Μπορεί η Τουρκία εδώ και καιρό να κινείται σε μια γραμμή «ήρεμων νερών» στο Αιγαίο, ωστόσο μετά από καιρό παραβίασε τον εθνικό εναέριο χώρο. Ειδικότερα, σύμφωνα με ενημέρωση του ΓΕΕΘΑ, την Πέμπτη (14/11) για πρώτη φορά μετά από καιρό υπήρξαν τουρκικές παραβιάσεις, με αποτέλεσμα τα μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας να προχωρήσουν σε αναχαιτήσεις.
Ειδικότερα, καταγράφηκαν 5 παραβάσεις κανόνων εναέριας κυκλοφορίας και 4 παραβιάσεις εθνικού εναέριου χώρου από 1 Αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας, ένα drone και 2 ελικόπτερα. Βάσει πάντα της ίδιας ενημέρωσης, τα Αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική. Οι παραβιάσεις έρχονται έπειτα από καιρό και λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τα «ήρεμα νερά» στο Αιγαίο. Επίσης, έγιναν την ίδια ημέρα που ο Νίκος Δένδιας παρουσίασε τη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων, ανακοινώνοντας ότι θα έχουν αντι-drone δυνατότητες.
«Ισχυροποίηση του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού»
Ο Υπουργός παρουσίασε στη Συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής τη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων. Όπως ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, πως η Ελλάδα πάει για έναν Στρατό «σε μια τελείως διαφορετική φιλοσοφία, με ευέλικτες μονάδες, μεγάλης πληρότητας» και εξήγησε πως «δεν έχει λογική να έχουμε περισσότερα στρατόπεδα από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής».
«Πρέπει να μπούμε στην εποχή των drones. Κάθε μονάδα του Ελληνικού Στρατού θα έχει δυνατότητα αντι-drone, και οι 3 από τους 4 τύπους των Ταγμάτων που δημιουργούμε θα έχουν και δυνατότητα να εκπέμπουν drones», συνέχισε ο κ. Δένδιας. «Ως προς το Ναυτικό», ξεκαθάρισε, ότι «θα υπάρξει μια τεράστια ισχυροποίηση» και πως «θα αποκτήσει δυνατότητες στρατηγικού πλήγματος, που δεν είχε ποτέ στην ιστορία του Ελληνισμού». Επίσης αποκτά «τη δυνατότητα Αντιαεροπορικής Άμυνας Περιοχής. Θα μπορεί να προβάλλει την ισχύ του. Όχι απλώς να υπερασπίζεται το Αιγαίο». Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας διευκρίνισε ότι «η Δομή Δυνάμεων στην πραγματικότητα αφορά και τις επιλογές της χώρας στα ευρύτερα θέματα που αφορούν τα εξοπλιστικά και τις μεταρρυθμίσεις που θέλουμε να προχωρήσουμε κάτω από το πλαίσιο της "Ατζέντας 2030"».
«Στόχος να φτάσουμε 200 αεροσκάφη τελευταίας γενιάς»
Για την Αεροπορία, υπογράμμισε ότι έχει εκπονηθεί «ένα πρόγραμμα ομογενοποίησης των τύπων ώστε να φτάσουμε σε μια οροφή 200 αεροσκαφών 4,5 και 5ης γενεάς. «Δηλαδή, τα εκσυγχρονισμένα Viper, τα Rafale και τα F-35 όταν αποκτήσουμε». «Αυτό θα μας επιτρέψει τεράστιες οικονομίες κλίμακας, απελευθέρωση ανθρωπίνων πόρων ώστε να μπορέσουμε να συντηρήσουμε την ισχυρότερη Αεροπορία που είχαμε ποτέ», υπογράμμισε ο κ. Δένδιας. Πρόσθεσε ότι «πρέπει να πάμε και σε δυνατότητες κυβερνοπολέμου, επιθετικές και αμυντικές». Στο πλαίσιο αυτό «σε λίγες μέρες θα θεμελιώσουμε το κτίριο Κυβερνοπολέμου με ιδιωτική δωρεά». «Έχουμε ένα συνεκτικό σύστημα πλήρους μεταρρύθμισης των πάντων, για το οποίο ζητάμε τη στήριξη, τη βοήθεια, την άποψη, τη διόρθωση, αν χρειάζεται, από την εθνική αντιπροσωπεία», επισήμανε ακόμη ο Υπουργός.
Η Ελλάδα συζητά με το Ισραήλ για τη δημιουργία Iron Dome
Τέλος, το Reauters επικαλείται Έλληνες αξιωματούχους, οι οποίοι ανέφεραν πως η Ελλάδα βρίσκεται σε συνομιλίες με το Ισραήλ για την ανάπτυξη ενός θόλου αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας αξίας 2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με τις εν λόγω πηγές, το Σύστημα, για το οποίο η επιδίωξη είναι να προσομοιάζει με το περιβόητο Iron Dome του Ισραήλ, αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας εκσυγχρονισμού των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας. «Η Ελλάδα επιθυμεί να επενδύσει στην άμυνά της με το βλέμμα στην παραδοσιακή αντίπαλό της Τουρκία, η οποία αναπτύσσει επίσης τη δική της αεροπορική άμυνα», αναφέρει το Reuters.
ΑΜΠΕ
«The New Daily Mail»
Newsroom