Να κλείσει τα σενάρια των πρόωρων εκλογών και της αλλαγής του εκλογικού νόμου θέλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με συνέντευξή του στον Alpha και τον δημοσιογράφο Αντώνη Σρόιτερ. Ο Πρωθυπουργός έστειλε μηνύματα προς πολλές κατευθύνσεις, έθεσε ως κορυφαία προτεραιότητά του τη σταθερότητα της χώρας, υπερασπίστηκε την απόφασή του να διαγράψει τον Αντώνη Σαμαρά και εκτίμησε ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να αποχωρήσουν από τη Ν.Δ. Βουλευτές της. Όσον αφορά τον ελληνοτουρκικό διάλογο για τη μία και μόνη διαφορά μας, εξέφρασε τη διαπίστωση ότι δεν έχει επιτευχθεί καμία πρόοδος, τόνισε πως «ενδεχομένως το πιο πιθανό σενάριο είναι να συμφωνούμε ότι διαφωνούμε» και επανέλαβε ότι δεν υπάρχει μυστική διπλωματία μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.
Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ενοχλημένος για την εξελισσόμενη συζήτηση για την Προεδρία της Δημοκρατίας, υποστήριξε ότι δεν υπάρχει κάποιο άλλο, πιο αποτελεσματικό μείγμα πολιτικής που να αντιμετωπίζει πιο αποτελεσματικά το πρόβλημα της ακρίβειας και προσδιόρισε ως βασικό του στόχο να γίνουν «περισσότερα πράγματα σε ορίζοντα τετραετίας για την μεσαία τάξη». Συγκεκριμένα, ο Πρωθυπουργός είπε για:
Τον Προϋπολογισμό: «Επιβεβαιώνει τη θετική προοπτική της ελληνικής οικονομίας, η οποία θα καταλήξει στους πολίτες με βελτίωση του εισοδήματός τους. Το 2027 θα κριθούμε από τους πολίτες αν τηρήσαμε τις δεσμεύσεις μας. Ο μέσος μισθός θα ξεπεράσει τα 1.500 ευρώ. Θα κάνουμε περισσότερα πράγματα σε ορίζοντα τετραετίας και για την μεσαία τάξη».
Την ακρίβεια: «Συσσωρευμένη, όχι μόνο ελληνική, αποτέλεσμα μιας αλληλουχίας κρίσεων όπως η πανδημία και ο πληθωρισμός, που κάθισε στα ήδη τραυματισμένα εισοδήματα από μια δεκαετή κρίση. Αναμφίβολα υπάρχει ένα κομμάτι της κοινωνίας που δοκιμάζεται. Η πληθωριστική κρίση βρίσκεται πλέον σε φάση αποκλιμάκωσης. Δεν υπάρχει κάποιο άλλο, πιο αποτελεσματικό μείγμα πολιτικής που να βελτιώνει την κατάσταση».
Τον ΦΠΑ: «Έχουμε πολλούς μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ που πέτυχαν ένα σχετικό αποτέλεσμα. Οριζόντια μείωση κατά 1 μονάδα στοιχίζει 1,5 δις, οι 2 μονάδες που εισηγείται κ. Ανδρουλάκης στοιχίζουν 3 δις ευρώ. Επιλογή της Κυβέρνησης είναι να ρίξει τα χρήματα αυτά αλλού, όπως στην παιδεία, στην υγεία και τους χαμηλοσυνταξιούχους».
Την επιδοματική πολιτική: «Ένα υπεύθυνο και ευαίσθητο Κράτος πρέπει να στηρίζει τους πολίτες του σε περιόδους κρίσης. Κατήγγειλα τον κ. Τσίπρα για μια οικονομική πολιτική αφαίμαξης της μεσαίας τάξης, ευτυχώς αυτή την περίοδο την έχουμε αφήσει πίσω μας. Πιάνουν τόπο τα επιδόματα, πηγαίνουν σε αυτούς που τα έχουν ανάγκη».
Τον Αντώνη Σαμαρά: «Ήταν καλός Πρωθυπουργός που κράτησε τη χώρα σε σταθερή πορεία. Θα περίμενα να κοιτάξει μπροστά και να μην αναπαράγει θεωρίες που υπονομεύουν εμένα, τον Υπουργό Εξωτερικών, τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ξεπέρασαν πολύ αυτά που είχε πει στο παρελθόν και κατά συνέπεια έκρινα ότι δεν είχα καμία άλλη επιλογή. Θα διαφυλάξω την ενότητα της παράταξης και δεν επιτρέπω να διακινούνται τέτοιες θεωρίες, να με κατηγορούν εμένα και τον Υπουργό Εξωτερικών ότι δήθεν κάνουμε μυστική διπλωματία, ότι είμαστε ενδοτικοί. Δεν μπορώ να το ανεχτώ. Είναι ένα δυσάρεστο κεφάλαιο που έχει κλείσει και τώρα θα προχωρήσουμε μπροστά. Με ενόχλησαν τα ''χαριεντίσματα'' που δήθεν είχαμε με τον κ. Ερντογάν και τον κ. Ράμα. Ήταν απαράδεκτη αναφορά που δεν μου άφησε άλλο περιθώριο, δυσάρεστο αλλά απαραίτητο γεγονός. Υπάρχουν όρια που ξεπεράστηκαν. Και εν πάση περιπτώσει δεν μπορεί κάποιος να υποδεικνύει στον Πρωθυπουργό να απολύσει τον Υπουργό Εξωτερικών… Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να φύγουν Βουλευτές της Ν.Δ.».
Τον Κώστα Καραμανλή και τη διαφωνία του με τη διαγραφή Σαμαρά: «Διαφωνώ. Θεωρώ ότι προστάτευσα το κύρος της Κυβέρνησης και της παράταξης».
Την πρόταση Σαμαρά για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Κώστα Καραμανλή: «Με ενοχλεί να ανοίγει αυτή η συζήτηση πριν από την ώρα της, δεν κρίνω το όνομα (Καραμανλή), αλλά την πρωτοβουλία. Η πρόταση του κόμματός μας θα ανακοινωθεί στην ώρα της».
Το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες: «Κανένα απολύτως ζήτημα πρόωρων εκλογών. Έχουμε σταθερή κυβέρνηση, με ορίζοντα τετραετίας, που θεωρώ ότι κρατά σταθερά το τιμόνι της χώρας. Οποιαδήποτε συζήτηση που παραπέμπει σε πολιτική αποσταθεροποίηση απορρίπτεται κάθετα και οριζόντια. Εμείς στην Ελλάδα, επειδή έτσι αποφάσισε ο ελληνικός λαός, έχουμε μια ισχυρή κυβέρνηση με εντολή τετραετίας. Αυτό δεν υπάρχει περίπτωση, ειδικά αν δει κανείς τις συνθήκες γύρω μας, να το θέσω σε κίνδυνο και να πειραματιστώ με οποιαδήποτε σκέψη μπορεί να διακινδυνεύσει την πολιτική σταθερότητα».
Τον Νίκο Ανδρουλάκη: «Είναι σημαντικό οι Αρχηγοί να συζητούν. Το ΠΑΣΟΚ θα κριθεί αν είναι έτοιμο να αναλάβει τον θεσμικό και πολιτειακό ρόλο του να είναι η Αξιωματική Αντιπολίτευση της χώρας. Δεν περιμένω τώρα να ψηφίζει όλα τα νομοσχέδια, αλλά όταν είναι απέναντι σε πρωτοβουλίες, όπως τα απογευματινά χειρουργεία, θα μπορούσε κάποιος να το δει διαφορετικά. Να μην γίνονται πρόχειρες, ακοστολόγητες προτάσεις, όπως αυτή για τον ΦΠΑ. Στην αρχή είναι ο κ. Ανδρουλάκης, ας του δώσουμε το χρόνο να δούμε αν μπορεί να σηκώσει το βάρος της ευθύνης από τη στιγμή που έγινε αξιωματική αντιπολίτευση».
Τον Σωκράτη Φάμελλο: «Είναι ο εκλεγμένος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, έχουμε πλέον μια κανονικότητα».
Τον εκλογικό νόμο: «Πρωτοβουλία της Κυβέρνησης για αλλαγή του εκλογικού νόμου δεν θα υπάρξει. Οι κανόνες του παιχνιδιού είναι σταθεροί, δεν θα τους αλλάξω ούτε αυτή τη φορά. Δεν έχω καμία πρόθεση να κατεβάσω τον πήχη της αυτοδυναμίας. Το εκλογικό Σύστημα είναι αυτό το οποίο έχουμε. Το πλαφόν εισόδου στη Βουλή είναι το 3%. Το μπόνους καθορίζεται όπως καθορίζεται αυτή τη στιγμή με το εκλογικό Σύστημα και με αυτό θα πάμε στις εκλογές του 2027. Δεν θα πειραματιστώ με αλλαγές στους κανόνες του παιχνιδιού για να βελτιώσω τις πιθανότητες μιας ακόμη εκλογικής νίκης».
Τα ελληνοτουρκικά: «Είμαστε μακριά από το ενδεχόμενο να πάμε στην Χάγη. Έχουμε πετύχει να συζητούμε με ειλικρίνεια. Περιθώριο να συζητήσουμε σε μεγαλύτερο βάθος τη μία και μόνη διαφορά μας δεν το βλέπω, δεν έχει επιτευχθεί καμία ουσιαστική πρόοδος. Ενδεχομένως το πιο πιθανό σενάριο είναι να συμφωνούμε ότι διαφωνούμε. Αν η Τουρκία προσφερόταν με σκοπό να συζητήσει το ένα και μοναδικό ζήτημα, την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα και να μην βάλει στο τραπέζι άλλα θέματα, προφανώς και θα συζητούσαμε, όμως δεν είμαστε εκεί. Η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα ως τα 12 μίλια στο Αιγαίο ή όπου αλλού ασκεί κυριαρχία, η ελληνική θέση δεν έχει διαφοροποιηθεί καθόλου, δυστυχώς δεν έχει διαφοροποιηθεί ούτε η τουρκική. Θα σεβαστούμε τη θέση του διεθνούς Δικαστηρίου, αν φτάναμε σε αυτό το σημείο θα ήταν πολύ δύσκολο να φανταστούμε μια απόφαση που θα δικαίωνε όλες τις απαιτήσεις μίας πλευράς. Ο τουρκικός αναθεωρητισμός είναι μια πραγματικότητα και οφείλουμε να τραβήξουμε μια ξεκάθαρη διαχωριστική γραμμή».
Το μεταναστευτικό: «Η εικόνα στα νησιά δεν έχει καμία σχέση με την εικόνα του 2019. Είναι ένα διαρκές πρόβλημα για την Ευρώπη, είμαι ευτυχής που η ευρωπαϊκή πολιτική έχει αλλάξει. Σκοπός μας είναι να εξαρθρώσουμε τα άθλια κυκλώματα διακινητών. Η Ρόδος δεν έχει κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης και δεν χρειάζεται να αποκτήσει, χρειάζεται όμως ένα κέντρο για να μένουν πολύ λίγες μέρες για να αναχωρούν για τα κέντρα που έχουμε και να μην βρίσκονται στον δρόμο».
Μισθοί στις Ένοπλες Δυνάμεις: «Όσο βελτιώνονται τα δημόσια οικονομικά, τόσο θα αυξάνονται οι μισθού συνολικά των δημοσίων υπαλλήλων. Παράλληλα, μπορούμε να κάνουμε κάποιες στοχευμένες κινήσεις για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων».
euro2day.gr
«The New Daily Mail»
Newsroom