ΣΤΟΝ ΠΑΛΜΟ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
ΞΕΧΩΡΙΣΤΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ!

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Eurogroup: Η ωρα των μεγαλων αποφασεων

Eurogroup: Η ωρα των μεγαλων αποφασεων
Σε εξέλιξη βρίσκεται η κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup, στην οποία οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να καταλήξουν σε μία συμφωνία- πακέτο για τη μετά προγράμματος εποχή. Με τη συνεδρίαση να συμπίπτει με τα 20 χρόνια από την πρώτη συνεδρίαση του Eurogroup, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έκαναν λόγο για ιστορική ημέρα για την Ελλάδα και τη νομισματική ένωση.
Όπως σημείωσαν κλείνει το δεκαετές «επώδυνο επεισόδιο» στη χώρα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η ιστορία τελειώνει εδώ. Η επομένη της 20ης Αυγούστου θα βρει τη χώρα σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, αλλά και με την ελπίδα για σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα.
Ο Πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η συνεδρίαση θα καταλήξει σε συμφωνία και έκανε λόγο για μία νέα φάση, στην οποία εισέρχεται τόσο η Ελλάδα όσο και η νομισματική ένωση.
Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, επανέλαβε την ανάγκη για ένα σχέδιο ελάφρυνσης του χρέους, που θα πείσει τους αγορές, ενώ από την πλευρά του ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, υπογράμμισε ότι από την 21η Αυγούστου, για πρώτη φορά από ιδρύσεως του ESM, δεν θα υπάρχει ενεργό πρόγραμμα σε εξέλιξη.
Στην ετήσια έκθεση του ESM, που δόθηκε σήμερα, στη δημοσιότητα, επισημαίνεται πάντως ότι η Ελλάδα δεν είναι ακόμη success story. Για να γίνει και αυτή μία ιστορία επιτυχίας, όπως η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Κύπρος και η Ισπανία, θα πρέπει να επιμείνει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων και μετά τη λήξη του προγράμματος, ξεκαθαρίζει ο κ. Ρέγκλινγκ.

Παρασκευή, 10 Μαρτίου 2017

ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ «ΡΑΝΤΕΒΟΥ» ΜΕ ΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ

Ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν ενοίκια, ελεύθεροι επαγγελματίες, μισθωτοί με εισόδημα και από ελευθέρια επαγγέλματα, αλλά και οι αγρότες θα είναι οι μεγάλοι «χαμένοι» φέτος στη «μάχη» με την εφορία. Από την άλλη πλευρά, οι μόνοι «κερδισμένοι» θα είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες με ετήσιο εισόδημα έως περίπου 33.000 ευρώ, καθώς και οι αγρότες με ετήσιο εισόδημα έως περίπου 22.000 ευρώ. Η αντίστροφη μέτρηση για το νέο «ραντεβού» με την εφορία έχει ήδη αρχίσει, καθώς, μετά τη δημοσιοποίηση του νέου φορολογικού εντύπου για τις επιχειρήσεις, χθες εκδόθηκε από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και η απόφαση που καθορίζει τον τύπο και το περιεχόμενο των δηλώσεων φυσικών προσώπων για το φορολογικό έτος 2016 (έντυπα Ε1, Ε2, Ε3, Κ.Φ.Α., Ε16) που θα κληθούν να συμπληρώσουν, μετά το Πάσχα και εκτός απροόπτου μέχρι τα μέσα Ιουλίου, περισσότεροι από 6 εκατ. φορολογούμενοι.

«Φουσκωμένο» πάντως θα δουν τον τελικό «λογαριασμό» τους οι ελεύθεροι επαγγελματίες λόγω της αύξησης της προκαταβολής φόρου από το 75% στο 100%, αλλά και όσοι δηλώνουν εισοδήματα άνω των 33.000 ευρώ, οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν υψηλότερο, σε σχέση με πέρυσι, φόρο, λόγω της νέας φορολογικής κλίμακας που ισχύει με συντελεστές από 22% έως 45%. Στους μεγάλους «χαμένους» συγκαταλέγονται φυσικά και μισθωτοί οι οποίοι έχουν και παράλληλη δραστηριότητα ως ελεύθεροι επαγγελματίες. Και αυτό γιατί με βάση το νέο φορολογικό καθεστώς που ισχύει τα εισοδήματα, από μισθούς και ελευθέρια επαγγέλματα, αθροίζονται και φορολογούνται με βάση τη νέα κλίμακα, ενώ μέχρι πέρυσι τα εισοδήματα από ελευθέριο επάγγελμα φορολογούνταν με συντελεστές 26% και 33%.

«Ζημιές» θα γράψουν στους προϋπολογισμούς τους και οι ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι εισπράττουν ενοίκια, λόγω της αύξησης των συντελεστών, από το 11% στο 15% για ποσά έως και 12.000 ευρώ, από 33% στο 35% για εισοδήματα από 12.001 έως και 35.000 ευρώ, αλλά και από 33% σε 45% για εισοδήματα άνω των 35.001 ευρώΘα πρέπει να αναφερθεί όμως ότι και οι αγρότες με ετήσιο εισόδημα άνω των περίπου 22.000 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν υψηλότερο φόρο φέτος, καθώς φορολογούνται πλέον με την ίδια κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων, δηλαδή με συντελεστές από 22% έως και 45%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το υπουργείο Οικονομικών για φέτος έχει θέσει ως στόχο την περαιτέρω αύξηση των φόρων στα εισοδήματα και τις συναλλαγές κατά 2,4 δισεκατομμύρια ευρώΈτσι, δεν είναι τυχαίο ότι η μεγαλύτερη επιβάρυνση έρχεται σε βάρος των μισθωτών, των συνταξιούχων, των μη κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, των ιδιοκτητών ακινήτων και των αυτοαπασχολούμενων με μεσαία και υψηλά εισοδήματα, καθώς οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι θα δουν τους φόρους επί των εισοδημάτων τους να αυξάνονται συνολικά κατά 1,384 δισεκατομμύρια ευρώ, λόγω των μειώσεων στα αφορολόγητα όρια και των αλλαγών στις κλίμακες υπολογισμού του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Επισημαίνεται ότι η πρώτη δόση καταβολής του φόρου εισοδήματος θα πρέπει να καταβληθεί έως και τις 30 Ιουλίου, όπως θα προκύψει από τις νέες φορολογικές δηλώσεις του 2017 (Ε1) Αξίζει να σημειωθεί ότι στα νέα έντυπα που δημοσιοποιήθηκαν χθες επέρχονται μικρές μεταβολές, με τις σπουδαιότερες να καταγράφονται στο έντυπο Ε1 και οι οποίες, μεταξύ άλλων, είναι οι εξής:
 • Καταργήθηκε ο κωδικός 007-008, που συμπλήρωναν όσοι κατοικούν μόνιμα σε νησί με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους.
 • Καταργήθηκε ο κωδικός 011-012, που συμπλήρωναν όσοι επιβαρύνονταν με ειδική εισφορά αλληλεγγύης 8% επί του συνολικού εισοδήματος (Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υπουργοί, βουλευτές, γενικοί γραμματείς κ.ά.).
 • Νέο κωδικό 021-022, ο οποίος θα συμπληρώνεται από όσους ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ.
 • Νέο κωδικό 037-038, που αφορά τους κατ’ επάγγελμα αγρότες, προκειμένου να φορολογηθούν με την κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων και να τύχουν της έκπτωσης φόρου.
 • Νέο κωδικό 055 - 056, που αφορά μόνο όσους χρηματοδότησαν το 2016 πολιτικό κόμμα ή συνασπισμό.
 • Νέο κωδικό 057 -058, ο οποίος θα συμπληρωθεί μόνο από όσους έχουν χρηματοδοτήσει υποψήφιο ή/και αιρετό αντιπρόσωπο της Βουλής των Ελλήνων και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
 • Νέο κωδικό 111-112, που θα συμπληρώσουν οι φορολογούμενοι που έχουν ακαθάριστο εισόδημα από υπεκμίσθωση ακινήτων.
 • Νέο κωδικό 115-116, ο οποίος θα συμπληρωθεί από τους φορολογούμενους που το 2016 απέκτησαν εισόδημα από υπεκμίσθωση γης.
 • Νέο κωδικό 395-396, στον οποίο δηλώνεται το ασφάλισμα ομαδικών ασφαλιστηρίων συνταξιοδοτικών συμβολαίων που καταβάλλονται από αλλοδαπούς φορείς χωρίς μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα.
 • Νέο κωδικό 661-662, που αφορά όσους εισέπραξαν επιδόματα ανεργίας.
 • Νέο κωδικό 421-422, που θα συμπληρωθούν τα ενοίκια που καταβάλλονται σε Ιερές Μονές Αγίου Όρους.
Επισημαίνεται, τέλος, ότι το έντυπο Ε2 αφορά την αναλυτική κατάσταση για τα μισθώματα ακίνητης περιουσίας φορολογικού έτους 2016, ενώ στο έντυπο Ε3 οι υπόχρεοι καλούνται να καταγράψουν την κατάσταση των οικονομικών τους στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα.
''Ναυτεμπορική''

''The New Daily Mail'' 
Newsroom

WEB RADIO

WEB RADIO
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να παραμείνετε στην σελίδα μας, κάντε δεξί κλικ, άνοιγμα νέας καρτέλας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΟΛΗ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΠΑΙΔΕΙΑ