ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024

ΙΣΤΟΡΙΚΑ

1η Μαίου 1976: Σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, σκοτώνεται ο ανεξάρτητος Βουλευτής και αντιστασιακός Αλέκος Παναγούλης. Είχε γεννηθεί στις 2 Ιουλίου του 1939.Ο θάνατός του είχε συγκλονίσει την κοινή γνώμη. Πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι αν δεν είχε σκοτωθεί ο Παναγούλης πολλά θα ήταν διαφορετικά στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Ο Παναγούλης ήταν μια ηρωϊκή μορφή της αντίστασης κατά της χούντας!

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Απεργία Πρωτομαγιάς: Αλαλούμ με το Μετρό

Ν έες αλλαγές προκύπτουν από τις αποφάσεις των εργαζομένων σχετικά με τη λειτουργία των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς στην απεργία της Πρωτομαγιά...


ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Ενημερώνουμε το αναγνωστικό μας κοινό, ότι λόγω της σημερινής πανεργατικής απεργίας για την Πρωτομαγιά, και των πηγών μας που συμμετέχουν σ΄ αυτήν, η ιστοσελίδα μας δεν θα ενημερώνεται - Χρήσιμες πληροφορίες για την σημερινή ημέρα, στην παραπάνω δημοσίευσή μας. «Ες αύριον τα σπουδαία»! Καλό μήνα και καλή Πρωτομαγια!

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Πώς διαβάζει η Αθήνα τις τουρκικές προκλήσεις

Μ
ε προβληματισμό, αλλά και ψυχραιμία, παρακολουθεί η Αθήνα την επιστροφή των προκλήσεων εκ μέρους της Άγκυρας, ύστερα από μεγάλο χρονικό διάστημα νηνεμίας. Σε λιγότερο από ένα μήνα και συγκεκριμένα στις 13 Μαΐου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει την επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία, η οποία όμως αρχίζει να ανεβάζει και πάλι την ένταση στο Αιγαίο.

Κάποιοι πίστευαν ότι οι υψηλοί τόνοι οφείλονταν στις αυτοδιοικητικές εκλογές στη γείτονα, όμως και μετά από αυτές, κυρίως οι Υπουργοί του Ταγίπ Ερντογάν δεν χάνουν την ευκαιρία να «χτυπήσουν» σε κάθε ευκαιρία. Όπως για παράδειγμα, την εξαγγελία της ελληνικής Κυβέρνησης για τη δημιουργία θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο, η οποία προκάλεσε την… τριπλή αντίδραση της Τουρκίας. Αρχικά, μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο αναφέρθηκε σε «καθεστώς ορισμένων νησιών, νησίδων και βραχονησίδων των οποίων η κυριαρχία δεν έχει μεταβιβαστεί στην Ελλάδα με διεθνείς συμφωνίες».

Ακολούθως δια του Ομέρ Τσελίκ, εκπροσώπου του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, ο οποίος δήλωσε ότι «πρόκειται για μια κατάσταση που σαμποτάρει τη διαδικασία εξομάλυνσης» στα ελληνοτουρκικά. Τελευταία χρονικά, η «προειδοποίηση» του Υπουργείου Άμυνας που μίλησε για «νησιά και νησίδες του Αιγαίου που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους».

Η ελληνική πλευρά υπενθυμίζει ότι η Τουρκία, παρά τα ήρεμα νερά του τελευταίου διαστήματος, δεν έχει αλλάξει θέση όσον αφορά το Αιγαίο, ωστόσο το ερώτημα είναι γιατί αυτή τη στιγμή επιλέγει να το ξανανοίξει. «Προκαλεί και σε εμένα εντύπωση αυτή η παντελώς αδικαιολόγητη αντίδραση της Τουρκίας για μία πρωτοβουλία η οποία στο κάτω-κάτω έχει περιβαλλοντικό χαρακτήρα», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής και επανέλαβε ότι «η Ελλάδα ασκεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο Αιγαίο με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας».

Η Αθήνα πιστεύει πως η βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών δεν έχει αλλάξει τις βασικές τουρκικές θέσεις σχετικές με την διαφορά μας στο θέμα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. «Οι θέσεις αυτές παραμένουν θέσεις οι οποίες είναι βαθιά προβληματικές για την πατρίδα μας», σημείωσε ο Πρωθυπουργός, αυτό όμως, όπως είπε, «δεν μας απαγορεύει να μπορούμε να συζητούμε, να διαμορφώνουμε ένα γενικότερο καλό κλίμα και να επενδύουμε περισσότερο στη θετική ατζέντα και λιγότερο στα θέματα τα οποία μας χωρίζουν και στα οποία ξεκάθαρα διαφωνούμε».

Οι τόνοι που χρησιμοποίησε ο κ. Μητσοτάκης δεν ήταν ιδιαίτερα έντονοι, δεδομένου ότι ακολουθεί και η επίσκεψή του στην Άγκυρα και δεν θεωρεί ότι υπάρχει λόγο να χαλάσει ό,τι έχει φτιαχτεί με τόση δυσκολία αυτό το διάστημα. Και αυτό, ενώ τη Δευτέρα θα έρθει στην Ελλάδα η τουρκική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Υφυπουργό Μπουράκ Ακτσαπάρ για την συνάντηση που αφορά τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και σε συνέχεια αυτής που είχε γίνει στην Άγκυρα τον προηγούμενο Νοέμβριο. Εκ μέρους της ελληνικής πλευράς, επικεφαλής θα είναι ο Πρέσβης Θεοχάρης Λαλάκος.

Όσον αφορά τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής σχετικά με την Τουρκία, στο Μέγαρο Μαξίμου δηλώνουν ικανοποιημένοι, καθώς γίνεται ρητή αναφορά στο πλαίσιο των προηγούμενων αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο καθορίζει τον τρόπο με τον οποίον μπορούν να βελτιωθούν οι ευρωτουρκικές σχέσεις. «Με έναν τρόπο ο οποίος θα είναι σταδιακός, αλλά υπό προϋποθέσεις και αναστρέψιμος σε περίπτωση που η Τουρκία αλλάξει συμπεριφορά», ανέφερε ο Πρωθυπουργός, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι η πρόοδος των ευρωτουρκικών σχέσεων επηρεάζεται προφανώς και από τις εξελίξεις στο Κυπριακό.
euro2day.gr


«The New Daily Mail» 
Newsroom



ΕΘΝΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΑ

WEB RADIO

WEB RADIO
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να παραμείνετε στην σελίδα μας, κάντε δεξί κλικ, άνοιγμα νέας καρτέλας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ



Αιρετικες Ιδεες

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Οι παραπάνω απόψεις δεν απηχούν κατ΄ ανάγκη απόψεις της Εφημερίδας. Προβάλλονται όμως στα πλαίσια του πλουραλισμού και της διαφορετικής άποψης, που υποστηρίζει με σθένος η Εφημερίδα μας.
«The New Daily Mail»

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΟΛΗ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ