ΣΤΟΝ ΠΑΛΜΟ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
ΞΕΧΩΡΙΣΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ!

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Επιμενει στο ονομα «Μακεδονια του ιλιντεν» ο Ζαεφ

Επιμενει στο ονομα «Μακεδονια του ιλιντεν» ο Ζαεφ
Στο όνομα «Μακεδονία του Ίλιντεν», επιμένει ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση της χώρας του συνεχίζει να θεωρεί ότι πρόταση που κατέθεσε είναι η πιο κατάλληλη για την εξεύρεση λύσης στο ονοματολογικό.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο κ. Ζάεφ, απέρριψε την άποψη πως το όνομα αυτό εκπέμπει αλυτρωτισμό, ενώ σημείωσε πως πρόκειται για μία σύνθετη ονομασία με χρονικό προσδιορισμό.
Επιπλέον, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων των Σκοπίων, ο πρωθυπουργός της γείτονος τόνισε πως με το «Μακεδονία του Ίλιντεν», η πΓΔΜ αποδέχεται το erga omnes και ενισχύει την εθνική της ταυτότητα και διαφυλάττει την αξιοπρέπεια της.
«Πρόκειται για μία λύση που συνιστά κέρδος και για τις δύο πλευρές και που οδηγεί στην επίλυση της 25ετούς διαφοράς για το θέμα του ονόματος», ανέφερε ο κ. Ζάεφ.

Σάββατο, 1 Ιουλίου 2017

ΔΗ.ΣΥ: ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΕΝΙΑΙΟ ΦΟΡΕΑ

Τη δημιουργία μιας νέας και ενιαίας κεντροαριστερής παράταξης, με εκλογή του προέδρου της από τους πολίτες τον προσεχή Οκτώβριο και ιδρυτικό συνέδριο μέχρι τα τέλη του έτους, πρότεινε χθες η κ. Φώφη Γεννηματά, προκαλώντας μάλιστα τα κόμματα και τις κινήσεις του ευρύτερου χώρου να αποδεχθούν το κάλεσμά της. Εισηγήθηκε μάλιστα την προετοιμασία του νέου προοδευτικού φορέα να την αναλάβει μια νέα ανεξάρτητη επιτροπή δεοντολογίας και πιστοποίησης διαδικασιών, η οποία, όπως είπε: «Θα εγγυηθεί την αξιοπιστία, τη διαφάνεια και το αδιάβλητο της πορείας προς την εκλογή ηγεσίας και το ιδρυτικό συνέδριο» και ως επικεφαλής της πρότεινε τον συνταγματολόγο Νίκο Αλιβιζάτο.

Προτείνω, είπε, η εκλογή του προέδρου της νέας παράταξης να γίνει μέσα από ανοικτές και διαφανείς διαδικασίες τον Οκτώβριο 2017 και καταληκτική ημερομηνία για το ιδρυτικό συνέδριο, το οποίο θα αναδείξει και τα κεντρικά όργανα, να είναι ο Δεκέμβριος του 2017. Από το νέο μητρώο μελών που θα διαμορφωθεί στην εκλογική διαδικασία του Οκτωβρίου, εισηγήθηκε να προκύψουν και τα μέλη του συνεδρίου, ενώ, απευθυνόμενη εμμέσως πλην σαφώς στο ''Ποτάμι'', στην ''Ώρα Αποφάσεων'' αλλά και στις άλλες κινήσεις και τις προσωπικότητες του ευρύτερου χώρου, τους κάλεσε «να τοποθετηθούν αμέσως μετά το συνέδριό μας ως προς τον οδικό χάρτη των επόμενων βημάτων και το μεταβατικό διάστημα που απαιτείται για να φθάσουμε στον στόχο της ενιαίας παράταξης» και δεσμεύθηκε «να διαμορφώσουμε όλοι μαζί την τελική απόφαση και το χρονοδιάγραμμά της».

Με ανάλογο τρόπο επιχείρησε να προσδιορίσει και τον ιδεολογικό χαρακτήρα της νέας παράταξης, όπως εκείνη τουλάχιστον τον εισηγείται. «Οι αποφάσεις του συνεδρίου μας, καθώς και το πλαίσιο της επιτροπής θέσεων και διαλόγου για την Κεντροαριστερά, θα αποτελέσουν την ισχυρή προγραμματική βάση και θα διαμορφώσουν την ξεκάθαρη ταυτότητα και το πολιτικό μας στίγμα», είπε και πρόσθεσε: «Θέλουμε να συναντηθούμε με όλο τον προοδευτικό κόσμο, και με αυτούς που χτυπημένοι και απογοητευμένοι από τις βαριές συνέπειες της κρίσης απείχαν συνειδητά στις εκλογές, ακόμη και με αυτούς που εγκλωβίστηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας πίστη και χρόνο στις δήθεν αριστερές μεγαλοστομίες. Εμείς σε όλους αυτούς έχουμε σταθερά απλωμένο το χέρι μας. Τους λέμε: Εδώ είναι ο χώρος σας», είπε η κ. Γεννηματά.

Επιθυμώντας, τέλος, να διαψεύσει και όσους θεωρούν ότι η ίδια κινείται πολιτικά πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ παρά στη Ν.Δ., εξαπέλυσε δριμύτατη κριτική στον Αλ. Τσίπρα. Του καταλόγισε ότι «με μνημειώδη λαϊκισμό και δημαγωγία ευτέλισε τις αξίες της Αριστεράς και πρόδωσε τους προοδευτικούς πολίτες που τον εμπιστεύθηκαν για να ανεβεί στην εξουσία» και τον κατήγγειλε ότι «τώρα που χάνει το έδαφος κάτω από τα πόδια του, εμφανίζεται υποδυόμενος την ''κυβερνώσα Αριστερά'', καλώντας μάλιστα με πατερναλιστικό ύφος σε δήθεν προοδευτικά μέτωπα. Πρόκειται για μια ακόμα επίδειξη πολιτικού κυνισμού», κατέληξε και, προδικάζοντας ότι: «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ηττηθεί στις εκλογές με εκκωφαντικό τρόπο», επανέλαβε την πεποίθησή της ότι η νέα προοδευτική παράταξη που εισηγείται «θα γίνει ο κορμός μιας εθνικής γραμμής εξόδου από την κρίση με ευρεία λαϊκή και κοινοβουλευτική στήριξη».


Γ. Παπανδρέου σε Στ. Θεοδωράκη: Σε θέλουμε συνοδοιπόρο

Η Ελλάδα θα είχε περάσει προ πολλού τον κάβο αν υπήρχε συναίνεση, δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός, πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ενώ απευθυνόμενος στον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη, είπε: «Σταύρο, σε θέλουμε συνοδοιπόρο στη μάχη για τη Μεταπελατειακή Ελλάδα». Όπως ανέφερε: «Στην κορύφωση του μίσους φωνάζαμε για συνεργασία. Στην κορύφωση του διχασμού για δημοψήφισμα». Κατήγγειλε επίσης ότι η αλήθεια διασύρθηκε από ένα οικονομικό κατεστημένο που δεν θέλει να φανούν τα αίτια της κρίσης.
«Πολλοί ρωτούν ποιοι είμαστε. Είμαστε η μόνη πραγματική αριστερά που γνώρισε ο τόπος», υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου, ενώ στάθηκε στην ανάγκη συναίνεσης για να αλλάξουν τα πράγματα προς το καλύτερο.

Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι οραματίζεται μια παράταξη του ορθολογισμού, του μέτρου και της αλήθειας. Παραδέχθηκε ότι «πονέσαμε ζητώντας θυσίες από τον ελληνικό λαό», ενώ τόνισε πως «ούτε μία ώρα δεν θα άντεχαν στη θέση μας το 2010 όλοι αυτοί που μας έκαναν και μαθήματα διαπραγμάτευσης. Το απέδειξαν όταν έγιναν κυβέρνηση». «Μόνο η δική μας παράταξη μπορεί να αποτελέσει άξονα πολιτικού ορθολογισμού στη χώρα», σημείωσε ο κ. Παπανδρέου.


Θ. Θεοχαρόπουλος: Να γίνει κόμμα της βάσης η προοδευτική παράταξη

«Η προοδευτική παράταξη πρέπει να γίνει ένα κόμμα της βάσης και όχι ένα κόμμα παραγόντων», τόνισε από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ πρότεινε «άμεσα να δημιουργηθεί ο νέος ενιαίος φορέας χωρίς συνιστώσες, με υπέρβαση της σημερινής ομοσπονδιακής δομής με τη διεξαγωγή ιδρυτικού συνεδρίου για ένα ενιαίο κόμμα και εκλογή επικεφαλής του από την βάση εντός του 2017».

«Σταθερή θέση της Δημοκρατικής Αριστεράς είναι ότι πρώτα δημιουργείς το νέο ενιαίο κόμμα μέσω ιδρυτικού συνεδρίου και αμέσως μετά προχωρείς σε εκλογή επικεφαλής του από τη βάση. Η εκλογή επικεφαλής από την βάση, εξάλλου, πρέπει να αφορά το νέο κόμμα και όχι έναν ομοσπονδιακό πολυκομματικό φορέα, που άλλωστε αποτελεί ενδιάμεσο μεταβατικό στάδιο», σημείωσε επίσης. Επιπλέον επέκρινε τη πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που, «αναθεματίζει τη φτώχεια και πολλαπλασιάζει τους φτωχούς». «Η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν πρόκειται να απλώσει χέρι βοηθείας σε μια τέτοια πολιτική», τόνισε ενώ μίλησε για ψευδεπίγραφες προσκλήσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και επικοινωνιακά πυροτεχνήματα και τακτικισμούς μπροστά στα αδιέξοδα. Βέλη εξαπέλυσε και εναντίον της Ν.Δ., σημειώνοντας ότι παραμένει μια βαθύτατα συντηρητική δύναμη που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα αιτήματα για κοινωνική δικαιοσύνη, συνοχή και αλληλεγγύη της κοινωνίας, για έξοδο από την κρίση.


Κ. Σημίτης: Η ελληνική πολιτική ζωή δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις

Το πρόβλημα της χώρας δεν έχει λυθεί, δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, εκτιμώντας ότι το τέλος του τρίτου μνημονίου θα ακολουθήσουν νέες συμφωνίες με αυστηρή παρακολούθηση της χώρας.
«Η ελληνική πολιτική ζωή δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις, το λέω με λύπη», τόνισε. «Εδώ και τώρα πρέπει να λύσουμε το πρόβλημά μας να προσδιορίσουμε το μέλλον μας», υπογράμμισε. Ο κ. Σημίτης επεσήμανε ότι η χώρα χρειάζεται ηγεσία που να έχει γνώση και ικανότητα για τη διαχείριση της κατάστασης. Όπως είπε, τα προβλήματα θα συνεχίσουν να υπάρχουν έντονα. «Με άλλα λόγια, η χώρα θα βρίσκεται σε στενωπό και τα προσεχή χρόνια. Η πρόσβασή μας στο ξέφωτο δεν είναι νομοτελειακή. Απαιτεί σχέδιο, προσπάθεια, κυρίως όμως απαιτεί ευθύνη, από την κυβέρνηση και από τα κόμματα», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό, η δέσμευση για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 και 2% έως το 2060 συνεπάγεται ανυπέρβλητες δυσκολίες για τους πολίτες κι ένα δυσμενές πλαίσιο για την προσπάθεια της ανάπτυξης. «Η χώρα μας θα συνεχίσει να σέρνεται» σημείωσε. Ο κ. Σημίτης κάλεσε για άμεση ενότητα όλων των δυνάμεων στο χώρο της Κεντροαριστεράς, που θα υπηρετήσουν μια πολιτική που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση.


Στ. Θεοδωράκης σε συνέδριο ΔΗΣΥ: Οι μεταγραφές βουλευτών δημιούργησαν χάσμα στις σχέσεις μας

''Το Ποτάμι'' έχει στο DNA του τη συνεργασία και το διάλογο, δήλωσε ο επικεφαλής του κόμματος Σταύρος Θεοδωράκης, σημειώνοντας ωστόσο ότι: «Αυτά έχουν μια ελάχιστη προϋπόθεση: Ο ένας να σέβεται τον άλλο». «Και εδώ θα γίνω δυσάρεστος για ορισμένους. Οι μεταγραφές βουλευτών στη μέση της κοινοβουλευτικής περιόδου -μετά από παζάρια και υποσχέσεις- δημιούργησαν ένα χάσμα στις σχέσεις μας. Οι αλαζονικές κινήσεις των μηχανισμών, δεν είναι πολιτική», συμπλήρωσε κατά τον χαιρετισμό του στο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Ο κ. Θεοδωράκης σημείωσε ότι: «Στο ''Ποτάμι'' έχουμε αξίες και θέλουμε καθαρές κουβέντες και καθαρούς προοδευτικούς στόχους, γι’ αυτό άλλωστε στη δική μας Προοδευτική Συμμαχία δεν έχει θέση για τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ». «Εδώ και 30 μήνες η χώρα κυβερνάται από ένα δύσοσμο μείγμα αριστεράς - ακροδεξιάς και καιροσκόπων. Μπορούμε να κάνουμε κάτι γι’ αυτό; Ο τόπος έχει ανάγκη από ένα μεγάλο Κίνημα που θα εκπροσωπεί τις δυνάμεις του πολιτικού φιλελευθερισμού, της σοσιαλδημοκρατίας, της οικολογίας, της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της εναλλακτικής πολιτικής. Ένα προοδευτικό κίνημα απέναντι στους αριστερούς και δεξιούς συντηρητικούς, απέναντι στους αριστερούς και δεξιούς λαϊκιστές. Ένα Κίνημα που δεν θα είναι άθροισμα επιτελείων. Ένα Κίνημα που θα καθορίσει τη διακυβέρνηση της χώρας, θα επαναφέρει τη λογική και θα τολμήσει ριζοσπαστικές αλλαγές» ανέφερε.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού υπογράμμισε την επιτακτική ανάγκη να γίνουν μεγάλες τομές, που θα αφορούν στον τομέα της παιδείας αλλά και της δικαιοσύνης, στον εκσυγχρονισμό της κοινωνίας αλλά και του δημοσίου. Τόνισε όμως ότι «για τις αλλαγές αυτές χρειάζεται μια μεγάλη προοδευτική συμμαχία. Κανένα κόμμα και βέβαια καμιά γαλάζια αυτοδυναμία δεν θα φέρει τις λύσεις». Όπως είπε: «Δεν αρκεί να αλλάξουμε κυβέρνηση, πρέπει να αλλάξουμε εποχή».
Καταθέτοντας τη δική του πρόταση ο κ. Θεοδωράκης υπογράμμισε: « Όλοι πρέπει να βάλουμε ένα χρονικό όριο στη συμμετοχή μας σε θέσεις και αξιώματα. Εγώ έχω πει ότι μια οκταετία είναι αρκετή. Και ήδη είμαι κάπου στην μέση. Θα χάσουμε ίσως κάποιους καλούς, θα μείνουν όμως κενές θέσεις στην πρώτη σειρά για τους νέους. Γι’ αυτούς πρέπει ή μάλλον αυτοί πρέπει να τ' αλλάξουν όλα χωρίς να γκρεμίσουνε τη χώρα».

Κλείνοντας τον χαιρετισμό του, ο επικεφαλής του Ποταμιού τόνισε: «Επανάσταση δεν είναι τα σπασμένα πεζοδρόμια. Επανάσταση είναι η σύγκρουση με την παρακμή». «Η λύση δεν είναι Δεξιά, δεν είναι Αριστερά, η λύση είναι το προοδευτικό Κέντρο και ελπίζουμε ότι σε αυτό τον αγώνα θα είμαστε πολλοί και θα συναντηθούμε», πρόσθεσε.


Δ. Τζανακόπουλος: Δεν υπάρχει περιθώριο ίσων αποστάσεων για την κεντροαριστερά

Δεν υπάρχει η πολυτέλεια των ίσων αποστάσεων και της ουδετερότητας για την Κεντροαριστερά, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας  κι' αυτός στο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας την Παρασκευή.
Ο κ. Τζανακόπουλος επεσήμανε ότι τα πολιτικά σχέδια της Αριστεράς και της Δεξιάς ήταν, είναι και θα παραμείνουν ασυμφιλίωτα, ενώ σημείωσε ότι η Κεντροαριστερά θα κριθεί από τις επιλογές που θα κάνει. Όπως είπε, η Αριστερά διευρύνει την επιρροή της και ταυτόχρονα διαμορφώνει δυνατότητες συνεννόησης και όσμωσης με τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο και ανέφερε ως πρώτα αισιόδοξα μηνύματα από τις εξελίξεις στην Ισπανία, με την προσέγγιση των Σοσιαλιστών και της Αριστεράς, όπως και οι ανάλογες θετικές εξελίξεις στην Πορτογαλία. Συμπλήρωσε ότι οι εξελίξεις αυτές δείχνουν ότι υπάρχουν δυνατότητες συνεννόησης και κοινής δράσης.

Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε: «Αν κάτι μπορεί να ισχυριστούμε με βεβαιότητα, είναι το ότι η εισαγωγή της Ελλάδας στο καθεστώς της επιτροπείας και των μνημονίων, διέρρηξε παραδοσιακές πολιτικές εκπροσωπήσεις και διαμόρφωσε νέες κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες. Το πολιτικό τοπίο στη χώρα άλλαξε, απόρροια των πολιτικών επιλογών των δύο ισχυρότερων κομμάτων της μεταπολιτευτικής Ελλάδας. Η ελληνική σοσιαλδημοκρατία, υπέστη ιστορικές απώλειες, παρά το ότι διατηρούσε την παρακαταθήκη σημαντικών κατακτήσεων και προοδευτικών τομών κατά τη δεκαετία του 1980». Ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε ότι από τη μία πλευρά βρίσκεται το πολιτικό σχέδιο που εκπορεύεται από τις δυνάμεις της νεοφιλελεύθερης, συντηρητικής ελληνικής Δεξιάς που εκφράζεται από τη Ν.Δ., ενώ από την άλλη ένα ανταγωνιστικό προοδευτικό πολιτικό σχέδιο, το οποίο σήμερα επιδιώκει να εκφράσει ο ΣΥΡΙΖΑ και η σημερινή κυβέρνηση.
ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail''
 Newsroom

WEB RADIO

WEB RADIO
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να παραμείνετε στην σελίδα μας, κάντε δεξί κλικ, άνοιγμα νέας καρτέλας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΟΛΗ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΠΑΙΔΕΙΑ