ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024

Συμμορίες ανηλίκων διακινούν ναρκωτικά στην Ελλάδα - Μπογκοτά η Αθήνα! ***** Σήμερα η απόφαση του Δικαστηρίου για την τραγωδία στο Μάτι. ***** Στις 11:00 το Υπουργικό Συμβούλιο: Προεκλογικό μπόνους 15% στους δημοσίους υπαλλήλους - Θα είναι συνδεδεμένο με την αξιολόγηση. ***** Φορολογικές δηλώσεις 2024: Ο νέος βασικός μισθός αυξάνει τον φόρο στους ελευθέρους επαγγελματίες. ***** Εφορία: Στήνεται ομάδα διασταυρώσεων, στο στόχαστρο 120.000 ΑΦΜ. ***** Επιστολική ψήφος στο gov.gr: Τελευταία ημέρα εγγραφής, σήμερα 29/4. ***** Νέος σεισμός 4,2 Ρίχτερ στον θαλάσσιο χώρο βόρεια του Ηρακλείου - Στον «χορό» των Ρίχτερ η Κρήτη - Τρίτος σεισμός μέσα σε λίγες ώρες. ***** Ανεμοστρόβιλοι σαρώνουν τις κεντρικές ΗΠΑ - Τουλάχιστον 5 νεκροί.

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Κυβέρνηση: Οι δύο παραιτήσεις και η επόμενη μέρα

Αντιπολίτευση: Οι παραιτήσεις των δύο Υπουργών δικαίωσαν απολύτως την πρόταση δυσπιστίας
Ήταν λίγο πριν από τις 20:00 το βράδυ και ενώ η συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας σε βάρος της Κυβέρνησης κορυφωνόταν, η είδηση της  παραίτησης των δύο στενών συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη, του Υπουργού Επικρατείας Σταύρου Παπασταύρου και του Υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Γιάννη Μπρατάκου, έσκαγε σαν «βόμβα».

Η δημοσιοποίηση της παρουσίας τους στο σπίτι του επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη την περασμένη Κυριακή, λίγες ώρες μετά το δριμύ κατηγορώ του Μεγάρου Μαξίμου προς τον εκδοτικό όμιλο Μαρινάκη σχετικά με το δημοσίευμα του Βήματος της Κυριακής για τα Τέμπη, οδήγησε στο αιφνιδιαστικό διαζύγιο και σε μια απρόσμενη νέα κυβερνητική κρίση. Τα μέλη της γαλάζιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας «μούδιασαν» στο άκουσμα της είδησης και ενώ περίμεναν να ανέβει στο βήμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με το κλίμα να βελτιώνεται στην πορεία της ομιλίας του Προέδρου τους, αλλά και του αποτελέσματος της ψηφοφορίας.

Οι δύο πρώην πλέον Υπουργοί ήταν κομβικά πρόσωπα για τη λειτουργία του επιτελικού Κράτους και η αποχώρησή τους από το στενό πρωθυπουργικό περιβάλλον ήρθε σε μια δύσκολη στιγμή, με αρκετά ανοιχτά μέτωπα. «Αυτά έχει η πολιτική», ήταν το σχόλιο του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την είσοδό του στο Κοινοβούλιο και ενώ νωρίτερα είχε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους δύο, δρομολογώντας τις ραγδαίες εξελίξεις.  

Επ’ αφορμή αυτές, άρχισε να κυκλοφορεί στα πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία το σενάριο του δομικού ανασχηματισμού, με αλλαγές στο Μαξίμου και στην Κυβέρνηση, κάτι που ακουγόταν ως σοβαρή πιθανότητα για μετά τις ευρωεκλογές, χωρίς πλέον να αποκλείεται επίσπευση των διαδικασιών. Για τη θέση του κ. Μπρατάκου, που είχε πάρει τη θέση του Γρηγόρη Δημητριάδη, ο οποίος είχε παραιτηθεί λόγω της υπόθεσης των υποκλοπών, συζητείται το όνομα του Γενικού Γραμματέα της Βουλής και στενού συνεργάτη του κ. Μητσοτάκη επί χρόνια, Γιώργου ΜυλωνάκηΕπίσης, από το περιβάλλον του κ. Παπασταύρου, σημειωνόταν ότι αυτός επέλεξε να παραιτηθεί από τη στιγμή που είδε πως ένα γεγονός επηρεάζει τον Πρωθυπουργό και την παράταξη, που υπηρετεί εδώ και 38 χρόνια, και μάλιστα σχεδόν δύο μήνες πριν τις ευρωεκλογές.

Κυβερνητικές πηγές σχολίασαν πάντως ότι η συμμετοχή των δύο σε μία κοινωνική εκδήλωση έδωσε το λάθος μήνυμα, την ώρα μάλιστα που το Μέγαρο Μαξίμου είχε αποφασίσει να σηκώσει τους τόνους σε βάρος του Ομίλου ΜαρινάκηΆγνωστο είναι το σκεπτικό της απόφασής τους να επισκεφθούν τον Επιχειρηματία, ειδικά τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, όπως επίσης και αν την επίσκεψη γνώριζαν και άλλα πρόσωπα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του, έδειξε να συντηρεί την κόντρα με τον Εκδοτικό Όμιλο, έστω χωρίς να τον ονοματίσει. Επανέλαβε ότι «δεν θα συγκυβερνήσω με κανένα παράκεντρο», διεμήνυσε ότι «τον τόπο κυβερνά ο κυρίαρχος λαός, δια των εκλεγμένων αντιπροσώπων του και όχι τα φουσκωμένα πορτοφόλια», ενώ πέταξε το γάντι σε όποιον «Εκδότη, μεγαλοεπιχειρηματία έχει πολιτικές βλέψεις, ας εμφανιστεί ανοιχτά στην πολιτική αρένα. Ο ίδιος, όμως. Όχι μέσω πληρεξουσίων».

Την ίδια ώρα, με δεδομένο ότι ο χρόνος για τις Ευρωεκλογές μετρά αντίστροφα, το Μέγαρο Μαξίμου θα επιχειρήσει να αλλάξει την ατζέντα του δημοσίου διαλόγου και να σταματήσει αυτή να είναι μονοθεματική, για την τραγωδία των Τεμπών. Στο πρωθυπουργικό περιβάλλον εξέφραζαν αργά το βράδυ την ικανοποίησή τους για την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος, όπως λένε, «απάντησε σε ένα προς ένα τα σημεία και τις κατηγορίες της Αντιπολίτευσης, η οποία δεν προσέθεσε κανένα επιβαρυντικό στοιχείο». Μοναδικός της στόχος, όπως είπε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είναι «να ρίξει τον Μητσοτάκη». 

Με ακόμα πιο εμφατικό τρόπο θα μπαίνουν πλέον τα διλήμματα της κάλπης. «Οι Ευρωεκλογές δεν προσφέρονται για αδιαφορία ούτε για εύκολη διαμαρτυρία», σημείωσε ο Πρωθυπουργός, που προτάσσει την ανάγκη σταθερότητας του τόπου, καθώς και «της συνέχειας και της προόδου, που πρέπει να αποτυπωθεί και στην πολιτική σκηνή στο ξεκίνημα μίας νέας τετραετίας». Η άμμος στην κλεψύδρα για τις Ευρωκάλπες αρχίζει να τελειώνει και στην Κυβέρνηση γνωρίζουν καλά ότι το ποσοστό που θα λάβει η Ν.Δ. πιθανόν να καθορίσει τις πολιτικές εξελίξεις.

Αντιπολίτευση: Οι παραιτήσεις των δύο Υπουργών δικαίωσαν απολύτως την πρόταση δυσπιστίας

Δικαιωμένη θεωρούν την κίνηση τους να καταθέσουν πρόταση δυσπιστίας στην Κυβέρνηση τα κόμματα που την συνυπέγραψαν. Όπως είχαν σημειώσει από την πρώτη στιγμή, δεν προσδοκούσαν να την ρίξουν (''ποτέ δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο'') αλλά σε δύο πολιτικά οφέλη:
  • Πρώτον, ''να σύρουν'' στη Βουλή τον Πρωθυπουργό και τον Κώστα Αχ. Καραμανλή, οι οποίοι δεν είχαν εμφανιστεί στη Συνεδρίαση για τα Τέμπη.
  • Δεύτερον, να εκθέσουν την κυβέρνηση στην κοινωνία τόσο για την επιχείρηση συγκάλυψης των ευθυνών για την τραγωδία όσο και για τις παραβιάσεις του κράτους δικαίου, με αιχμή τις υποκλοπές και τις πρόσφατες διαρροές προσωπικών στοιχείων εκλογέων από το υπουργείο Εσωτερικών.
Παρότι εκτιμούν ότι και οι δύο αυτοί στόχοι επιτεύχθηκαν, η απρόσμενη ''ήττα'', όπως λένε, του κ. Μητσοτάκη ήρθε από την υποχρεωτική παραίτηση δύο Υπουργών του με έδρα το Μαξίμου, του Σταύρου Παπασταύρου και του Άγγελου Μπρατάκου, μετά την αποκάλυψη ότι την Κυριακή ήταν σε ''βεγγέρα'' στο σπίτι του Επιχειρηματία-εκδότη Βαγγέλη Μαρινάκη.

Δεδομένου ότι οι παραιτήσεις τους αποδόθηκαν ''στο κακό timing'', επειδή το πρωί της ίδιας ημέρας είχε γίνει γνωστό το δημοσίευμα στο ''ΒΗΜΑ'' για το παραποιημένο ηχητικό υλικό που έδωσε την αφορμή για την πρόταση δυσπιστίας, στελέχη της Αντιπολίτευσης μιλούν για «την απόλυτη δικαίωση” της κίνησής τους. Διότι, όπως λένε, εάν δεν είχε υποβληθεί η πρόταση δυσπιστίας και δεν ακολουθούσε το τριήμερο ''σφυροκόπημα'' στη Βουλή, οι δύο Υπουργοί, στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού, δεν θα υποχρεώνονταν σε παραίτηση.

Δεν πέρασε καθόλου απαρατήρητο άλλωστε, ''κάθε άλλο'', ότι ο κ. Μητσοτάκης, ενώ μίλησε στη Βουλή πάνω από μία ώρα, δεν είπε ούτε μία λέξη για τις δύο παραιτήσεις, παρότι αυτές δόθηκαν λίγα λεπτά πριν ο ίδιος ανέβει στο βήμα της Ολομέλειας. «Ούτε ένα αντίο στον κ. Παπαπασταύρου και στον κ. Μπρατάκο; Τόση αχαριστία;», ήταν το σκωπτικό σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ μετά το τέλος της πρωθυπουργικής ομιλίας. Ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης προχώρησε παραπέρα, με ανάρτηση του, ρωτώντας τον κ. Μητσοτάκη: «Γιατί διώξατε τους δύο στενότερους συνεργάτες σας μετά την επίσκεψή τους ''στα συμφέροντα που μας υπονομεύουν'' την περασμένη Κυριακή; Είχαν κάτι τα ποτά; Δεν ήταν καλά τα πούρα; Ή μήπως δεν πέτυχε η αποστολή; Συνομιλήσατε ή όχι μαζί τους από τον Καναδά για να μάθετε πώς πήγε η συνάντηση; Μήπως σας έδωσαν λάθος αναφορά;», τόνισε. Και επανέλαβε την πρόταση του προς τον Πρωθυπουργό «για αξιοπρεπή αποχώρηση, προτού το παρακράτος που στήσατε καταρρεύσει πάνω σας»«Δεν είπε τίποτα για τις παραιτήσεις των δύο υπουργών του, οι οποίες απέδειξαν ότι είναι βάσιμο το αίτημα μας για εκλογές», πρόσθεσε αργότερα και ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος.

Α. Χαρίτσης: Η Κυβέρνηση πρέπει να πέσει

Από πλευράς Νέας Αριστεράς, ο Πρόεδρός της Αλέξης Χαρίτσης χαρακτήρισε «προκλητικά απαράδεκτη ακόμα και για τα δικά του μέτρα» την ομιλία του κ. Μητσοτάκη στη Βουλή, τονίζοντας ότι επιβεβαιώθηκε η ανάγκη «να απαλλαγούμε το συντομότερο από τον ίδιο και την Κυβέρνησή του»Για να καταλήξει ο κ. Χαρίτσης: «Η πρόταση δυσπιστίας πέτυχε να κρατήσει στην κορυφή της δημόσιας συζήτησης το έγκλημα των Τεμπών και να αναδείξει την πρωτοφανή αλαζονεία της Κυβέρνησης των κ. Μητσοτάκη και Καραμανλή. Η Κυβέρνηση αυτή πρέπει να πέσει και θα πέσει».

Από πλευράς ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ η αποτίμηση τόσο της τριήμερης συζήτησης στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας όσο και για τις πολιτικές εξελίξεις, θα γίνει στη σημερινή Συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου. Την εισήγηση θα κάνει ο Νίκος Ανδρουλάκης
Euro2Day



«The New Daily Mail» 
Newsroom



ΕΘΝΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΚΟΙΝΩΝΙΑ

WEB RADIO

WEB RADIO
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για να παραμείνετε στην σελίδα μας, κάντε δεξί κλικ, άνοιγμα νέας καρτέλας

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ



Αιρετικες Ιδεες

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Οι παραπάνω απόψεις δεν απηχούν κατ΄ ανάγκη απόψεις της Εφημερίδας. Προβάλλονται όμως στα πλαίσια του πλουραλισμού και της διαφορετικής άποψης, που υποστηρίζει με σθένος η Εφημερίδα μας.
«The New Daily Mail»

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ
ΟΛΗ Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ