Στον εκλογικό ''επανυπολογισμό των δεξαμενών της'' αποδίδει η αντιπολίτευση την πρόθεση της Κυβέρνησης να καταθέσει άμεσα νομοθετική ρύθμιση ώστε να μην μπορεί να μετέχει στις εκλογές ''Κόμμα Κασιδιάρη''. Το στοιχείο που αναδεικνύουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι ότι ο πρώην Βουλευτής της Χρυσής Αυγής και καταδικασμένος σε πρώτο βαθμό, Ηλίας Κασιδιάρης, ''υπήρξε ο πιο χαϊδεμένος κρατούμενος'', καθώς του επιτράπηκε (''με τι άδεια;'') να ηχογραφεί εκπομπές μέσα από τη φυλακή και να τις ''ανεβάζει'' στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.
«Η Κυβέρνηση, δια των αρμοδίων της, του έδωσε πολιτική ασυλία εδώ και 2,5 χρόνια, του πρόσφερε αυτή την πολυτέλεια των εκπομπών και τώρα, στο παρά πέντε των εκλογών, ψάχνει τρόπους να του απαγορεύσει την κάθοδο στις εκλογές», σημειώνουν. Κατά ορισμένες ερμηνείες δε, κυβερνητικοί παράγοντες προτιμούν να κατευθυνθούν οι δυνάμει ψηφοφόροι του πρώην Χρυσαυγίτη Βουλευτή σε άλλα ακροδεξιά σχήματα, με τα οποία, αν μπουν στη Βουλή, θα μπορούσε να πετύχει μετεκλογική συνεργασία, δεδομένου ότι «η Ν.Δ. παραμένει αισιόδοξη για δική της εκλογική πρωτιά».
Η εικόνα που εξέπεμψαν χθες, στην κηδεία του τέως Βασιλέως, οι εναπομείναντες φιλοβασιλικοί, δείχνει ότι πολύ δύσκολα αυτό το κοινό θα ψηφίσει τη Ν.Δ. λόγω της κυβερνητικής άρνησης να αποδοθούν τιμές Αρχηγού Κράτους, οι αποδοκιμασίες στον Παναγιώτη Πικραμμένο και στην Λινά Μενδώνη που εκπροσώπησαν την Κυβέρνηση είναι ενδεικτικές. Το Μαξίμου θέλει να ψηφιστεί με ευρεία συναίνεση το νομοθετικό φρένο στον Ηλία Κασιδιάρη, οπότε αναμένεται κύκλος συνεννοήσεων πριν και μετά την κατάθεση του στη Βουλή. «Μπορεί να πρυτανεύσει η λογική», δήλωσε χαρακτηριστικά χθες ο κ. Μητσοτάκης.
Οι απαντήσεις που δίνει το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, εν αναμονή του σχεδίου ρύθμισης είναι:
- Προφανώς η Δημοκρατία πρέπει να εκμεταλλευτεί κάθε εργαλείο για να υπερασπιστεί τον ''εαυτό'' της απέναντι στους εχθρούς της. ''Κι ένας καταδικασμένος νεοναζί είναι εχθρός της Δημοκρατίας''.
- Σαφώς η λύση που θα προταθεί και συμφωνηθεί θα πρέπει να σέβεται το Σύνταγμα και τους δημοκρατικούς κανόνες. Σε καμία περίπτωση, δηλαδή, να μην μπορεί να προσβληθεί ως αντισυνταγματική, αλλά ούτε να επεκταθεί η ''αξία χρήσης'' της εναντίον άλλων σχηματισμών που δεν θα σχετίζονται με ακροδεξιά/φιλοναζί μορφώματα.
Κατά τα λοιπά, η Αξιωματική Αντιπολίτευση σηκώνει κι άλλο τους τόνους για την άρον άρον επέκταση της θητείας του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνου Φλώρου, μέσω του ΚΥΣΕΑ που πραγματοποιήθηκε νωρίς το πρωί χθες. Πριν, δηλαδή, η ΑΔΑΕ, ως αρμόδια κατά το Σύνταγμα Αρχή, διερευνήσει τις πληροφορίες του Documento, για την ενός έτους παρακολούθηση του κ. Φλώρου από την ΕΥΠ, αλλά και πριν οι αρμόδιες Αρχές εξετάσουν την οικονομική του κατάσταση, ο κ. Μητσοτάκης του ανανεώνει τη θητεία για ένα έτος. «Προφανώς ισχύει η λαϊκή ρήση ''βάστα με να σε βαστώ''», παρατηρούν πηγές, υπονοώντας ότι το Μαξίμου προτίμησε να αποφύγει τη μετωπική σύγκρουση μαζί του «για λόγους που αφορούν την παρακολούθηση και τα αποτελέσματά της».
Επισήμως, η Κουμουνδούρου χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα μετά το ΚΥΣΕΑ: «Η νοσηρότητα του παρακρατικού μηχανισμού Μητσοτάκη μόλυνε δυστυχώς και την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων. Χωρίς καμία απάντηση για την παρακολούθηση του Α/ΓΕΕΘΑ από την ΕΥΠ, ο κ. Μητσοτάκης σήμερα απλά επιβεβαίωσε πως δεν διστάζει, στο βωμό των εκβιασμών του, να θέτει σε διακινδύνευση ακόμη και την εθνική ασφάλεια», τονίζει στην ανακοίνωση της.
Η εκπρόσωπος του κόμματος, Πόπη Τσαπανίδου, μάλιστα, χαρακτήρισε "παράλογα'' τα ερωτήματα που έθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου στον ΣΥΡΙΖΑ εάν στηρίζει τον κ. Φλώρο, εμμένοντας στο ''γιατί'' της παρακολούθησης. «Αντί να αναζητά εσωτερικούς εχθρούς απευθύνοντας σειρά παράλογων ερωτήσεων στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο κ. Οικονόμου θα πρέπει να απαντήσει στο ερώτημα:
- Παρακολουθούσε η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων και τη στρατιωτική ηγεσία; Ναι ή όχι; Αν ναι, γιατί;».
Πολλοί «εκστασιάσθηκαν» από το πλήθος που συγκεντρώθηκε από νωρίς πέριξ της Μητρόπολης για να αποτίσει φόρον τιμής στον εκλιπόντα τέως και έκπτωτο βασιλέα. Από το φωτογραφικό υλικό και τα αντίστοιχα βιντεοσκοπημένα στιγμιότυπα δεν προκύπτει ότι ο αριθμός των προσελθόντων ξεπέρασε ποτέ τις 2 έως 5 χιλιάδες κόσμου. Λογικά μια τέτοια προσέλευση ούτε καν για μονόστηλο σε εσωτερική σελίδα εφημερίδας δεν προσφέρεται. Παρ’ όλα αυτά η συζήτηση στα κοινωνικά δίκτυα και στα ΜΜΕ φούντωσε ακατανόητα.
Λογικά επίσης, θα περίμενε κανείς πραγματικό πλήθος κόσμου να προσέλθει στη Μητρόπολη για την κηδεία με δεδομένο το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 1974. Τότε σε ένα εκλογικό σώμα 6.250.379 ψηφοφόρων και ψηφισάντων 4.719.494 (αποχή 24,49%), υπέρ της βασιλείας ψήφισαν 1.445.857 ή το 30,82% του συνόλου. Δηλαδή υπέρ της βασιλείας ψήφισε το καθόλου ευκαταφρόνητο ένα τρίτο της ελληνικής κοινωνίας, που έτρεφε τότε φιλοβασιλικά αισθήματα.
Εάν κρίνουμε από τη χθεσινή παρουσία του απλού κόσμου στην κηδεία, μάλλον αυτό το 31% έχει εξανεμιστεί οριστικά και απομένουν κάποια θλιβερά ψήγματα νοσταλγών να μας θυμίζουν την ύπαρξή τους.
«The New Daily Mail»
Newsroom