ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024

Κ. Bελόπουλος: Η δήλωση του Ιερώνυμου εργαλειοποιείται από τον Κ. Μητσοτάκη. ***** Σε Ικαρία και Φούρνους ο Στέφανος Κασσελάκης - Τα προβλήματα του ΕΣΥ. ***** Μ. Τρίτη πληρώνεται το αυξημένο επίδομα γέννησης: 58.912 μητέρες θα λάβουν αναδρομικά €36,2 εκατ. ***** Άρειος Πάγος: Απολύθηκαν πέντε Δικαστές λόγω μεγάλων καθυστερήσεων στην έκδοση αποφάσεων. ***** ΑΑΔΕ: Νέες λειτουργίες στις ψηφιακές εφαρμογές «Τα Αιτήματά μου» και «Τα Ραντεβού μου». ***** Χρ. Καλλιάνος: Λάβρος κατά του ΕΣΥ - «Δεν υπάρχει Δημόσιο Σύστημα Υγείας, έχουν καταλυθεί τα πάντα». ***** Διαδηλώσεις υπέρ του Σάντσεθ στη Μαδρίτη - Ζητούν να μην παραιτηθεί. ***** Ουκρανία: Η Ρωσία βομβαρδίζει το σιδηροδρομικό δίκτυο για να «παραλύσει» τις μεταφορές στρατιωτικού υλικού.

Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

ΥΠΟΙΚ: ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ

Δύσκολη είναι η εβδομάδα που αρχίζει, με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να καλείται να αντιμετωπίσει δύο σημαντικά προβλήματα. Το ένα αφορά στη ρευστότητα της χώρας και το δεύτερο στις αντιδράσεις που ήδη έχουν φέρει στους εκπροσώπους των τριών θεσμών και εταίρων της Ελλάδας οι ανακοινώσεις για τα νομοσχέδια που θα κατατεθούν εντός της εβδομάδας. Υψηλόβαθμο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ δήλωσε πως υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για την κάλυψη των προβλημάτων ρευστότητας του Μαρτίου σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τις ανησυχίες για το πως το δημόσιο θα εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις του. Η δήλωση έγινε αμέσως μετά την σύσκεψη που είχε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης με τον αναπληρωτή υπουργό, Δ. Μάρδα για το θέμα αυτό.

Την Τετάρτη το υπουργείο Οικονομικών θα διαπιστώσει κατά πόσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να στηρίξουν τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων του Δημοσίου ή όχι. Το υπουργείο Οικονομικών προχωράει στη δημοπρασία εντόκων γραμματίων για να αντλήσει 1,4 δις ευρώ και να αποπληρώσει αντίστοιχου ύψους ποσό την Παρασκευή.

Όμως, από το ποσό αυτό, περί τα 800 εκατ. ευρώ βρίσκονται σε χέρια ξένων επενδυτών, που έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να αγοράσουν εκ νέου έντοκα γραμμάτια. Οπότε το βάρος της αναχρηματοδότησης των λήξεων της Παρασκευής πέφτει στις ελληνικές τράπεζες. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΚΤ έχει καλέσει τις ελληνικές τράπεζες να μην αγοράσουν περισσότερα έντοκα γραμμάτια, καθώς το ελληνικό χρέος έχει μεγάλο ρίσκο. Μάλιστα, για να άρει τη θέση της αυτή έχει ζητήσει από την Ευρωζώνη να εγγυηθεί τα έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου. Αλλά απόφαση σχετική δεν υπάρχει.

Στο πλαίσιο αυτό, η έκδοση των εντόκων γραμματίων της Τετάρτης είναι άγνωστο εάν θα καλυφθεί εξολοκλήρου ή όχι. Πάντως, στο οικονομικό επιτελείο υποστηρίζουν ότι ακόμα κι αν δεν καλυφθεί η συμμετοχή των ξένων στα έντοκα γραμμάτια, το Δημόσιο έχει ρευστότητα για να αποπληρώσει τις λήξεις εντόκων γραμματίων της Παρασκευής, αλλά και για να εξοφλήσει τη δόση προς το ΔΝΤ ύψους 310 εκατ. ευρώ, την ίδια ημέρα.

Το πρόβλημα ξεκινάει, σύμφωνα με πληροφορίες, στις 12 Μαρτίου, όταν και οι προβολές για τη ροή των ταμειακών διαθεσίμων δείχνουν «τρύπα» 300 εκατ. ευρώ. Ετσι, εκτιμάται ότι το Eurogroup της 9ης Μαρτίου θα είναι κρίσιμο για να αποφασιστεί το πώς θα καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας.

Το δεύτερο μεγάλο θέμα της εβδομάδας είναι αυτό της κατάθεσης των πρώτων νομοσχεδίων της νέας κυβέρνησης. Σύμφωνα με παράγοντες από τους θεσμούς, η κυβέρνηση προχωράει στην κατάθεση των νομοσχεδίων χωρίς να έχει συμβουλευτεί τους θεσμούς και χωρίς να τους έχει ενημερώσει για το περιεχόμενο των νομοσχεδίων. Κάτι που σε αυτή τη φάση τουλάχιστον, θεωρείται «μονομερής πράξη», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν.

Μάλιστα, σημειώνουν ότι από τις προωθούμενες δράσεις προκαλείται δημοσιονομικό κόστος που δεν είναι σαφές πώς θα καλυφθεί, ενώ σε ότι αφορά στο νομοσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια αναφέρουν ότι τέτοιου είδους νομοσχέδια θα πρέπει να αποστέλλονται στην ΕΚΤ για διαβούλευση, με την τελευταία να αναφέρει τη γνώμη της, έστω κι αν δεν είναι δεσμευτική.

Με βάση τα παραπάνω, οι θεσμοί αναμένουν ενημέρωση από την κυβέρνηση, ενώ μέσα στο Σαββατοκύριακο, μετά την ανακοίνωση των νομοσχεδίων από τον πρωθυπουργό, κ. Αλ. Τσίπρα, υπήρξαν παρεμβάσεις για να μην γίνουν δράσεις που θα προκαλέσουν συγκρούσεις μεταξύ Αθήνας και Ευρωζώνης. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του υπουργού Οικονομικών της Ιταλίας, κ. Πιέρ Κάρλο Παντοάν, ο οποίος ερωτηθείς για τη συμφωνία της Ελλάδας απάντησε ότι «είναι μια δύσκολη πορεία, αλλά θα ενισχυθεί με το πέρασμα του χρόνου, αν οι κινήσεις στις οποίες θα προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση θα χρησιμεύσουν και στο να δημιουργηθεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης». Και πρόσθεσε πώς «Η εμπιστοσύνη είναι βασικής σημασίας, αλλά είναι ακόμη ανεπαρκής στην Ευρώπη. Πρέπει να καταβάλουμε προσπάθειες για να την αυξήσουμε, διαφορετικά δεν μπορούμε να θεωρούμε δεδομένο ότι η διαδικασία ολοκλήρωσης είναι οριστική».
ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail'' 
Newsroom



ΕΘΝΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΑ

WEB RADIO

WEB RADIO
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να παραμείνετε στην σελίδα μας, κάντε δεξί κλικ, άνοιγμα νέας καρτέλας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ



Αιρετικες Ιδεες

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Οι παραπάνω απόψεις δεν απηχούν κατ΄ ανάγκη απόψεις της Εφημερίδας. Προβάλλονται όμως στα πλαίσια του πλουραλισμού και της διαφορετικής άποψης, που υποστηρίζει με σθένος η Εφημερίδα μας.
«The New Daily Mail»

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΟΛΗ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ