ΣΤΟΝ ΠΑΛΜΟ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
ΞΕΧΩΡΙΣΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ!

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Οδηγια Γιουνκερ για «συγκρουση» με το ΔΝΤ

Οδηγια Γιουνκερ για «συγκρουση» με το ΔΝΤ
Την διάλυση του κουαρτέτου, όχι μόνο με έξοδο του ΔΝΤ αλλά και του τρόπου λειτουργίας της λεγόμενης «ευρωπαϊκής τρόικας» επιδιώκει ο πρόεδρος της Κομισιον.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες προερχόμενες από το περιβάλλον του κ. Γιούνκερ, κατά τον ίδιο, «αυτή η ιστορία με τη τρόικα πρέπει να τελειώσει τώρα», καθώς πολλές φορές υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ της Κομισιόν και της ΕΚΤ και του ΕΣΜ για τον τρόπο διαχείρισης του ελληνικού προγράμματος.
Επιπλέον ο Πρόεδρος της Κομισιόν έχει δώσει οδηγία στους αρμόδιους επιτρόπους Ντομπρόβσκις και Μοσκοβισί να επιμείνουν στην αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των δημοσιονομικών προβλέψεων από πλευράς του ΔΝΤ.
Εάν αυτό δεν καταστεί δυνατό τότε η σύγκρουση θα είναι αναπόφευκτη. Μια σύγκρουση που μπορεί να προκαλέσει το «επεισόδιο» βάση του οποίου το Ταμείο θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει την Ελλάδα.
Ο κ. Γιούνκερ θεωρεί ότι το σχέδιο Σόιμπλε για αποδυνάμωση και απο-πολιτικοποίηση της Κομισιόν έχει πλέον χάσει την υποστήριξη που είχε εντός της Γερμανίας, Κομισιόν και ESM θα μπορούν να συνεργάζονται για την επίβλεψη των προϋπολογισμών των χωρών-μελών.
Ο Πρόεδρος της Κομισιόν θεωρεί ότι η de facto αποχώρηση και της ΕΚΤ από την εποπτεία που σχεδιάζεται για την Ελλάδα μετά το τέλος του παρόντος προγράμματος, δίνει μεγαλύτερη ευελιξία για «πολιτικές μανούβρες» όταν μια κυβέρνηση βρίσκεται σε δύσκολη θέση.
Πάντως, η Ελλάδα δεν πρέπει και δεν θα αφεθεί να παρεκκλίνει στα λάθη του παρελθόντος, και για αυτό θα προβλεφθεί «σκληρό πλαίσιο».

Πέμπτη, 15 Ιουνίου 2017

ΣΕ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗ Ο ΓΙΛΝΤΙΡΙΜ VD

Την Ελλάδα θα επισκεφθεί την ερχόμενη Δευτέρα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, με δύο σταθμούς, τον πρώτο στην Αθήνα για επίσημες επαφές και τον δεύτερο στη Θράκη. Ο κ. Γιλντιρίμ θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Αλ. Τσίπρα, ενώ θα γίνει δεκτός και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η ατζέντα των επαφών θα περιλαμβάνει το μεταναστευτικό, τις ελληνοτουρκικές και τις ευρωτουρκικές σχέσεις, αλλά και το Κυπριακό, ενόψει της «Γενεύης 2» σε δύο εβδομάδες. Το δεύτερο σκέλος της επίσκεψης του κ. Γιλντιρίμ περιγράφεται ως ιδιωτικό και, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τούρκος πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Θράκη προκειμένου να συμμετάσχει σε Ιφτάρ, το πρώτο γεύμα μετά το τέλος του Ραμαζανίου.

Η επίσκεψη Γιλντιρίμ αντιμετωπίζεται από την κυβέρνηση ως μια θετική εξέλιξη, έπειτα από τη συνάντηση που είχαν στο Πεκίνο πριν από περίπου ένα μήνα ο κ. Τσίπρας με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Εκεί, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, πραγματοποιήθηκε μια εκτενής συζήτηση η οποία τουλάχιστον εγκαινίασε τις προοπτικές για την επανεκκίνηση στενότερων και τακτικότερων επαφών. Υπενθυμίζεται ότι μόλις την περασμένη Παρασκευή, 9 Ιουνίου, επαναλήφθηκαν, αυτή τη φορά στην Αθήνα, οι πολιτικές διαβουλεύσεις σε επίπεδο γενικών γραμματέων ΥΠΕΞ Ελλάδας και Τουρκίας.

Οι επισκέψεις Τούρκων αξιωματούχων στη Θράκη είναι πάντα ένα ζήτημα που προξενεί ανησυχία στην Αθήνα. Ίσως η πλέον γνωστή επίσκεψη Τούρκου κυβερνητικού στελέχους στη Θράκη είναι εκείνη που πραγματοποίησε τον Μάιο του 2004 ο κ. Ερντογάν ως πρωθυπουργός. Ο κ. Ερντογάν επισκέφθηκε την Ελλάδα και το 2010, δίχως, ωστόσο, να κάνει στάση στη Θράκη. Επρόκειτο για μια περιοδεία με επίκεντρο την Κομοτηνή, στην οποία ήταν παρούσα η ελληνική πολιτεία διά κυβερνητικού επιτελείου (Ευρ. Στυλιανίδης, Ν. Τσιαρτσιώνης κ.ά.) και σε εξαιρετικά θετική, σχεδόν πανηγυρική, ατμόσφαιρα. Σε εντελώς διαφορετικό κλίμα, αρκετά αρνητικό, ήταν η επίσκεψη του Δεκεμβρίου 2007 από τον τότε υπουργό Εξωτερικών Αλί Μπαμπατζάν. Ως υπουργός Εξωτερικών στη Θράκη μετέβη το 2011 ο Αχμέτ Νταβούτογλου, ενώ ιδιωτικές επισκέψεις τα τελευταία χρόνια έχει κάνει η σύζυγος, αλλά και ο γιος του κ. Ερντογάν (2015).

Την ίδια ώρα, χθες, πάνω από το Αιγαίο επικρατούσαν εξαιρετικά επικίνδυνες συνθήκες, καθώς 18 τουρκικά F-16 πραγματοποίησαν τρεις υπερπτήσεις και ενεπλάκησαν σε εικονική αερομαχία επτά φορές με 12 ελληνικά μαχητικά που απογειώθηκαν από Σκύρο, Λήμνο, Καστέλλι και Σούδα για τις προβλεπόμενες αναχαιτίσεις. Συνολικά 10 από τα 18 τουρκικά αεροσκάφη ήταν οπλισμένα, γεγονός που σημαίνει ότι συνολικά 22 μαχητικά βρίσκονταν, ιδίως μεταξύ 3 και 4 το μεσημέρι, σε συνθήκες διαρκούς αερομαχίας. Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν εμπλοκές στις 11:40 στα νοτιοδυτικά της Χίου, στις 15:05 και στις 15:10 στα δυτικά της Λέσβου, στις 15:20 στα νοτιοδυτικά του νησιού, στις 15:45 στα βορειοανατολικά της Καρπάθου και στις 15:50 και 16:00 νότια και νοτιοανατολικά της Ρόδου αντιστοίχως. Σημειώνεται ότι τα ελληνικά, μαχητικά βρίσκονται σε συνθήκες «scramble» και πάντα απογειώνονται με τον οπλικό φόρτο τους.

Σχεδόν ταυτόχρονα, τουρκικά μαχητικά προχώρησαν σε σειρά υπερπτήσεων σε σύμπλεγμα νησίδων. Συγκεκριμένα, τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη F-16 πραγματοποίησαν τρεις υπερπτήσεις σε νησίδες των συμπλεγμάτων της Λέβιθας και της Σοφράνας. Ενα ζεύγος μαχητικών πέταξε πάνω από τη Μαυρία, δυτικά Λέβιθας, στις 15:27 σε ύψος 25.000 ποδιών. Περίπου την ίδια στιγμή ένας δεύτερος σχηματισμός, τεσσάρων τουρκικών F-16, πέταξε πάνω από την Κίναρο στις 15:28 και σε ύψος 27.000 ποδιών. Λίγο αργότερα στις 15:38, στο ίδιο ύψος, πάνω από τη νησίδα Σοφράνα, που βρίσκεται μεταξύ Αστυπάλαιας και Καρπάθου.

Στο πλαίσιο της έντονης διπλωματικής κινητικότητας που έχει αναπτυχθεί, για ζητήματα που αφορούν την ευρύτερη περιοχή, εντάσσεται και η σημερινή τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, η οποία έχει πλέον θεσπιστεί και επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο σε διαφορετική χώρα. Ο κ. Τσίπρας, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδης και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου βρίσκονται ήδη στη Θεσσαλονίκη, με μια ιδιαίτερα εκτενή ατζέντα η οποία περιλαμβάνει σειρά ζητημάτων, με κορωνίδα τα ενεργειακά. Λίγο πριν από την αναχώρησή του για την Ελλάδα, ο κ. Νετανιάχου γνωστοποίησε ότι ο ίδιος, ο κ. Τσίπρας και εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης θα συμμετάσχουν στα αποκαλυπτήρια αναμνηστικής πλάκας για την έναρξη της ανέγερσης μουσείου στη μνήμη των Εβραίων της Ελλάδας.
''ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ''''The New Daily Mail''
 Newsroom

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ/WEB TV

ΒΟΥΛΗ: ΕΙΔΗΣΕΙΣ - ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

WEB RADIO

WEB RADIO
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να παραμείνετε στην σελίδα μας, κάντε δεξί κλικ, άνοιγμα νέας καρτέλας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΟΛΗ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΠΑΙΔΕΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ