ΠΑΣΟΚ: Πρωτιά Ανδρουλάκη, δεύτερος στο «φίνις» ο Δούκας

ΠΑΣΟΚ: Πρωτιά Ανδρουλάκη, δεύτερος στο «φίνις» ο Δούκας

/font>Ψάχνουν συμμαχίες Ανδρουλάκης και Δούκας - Συναντήσεις με Γερουλάνο στη Βουλή. ***** Αθήνα: Προσαγωγές μετά την πορεία υπέρ της Παλαιστίνης. ***** Νεκρός ο 28χρονος που δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι στην Κυψέλη - Συνελήφθη ανήλικος δράστης και ο αδερφός του. ***** Το Ισραήλ «ζυγίζει» τα αντίποινα στο Ιράν - Η Χεζμπολάχ χτυπά στρατιωτική βάση του Ισραήλ στο Τελ Αβίβ - Το Ιράν διαψεύδει τα περί εκρήξεων στο Ισφαχάν. ***** «Όσο υπάρχει κατοχή, η περιοχή θα παραμείνει μια ωρολογιακή βόμβα» λέει ανώτερος ηγέτης της Χαμάς. ***** Διάγγελμα Νετανιάχου: «Η νίκη εγγυάται την αιωνιότητα». ***** Ουκρανία: Ένας νεκρός και πέντε τραυματίες από πυραυλική επίθεση στο λιμάνι της Οδησσού.

Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2024

Ρεύμα: Ανοίγει… παιχνίδι για 5 εκατομμύρια πράσινα τιμολόγια

Α
ντιμέτωποι με ένα νέο γύρο σύγχυσης και προσπάθειας να λύσουν το γρίφο της πιο φθηνής κιλοβατώρας κινδυνεύουν να βρεθούν από το νέο έτος εκατομμύρια καταναλωτές με πράσινα τιμολόγια, στα οποία τους είχαν εντάξει δια νόμου οι προμηθευτές τους, ένα χρόνο πριν, την 1η Ιανουαρίου 2024, επειδή δεν είχαν εκφράσει προτίμηση για κάποιο άλλο προϊόν. 
Στη κατηγορία αυτή ανήκουν οι λεγόμενοι «αδρανείς» πελάτες, όχι μόνο οι μεγάλης ηλικίας που δεν έχουν εξοικείωση με το αντικείμενο, αλλά και όσοι ουδέποτε επέλεξαν να μετακινηθούν σε άλλο προϊόν ή πάροχο, αρκετοί με λογαριασμούς σε άλλο όνομα, με συμβόλαια που παλαιά είχαν ρήτρα αναπροσαρμογής και που επειδή δεν διάλεξαν κάποιο άλλο τιμολόγιο, μετέπεσαν αυτόματα με νόμο του Κράτους στο πράσινο.

Το καθεστώς αυτό τελειώνει στις 31 Δεκεμβρίου 2024 και η Κυβέρνηση αναζητά με ποιο τρόπο θα το αντικαταστήσει, φοβούμενη ότι αν αφήσει το θέμα στη διακριτική ευχέρεια των παρόχων, εκείνοι θα μετακινήσουν τους αδρανείς αυτούς καταναλωτές, σε προϊόντα που λανσάρονται ως «φθηνότερα», χωρίς να είναι. Κάποιες Εταιρείες είναι αποφασισμένες να διατηρήσουν τους γενικούς όρους των πράσινων τιμολογίων ως έχουν, δηλαδή με απεριόριστη διάρκεια, ωστόσο άλλες δεν αποκλείουν αλλαγές. Σε μια υπόθεση που δείχνει απλή, αλλά αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε ένα νέο γύρο σύγχυσης, το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ψάχνει τη λύση, χωρίς να έχει αποφασίσει ακόμη ποια μπορεί να είναι.

Σενάρια περί υποχρεωτικής «μετακίνησης» για όλους αυτούς τους καταναλωτές σε άλλη χρωματική κατηγορία, όπως στα σταθερά τιμολόγια, είναι αβάσιμα. Η συνεχιζόμενη, ωστόσο, στροφή αρκετών καταναλωτών στη σιγουριά της μπλε κιλοβατώρας έχει τεθεί στις διεργασίες που γίνονται από το ΥΠΕΝΟ Υπουργός Θόδωρος Σκυλακάκης αναδεικνύει με κάθε ευκαιρία τη σημασία των σταθερών τιμολογίων απέναντι στις ακραίες τιμές και το πόσο πολύ έχουν θωρακίσει τους καταναλωτές άλλων χωρών, όπου η συντριπτική πλειοψηφία έχει τέτοια συμβόλαια, ωστόσο μια τέτοια ρύθμιση με το χαρακτήρα της υποχρεωτικότητας θα ήταν αντίθετη με τη νομοθεσία περί ελεύθερης αγοράς. «Κανείς δεν μπορεί να υποχρεώσει κανέναν να μετακινηθεί σε ένα συγκεκριμένο τιμολόγιο, ούτε πρόκειται να συμβεί αυτό που λένε κάποιοι πάροχοι ότι μετά τη λήξη του νόμου, θα ισχύσει ότι προβλέπουν οι γενικοί όροι των συμβολαίων τους», λένε κυβερνητικές πηγές, καθιστώντας πάντως σαφές ότι επεξεργάζονται κάποια νέα παρέμβαση.

Υποχρεωτικό το hedging

Στην αγορά πάντως του ρεύματος, ανεξάρτητα της λύσης που θα βρεθεί στο «γρίφο» των πράσινων τιμολογίων, επίκεινται αλλαγές μετά και την κοινοτική Οδηγία που ψηφίστηκε το καλοκαίρι και η οποία ορίζει ότι κάθε πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας οφείλει να έχει τουλάχιστον από 1 σταθερό τιμολογιο 12μηνης διάρκειας, χωρίς δυνατότητα τροποποίησης. H Οδηγία δεν έχει ακόμη ενσωματωθεί στο ελληνικό Δίκαιο. Σύμφωνα με την ίδια Οδηγία, ο πάροχος θα πρέπει να μπορεί να μπορεί να καλύψει τα κόστη του και να έχει υποχρεωτικά «χετζάρει» την αντίστοιχη ποσότητα ρεύματος που πουλάει μέσω των σταθερών συμβολαίων. Τα ποσοστά του υποχρεωτικού hedging τελούν υπό διαπραγμάτευση μεταξύ της Ε.Ε. και των φορέων της ευρωπαϊκής αγοράς, όπως ο σύνδεσμος των ευρωπαίων παρόχων European Energy Retailers (EER). Τα σενάρια μιλούν για ένα μίνιμουμ hedging μεταξύ 60%-80% των ποσοτήτων ρεύματος που αντιστοιχούν σταθερά συμβόλαια μιας Εταιρείας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι πάροχοι θα τεστάρονται με stress tests για να ελεγχθεί πως δεν θα «σκάσουν» τα σταθερά τιμολόγια, σε περίπτωση ανόδου της αγοράς, όπως είχε συμβεί το 2021 στη Βρετανία, όταν ξεκίνησε η απότομη άνοδος των χονδρεμπορικών τιμών. Τότε που είδαμε πολλά «κανόνια» στην αγορά του ρεύματος και χρεοκόπησαν πάρα πολλοί πάροχοι επειδή δεν διέθεταν τη ρευστότητα ή δεν είχαν προχωρήσει σε hedging ώστε να μπορούν να συνεχίσουν να παρέχουν ενέργεια στις τιμές που είχαν «κλειδώσει» με τους πελάτες τους. Συμπερασματικά, οι νέοι κανόνες της Κομισιόν αναμένεται να δυσκολέψουν το παιχνίδι στην ελληνική αγορά του ρεύματος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους μικρότερους παίκτες. Οι σοβαροί, πάντως, πάροχοι θέλουν να έχουν σταθερά τιμολόγια, φροντίζουν να «χετζάρουν» για τις αντίστοιχες ποσότητες που πωλούν και έχουν την ικανότητα να ανταπεξέρχονται στις απότομες διακυμάνσεις, όπως έχει δείξει η πρόσφατη εμπειρία. Και φυσικά θέλουν να έχουν πελάτες σε «μπλε» τιμολόγια γιατί τους διευκολύνει στους υπολογισμούς τους. Όταν μια Εταιρεία έχει έναν ικανό όγκο πελατών σε σταθερά προιόντα, αντισταθμίζει τον κίνδυνο, κλείνοντας μεγάλες ποσότητες στις αγορές, γεγονός που της δίνει πιο σαφή ορίζοντα απ’ ότι το κυμαινόμενο, όπου ουδείς ξέρει αν η αγορά θα κινηθεί ανοδικά ή πτωτικά.

Στην ελληνική αγορά, όλο και περισσότεροι πελάτες που δεν θέλουν να ασχολούνται κάθε μήνα με τη πορεία των τιμών, επιλέγουν να «κλειδωθούν» για έξι ή και 12 μήνες σε ένα σταθερό τιμολόγιο. Είναι πολλοί όσοι θέλουν να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο και κι ας πληρώσουν 10-20 ευρώ παραπάνωΣυγκρίνοντας τις τιμές τους με τα κυμαινόμενα παραμένουν λίαν ελκυστικά. Στα 12μηνης διάρκειας συμβόλαια, οι χρεώσεις «παίζουν» από 12,9 ως 16,5 λεπτά (ΔΕΗ, Protergia, HΡΩΝ, Volton, κλπ). Στα δε, 6μηνης διάρκειας κινούνται ανάμεσα στα 8,8 και 9,75 λεπτά (Protergia, ΗΡΩΝ, Ζενίθ).
euro2day.gr

«The New Daily Mail» 
Newsroom



ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΕΘΝΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

WEB RADIO

WEB RADIO
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να παραμείνετε στην σελίδα μας, κάντε δεξί κλικ, άνοιγμα νέας καρτέλας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ



Αιρετικες Ιδεες

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Οι παραπάνω απόψεις δεν απηχούν κατ΄ ανάγκη απόψεις της Εφημερίδας. Προβάλλονται όμως στα πλαίσια του πλουραλισμού και της διαφορετικής άποψης, που υποστηρίζει με σθένος η Εφημερίδα μας.
«The New Daily Mail»

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΟΛΗ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ