ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024

Κ. Bελόπουλος: Η δήλωση του Ιερώνυμου εργαλειοποιείται από τον Κ. Μητσοτάκη. ***** Σε Ικαρία και Φούρνους ο Στέφανος Κασσελάκης - Τα προβλήματα του ΕΣΥ. ***** Μ. Τρίτη πληρώνεται το αυξημένο επίδομα γέννησης: 58.912 μητέρες θα λάβουν αναδρομικά €36,2 εκατ.

Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΕΠΙ ΤΡΕΙΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΟΙ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

Στους δημότες η «λυπητερή»
Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο παραπέμπει εκ νέου την Ελλάδα η Κομισιόν επειδή δεν λειτουργούν βιολογικοί καθαρισμοί στην Αττική καθώς και σε άλλα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας.  Η Επιτροπή προτείνει την επιβολή ημερησίου προστίμου που προσεγγίζει τα 50.500 ευρώ για κάθε ημέρα που η χώρα μας δεν συμμορφώνεται με προηγούμενη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, για τη λειτουργία βιολογικών καθαρισμών στις μεγάλες πόλεις. Τα πρόστιμα θα κληθούν να πληρώσουν οι δήμοι, δηλαδή οι δημότες, καθώς υπάρχει σχετική νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης που οριστικοποιήθηκε προ εβδομάδων.



Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, όλες οι πόλεις άνω των 15.000 κατοίκων θα έπρεπε να εξυπηρετούνται από βιολογικό καθαρισμό και αποχέτευση έως τις 31/12/2000, έλλειψη για την οποία η Ελλάδα καταδικάστηκε το 2007. Μέχρι τα τέλη του 2005 θα έπρεπε ουσιαστικά να εξυπηρετούνται από βιολογικούς καθαρισμούς και όλοι οι οικισμοί που έχουν από 2.000 έως 15.000 κατοίκους, θέμα για το οποίο βρισκόμαστε, επίσης, κατηγορούμενοι.
''Με νέο ημερήσιο πρόστιμο απειλείται η Ελλάδα για τους βιολογικούς καθαρισμούς στην Αττική που παραμένουν επί τρεις δεκαετίες στα χαρτιά''
Γι' αυτό και τα τελευταία χρόνια εντάχθηκαν στον ΕΣΠΑ, επιχειρησιακό πρόγραμμα «Περιβάλλον», περί τους 120-130 βιολογικούς καθαρισμούς. Στο ίδιο πρόγραμμα εντάχθηκαν και 30 βιολογικοί καθαρισμοί οι οποίοι έχουν κατασκευαστεί, αλλά δεν λειτουργούν είτε επειδή απουσιάζουν τα δίκτυα αποχέτευσης, είτε επειδή αντιδρούν οι κάτοικοι ή υπάρχουν κακοτεχνίες. Οι βιολογικοί καθαρισμοί που θα καλύπτουν ολόκληρη την Αττική έπρεπε να λειτουργούν εδώ και 15 χρόνια, αλλά η κατασκευή τους δεν έχει καν ξεκινήσει, ενώ στην περίπτωση του βιολογικού Ραφήνας δεν έχει υπάρξει συμφωνία ούτε στη χωροθέτηση.

Η Ελλάδα είχε δεσμευθεί στην Κομισιόν πως θα έχει κατασκευάσει τα έργα, τόσο τους βιολογικούς καθαρισμούς όσο και τα δίκτυα αποχέτευσης, μέχρι το τέλος του 2013. Ολοι πλέον γνωρίζουν πως μέχρι το τέλος του χρόνου τα έργα δεν θα έχουν καν ξεκινήσει. Προ ημερών εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η χρηματοδότηση του βιολογικού καθαρισμού Κορωπίου-Παιανίας παρά το γεγονός πως έχει επιλεγεί ανάδοχος προ σχεδόν δύο ετών.

Το δεύτερο Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ), που θα καλύπτει τα βόρεια Μεσόγεια είχε χωροθετηθεί στη θέση «Πλατύ Χωράφι» του Δήμου Σπάτων. Ο βιολογικός θα εξυπηρετούσε τις περιοχές Ανθούσας, Γλυκών Νερών, Παλλήνης, Πικερμίου, Αρτέμιδας, Ραφήνας και τμήματα της Παιανίας, των Σπάτων, της Πεντέλης και της Νέας Μάκρης. Ενώ ο δήμος Σπάτων -Αρτέμιδας συμφωνούσε με τη χωροθέτηση εντός των ορίων του, οι αντιρρήσεις εκφράζονταν από το δήμο Ραφήνας-Πικερμίου ο οποίος στο παρελθόν είχε προτείνει σειρά εναλλακτικών λύσεων που δεν είχαν θεωρηθεί επαρκείς. Τελικώς δεν έγινε τίποτα. 

Εκτός από την επιβάρυνση μέσω των ημερησίων προστίμων, η Ελλάδα χάνει και δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ στο οποίο είχαν ενταχθεί τα έργα των βιολογικών καθαρισμών και των δικτύων αποχέτευσης στην Αττική. Ολόκληρες περιοχές της Αττικής, όπως ο δήμος Μαραθώνα, εξακολουθούν πάντως να μην έχουν αποχέτευση και σύνδεση με βιολογικό καθαρισμό, (θα επιχειρηθεί η ένταξή του στο νέο ΕΣΠΑ), την ίδια ώρα που ακόμα και πυκνοκατοικημένες περιοχές όπως ο Γέρακας εξυπηρετούνται από… βόθρους.

«Κατόπιν πολλαπλών ανταλλαγών επιστολών μεταξύ Επιτροπής και Ελλάδας, με τις οποίες υποβλήθηκαν παρατηρήσεις για την εξέλιξη των εργασιών, η Επιτροπή κατέληξε ότι 6 και πλέον χρόνια μετά την απόφαση του 2007, η Ελλάδα δεν έχει λάβει ακόμα όλα τα αναγκαία μέτρα που απαιτούνται για την εκτέλεση της απόφασης του Δικαστηρίου σε αρκετές από τις περιοχές που αναφέρονται ανωτέρω», αναφέρεται στην επιστολή της Κομισιόν με την οποία ζητείται η εκ νέου παραπομπή της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Οι δήμοι θα πληρώνουν τα ημερήσια πρόστιμα

Με ρύθμιση που είχε ενταχθεί στο νόμο 4042 του 2012 και εξειδικεύθηκε προ μηνός προβλέπεται πως το πλήρες ποσό των προστίμων που θα καταλογίσει στην Ελλάδα το Ευρωδικαστήριο για τις χωματερές και τους βιολογικούς θα μεταβιβαστεί στους υπαίτιους, δήμους ή ΠεριφέρειεςΣτις περιπτώσεις που οι παραβάτες είναι πολλοί δήμοι τότε το πρόστιμο θα επιμερίζεται μεταξύ τους. Ο επιμερισμός θα βασίζεται κατά 40% στο πληθυσμιακό μέγεθος του δήμου και κατά 60% στον βαθμό συμμόρφωσης. Στην περίπτωση που εν τω μεταξύ ο υπαίτιος δήμος έχει συμμορφωθεί πλήρως, όπως π.χ. ολοκλήρωσε τα σχετικά έργα αποχέτευσης ή βιολογικού καθαρισμού, θα απαλλάσσεται. Το υπουργείο Εσωτερικών θα λαμβάνει τις σχετικές αποφάσεις ώστε να παρακρατούνται τα σχετικά ποσά από την κρατική επιχορήγηση.
Όλα δείχνουν πως οι πολίτες θα κληθούν να πληρώσουν μέσω των δημοτικών τελών τις καθυστερήσεις δεκαετιών.
Euro2Day

''The New Daily Mail''
 Newsroom



ΕΘΝΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΑ

WEB RADIO

WEB RADIO
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να παραμείνετε στην σελίδα μας, κάντε δεξί κλικ, άνοιγμα νέας καρτέλας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ



Αιρετικες Ιδεες

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Οι παραπάνω απόψεις δεν απηχούν κατ΄ ανάγκη απόψεις της Εφημερίδας. Προβάλλονται όμως στα πλαίσια του πλουραλισμού και της διαφορετικής άποψης, που υποστηρίζει με σθένος η Εφημερίδα μας.
«The New Daily Mail»

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΟΛΗ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ