Κορονοϊός: 18 νεκροί, 7 σε ΜΕΘ στο επταήμερο - 487 νέες εισαγωγές. ***** Επιστολή 87 βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ κατά Κασσελάκη - Για την «Αυγή», τις απολύσεις και το «μαύρο χρήμα». ***** ΣΥΡΙΖΑ: Η Κυβέρνηση αποφεύγει τη συζήτηση των προτάσεων νόμου για ακρίβεια και φορολογικό - Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει πλήρη ευθύνη για την αισχροκέρδεια στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. ***** Ο «πληθωρισμός απληστίας» εκτοξεύει στα ύψη την ακρίβεια. ***** Μαρινάκης: Σε ενωτικό κλίμα η Συνεδρίαση της Κ.Ο. - Δεν έχει τεθεί θέμα Σαλμά. ***** Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Οι ελληνικές προτεραιότητες στο κείμενο στρατηγικής της Ε.Ε.. ***** Reuters: Αξιωματικοί του Λιμενικού καλούνται ως ύποπτοι να καταθέσουν για το ναυάγιο της Πύλου.

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024

Τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ: Να μπαίνουν και οι ρυθμίσεις δανείων στα πόθεν έσχες των πολιτικών

Σ
ε κατάθεση τροπολογίας με θέμα «Μεταρρύθμιση του νόμου 3213/2003» («Πόθεν Έσχες») προχώρησε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως είχε προαναγγείλει νωρίτερα στην Ολομέλεια της Βουλής. 
«Το αυξημένο ενδιαφέρον για την ύπαρξη διαφάνειας γύρω από την περιουσιακή και εν γένει οικονομική κατάσταση και πιθανή οικονομική επιρροή προσώπων που κατέχουν σημαντικές πολιτικές ή θεσμικές θέσεις, επιβάλλει την επέκταση των υποχρεώσεων υποβολής αρχικής ή ετήσιας δήλωσης "πόθεν έσχες" (ν. 3213/2003)», επισημαίνεται στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας που κατέθεσε η Αξιωματική Αντιπολίτευση.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται από τον ΣΥΡΙΖΑ στις αλλαγές στο περιεχόμενο των δηλώσεων «πόθεν έσχες» των πολιτικών με βασικότερη εκείνη της συμπερίληψης των ρυθμίσεων των δανείων τους. Για τον λόγο αυτόν εισάγονται ρυθμίσεις σχετικές με τη δήλωση και την προσαγωγή των αποδεικτικών που αφορούν εκμίσθωση, μίσθωση και υπομίσθωση κατοικιών και ακινήτων οποιασδήποτε χρήσης.

Ιδιαίτερα, όμως, σημειώνεται από την Αξιωματική Αντιπολίτευση, με την παρούσα τροπολογία προβλέπονται αλλαγές στο περιεχόμενο της δήλωσης «πόθεν έσχες» και στην υποχρέωση ανάρτησης αποδεικτικών εγγράφων, με τις οποίες δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην αποτύπωση των δεδομένων που αφορούν σε υποχρεώσεις από δάνεια, ιδίως εκείνα που χορηγούνται από Τράπεζες, και στην εξέλιξή τους, με στόχο να αντιμετωπισθούν φαινόμενα έμμεσης επαύξησης περιουσίας ή έμμεσης βελτίωσης της οικονομικής κατάστασης προσώπων που υποχρεούνται σε τήρηση αυξημένων κανόνων διαφάνειας, αφού μέσω αυτής μπορεί να επέρχεται αδικαιολόγητη παροχή ευνοϊκών αντιπαροχών, χαριστικών πράξεων ή ιδιαίτερα ευνοϊκών ρυθμίσεων, διαγραφών υποχρεώσεων, αναστολών καταβολής δόσεων.

Στην κατατεθείσα τροπολογία προστίθεται και ένα δεύτερο εδάφιο που αφορά στην επιβολή διαφάνειας γύρω από την οικονομική διαχείριση των πολιτικών κομμάτων και την υποχρέωσή τους να δημοσιοποιούν κάθε δαπάνη τους. Για τον σκοπό αυτό, στις διατάξεις του νόμου 3861/2010, όπως αυτός ισχύει μετά την τροποποίηση του, προστίθεται διάταξη στο άρθρο 2 με την οποία υποχρεούνται τα πολιτικά κόμματα να αναρτούν στο διαδίκτυο (ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΥΓΕΙΑ) τους ισολογισμούς, καθώς και την οριστικοποίηση της πληρωμής, που περιέχει το ακριβές ποσό που θα πληρωθεί για κάθε επιμέρους δαπάνη τους.

Η τροπολογία κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών: «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (Ε.Ε.) 2021/2118 για την ασφάλιση αστικής ευθύνης που προκύπτει από την κυκλοφορία αυτοκινήτων οχημάτων, τη λήψη μέτρων προς εφαρμογή του Κανονισμού (Ε.Ε.) 2022/858 σχετικά με το πιλοτικό καθεστώς υποδομών της αγοράς που βασίζονται σε τεχνολογία κατανεμημένου καθολικού, ειδικότερες ρυθμίσεις για τα οχήματα και τη δημόσια περιουσία και άλλες διατάξεις του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών».

Βορίδης: Να καταθέσει ο Κασσελάκης την δήλωση πόθεν έσχες μέχρι τις 30 Ιουνίου

Να προχωρήσει στην κατάθεση της δήλωσης του πόθεν έσχες του μέχρι τις 30 Ιουνίου κάλεσε τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη, ο Υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, παρουσιάζοντας στη Βουλή την υπουργική τροπολογία η οποία προβλέπει παράταση μέχρι τις 31/12/24 την υποβολή των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης.

Διευκρινίζοντας πως αυτή δεν αφορά πολιτικά πρόσωπα, ο Μάκης Βορίδης σημείωσε πως «επειδή δεν θέλουμε να μένει καμία σκιά, ο Πρωθυπουργός και τα μέλη της Κυβερνήσεως θα υποβάλουν δήλωση πόθεν έσχες στις 30/6 τρέχοντος έτους. Θα ανοίξει η πλατφόρμα για τα μέλη της Κυβερνήσεως, για τον Πρωθυπουργό και αποτελεί πολιτική δέσμευση της Κυβέρνησης ότι θα υποβληθούν οι δηλώσεις πόθεν έσχες της Κυβέρνησης στις 30/6». Και πρόσθεσε: «Ελπίζουμε ότι και ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης θα αξιοποιήσει αυτή τη δυνατότητα, ώστε όλα να είναι καθαρά και να μην υπάρχει κανένα ζήτημα».
ΑΜΠΕ

«The New Daily Mail» 
Newsroom



ΕΘΝΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΑ

WEB RADIO

WEB RADIO
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να παραμείνετε στην σελίδα μας, κάντε δεξί κλικ, άνοιγμα νέας καρτέλας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ



Αιρετικες Ιδεες

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Οι παραπάνω απόψεις δεν απηχούν κατ΄ ανάγκη απόψεις της Εφημερίδας. Προβάλλονται όμως στα πλαίσια του πλουραλισμού και της διαφορετικής άποψης, που υποστηρίζει με σθένος η Εφημερίδα μας.
«The New Daily Mail»

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΟΛΗ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ