα την κοινή γνώμη. Η αύξηση της απασχόλησης, μέσα από τη δημιουργία καλά αμειβόμενων και ποιοτικών, θέσεων εργασίας, αποτελεί παράγοντα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στη χώρα μας», καταλήγει.



«The New Daily Mail» 
Newsroom με πληροφορίες από την naftemporiki.gr



ΕΘΝΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΑ

WEB RADIO

WEB RADIO
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να παραμείνετε στην σελίδα μας, κάντε δεξί κλικ, άνοιγμα νέας καρτέλας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ



Αιρετικες Ιδεες

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Οι παραπάνω απόψεις δεν απηχούν κατ΄ ανάγκη απόψεις της Εφημερίδας. Προβάλλονται όμως στα πλαίσια του πλουραλισμού και της διαφορετικής άποψης, που υποστηρίζει με σθένος η Εφημερίδα μας.
«The New Daily Mail»

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΟΛΗ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ