Με μία αλλαγή της τελευταίας στιγμής στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού που υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής διασώζονται από την αγορά περίπου 20.000 ακίνητα που άλλαξαν χρήση μετά το 2011 και κινδύνευαν να αποκλειστούν από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Η αλλαγή αφορά την επίμαχη διάταξη την οποία είχαν χαρακτηρίσει ως «αντισυνταγματική» οι ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς προέβλεπε πως τα ακίνητα που μισθώνονται βραχυχρόνια πρέπει να αποτελούν χώρους κύριας χρήσης κατοικίας.
Στο τελικό κείμενο του νομοσχεδίου η λέξη «κατοικίας» έχει διαγραφεί και ως εκ τούτου ακόμη και επαγγελματικοί ή βιομηχανικοί χώροι που άλλαξαν χρήση μετά το 2011 παραμένουν στην αγορά και μπορούν να συνεχίσουν να ενοικιάζονται στο πλαίσιο των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Με βάση τις εκτιμήσεις εκπροσώπων του Συνδέσμου Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων (STAMA), ο αριθμός των ακινήτων που θα έβγαινε εκτός αγοράς αντιστοιχεί στο 18%-20% του συνόλου των καταλυμάτων, ποσοστό που παραπέμπει σε περίπου 20.000 ακίνητα ανά την Ελλάδα. Ο μεγαλύτερος αριθμός των εν λόγω καταλυμάτων εντοπίζεται, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, στα κέντρα των πόλεων. Εκτός αγοράς, πάντως, βγαίνουν υπόγεια και ημιυπόγεια που δεν έχουν τακτοποιηθεί και δεν πληρούν τις προδιαγραφές που τίθεται βάσει του νομοσχεδίου του υπουργείου Τουρισμού.
Οι προδιαγραφές
Ως εκ τούτου, βάσει του νομοσχεδίου του Υπουργείου Τουρισμού, τα ακίνητα που μισθώνονται βραχυχρόνια οφείλουν:
- Να αποτελούν χώρους κύριας χρήσης και να διαθέτουν φυσικό φωτισμό, αερισμό και κλιματισμό.
- Να διαθέτουν ασφάλιση έναντι αστικής ευθύνης για ζημιές ή ατυχήματα που μπορεί να προκληθούν.
- Να διαθέτουν υπεύθυνη δήλωση ηλεκτρολόγου εγκαταστάτη, πυροσβεστήρες και ανιχνευτές καπνού, ρελέ διαρροής ή ρελέ αντιηλεκτροπληξιακό και ενδείξεις σήμανσης διαφυγής και,
- Να διαθέτουν πιστοποιητικό μυοκτονίας και απεντόμωσης, φαρμακείο με είδη πρώτων βοηθειών, καθώς και οδηγό με τηλέφωνα πρώτης ανάγκης.
Η ισχύς των συγκεκριμένων προδιαγραφών αρχίζει από την 1η Οκτωβρίου του 2025, άρα μετά τη λήξη της επερχόμενης τουριστικής σεζόν. «Πρόθεσή μας είναι να τεθούν πρώτη φορά όρια και προδιαγραφές για τη βραχυχρόνια μίσθωση. Η βασική λειτουργική προδιαγραφή των ακινήτων που θα υπόκεινται σε βραχυχρόνια μίσθωση είναι να αποτελούν χώρους κύριας χρήσης, όπως αυτή ορίζεται ρητά στο άρθρο 2 του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού. Θεωρούμε ότι πρέπει να δοθεί εύλογος χρόνος στις ρυθμίσεις που εισάγονται και έτσι ορίζουμε ότι η ισχύς του άρθρου 3 άρχεται την 1η/10/225», τόνισε, μεταξύ άλλων, η Υπουργός Τουρισμού στη Βουλή.
Οι έλεγχοι
Αλλαγή εντοπίζεται και ως προς το χρονικό διάστημα που έχει ο ιδιοκτήτης ακινήτου να συμμορφωθεί με τη σχετική νομοθεσία, αφού έχει αφαιρεθεί η παράγραφος, σύμφωνα με την οποία, «εντός δεκαπέντε ημερολογιακών ημερών από την ημέρα που διαπιστώνεται η παράβαση, ο διαχειριστής ακινήτου βραχυχρόνιας μίσθωσης θα υποχρεούται να συμμορφωθεί με τις προδιαγραφές». Βάσει του νομοσχεδίου που ψηφίστηκε, ως προς την τήρηση των προδιαγραφών, προβλέπεται η δυνατότητα επιτόπιου ελέγχου των χώρων που διατίθενται για βραχυχρόνια μίσθωση από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Τουρισμού, σε συνεργασία με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).
Στους διαχειριστές ακινήτων θα επιβάλλεται αυτοτελές διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ, αν δεν επιτραπεί η είσοδος στο ελεγχόμενο ακίνητο και αν δεν πληρούται κάποια από τις προδιαγραφές. Το πρόστιμο αποτελεί δημόσιο έσοδο, επιβάλλεται και εισπράττεται σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων. Αν διενεργηθεί νέος έλεγχος εντός ενός έτους από την κοινοποίηση της πράξης επιβολής προστίμου και διαπιστωθεί παράβαση των προδιαγραφών, το πρόστιμο θα επιβάλλεται στο διπλάσιο και στην περίπτωση κάθε επόμενης ίδιας παράβασης στο τετραπλάσιο του αρχικά επιβληθέντος, δηλαδή των 5.000 ευρώ.
euro2day.gr
«The New Daily Mail»
Newsroom