Διψήφιο προβάδισμα της Ν.Δ. με διαφορά 13,6 μονάδων από το ΠΑΣΟΚ στην πρόθεση ψήφου δείχνει η πρώτη δημοσκόπηση του 2025 από την Interview για λογαριασμό της Politic.gr.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το κυβερνών Κόμμα παραμένει πρώτη δύναμη, ενισχύοντας τα ποσοστά του σε σχέση με την αντίστοιχη προηγούμενη μέτρηση, ενώ το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στη δεύτερη θέση, με το ποσοστό του να καταγράφει μικρή υποχώρηση και ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται πλέον στην έκτη θέση.
Η δυναμική των κομμάτων
Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου, αν είχαμε εκλογές την επόμενη Κυριακή, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 28,6%, παρουσιάζοντας άνοδο σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση του Δεκεμβρίου του 2024 (27,1%). Το ΠΑΣΟΚ υποχωρεί από το 15,3% στο 15%. Η Ελληνική Λύση παραμένει στην τρίτη θέση, ανεβάζοντας το ποσοστό της από 8% σε 8,2%, με το ΚΚΕ να διατηρεί στο ακέραιο τη δύναμή του (8%) στην τέταρτη θέση. Η Φωνή Λογικής συγκεντρώνει 6,5%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει πτώση και βρίσκεται στην έκτη θέση με 6%, ενώ τον προηγούμενο μήνα βρισκόταν στην πέμπτη θέση με 6,8%. Το Κίνημα Δημοκρατίας του Στέφανου Κασσελάκη καταγράφεται στο 4,9% και η Πλεύση Ελευθερίας στο 3,9% σημειώνοντας άνοδο 0,7 μονάδων από τον προηγούμενο μήνα (3,2%). Το Κόμμα της «Νίκης» φτάνει στο 3,2% και ακολουθούν το ΜέΡΑ25 με 2,5%, οι Σπαρτιάτες με 1,6% και η Νέα Αριστερά με 1,5%. Το ποσοστό των αναποφάσιστων ψηφοφόρων είναι στο 6,1%.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει το πρόσωπο που εμπιστεύεται περισσότερο η ελληνική κοινωνία για τη διακυβέρνηση της χώρας, συγκεντρώνοντας ποσοστό 35,8%. Στη δεύτερη θέση, βρίσκεται ο «Κανένας» με ποσοστό 24,8%, αναδεικνύοντας τη δυσπιστία σημαντικής μερίδας των πολιτών προς το πολιτικό σύστημα.
Πώς «βαθμολογούν» οι πολίτες τους πολιτικούς Αρχηγούς
Ο Νίκος Ανδρουλάκης ακολουθεί στην τρίτη θέση με 10,1%, ενώ η Ζωή Κωνσταντοπούλου καταλαμβάνει την τέταρτη θέση με το ποσοστό εμπιστοσύνης στο πρόσωπό της για τη διακυβέρνηση της χώρας να ανέρχεται στο 5,1%, που αν και αρκετά χαμηλότερο από τον Νίκου Ανδρουλάκη φαίνεται να τον συναγωνίζεται δυναμικά. Η Αφροδίτη Λατινοπούλου συγκεντρώνει ποσοστό 4,4%, ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης βρίσκεται κοντά με 4,3%. Τους ακολουθεί ο Σωκράτης Φάμελλος με 4,1% και ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 3,9%. Στα χαμηλότερα ποσοστά εμπιστοσύνης βρίσκονται ο Κυριάκος Βελόπουλος με 2,8%, ο Αλέξης Χαρίτσης με 1,2%, ο Δημήτρης Νατσιός με 1,1% και ο Βασίλης Στίγκας με μόλις 1%.
Δεύτερος σε δημοφιλία ο Δ. Κουτσούμπας
Σε ό,τι αφορά τη δημοτικότητα των πολιτικών Αρχηγών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης να παραμένει ο πιο αποδεκτός πολιτικός Αρχηγός, με 39,9% των πολιτών να έχουν θετική ή μάλλον θετική άποψη για το πρόσωπό του. Ωστόσο έξι στους δέκα, (59,3%) εκφράζουν αρνητική ή μάλλον αρνητική στάση. Σημειώνεται πως το ποσοστό δημοφιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη το προηγούμενο μήνα ήταν 36,8%, γεγονός που φανερώνει πως αυξήθηκε η αποδοχή στο πρόσωπο του Πρωθυπουργού κατά 3,1%.
Ακολουθεί ο Δημήτρης Κουτσούμπας, με 28,4%, ο Σωκράτης Φάμελλος με 28,3%, ο Νίκος Ανδρουλάκης με 25,9%, η Ζωή Κωνσταντοπούλου με 22,8% θετικές αξιολογήσεις, η Αφροδίτη Λατινοπούλου με 18,7% θετικές γνώμες, ο Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος λαμβάνει 18,6%, ο Στέφανος Κασσελάκης με 14,2%, ο Κυριάκος Βελόπουλος με 13,4%, ο Δημήτρης Νατσιός με 7,9% και στην τελευταία θέση δημοφιλίας βρίσκεται ο Βασίλης Στίγκας με μόλις 2,1%.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρείται καταλληλότερος για Πρωθυπουργός από το 41% των πολιτών, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης συγκεντρώνει μόλις 15%. Ωστόσο, το 44% επιλέγει τον «Κανέναν», καταδεικνύοντας την αυξημένη δυσπιστία προς το πολιτικό Σύστημα.
Η δημοσκόπηση της Interview αποτυπώνει τις ανάμεικτες απόψεις της κοινής γνώμης αναφορικά με την υποψηφιότητα του Κωνσταντίνου Τασούλα για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Συγκεκριμένα, το 39% πιστεύει πως είναι επιλογή που «διχάζει», ενώ το 29% των ερωτηθέντων θεωρεί πως αποτελεί επιλογή που «ενώνει τους Έλληνες». Ένα σημαντικό ποσοστό 32% δεν εκφράζει άποψη, κάτι που υποδηλώνει επιφυλακτικότητα ή έλλειψη σαφούς εικόνας από την κοινή γνώμη.
6 στους 10 πιστεύουν πως η χώρα κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση
Έξι στους δέκα πολίτες πιστεύουν πως η χώρα κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση, ενώ το 38% εκφράζει αντίθετη άποψη. Αξιοσημείωτο είναι πως το ποσοστό αυτό αυξήθηκε κατά μία ποσοστιαία μονάδα σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα (Δεκέμβριος 2024), καταδεικνύοντας μια σταδιακή βελτίωση στην αντίληψη των πολιτών για την πορεία της χώρας.
Newsroom