Τα τιμολόγια που θα ανακοινώσουν οι πάροχοι για το Δεκέμβρη θα κρίνουν και το μέγεθος της παρέμβασης και συγκεκριμένα τον έκτακτο φόρο που, όπως διαμηνύουν αρμόδιες πηγές, εξετάζει να επιβάλει η κυβέρνηση για να επιδοτήσει το ρεύμα του επόμενου μήνα. Η χθεσινή συνάντηση του αρμόδιου Υπουργού Θόδωρου Σκυλακάκη με το τεχνικό κλιμάκιο της Κομισιόν δεν φαίνεται να απέφερε κάτι καινούργιο, πέραν των όσων αναμένονταν.
Ο Υπουργός μετέφερε τη θέση ότι η Ελλάδα συνεισφέρει τα μέγιστα στην ευρωπαϊκή αγορά καλύπτοντας με εξαγωγές και τις ανάγκες άλλων χωρών προς το Βορρά, οι κοινοτικοί έδειξαν να κατανοούν τα ελληνικά επιχειρήματα και να αναγνωρίζουν τη θετική στάση της χώρας, με τον κ. Σκυλακάκη να επαναλαμβάνει ότι η Κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει να περάσουν στους καταναλωτές οι αυξήσεις στο ρεύμα, πως προκρίνονται και από τη Κομισιόν, δημοσιονομικά εργαλεία και ότι η παρέμβαση θα γίνει γνωστή στις αρχές Δεκεμβρίου. Στην πράξη η Κυβέρνηση, ακολουθώντας ένα μοτίβο παρόμοιο με εκείνο του καλοκαιριού, προετοιμάζει το έδαφος και επιχειρεί με διαρροές να ασκήσει δημοσίως πίεση στους προμηθευτές, ούτως ώστε να επιδείξουν όσο το δυνατό μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση, και να απορροφήσουν τις αυξήσεις, καθώς ξεκαθαρίζεται ότι από τις κινήσεις τους θα εξαρτηθεί και το ύψος των απαιτούμενων επιδοτήσεων.
Άρα, από τα τιμολόγια Δεκεμβρίου θα εξαρτηθεί και ο φόρος που θα επιβληθεί στην αγορά. «Το πρώτο είναι να δούμε τι χρεώσεις θα ανακοινώσουν οι πάροχοι για το Δεκέμβρη. Μετά θα υπολογίσουμε τις επιδοτήσεις που χρειαζόμαστε, και όταν έχουμε ακριβή εικόνα για τα ποσά που χρειαζόμαστε, τότε θα ανακοινώσουμε και τη δημοσιονομική παρέμβαση για το Δεκέμβρη», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, παραπέμποντας τις αποφάσεις για το τέλος της επόμενης εβδομάδας. Η μέχρι τώρα διαμόρφωση των τιμών χονδρικής στην ελληνική αγορά, με το μέσο όρο του Νοεμβρίου να «τρέχει» με αύξηση 53% από τα τέλη Οκτωβρίου, προεξοφλεί ότι θα απαιτηθούν επιδοτήσεις, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Στο ερώτημα πάνω σε ποιες Επιχειρήσεις θα επιβληθεί ο φόρος και τι μορφή θα έχει, οι ίδιες πηγές κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους, ωστόσο διευκρινίζουν ότι θα είναι στοχευμένος. Κάτι που ίσως και να απαντά στο ερώτημα για ποιο λόγο χρειάζεται προηγούμενη συζήτηση με τη Κομισιόν, καθώς η φορολογία αποτελεί εθνικό δικαίωμα της κάθε χώρας, όπως έδειξε η απόφαση το καλοκαίρι να μπει έκτακτη εισφορά αποκλειστικά στις μονάδες που καίνε φυσικό αέριο, σενάριο που έχει αποκλειστεί, καθώς θα μετακυλίονταν αυτόματα στη χονδρική. «Οι οριζόντιοι φόροι αποτελούν εθνικό δικαίωμα. Μέτρα πιο στοχευμένα ωστόσο απαιτούν συζήτηση με την Κομισιόν. Και προσπαθούμε να κάνουμε μια παρέμβαση που αφενός να ελαφρύνει τους καταναλωτές, αφετέρου να έχει τις λιγότερες δυνατές παρενέργειες στην αγορά και στις σχέσεις μας με τη Κομισιόν, με την οποία συζητάμε και μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες λύσεις του προβλήματος», αναφέρουν οι ίδιες πήγες, εξηγώντας ότι η Κυβέρνηση βρίσκεται σε καλό δρόμο για να πετύχει μια δημοσιονομική παρέμβαση όσο το δυνατόν πιο συμβατή με τον ευρωπαϊκό κανονισμό.
Η διάρκεια του μέτρου
Το μέτρο θα έχει στόχο να λύσει καταρχήν το πρόβλημα του Δεκεμβρίου, χωρίς να έχει κλειδώσει αν θα αφορά και το τι θα συμβεί από το Γενάρη και μετά, όπου πολλά θα εξαρτηθούν από τις αυξημένες ανάγκες της Ουκρανίας σε ηλεκτρική ενέργεια και πώς αυτές θα επηρεάσουν τις διακυμάνσεις των χρηματιστηριακών τιμών στην περιοχή. Το θέμα της διάρκειας του μέτρου, φαίνεται να είναι σε κάθε περίπτωση ανοικτό, δηλαδή κατά πόσο αυτή θα είναι μικρή ή θα περιλαμβάνει και περιόδους χαμηλότερης ζήτησης και χαμηλών τιμών, όπως μεταφέρεται χαρακτηριστικά, προκειμένου ενδεχομένως η επιβολή του φόρου να γίνει πιο αντικειμενικά. Στο δε, ερώτημα αν το μέτρο θα αφορά και τις Επιχειρήσεις, η απάντηση που δίνεται είναι ότι υπάρχουν και άλλα εργαλεία, ένα εκ των οποίων θα μπορούσε να είναι εκπτώσεις στα επαγγελματικά τιμολόγια.
Επιγραμματικά, απομακρύνονται προς το παρόν τα σενάρια για επιβολή πλαφόν στο ρεύμα, κάτι που αρχικά πάντως διέρρεε η ίδια η Κυβέρνηση, καθώς αυτό απαιτεί αλλαγές στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, με το θέμα να παραπέμπεται ενδεχομένως για αργότερα στο πλαίσιο των πιο μεσοπρόθεσμων λύσεων, που επίσης αποτέλεσαν αντικείμενο της χθεσινής συνάντησης των κοινοτικών με την ηγεσία του ΥΠΕΝ, παρουσία και του Συμβούλου του Πρωθυπουργού Ν. Τσάφου. Κατά τη χθεσινή συνάντηση του Υπουργού με τους κοινοτικούς, οι πληροφορίες λένε ότι τους εξηγήθηκε ότι η χώρα δεν έχει συμμετοχή σε καμία από τις πιθανές αιτίες για την συστηματική «αποσύζευξη» των τιμών ανάμεσα στην Κεντρική και τη ΝΑ Ευρώπη, δηλαδή τους αλγόριθμους που καθορίζουν την κατανομή της ενέργειας μεταξύ των διασυνοριακών διασυνδέσεων από το Βορρά προς το Νότο.
Η χώρα διαθέτει επαρκείς διασυνοριακές διασυνδέσεις και τις αξιοποιεί κατά το μέγιστο, μεγάλη παραγωγή από την οποία εξάγει το 30% καλύπτοντας τις ανάγκες πολλών χωρών προς το Βορρά, αλλά και ευελιξία (μονάδες φυσικού αερίου) για να εξισορροπεί και να αντισταθμίζει τους κινδύνους, αντιμετωπίζοντας τη στοχαστικότητα του μεγάλου πράσινου χαρτοφυλακίου της. Διαθέτει δηλαδή ισχυρά «αντίμετρα» στα συχνά volatility των αγορών, που μάλιστα θα ενισχυθούν κι άλλο μελλοντικά στο σκέλος της ευελιξίας με τις νέες μονάδες αερίου που δρομολογούνται, και τις επικείμενες επενδύσεις σε μπαταρίες, αντλησιοταμίευση, κλπ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πήγες, η ελληνική πλευρά μετέφερε στους κοινοτικούς ότι δεν μπορεί να μείνει με τα χέρια σταυρωμένα περιμένοντας τις όποιες λύσεις θα επιδιώξει η Κομισιόν το προσεχές διάστημα, άρα πρέπει να αναλάβει δράση για αυτό και συζήτησε με τους συνομιλητές της μια σειρά από παρεμβάσεις, κυρίως δημοσιονομικές.
euro2day.gr
Newsroom