ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024

Κ. Bελόπουλος: Η δήλωση του Ιερώνυμου εργαλειοποιείται από τον Κ. Μητσοτάκη. ***** Σε Ικαρία και Φούρνους ο Στέφανος Κασσελάκης - Τα προβλήματα του ΕΣΥ. ***** Μ. Τρίτη πληρώνεται το αυξημένο επίδομα γέννησης: 58.912 μητέρες θα λάβουν αναδρομικά €36,2 εκατ.

Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017

ΜΑΞΙΜΟΥ: ΣΤΗ «ΣΦΑΙΡΑ ΤΗΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ» Η ΔΙΑΦΩΝΙΑ ΤΣΙΠΡΑ-ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΥ

Σε διάψευση των πληροφοριών ότι η εμπλοκή στο Euroworking Group που οδήγησε στο να μην υπάρξει απόφαση για επιστροφή των θεσμών οφείλεται σε διαφωνία Τσίπρα - Τσακαλώτου για τις συντάξεις, προχώρησαν σήμερα κυβερνητικοί κύκλοι. Όπως έλεγαν χαρακτηριστικά: «Τα περί προσυμφώνου Τσακαλώτου-Θεσμών και τα περί "μπλόκου" του Τσίπρα ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας». Οι ίδιες πηγές υποστήριξαν πως δεν είναι δυνατόν να έχει υπογράψει προσύμφωνο, όπως υποστηρίζουν, με το κουαρτέτο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, χωρίς να έχει προηγουμένως ενημερωθεί και συμφωνήσει ο Αλέξης Τσίπρας.

Πάντως τις πρώτες πληροφορίες για το περιεχόμενο του πακέτου με τα «αντίμετρα» άρχισε να φέρνει στην επιφάνεια ο υπουργός Οικονομικών προκειμένου να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις από την επικείμενη περικοπή των συντάξεων και του αφορολογήτου. Πτυχές των δύο «πακέτων», τόσο των μέτρων όσο και των αντίμετρων, αποκάλυψε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά τη χθεσινή ενημέρωση της κοινοβουλευτικής ομάδας των ΑΝΕΛ, παρουσία και της υπουργού Εργασίας Έφης ΑχτσιόγλουΜε βάση τις πληροφορίες για τα όσα ελέχθησαν στη συνάντηση, επιβεβαιώνεται η μείωση του αφορολόγητου στα 5.900 ευρώ, αλλά στο πακέτο των αντίμετρων προωθείται η μείωση του πρώτου συντελεστή της φορολογικής κλίμακας από το 22% στο 20%. Η μείωση του ΕΝΦΙΑ θα είναι εξαιρετικά περιορισμένη, γίνεται λόγος για ένα ποσό της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ τη στιγμή που η συνολική βεβαίωση του ΕΝΦΙΑ ανέρχεται στα 3,25 δισ. ευρώ, ενώ το «καλό πακέτο» αναμένεται να περιλαμβάνει τελικώς και τη μείωση του συντελεστή των επιχειρήσεων από το 29% που είναι σήμερα, στο 26%, δηλαδή στο επίπεδο που βρισκόταν μέχρι και το 2015. Τη μείωση του συντελεστή των επιχειρήσεων απαιτεί το ΔΝΤ και σε αυτή του τη θέση φέρεται να επιμένει μέχρι τέλους.

Πολλά από τα επιμέρους «κομμάτια» της συμφωνίας έχουν κλείσει, ωστόσο η κυβέρνηση επιμένει στη γραμμή της πληροφόρησης με το σταγονόμετρο. Είναι ενδεικτικό ότι κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του λογισμικού αυτόματης διασταύρωσης των καταθέσεων με τα εισοδήματα, ο ΥΠΟΙΚ αρνήθηκε να απαντήσει σε οποιαδήποτε ερώτηση σχετικά με τη διαπραγμάτευση. Και χθες κατέστη σαφές ότι η συμφωνία δεν έχει κλείσει ακόμη, αν και η ελληνική πλευρά επιμένει να εμφανίζεται αισιόδοξη ότι μέχρι το Eurogroup της Μάλτας, την επόμενη Παρασκευή, θα έχουμε φτάσει σε τεχνική συμφωνία. Αντίστοιχη εικόνα μετέφερε και ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ

Όσον αφορά τις πληροφορίες που μεταφέρθηκαν χθες, κυρίως προς τους βουλευτές των ΑΝΕΛ, η εικόνα διαμορφώνεται ως εξής:
  • Ο στόχος για τα πρωτογενή πλεονάσματα φαίνεται να κλείνει στο 3,5% για τρία χρόνια, δηλαδή μέχρι και το 2021. Με δεδομένο ότι το ΑΕΠ του 2019 θα κυμαίνεται περίπου στα 200 δισ. ευρώ, το πλεόνασμα θα πρέπει να φτάσει σε απόλυτο αριθμό στα 7,5 δισ. ευρώ.
  • Το ΔΝΤ εξακολουθεί να πιέζει ώστε η μείωση των συντάξεων να ισχύσει από το 2019 και όχι από το 2020. Δεν αποσαφηνίζεται ακόμη ούτε το ποια θα είναι η έκταση της περικοπής της συνταξιοδοτικής δαπάνης από το 2019, δηλαδή, αν γίνει 0,5% το 2019 και 0,5% το 2020, ούτε ο τρόπος που θα γίνει η περικοπή. Εφόσον η συμφωνία καταλήξει στη μείωση της λεγόμενης «προσωπικής διαφοράς», οι μεγάλες περικοπές, άνω του 20%, θα ισχύσουν για σημαντικό αριθμό των συνταξιούχων του πρώην ΤΕΒΕ και δευτερευόντως για τους συνταξιούχους του ΙΚΑ.
  • Στα εργασιακά, ακόμη υπάρχουν ανοικτά ζητήματα. Μάλιστα, χθες, κυβερνητικό στέλεχος έλεγε ότι το ΔΝΤ επανήλθε εκ νέου με «σκληρές θέσεις». Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά δηλώνει ότι δεν θα αλλάξει το όριο των ομαδικών απολύσεων, αλλά και θα διατηρηθεί η απαγόρευση του δικαιώματος ανταπεργίας (lock out). Από την άλλη, φαίνεται να περνάει η απαίτηση των δανειστών να κηρύσσονται απεργίες μόνο με την ψήφο του 51% των μελών του σωματείου, ενώ οι όποιες αλλαγές στις συλλογικές διαπραγματεύσεις μετατίθενται για τον Αύγουστο του 2018.
  • Στο αφορολόγητο, οι πληροφορίες κάνουν λόγο για μείωσή του στα 5.910 ευρώ, δηλ. έκπτωση 1.300 ευρώ από 1.900 ευρώ που είναι σήμερα, ενώ μένει να φανεί αν η μείωση θα γίνει εφάπαξ το 2019 ή σε δύο ετήσιες δόσεις.
Στο πακέτο των αντίμετρων, προωθείται η ενσωμάτωση των ακόλουθων μέτρων:
  • Μείωση του πρώτου συντελεστή της φορολογικής κλίμακας από το 22% που είναι σήμερα, στο 20%. Η μείωση του συντελεστή δεν θα προστατέψει ουσιαστικά τους έχοντες εισοδήματα έως και 8.800 ευρώ (απλώς θα περιορίσει την αύξηση του φόρου από τα 600 ευρώ στα 460 ευρώ), θα ωφελήσει όμως τα «μεσαία εισοδήματα» τα οποία βρίσκονται υπό πίεση, όπως παραδέχτηκε και ο ΥΠΟΙΚ από το βήμα της Βουλής.
  • Μείωση του ΕΝΦΙΑ, αλλά μόλις κατά 200 εκατ. ευρώ. Μένει να φανεί αν το ποσό θα κοπεί από τον συμπληρωματικό φόρο ή από τον κανονικό.
  • Μείωση του συντελεστή των επιχειρήσεων από το 29% στο 26%. Αυτό το μέτρο φέρεται να έχει δημοσιονομικό αντίκτυπο της τάξεως των 350-400 εκατ. ευρώ.
Προς πώληση το 40% των μονάδων της ΔΕΗ

Καθαρά τυπική θεωρείται, πια, η ανακοίνωση της πώλησης του 40% των μονάδων της ΔΕΗ. Το μόνο που απομένει να ξεκαθαρίσει το αν θα βγουν προς πώληση λιγντικές μονάδες σε πρώτη φάση και θα ακολουθήσουν, αργότερα, τα υδροηλεκτρικά. Από το ΥΠΕΝ προήλθε πληροφορία ότι η Κομισιόν σε συνεργασία με τη ΔΕΗ θα αποφασίσουν ποιες θα είναι οι λιγνιτικές μονάδες που θα βγουν στο σφυρί και όπως φαίνεται όλη η φασαρία γίνεται για να πάρει η Αθήνα εξάμηνη προθεσμία μέχρι τον Σεπτέμβριο, οπότε αν το «μάρκετ τεστ» δείξει ότι δεν υπάρχει επαρκές ενδιαφέρον, τότε θα πάρουν την άγουσα και υδροηλεκτρικές μονάδες.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Μανόλης Παναγιωτάκης, χαρακτήρισε ανυπόστατες τις εκτιμήσεις ότι η εταιρεία χρεοκοπεί. «Σ’ αυτή τη φάση, που η διαπραγμάτευση φαίνεται ότι βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο, δηλώσεις ή κριτικές, και μάλιστα από υπεύθυνους παράγοντες, κάθε άλλο παρά στη θετική έκβαση συμβάλλουν. Ευελπιστούμε ότι η συμφωνία που φαίνεται πιθανή θα δημιουργεί συνθήκες ώστε σε συνδυασμό με τις αναγκαίες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες η ΔΕΗ να καταστεί ισχυρότερη», είπε. Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Τσιρώνης, υποστήριξε, εξ άλλου, ότι «με ένα στρατηγικό σχέδιο απανθρακοποίησης μπορούμε να δούμε ποιες μονάδες δεν έχουμε ανάγκη στο σύστημα», προσθέτοντας ότι «θα ήταν μεγάλο στρατηγικό λάθος η εκποίηση μονάδων υδροηλεκτρικών». «Θεωρούσαμε και θεωρούμε ότι η ΔΕΗ πρέπει να διατηρεί τον ισχυρό δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της, διότι το ρεύμα είναι ένα κοινωνικό αγαθό, και θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα το κράτος να παρεμβαίνει καθοριστικά είτε με τη μετοχική του σύνθεση είτε με τις ρυθμιστικές αρχές», δήλωσε ο διευθυντής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης.
«Ναυτεμπορική»

''The New Daily Mail'' 
Newsroom



ΕΘΝΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΑ

WEB RADIO

WEB RADIO
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να παραμείνετε στην σελίδα μας, κάντε δεξί κλικ, άνοιγμα νέας καρτέλας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ



Αιρετικες Ιδεες

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Οι παραπάνω απόψεις δεν απηχούν κατ΄ ανάγκη απόψεις της Εφημερίδας. Προβάλλονται όμως στα πλαίσια του πλουραλισμού και της διαφορετικής άποψης, που υποστηρίζει με σθένος η Εφημερίδα μας.
«The New Daily Mail»

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΟΛΗ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ