ΕΙΔΗΣΕΙΣ - ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συζήτηση του Κυρ. Μητσοτάκη με τον Pascal Bruckner σήμερα, στην Αμερικάνικη Σχολή Κλασικών Σπουδών. ***** Αναστολή του πολιτικού διαλόγου Ε.Ε. - Ισραήλ εισηγείται ο Μπορέλ. ***** Ο Μάρκo Ρούμπιο νέος ΥΠΕΞ των ΗΠΑ - Σκληρή γραμμή έναντι της Κίνας ενόψει. ***** ΗΠΑ: Ο ειδικός Εισαγγελέας αναμένεται να κλείσει τις έρευνες για τον Tραμπ και να παραιτηθεί. ***** Ο Λαβρόφ δεν αναμένει αλλαγή πολιτικής των ΗΠΑ αφού αναλάβει ο Τραμπ. ***** Το ΣΑ του ΟΗΕ καταδικάζει τις επιθέσεις εναντίον κυανοκράνων στον Λίβανο. ***** Η Χεζμπολάχ λέει πως έπληξε με πυραύλους ισραηλινά στρατεύματα στον νότιο Λίβανο και στο βόρειο Ισραήλ. ***** 6 Ισραηλινοί στρατιώτες νεκροί σε μάχη, τουλάχιστον 8 νεκροί σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς στον Λίβανο.

Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2024

Κ. Μητσοτάκης στην COP29: Χρειαζόμαστε περισσότερους πόρους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

«Η Ελλάδα είναι πρωτοπόρος όσον αφορά τα μέτρα για την κλιματική αλλαγή» τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της COP29, στο Μπακού, επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη να διαθέσει η Ευρώπη περισσότερους πόρους για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσηςΑναφερόμενος στις επιδόσεις της Ελλάδας, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε στην ομιλία του πως «οι εκπομπές μας έχουν μειωθεί κατά 45%», σημειώνοντας πως «ενώ ο λιγνίτης στο παρελθόν αποτελούσε την κύρια πηγή ενέργειας, έχει μειωθεί τώρα σχεδόν κατά 60%».

«Η κλιματική αλλαγή θα αντιμετωπιστεί, αλλά αυτό δεν θα γίνει χωρίς κόστος»

Όπως είπε ο Πρωθυπουργός, η πρόκληση για την Ελλάδα έγκειται στο «πώς μπορούμε να παρέχουμε τεχνολογία και μέτρα που οι πολίτες μας αποδέχονται και οι Βιομηχανίες μας μπορούν να πληρώσουν, πώς μπορούμε να αποφύγουμε όλα αυτά να γυρίσουν μπούμερανγκ».

«Αυτό νομίζω ότι συμβαίνει και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Ευρώπη ουσιαστικά παρέχει καθαρή τεχνολογία, αλλά με πολύ υψηλό κόστος» συνέχισε για να συμπληρώσει: «Είμαστε η μόνη περιοχή του κόσμου που επιβάλλει περιβαλλοντικούς φόρους. Ωστόσο, οι εκπομπές μας αντιστοιχούν μόνο στο 6% των παγκόσμιων εκπομπών και δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτό γιατί διαφορετικά θα χάσουμε τον οικονομικό πόλεμο, αν θέλετε. Καταρχήν η Ευρώπη και ο κόσμος θα πρέπει να είναι πιο ειλικρινείς όσον αφορά τις ανταλλαγές. Η κλιματική αλλαγή θα αντιμετωπιστεί, αλλά αυτή αν θέλετε, η αντιμετώπιση δεν θα είναι χωρίς κόστος. Θα πρέπει λοιπόν να υιοθετήσουμε μια οικονομία, η οποία μπορεί να επιβραδυνθεί κατά κάποιο τρόπο, αλλά ουσιαστικά θα είναι πιο φιλική προς το περιβάλλον και αυτό είναι καθήκον μας να το διευκολύνουμε».

«Η Ευρώπη πρέπει να γίνει πιο συμπεριληπτική»

Δεύτερον, όπως είπε, η Ευρώπη χρειάζεται να αλλάξει τους κανονισμούς της: «Θα πρέπει να επικεντρώσουμε, αν θέλετε, περισσότερο στην επίβλεψη και να γίνουμε πιο συμπεριληπτικοί. Κάθε κράτος θα πρέπει να επιλέξει τη δική του φιλόδοξη πορεία. Θα πρέπει να στοχεύσουμε στις εκπομπές και στη μείωσή τους και να υιοθετήσουμε νέες τεχνολογίες». Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ακόμη πως «θα πρέπει να εστιάσουμε στην εσωτερική αγορά ενέργειας: Ιστορικά όλοι υποστηρίζουμε την εσωτερική αγορά όμως αυτό γίνεται με 26 διαφορετικές πολιτικές. Δεν υπάρχει αν θέλετε, κοινό συμφέρον ή κοινή σκέψη».

«Να εστιάσουμε στην καθαρή ενέργεια»

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη: «Ο ευκολότερος τρόπος να υιοθετήσουμε και να στηρίξουμε την κοινή αγορά και να μειώσουμε τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας είναι να επενδύσουμε στις καθαρές και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Δεν μπορεί να επιτευχθεί κάτι τέτοιο εάν δεν επικεντρώσουμε στην καθαρή ενέργεια και σε νέους αγωγούς για τη μεταφορά της» τόνισε. Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε πως σε ολόκληρο τον πλανήτη και στην Ευρώπη «οι πολίτες μας αντιμετωπίζουν τεράστιες, πρωτόγνωρες καταστροφές», υπογραμμίζοντας πως «χρειαζόμαστε νέους πόρους για να γλιτώσουμε ζωές και περιουσίες και να βοηθήσουμε βεβαίως τους πολίτες μας να ξαναχτίσουν τα νοικοκυριά τους και τη ζωή τους μετά από αυτές τις καταστροφές».

«Η Ευρώπη πρέπει να παραμείνει ηγέτιδα στην κλιματική μετάβαση»

«Δεν μπορούμε να ξεχνάμε ότι στην Ευρώπη τι συνέβη το 2024. Η Ευρώπη λοιπόν πρέπει και θα παραμείνει ηγέτιδα στην παγκόσμια κλιματική μετάβαση. Αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει να αυξηθεί η ευελιξία της» πρόσθεσε, επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη συντονισμού και κοινού βηματισμού. «Ενωμένοι μπορούμε να επιτύχουμε πάρα πολλά πράγματα. Θα πρέπει να ενωθούμε λοιπόν, έτσι ώστε να βεβαιωθούμε ότι θα συνεχίσουμε αυτή την πορεία απρόσκοπτα και προς έναν κοινό σκοπό» κατέληξε.
ΑΜΠΕ

«The New Daily Mail» 
Newsroom



ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΕΘΝΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

WEB RADIO

WEB RADIO
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να παραμείνετε στην σελίδα μας, κάντε δεξί κλικ, άνοιγμα νέας καρτέλας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ



Αιρετικες Ιδεες

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Οι παραπάνω απόψεις δεν απηχούν κατ΄ ανάγκη απόψεις της Εφημερίδας. Προβάλλονται όμως στα πλαίσια του πλουραλισμού και της διαφορετικής άποψης, που υποστηρίζει με σθένος η Εφημερίδα μας.
«The New Daily Mail»

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΟΛΗ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ