Κωστας σημιτης: «Η πολιτικη μου επιτυχια οφειλεται στο οτι δεν μιλω οπως μιλουν ολοι οι αλλοι»

Κωστας σημιτης: «Η πολιτικη μου επιτυχια οφειλεται στο οτι δεν μιλω οπως μιλουν ολοι οι αλλοι»
Ο Κώστας Σημίτης έφυγε από τη ζωή την Κυριακή 5 Ιανουαρίου του 2025, στα 88 έτη. Πρωθυπουργός για δύο συνεχόμενες τετραετίες, ο άνθρωπος που διαδέχθηκε τον Ανδρέα Παπανδρέου. Από τους πολιτικούς που πάντα έλεγε την άποψή του, ακόμη και αν ερχόταν σε σύγκρουση με τον Ανδρέα Παπανδρέου. Ήταν ένας από την «ομάδα των τεσσάρων» που αποτέλεσαν την ισχυρότερη εσωκομματική αντιπολίτευση του Α. Παπανδρέου, που δήλωσε μαζί με τους υπόλοιπους τρεις ότι «εμείς δεν είμαστε υπάλληλοι».

ΙΣΤΟΡΙΚΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δημοσία δαπάνη η κηδεία του Κ. Σημίτη και τετραήμερο εθνικό πένθος. ***** Σακελλαροπούλου: Αφοσιωμένος στο καλό της Πολιτείας ο Κώστας Σημίτης - Σημαντική προσωπικότητα. ***** Μητσοτάκης για Κώστα Σημίτη: Ξεχωριστή θέση στη μνήμη και στην Ιστορία. ***** Καραμανλής για Κώστα Σημίτη: Επηρέασε σημαντικά την πορεία του τόπου. ***** Ο Προκόπης Παυλόπουλος για τον Κώστα Σημίτη: Πολλαπλώς ξεχωριστή και σημαίνουσα προσωπικότητα. ***** Στουρνάρας για Κώστα Σημίτη: Μείζον επίτευγμά του η ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ. ***** Στουρνάρας για Κώστα Σημίτη: Μείζον επίτευγμά του η ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ. ***** ΣΥΡΙΖΑ για τον θάνατο Σημίτη: Άφησε σημαντικό αποτύπωμα σε κρίσιμες περιόδους. ***** Ν. Ανδρουλάκης: Ο Κώστας Σημίτης άνοιξε ως Πρωθυπουργός νέους ορίζοντες στην ελληνική κοινωνία σε μια περίοδο καταιγιστικών αλλαγών στην Ευρώπη και τον κόσμο». ***** Γιώργος Παπανδρέου: «Ο Κώστας Σημίτης, υπήρξε αγωνιστής του Αντιδικτατορικού Αγώνα, ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, μαχητής της Αλλαγής, υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και Πρωθυπουργός με όραμα για μια ισχυρή Ελλάδα με φωνή και ρόλο στην Ε.Ε. και στον κόσμο». ***** Ν. Γιαννακοπούλου: Ο Κώστας Σημίτης πέρασε πια στο πάνθεον των μεγάλων Ελλήνων, πέρασε στην Ιστορία. ***** Ν. Παπανδρέου: Ο Πρωθυπουργός της ένταξης της χώρας στην ΟΝΕ, της εισόδου της Κύπρου στην Ε.Ε. ως πλήρες και ισότιμο μέλος και των σπουδαίων μεταρρυθμίσεων για τη χώρα, δεν είναι πια εδώ. ***** Μ. Αποστολάκη: Ο Κώστας Σημίτης σφράγισε μια ολόκληρη εποχή. Οραματίστηκε, σχεδίασε και προώθησε τον εκσυγχρονισμό της χώρας στο επίπεδο των θεσμών, των υποδομών, της Διοίκησης. ***** Ευ. Βενιζέλος: Το έθνος αποχαιρετά τον Κώστα Σημίτη με την τιμή και την αναγνώριση που του αξίζει. ***** Π. Δουδωνής: Με πόνο, σεβασμό και υπερηφάνεια αποχαιρετούμε, τον Πρόεδρό μας, Κώστα Σημίτη. ***** Χ. Δούκας: «Η σύγχρονη Ελλάδα έχει την υπογραφή Σημίτη».

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Μητσοτάκης: Φάρος σταθερότητας σε έναν ασταθή κόσμο η Ελλάδα - Δρομολογεί την πρόοδο. ***** Ν. Δένδιας από τη Χίο: Η Ελλάδα πυλώνας σταθερότητας και ειρήνης. ***** Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο: Ο Κ. Σημίτης εφάρμοσε στην πράξη την ανεξιθρησκεία. ***** Φυσικό αέριο: Τέλος στο πλαφόν της χονδρικής, στις 31 Ιανουαρίου. ***** Η Γερμανία «πρωταθλήτρια» Ευρώπης στις αναρρωτικές άδειες. ***** Μέτρα λιτότητας €50 δισ. προαναγγέλλει ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ - Στόχος έλλειμμα 5 με 5,5% το 2025. ***** Ξανά στο εδώλιο ο Νικολά Σαρκοζί - Κατηγορείται για χρηματοδότηση από τον Καντάφι. ***** Αυστρία: Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον ακροδεξιό Χέρμπερτ Κικλ. ***** ΗΠΑ: «Μπλόκο» Μπάιντεν σε υπεράκτιες γεωτρήσεις - Eπικρίνει την απόφαση το επιτελείο Τραμπ. ***** .Ο Έλον Μασκ ξαναχτυπά: Κάλεσε τους χρήστες του ''X'' να αποφασίσουν εάν πρέπει οι ΗΠΑ να «απευλευθερώσουν» τους Βρετανούς. ***** Γερμανία: «Οι λογικοί και ευπρεπείς άνθρωποι, δεν μπορούν να επηρεαστούν από τις δηλώσεις Μασκ».

Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2025

Το στοίχημα Μητσοτάκη για τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Α
ντίστροφα μετρά ο χρόνος για την εκλογή του 10ου Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας από τη Μεταπολίτευση και μετά. Ο νέος Ανώτατος Πολιτειακός άρχοντας της χώρας θα πρέπει να έχει ορκιστεί στις αρχές Μαρτίου και έχει πλέον τη δυνατότητα να λάβει το «πράσινο φως» ακόμα και με την σχετική πλειοψηφία της Βουλής. Διαδικασία που εξυπηρετεί την εκάστοτε Κυβέρνηση, καθώς αποσυνδέει την εκλογή του προέδρου από την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, όπως γινόταν μέχρι πρότινος. 
Και αυτό, παρόλο που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει διαμηνύσει ότι θα επιδιώξει την μέγιστη δυνατή συναίνεση με τα Κόμματα της Αντιπολίτευσης, σύμφωνα με τις επιταγές του Συντάγματος. 

Τα χαρτιά του ο Πρωθυπουργός αναμένεται να τα ανοίξει στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου, οπότε και θα ανακοινώσει το όνομα του… εκλεκτού του για την Ηρώδου Αττικού. Με το πρόσωπο που θα επιλέξει να προτείνει, θα επιδιώξει να ισορροπήσει ανάμεσα στο φιλελεύθερο, κεντρώο προσωπικό του προφίλ και στη διατήρηση της συνοχής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αλλά και γενικότερα των στελεχών του Κόμματός του. Ταυτόχρονα ο νέος Πρόεδρος, σύμφωνα με τους καλά γνωρίζοντες, θα πρέπει όχι να «συγκυβερνά» με τον Πρωθυπουργό, αλλά να έχει έναν κοινό τόπο συνεννόησης και καλή «χημεία» μαζί του.

Είναι μια δύσκολη εξίσωση, για την επίλυση της οποίας ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να λάβει υπόψιν όλες τις παραμέτρους, ώστε να βγει αλώβητος εσωκομματικά και κερδισμένος πολιτικά στο μπρα ντε φερ με τα Κόμματα της Αντιπολίτευσης. «Προφανώς η πρόθεση πάντα του προτείνοντος Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι να σεβαστεί το πνεύμα του Συντάγματος και να έχει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση το πρόσωπο που θα προταθεί», έχει δηλώσει ο Πρωθυπουργός, επισημαίνοντας, υπό το πρίσμα αυτό ότι ένας Πρόεδρος δεν αρκεί να έχει μόνο αμιγώς κομματικά, αλλά και θεσμικά χαρακτηριστικά.

«Δεν είναι δογματικός»

Σε αυτή τη φιλοσοφία αναμένεται να κινηθεί και η πρότασή του. Αυτή θα ληφθεί με φόντο και τις πρόσφατες αναταράξεις στην γαλάζια Κ.Ο., με αποκορύφωμα τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά, μολονότι το κλίμα, μετά τις ανακοινώσεις του κ. Μητσοτάκη κατά τη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό και την πύκνωση των επαφών του με τους Βουλευτές, δείχνει εμφανώς βελτιωμένο.
 «Ο Πρωθυπουργός είναι και ένας πολιτικός ο οποίος δεν είναι δογματικός. Νομίζω ότι μια σειρά από επιλογές του έχουν αποδείξει, και δεν αναφέρομαι στο θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, ότι αυτό που τον ενδιαφέρει είναι το αποτέλεσμα, τα χαρακτηριστικά ενός προσώπου και το καλό της Πατρίδας», ανέφερε σε συνέντευξη του στο CNN Greece ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, διατηρώντας άλυτο το αίνιγμα του διαδόχου της Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Εκτός και αν δεν υπάρξει διάδοχος της σημερινής Προέδρου, εφόσον ο κ. Μητσοτάκης αποφασίσει να προτείνει την ανανέωση της θητείας της. Το συγκεκριμένο σενάριο βρίσκεται στο τραπέζι, βρίσκει σύμφωνους τη Ντόρα Μπακογιάννη, τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη και τον Γιάννη Στουρνάρα, του οποίου έχει επίσης ακουστεί το όνομα για την Προεδρία, όχι όμως και κάποιους Βουλευτές της Ν.Δ. που συνδέουν την Πρόεδρο με το «πάρτι» για τον γάμο των ομοφύλων«Στη μακρά κοινοβουλευτική μου πορεία έχω ψηφίσει 4 Προέδρους Δημοκρατίας. Τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον Κάρολο Παπούλια και τον Προκόπη Παυλόπουλο. Ψυχή τε και σώματι. Την Κατερίνα Σακελλαροπούλου μόνο σώματι…», σημειώνει χαρακτηριστικά στη Βραδυνή ο Νικήτας ΚακλαμάνηςΟ πρώην Αντιπρόεδρος της Βουλής τάσσεται υπέρ της επιλογής πολιτικού προσώπου, όπως και ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ενώ άλλοι, όπως ο Μίλτος Χρυσομάλλης, σκληρός «Σαμαρικός», δηλώνουν την προτίμησή τους σε «κεντροδεξιό Πρόεδρο». Σε μια τέτοια περίπτωση και δεδομένης της άρνησης των Κώστα Καραμανλή και Νίκου Δένδια, ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας φαντάζει ως ο πιο κατάλληλος υποψήφιος.

«Όχι δεδομένη»

Μέχρι την τελευταία στιγμή, πάντως, κανείς δεν είναι βέβαιος για την στάση των Βουλευτών της κυβερνώσας παράταξης στην ψηφοφορία, με τον Γιώργο Βλάχο, λόγου χάρη, να έχει προειδοποιήσει να μην θεωρείται δεδομένη η θετική του ψήφος. Σύμμαχο σε αυτό θα μπορούσε να επικαλεστεί τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος το 2015 δεν είχε στηρίξει την πρόταση του Κόμματός του, Προκόπη Παυλόπουλο.

Από τον χώρο της κεντροαριστεράς, έντονα ακούγεται τελευταία το όνομα του πρώην Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Βαγγέλη Βενιζέλου, ο οποίος, αν προταθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δύσκολα θα απορριπτόταν από τον Νίκο ΑνδρουλάκηΆλλωστε η πιθανότητα να ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ πρόταση της Ν.Δ. είναι αυτή να αφορά πρόσωπο που δεν προέρχεται από τον δικό της χώρο. Και στο παρελθόν, η Χαριλάου Τρικούπη δεν έχει συναινέσει σε Πρόεδρο της Δημοκρατίας που προερχόταν από τη Ν.Δ., καταψηφίζοντας τους Κωνσταντίνο Τσάτσο, Κωνσταντίνο Καραμανλή και Προκόπη Παυλόπουλο.

Κυκλοφορούν επίσης και άλλα ονόματα, όπως των πρώην Πρωθυπουργών, Λουκά Παπαδήμου, Παναγιώτη Πικραμμένου και Ιωάννη Σαρμά, των πρώην Επιτρόπων Μαρίας Δαμανάκη και Άννας Διαμαντοπούλου, της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και της Καθηγήτριας, Μαρίας Ευθυμίου, αδελφής του πρώην Υπουργού, Πέτρου Ευθυμίου. Δεν θα πρέπει ασφαλώς να αποκλειστεί και το σενάριο ο κ. Μητσοτάκης να αιφνιδιάσει, με το να προτείνει ένα όνομα που δεν έχει διαρρεύσει μέχρι τώρα. Υπενθυμίζεται ότι για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας μπορούν να γίνουν έως και πέντε ψηφοφορίες. Στην πρώτη και τη δεύτερη ψηφοφορία απαιτούνται 200 ψήφοι, στην τρίτη 180 ψήφοι και στην τέταρτη η απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των βουλευτών, δηλαδή 151 ψήφοι. Εφόσον δεν εκλεγεί ξανά Πρόεδρος γίνεται και πέμπτη ψηφοφορία, στην οποία απαιτείται μόνο σχετική πλειοψηφία (ακόμα και κάτω των 151).
euro2day.gr

«The New Daily Mail» 
Newsroom



ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΕΘΝΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

WEB RADIO

WEB RADIO
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να παραμείνετε στην σελίδα μας, κάντε δεξί κλικ, άνοιγμα νέας καρτέλας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ



Αιρετικες Ιδεες

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Οι παραπάνω απόψεις δεν απηχούν κατ΄ ανάγκη απόψεις της Εφημερίδας. Προβάλλονται όμως στα πλαίσια του πλουραλισμού και της διαφορετικής άποψης, που υποστηρίζει με σθένος η Εφημερίδα μας.
«The New Daily Mail»

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΟΛΗ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ