ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ποτάμι: Προαναγγελία αποχώρησης από Ψαριανό, Αμυρά

Τ η διάλυση του '' Ποταμιού '' με την αποχώρησή τους από την κοινοβουλευτική του ομάδα, αφού δεν θα διαθέτει πλέον το μίν...

Αναρτήθηκε στην κοινοβουλευτική διαφάνεια η πρόσκληση των μελών της Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής για τη Δευτέρα στις 5.00 το απόγευμα, με αντικείμενο την επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εξωτερικών «Κύρωση της Τελικής Συμφωνίας για την Επίλυση των Διαφορών οι οποίες περιγράφονται στις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 817(1993) και 845(1993), τη Λήξη της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995 και την Εδραίωση Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ των Μερών».

Παρασκευή, 27 Απριλίου 2018

Bloomberg: Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΡΑΞΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ, ΟΙ ΧΑΜΕΝΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ

Washington Post: Η κρίση της Ελλάδας τέλειωσε...μόνο αν δεν ζεις εκεί
Στις επίμονες διαφωνίες των Ευρωπαίων με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την ελάφρυνση του χρέους και την εποπτεία μετά το πρόγραμμα, αλλά και στην αδικαιολόγητη, όπως αποδείχθηκε, αισιοδοξία για τους ρυθμούς ανάκαμψης της οικονομίας αναφέρεται σε σημερινό δημόσιευμά του το Bloomberg«Η Ευρώπη μπορεί να ετοιμάζεται να αφήσει την Ελλάδα να εξέλθει από το πρόγραμμα, αλλά οι αντιπαραθέσεις για τους όρους και τις προϋποθέσεις αναμένεται να κλιμακωθούν» προειδοποιεί το πρακτορείο, υπενθυμίζοντας ότι όλες οι πλευρές θα πρέπει να καταλήξουν σε μία συμφωνία τον Ιούνιο.

«Σχεδόν έξι χρόνια μετά την υπόσχεση που έλαβε η Ελλάδα για ελάφρυνση του χρέους ύψους 320 δισ. ευρώ, εξακολουθεί να μην ξεκάθαρο το πώς θα εξελιχθεί το φινάλε σε μία από τις μεγαλύτερες οικονομικές καταρρεύσεις της Ευρώπης» αναφέρει το πρακτορείο, ενώ προσθέτει ότι ενόψει των εκλογών της επόμενης χρονιάς, η κυβέρνηση θέλει απεγνωσμένα να αποφύγει ένα νέο πρόγραμμα. Παραθέτει δε διάγραμμα το οποίο δείχνει πόσο έξω έπεσαν οι προβλέψεις για τους ρυθμούς ανάπτυξης του 2017 (1,4%, έναντι στόχου για 2,7%). 

Οι διαφωνίες

Βασική πηγή διαφωνίας, όπως αναφέρει, για το τι θα γίνει από δω και πέρα είναι κατά πόσον ο μηχανισμός, που συνδέει το χρέος με την ανάπτυξη θα ενεργοποιείται αυτόματα ή θα απαιτείται έγκριση από το Eurogroup. ΔΝΤ, Κομισιόν και χώρες όπως η Γαλλία τάσσονται υπέρ της πρώτης επιλογής, ενώ η Γερμανία θέλει να προηγείται μια αξιολόγηση ώστε να διασφαλίζεται ότι η Ελλάδα δεν θα αποκλίνει από την πορεία της.

Επικαλούμενο πηγές με γνώση των συνομιλιών αναφέρει ότι ένα πρόσθετο σημείο διαφωνίας είναι και κατά πόσον η επιμήκυνση των χρόνων αποπληρωμής των δανείων θα αφορά στα δάνεια από το δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης που δόθηκαν από τον EFSF ή αν θα επεκταθεί, όπως θέλει το ΔΝΤ, θέλει και στα διμερή δάνεια που έλαβε η Αθήνα στο πρώτο πρόγραμμα αλλά και σε εκείνα από τον ESMΕπισημαίνει δε ότι «μια αναδιάρθρωση των διμερών δανείων θα είχε επιπτώσεις στους προϋπολογισμούς κρατών της Ευρωζώνης, που έχουν αποκλείσει οποιαδήποτε λύση έστω και απόμακρα παραπέμπει σε μεταφορά κεφαλαίων προς την Αθήνα».

Tέλος υπενθυμίζεται η επιμονή της Γερμανίας και άλλων χωρών να συνεχίσει η Ελλάδα να παράγει τα συμφωνημένα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 και περίπου 2% από εκεί και έπειτα ώστε να μπορεί να εξοφλεί τα χρέη, άποψη με την οποία διαφωνεί το ΔΝΤ

Washington Post: Η κρίση της Ελλάδας τέλειωσε...μόνο αν δεν ζεις εκεί
Δεν συμμερίζονται όλοι την αισιοδοξία της κυβέρνησης και των Ευρωπαίων αξιωματούχων για την έξοδο από τα μνημόνια και την κρίση. Οι Έλληνες πολίτες έχουν βιώσει μία άκρως επώδυνη διαδικασία που πέρασε και ετοιμάζονται για ακόμη μία, που έρχεται, έως ότου πραγματικά επιστρέψουμε εκεί που ήμασταν το 2007. Αυτό επισημαίνει σε δημοσίευμά της η Washington Post, το οποίο και φέρει τον τίτλο «Η οικονομική κρίση της Ελλάδας τέλειωσε μόνο αν δεν ζεις εκεί». 

«Οι δύο χαμένες δεκαετίες είναι κάτι σαν καλό σενάριο για την Ελλάδα» σχολιάζει η αμερικανική εφημερίδα, επικαλούμενοι τους «τρομακτικούς» αριθμούς. Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ συρρικνώθηκε 26% από τα μέσα του 2007 έως τις αρχές του 2014, θυμίζοντας ορισμένες από τις μεγαλύτερες οικονομικές καταστροφές στην παγκόσμια ιστορία, όπως τη Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας '30 για τις ΗΠΑ ή την κρίση της Αργεντινής το 2000, με την επισήμανση μάλιστα πως της Ελλάδας «είναι λίγο χειρότερη». 

Το άρθρο συνεχίζει επισημαίνοντας την απογοητευτική αλήθεια ότι η ελληνική οικονομία έχει αναπτυχθεί μόλις 2,8% (σε όρους προσαρμοσμένους στον πληθυσμό) στα τέσσερα χρόνια «αυτού που υποτίθεται ότι είναι ανάκαμψη». «Για να σας δώσουμε μία ιδέα του πόσο απογοητευτικό είναι αυτό, η Αμερική της δεκαετίας του '30 αναπτύχθηκε 30,2% και η Αργεντινή του 2000 αναπτύχθηκε 26,9% τα πρώτα τέσσερα χρόνια μετά την κρίση. Το αποτέλεσμα ήταν στο ανάλογο σημείο της ανάκαμψής του οι ΗΠΑ να έχουν σχεδόν επιστρέψει εκεί που βρίσκονταν μετά το κραχ και η Αργεντινή να είναι στην πραγματικότητα 17,1% πλουσιότερη από ό,τι ήταν προ κρίσης. Η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι 23,5% φτωχότερη από ό,τι το 2007». 

«Δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις για την Ελλάδα» επισημαίνει το άρθρο, συνεχίζοντας: «Ίσως να ήταν σε καλύτερη θέση σήμερα εάν είχε κηρύξει χρεοκοπία το 2009» αναφέρει ο συντάκτης, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι τότε πόνος θα ήταν πολύ μεγάλος και άμεσος. Σημειώνει δε ότι από τη στιγμή που δεν έγινε τότε, δεν θα μπορούσε να γίνει αργότερα ή σήμερα. «Είναι πολύ πιο δύσκολο να αντικαταστήσεις ένα νόμισμα από το να προβείς απλά σε μία υποτίμηση του δικού σου» παραδέχεται η εφημερίδα, υπογραμμίζοντας ότι ο πανικός, που θα πυροδοτούσε μία τέτοια κίνηση θα οδηγούσε σε ένα σπιράλ ύφεση την οικονομία. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Ελλάδα δεν έφυγε από το ευρώ» εξηγεί.
ΑΜΠΕ 

«The New Daily Mail» 
Newsroom

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ
WEB RADIO

WEB RADIO
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να παραμείνετε στην σελίδα μας, κάντε δεξί κλικ, άνοιγμα νέας καρτέλας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

ΠΑΙΔΕΙΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΟΛΗ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΥΓΕΙΑ - ΖΩΗ

ΥΓΕΙΑ - ΖΩΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ