ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Χουλιαρακης: Δημοσιονομικος χωρος 1 δισ. ευρω το 2019

Χουλιαρακης: Δημοσιονομικος χωρος 1 δισ. ευρω το 2019
Στο 0,5% με 0,6% του ΑΕΠ, δηλαδή σχεδόν στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ, θα φτάσει το 2019 ο «δημοσιονομικός χώρος» σύμφωνα με τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη. Μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, όπου συζητείται το προσχέδιο του προϋπολογισμού, σημείωσε πως μέχρι το 2022 ο «χώρος» αυτός θα είναι 2% του ΑΕΠ.
Η «μορφή» του προσχεδίου του προϋπολογισμού και, το κατά πόσο υπάρχουν ένα ή δύο σενάρια, πυροδότησε διαφωνίες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών επανήλθε στο θέμα επισημαίνοντας πως «ο προϋπολογισμός έχει ένα σενάριο για το τι θα κάνει η κυβέρνηση το 2019».
Λίγο νωρίτερα ωστόσο ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής Φραγκίσκος Κουτεντάκης είχε σημειώσει πως «η διαπίστωση ότι υπάρχουν δύο σενάρια δεν είναι αρνητική. Δεν είναι κριτική. Και τα μεσοπρόθεσμα έχουν δύο σενάρια, μην δημιουργηθεί λάθος εντύπωση». Επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως «και στα δύο σενάρια το δημοσιονομικό αποτέλεσμα είναι εντός στόχων και αυτό είναι σημαντικό».
Μάλιστα σημείωσε πως «με την όποια άποψη εκφράζει το Γραφείο Προϋπολογισμού μπορεί ελεύθερα να διαφωνήσει κάποιος» ωστόσο «άλλο πράγμα είναι όμως ότι το γραφείο κάνει λάθος χωρίς τεκμηρίωση».

Τρίτη, 3 Ιουλίου 2018

ΜΟΣΚΟΒΙΣΙ: ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΑΛΛΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


«Τώρα η Ελλάδα είναι μια κανονική χώρα μέσα στην Ευρωζώνη», τόνισε ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί κατά τη συνάντηση του με τον Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου, υπογραμμίζοντας πως «δεν υπάρχει άλλο πρόγραμμα για την Ελλάδα, δεν μπορεί να υπάρξει και δεν θα υπάρξει. Γυρίζουμε σελίδα».
Πρόσθεσε ότι η χώρα τώρα έχει τη στήριξη των εταίρων της για την ελάφρυνση των βαρών, για την επιστροφή της στις αγορές με επιτυχή αποτελέσματα. Ο επίτροπος ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, γιατί όπως είπε «ήταν δύσκολο, χρειαζόταν θάρρος και όραμα και το επιδείξατε», ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον Ευκλείδη Τσακαλώτο «που κέρδισε τον σεβασμό των συναδέλφων του στο Eurogroup». 
Είπε ότι είναι η αρχή για κάτι νέο, αλλά και μια επιτυχία για τον πρωθυπουργό, την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό, για να σημειώσει: «Τώρα εναπόκειται σε εμάς να τους δείξουμε ότι υπάρχει μέλλον και πρέπει να σκεφτούμε αυτούς που υπέφεραν από την κρίση και πρέπει να βρούμε κοινωνικές λύσεις μαζί».
Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός μίλησε για μία ιστορική αλλαγή και επεσήμανε ότι οι πολίτες θα αρχίσουν να νιώθουν την αλλαγή μέρα με τη μέρα. Παράλληλα, σημείωσε ότι «το σημαντικότερο για την Ελλάδα είναι ότι από εδώ και πέρα οι εκλεγμένες κυβερνήσεις θα έχουν το δικαίωμα να επιλέγουν τα μέσα με τα οποία θα επιτυγχάνουν τους στόχους».
«Είναι πολύ σημαντική αλλαγή», συνέχισε και ευχαρίστησε τον επίτροπο και ως φίλο της Ελλάδας για τις προσπάθειες και τη συμβολή του, όπως και την Επιτροπή, γιατί ήταν κρίσιμη για να έχουμε αυτό το επιτυχές τέλος του τρίτου προγράμματος.
Νωρίτερα, ο κ. Μοσκοβισί χαρακτήρισε το τέλος του προγράμματος προσαρμογής «νίκη για τον ελληνικό λαό, αλλά και για τη ζώνη του ευρώ», μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Ευρωπαϊκών, Οικονομικών, Κοινωνικών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας - Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.

Οι δεσμεύσεις πρέπει να τηρούνται, αλλά δεν είναι άκαμπτες

«Οι δεσμεύσεις πρέπει να τηρούνται, αλλά δεν είναι άκαμπτες», δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, σχετικά με το ζήτημα της εφαρμογής από την 1η Ιανουαρίου 2019 της δέσμευσης για μείωση των συντάξεων.

Ερωτηθείς μετά από τη συνάντησή του με τον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο εάν θα επανεξεταστεί το ήδη νομοθετημένο μέτρο, τόνισε ότι «πρέπει να τηρούνται οι δημοσιονομικοί στόχοι, ωστόσο θα συνεχίσουμε να το συζητούμε με την Ελλάδα ως ένα κράτος, το οποίο έχει επανέλθει στην κανονικότητα».

Σε ερώτηση εάν είναι εφικτά τα πρωτογενή πλεονάσματα 2,2% του ΑΕΠ για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και εάν μπορεί να διατεθεί το 2019 ως φοροελαφρύνσεις ποσό των 700-750 εκατ. ευρώ, ο Ευρωπαίος επίτροπος ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει επιδείξει ιδιαίτερες δυνατότητες παραγωγής υπέρ-πλεονασμάτων, προσθέτοντας ωστόσο ότι είναι αναγκαίο να υπάρχει μια υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική χωρίς όμως λιτότητα, διότι αυτό θα επιδείνωνε την πορεία της οικονομίας. «Όλα πρέπει να συζητούνται στον καιρό τους» συμπλήρωσε, προαναγγέλλοντας την επάνοδό του για 11η φορά στην Ελλάδα, με την σημερινή ήταν η 10η επίσκεψη σε έξι χρόνια, στο διάστημα μεταξύ Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου, όταν θα πρέπει να ληφθούν και οι σχετικές αποφάσεις στο πλαίσιο της οριστικοποίησης του προϋπολογισμού του 2019. Ο κ. Μοσκοβισί επανέλαβε ότι μεταμνημονιακή παρακολούθηση «δεν αποτελεί νέο μνημόνιο και δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα».


Απευθυνόμενος προσωπικά στον κ. Τσακαλώτο, ο Ευρωπαίος επίτροπος είπε ότι «αυτά τα τρία χρόνια κέρδισε σιγά - σιγά την εμπιστοσύνη και τον σεβασμό των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και η επίτευξη της συμφωνίας οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε αυτόν».
ΑΜΠΕ

«The New Daily Mail» 
Newsroom

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δ. Τζανακόπουλος: Πολιτικά ακατανόητη η παραίτηση Κοτζιά. «Δεν υπήρξε ποτέ δίλημμα στον Πρωθυπουργό ή Κοτζιάς ή Καμμένος, η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ζωντανή»

WEB RADIO

WEB RADIO
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να παραμείνετε στην σελίδα μας, κάντε δεξί κλικ, άνοιγμα νέας καρτέλας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

ΠΑΙΔΕΙΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΟΛΗ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ