Κοινοβουλευτικά χαρακτηριστικά αρχίζει να παίρνει ολοένα και περισσότερο η πολιτική αντιπαράθεση για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ. Στον απόηχο των δύο προτάσεων που κατέθεσαν χθες, από τη μία ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με την Νέα Αριστερά και από την άλλη το ΠΑΣΟΚ, για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής σε βάρος των Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη, σήμερα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή και η προαναγγελθείσα πρόταση της Ν.Δ. για τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής για το θέμα, που θα διερευνήσει όλη την περίοδο ζωής του Οργανισμού, από το 1998 μέχρι σήμερα.
Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, με την συγκεκριμένη πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, η Κυβέρνηση «κινήθηκε θεσμικά. Είναι μία απολύτως λογική απόφαση, για μία ''πληγή'' την οποία η χώρα μας τα τελευταία 30 χρόνια έχει πληρώσει πάνω από 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Είναι το ακριβώς αντίθετο της συγκάλυψης, γιατί δεν εξαιρεί καμία περίοδο διακυβέρνησης, ούτε και τη δική μας». Η συγκεκριμένη επιλογή, λένε οι ίδιες πηγές, «δεν είναι συγκρουσιακή. Είναι μια συνειδητή επιλογή με έντονα στοιχεία αυτοκριτικής», ωστόσο ξεκαθαρίζουν ότι από τα υπάρχοντα στοιχεία δεν προκύπτει κάποιο ποινικό αδίκημα, ούτε ο ισχυρισμός πως η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία αναμένει τις εξελίξεις για τα πολιτικά πρόσωπα για να ασκήσει διώξεις και σε μη πολιτικά.
Παρέμβαση στο θέμα έκαναν χθες οι δύο εμπλεκόμενοι που περιλαμβάνονται και στις προτάσεις για Προανακριτική Επιτροπή. Ο Μάκης Βορίδης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: «Το "έγκλημά" μου είναι ότι συμφώνησα με την υπηρεσιακή εισήγηση του ΟΠΕΚΕΠΕ για την εφαρμογή μιας Υπουργικής Απόφασης, αυτή της τεχνικής λύσης, και ότι ζήτησα την παραίτηση του Προέδρου του Οργανισμού. Αυτά είναι τα "αδικήματα" που μου αποδίδονται. Θα επανέλθω με όλα τα απαραίτητα νομικά και πολιτικά επιχειρήματα, τη στιγμή που πρέπει. Πάντως, είναι φανερό πως οι αιτιάσεις αυτές δικαιώνουν πλήρως τη θέση της Νέας Δημοκρατίας περί παντελούς ανυπαρξίας ποινικών ευθυνών», ανέφερε, ανάμεσα στα άλλα.
Αντιστοίχως, ο Λευτέρης Αυγενάκης, επίσης με ανάρτησή του, σημείωσε ότι «ορθώς η Ν.Δ. προτείνει τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής» και επανέλαβε ότι «ουδέν μεμπτό έχω διαπράξει κατά την άσκηση των καθηκόντων μου». Για τις προτάσεις σύστασης Προανακριτικής, ο πρώην Υπουργός σχολίασε: «Από την απλή και μόνο καλόπιστη ανάγνωσή τους, αμέσως διαπιστώνει κανείς την αοριστία, την εύκολη γενίκευση και την απουσία στοιχείων που να παρουσιάζουν ενδείξεις για διάπραξη ποινικού αδικήματος».
Όσον αφορά την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, υπογράφηκε και από δύο ανεξάρτητους Βουλευτές, τον προερχόμενο από τον ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Σαρακιώτη και τον Μουσουλμάνο, πρώην Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μπουρχάν Μπαράν. Κατά πληροφορίες, έγινε προσπάθεια προσέγγισης και δύο ακόμα ανεξάρτητων, της Αθηνάς Λινού και του Ευάγγελου Αποστολάκη, οι οποίοι όμως αρνήθηκαν. Απέναντι στις 35 υπογραφές που συγκεντρώθηκαν στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ, αυτή του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς είχε την υπογραφή 37 Βουλευτών, των 26 του ΣΥΡΙΖΑ και των 11 της ΝΕΑΡ.
euro2day.gr
«The New Daily Mail»
Newsroom