ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ


Συνδικάτα και Σωματεία εργαζομένων σε όλη τη χώρα τίμησαν την Εργατική Πρωτομαγιά. ***** Στ. Κασσελάκης: Κατέθεσε στεφάνι στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής. ***** Ν. Ανδρουλάκης: Χρέος μας να αγωνιστούμε για τα εργασιακά δικαιώματα. ***** Δ. Κουτσούμπας για Εργατική Πρωτομαγιά: Η παγκόσμια εργατική τάξη παλεύει για σύγχρονα κοινωνικά δικαιώματα. ***** Κ. Χατζηδάκης για διασύνδεση POS-ταμειακών: Κάποιοι που βολεύονται με τη φοροδιαφυγή θα συμμορφωθούν. ***** ΚΥΣΕΑ: Μέση Ανατολή, μεταναστευτικό και αντιπυρική προστασία στο επίκεντρο. ***** Δημοσκόπηση: Κλείνει η ψαλίδα μεταξύ Μπάιντεν και Τραμπ - Οριακό προβάδισμα του Δημοκρατικού Προέδρου.

Τετάρτη 17 Απριλίου 2024

Προσγειώνει την ελληνική ανάπτυξη στο 2% το ΔΝΤ

Σ
το 2% του ΑΕΠ
προσγειώνει για τη φετινή χρονιά την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το ΔΝΤ, ενώ παράλληλα εκτιμά πώς το 2025 θα κινηθεί οριακά χαμηλότερα, στο 1,9% του ΑΕΠ
Η εκτίμηση που διατυπώνεται στο World Economic Outlook είναι σημαντικά χαμηλότερη από αυτή που διατύπωσε προ λίγων ημερών η Τράπεζα της Ελλάδος. Στην έκθεσή της, η ΤτΕ έβαλε τον πήχη για τη φετινή χρονιά στο 2,3% το 2024 και για την επόμενη στο 2,5% του ΑΕΠ.

Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργείο Οικονομικών προέβλεπε για τη φετινή χρονιά μεγέθυνση του ΑΕΠ κατά 2,9%, ωστόσο, οι στόχοι για τον ρυθμό ανάπτυξης τελούν πλέον υπό αναθεώρηση λόγω της δύσκολης συγκυρίας στην Ευρώπη. Υπ' αυτό το πρίσμα πιθανό θεωρείται και για την ελληνική οικονομία ο πήχης της ανάπτυξης να τοποθετηθεί χαμηλότερα. Από την έκθεση του ΔΝΤ πάντως ευχάριστα είναι τα νέα σε ότι αφορά τις εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό. Το Ταμείο υπολογίζεται ότι από 4,2% το 2023 θα μειωθεί φέτος στο 2,7% και θα συνεχίζει να περιορίζεται, στο 2,1% το 2025.

Οι εκτιμήσεις μιλούν για βελτίωση και σε ότι αφορά το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Το έλλειμμα 6,5% του ΑΕΠ φέτος αναμένεται να περιοριστεί στο 5,3%Πτωτικά θα κινηθεί και η ανεργία. Διαμορφώθηκε στο 10,9% την περασμένη χρονιά και φέτος αναμένεται να περιοριστεί σε μονοψήφιο ποσοστό, 9,4%. Περαιτέρω αποκλιμάκωση προσδοκάται για το 2025, οπότε το Ταμείο υπολογίζει ότι θα κλείσει στο 8,7%.

Πηγές ΥΠΕΘΟ: Η Ελλάδα συνεχίζει να αναπτύσσεται ταχύτερα από την Ευρωζώνη

«Παρά την δυσμενή διεθνή συγκυρία, το ΔΝΤ προβλέπει ότι τα επόμενα δύο χρόνια η Ελλάδα θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με υψηλότερους ρυθμούς από την Ευρωζώνη, η ανεργία θα συνεχίσει να μειώνεται ενώ ο πληθωρισμός σταδιακά επανέρχεται στον στόχο του 2%», σχολιάζουν πηγές του Υπουργείου Οικονομικών.

«Πιο συγκεκριμένα, και σε σχέση με τις προβλέψεις Οκτωβρίου 2023, αμετάβλητη παραμένει η πρόβλεψη του ΔΝΤ για ανάπτυξη 2% το 2024 στην Ελλάδα, έκτη υψηλότερη στην Ευρωζώνη, παρά την σημαντική προς τα κάτω αναθεώρηση για το σύνολο της Ευρωζώνης, 0,8%, έναντι 1,2% που προβλεπόταν τον Οκτώβριο.
»Παράλληλα, και το 2025 η Ελλάδα προβλέπεται να καταγράψει υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, 1,9% έναντι 1,5%. Τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωζώνη προβλέπεται μείωση πληθωρισμού για το 2024 και το 2025, χρονιά κατά την οποία ο πληθωρισμός αναμένεται να επιστρέψει πολύ κοντά στον στόχο του 2%.
»Τέλος, στην Ελλάδα αναμένεται συνέχεια στην πτώση της ανεργίας φέτος και του χρόνου (9,4% και 8,7%) αντίστοιχα, πλησιάζοντας ακόμα περισσότερο τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (6,6% και 6,4% τα επόμενα δύο χρόνια). Επιπλέον, προβλέπεται περαιτέρω βελτίωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδας τα επόμενα δύο χρόνια».
euro2day.gr

«The New Daily Mail» 
Newsroom



ΕΘΝΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΑ

WEB RADIO

WEB RADIO
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να παραμείνετε στην σελίδα μας, κάντε δεξί κλικ, άνοιγμα νέας καρτέλας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ



Αιρετικες Ιδεες

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Οι παραπάνω απόψεις δεν απηχούν κατ΄ ανάγκη απόψεις της Εφημερίδας. Προβάλλονται όμως στα πλαίσια του πλουραλισμού και της διαφορετικής άποψης, που υποστηρίζει με σθένος η Εφημερίδα μας.
«The New Daily Mail»

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΟΛΗ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ